Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email


Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον,
15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου 2018

Όλοι μας απολαύσαμε τις πανέμορφες ελληνικές παραλίες κι αυτό το καλοκαίρι! Σίγουρα όμως οι περισσότεροι συναντήσατε σκουπίδια στις ακτές και ενοχληθήκατε από τις συνήθειες κάποιων που θεωρούν τη θάλασσα ως μια τεράστια χωματερή. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο και αν δεν δράσουμε άμεσα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ψάρια στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Όμως, υπάρχει ακόμα ελπίδα εάν όλοι μαζί βοηθήσουμε στη λύση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος. Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει μέχρι σήμερα μέρος στoν Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο. Αποτελεί πρωτοβουλία της ΜΚΟ Ocean Conservancy, ενώ η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA τη συντονίζει για 28η συνεχή χρονιά στη χώρα μας!

Πάρτε ΤΩΡΑ την κατάσταση… στα χέρια σας!

Δηλώστε συμμετοχή στο Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της HELMEPA, μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, με Στρατηγικό Συνεργάτη Επικοινωνίας το National Geographic.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει την ευαισθησία του για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της χώρας μας.

Η διαδικασία για τη διοργάνωση του δικού σας εθελοντικού καθαρισμού είναι απλή:

 1. Επιλέξτε την ακτή που θέλετε να καθαρίσετε μαζί με συναδέλφους, την οικογένεια ή την παρέα σας
 2. Συμπληρώστε την παρακάτω δήλωση συμμετοχής. Mην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τις συντεταγμένες της περιοχής που θα καθαρίσετε ώστε να συμπεριληφθεί η δράση σας στον παγκόσμιο διαδραστικό χάρτη.
 3. Xρησιμοποιήστε την ηλεκτρονική αφίσα της εκστρατείας που θα λάβετε από τη HELMEPA για την προβολή της δράσης προσθέτοντας τα στοιχεία του καθαρισμού και το λογότυπο του φορέα σας.
 4. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά (σακούλες, γάντια κ.ά.)
 5. Απολαύστε την εθελοντική σας δράση και στείλτε μας φωτογραφίες της παραλίας ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ τον καθαρισμό!

Δήλωση Συμμετοχής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ/ΦΟΡΕΑΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

10 + 4 =

Για ακόμη μια φορά οι εθελοντές καλούνται να συμβάλλουν στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που θα συλλέξουν προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους. Τα στοιχεία αυτά επεξεργάζονται από τη HELMEPA και προωθούνται στους αρμόδιους διεθνείς φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση. Δείτε τα στοιχεία της περσινής εκστρατείας στην έκθεση του Ocean Conservancy εδώ.

Επιπλέον, δηλώνοντας συμμετοχή στο Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, ο καθαρισμός σας θα τεθεί υπό την αιγίδα της HELMEPA και θα λάβετε τα ακόλουθα:

 • Λεπτομερείς οδηγίες για τη διοργάνωση του καθαρισμού
 • Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων
 • Ηλεκτρονική αφίσα της Εκστρατείας για την προώθηση/προβολή της δράσης σας και άλλο ενημερωτικό υλικό
 • Αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής για τους εθελοντές κάτω των 18 ετών και τους συντονιστές των δράσεων

Επίσης, θα έχετε τη δυνατότητα:

 • Αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών με όχημα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Μπλε Κάδοι), που υποστηρίζει πανελλαδικά την Εκστρατεία.
 • Εγγραφής στην αναγνωρισμένη κοινότητα χρηστών (community) της HELMEPA για την on-line καταγραφή των απορριμμάτων με κινητό τηλέφωνο ή tablet μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Marine Litter Watch του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ). Μπορείτε να την κατεβάσετε για συσκευές android και iPhone/iPad.
 • Προβολής της δράσης σας μέσω της σελίδας Facebook της HELMEPA.
 • Να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τη μηνιαία έκδοση «Περισκόπιο των Ναυτίλων» με ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον για νέες και νέους.

Για περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA:
Ε-mail: environment@helmepa.gr
Τηλ.: 210 93 43 088

 

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
 • en
 • el
14 December 2018
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Εθελοντικοί Καθαρισμοί