Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Εκστρατεία
«Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»
3 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2019

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA, Εθνικός Συντονιστής της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας, μας προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να πάρουμε μέρος στη φετινή εξόρμηση και να εκφράσουμε με έναν συμβολικό καθαρισμό την ευαισθησία μας για το περιβάλλον.

Γνωρίζουμε πως κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι πλαστικών και άλλων απορριμμάτων ρυπαίνουν θάλασσες, ακτές, ποτάμια, δάση και γενικά το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Αιτία, η ελλιπής στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και η δική μας στάση απέναντι στο πρόβλημα, η αδιαφορία και ίσως η άγνοια των επιπτώσεων στην ίδια μας τη ζωή.

Με σκοπό να προβάλει το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων και την ανάγκη πρόληψης της ρύπανσης, για 6η συνεχή χρονιά, η Εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη» θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στο διάστημα 3 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2019, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείτε να προγραμματίσετε τη δράση σας οποιαδήποτε άλλη κοντινή ημερομηνία.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, Πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, καταδυτικά κέντρα, ναυτικούς και ιστιοπλοϊκούς ομίλους, τοπικές ενώσεις και ομάδες εθελοντών πολιτών.

Πέρυσι, η Εκστρατεία κινητοποίησε περισσότερους από 800.000 εθελοντές στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα 7.750 εθελοντές σε 187 εθελοντικές δράσεις συνέλεξαν 16 τόνους απορριμμάτων, οι 4 εκ των οποίων ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Η φετινή Εκστρατεία αποτελεί και μια ιδανική ευκαιρία να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα σε τοπικό, εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο πως νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και ότι ανάλογες είναι οι προσδοκίες μας από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΤΩΡΑ!

Ο καθένας μπορεί να οργανώσει τη δική του δράση καθαρισμού κοντινής ακτής, πάρκου ή δάσους ή της γειτονιάς ή να πάρει μέρος σε προγραμματισμένη δράση τρίτου.

Όταν καταχωριστεί η δράση σας, θα μπορέσετε να τη δείτε και στο χάρτη!

Η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό, καθώς επίσης δημοσιοποιεί και προβάλλει τις εθελοντικές δράσεις ανά την Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδας και του Facebook.

Καταγράψτε ό,τι βρείτε!

Συμπληρώνοντας τα Δελτία αυτά, οι εθελοντές συμβάλλουν στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευση των απορριμάτων. Τα στοιχεία αυτά επεξεργάζεται η HELMEPA και προωθεί σε αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς φορείς προς περαιτέρω αξιοποίηση.

Είστε χρήστης συσκευής i-phone ή android;

Καταγράψτε θαλάσσια απορρίμματα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Marine Litter Watch

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) ανέπτυξε ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στους εθελοντές που παίρνουν μέρος σε καθαρισμούς ακτών να καταγράφουν εύκολα, γρήγορα και με σαφήνεια τα απορρίμματα που εντοπίζουν και συλλέγουν χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet τους.

Πέρα από την πρακτικότητά του, η αξία του Marine Litter Watch (MLW) έγκειται στη συμβατότητά του με τη μεθοδολογία δειγματοληψίας που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παρακολούθηση της ρύπανσης των ακτών με θαλάσσια απορρίμματα με έναν τυποποιημένο τρόπο, που θα εξασφαλίζει τη συλλογή επιστημονικά αξιοποιήσιμων δεδομένων. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ρύπανση με θαλάσσια απορρίμματα είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που λαμβάνονται υπόψη για την παρακολούθηση και βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης (environmental status) των ακτών και παράκτιων νερών των χωρών της ΕE, σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (Marine Strategy Framework Directive, MSFD).

H ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή MLW είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη. Εδώ μπορείτε να την κατεβάσετε για συσκευές Android και i-Phone/i-Pad. Εγγραφείτε στην αναγνωρισμένη κοινότητα χρηστών (community) της HELMEPA και βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για την on-line καταγραφή των απορριμμάτων.

Εκτός λοιπόν από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, εξάγονται ποιοτικά και αξιοποιήσιμα δεδομένα, στα πρότυπα και τη λογική μιας «επιστήμης των πολιτών» (citizen science) που προωθείται τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Χρήσιμες συμβουλές

 


Στους συντονιστές των δράσεων και τα παιδιά που θα πάρουν μέρος

θα δοθούν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής.


Δραστηριοποιηθείτε στα κοινωνικά δίκτυα!

Μπείτε στην παρέα μας

Περισσότερες πληροφορίες στον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA, e-mail: environment@helmepa.gr, τηλ. 210-9343088.

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
24 June 2019
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Εθελοντικοί Καθαρισμοί