Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Τη συμμετοχή 4.082 εθελοντών σε 124 παράκτιους και 12 υποβρύχιους καθαρισμούς, συντόνισε η HELMEPA στη διάρκεια του Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον στη χώρα μας, από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Οκτωβρίου 2018. Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε μέρος τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2018, της παλαιότερης και μεγαλύτερης στο είδος της παγκόσμιας εκστρατείας, με ετήσια συμμετοχή άνω των 700.000 εθελοντών σε 100 χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα, με το σύνθημα «Στο κυνήγι του χαμένου… πλαστικού» και την υποστήριξη του National Geographic – FOX Networks Group Greece ως Στρατηγικό Συνεργάτη Επικοινωνίας, μικροί και μεγάλοι καθάρισαν συνολικά 75 χιλιόμετρα ακτογραμμής συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 5 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους τα 880 κιλά ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές έχει αξία καθώς παρουσιάζει μια εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών της χώρας μας μετά την επίσκεψη εκατομμυρίων Ελλήνων και ξένων παραθεριστών το περασμένο καλοκαίρι

Στα 121.959 τεμάχια απορριμμάτων που συνέλλεξαν οι εθελοντές περιλαμβάνονται από μικρά κομμάτια θρυμματισμένου πλαστικού μέχρι μεταλλική ψησταριά!

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ελληνικές ακτές

Είδος Τεμάχια
Αποτσίγαρα 31.524
Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών 12.049
Κομμάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ. 12.016
Καλαμάκια 11.354
Κομμάτια φελιζόλ άνω των 2,5 εκ. 5.887
Πλαστικά μπουκάλια 5.810
Πλαστικά ποτήρια και καπάκια μιας χρήσης 5.239
Πλαστικές σακούλες 3.636
Κομμάτια χαρτιού άνω των 2,5 εκ. 3.572
Γυάλινα μπουκάλια και σπασμένα κομμάτια 2.822

 Αν και τα αποτσίγαρα συνεχίζουν να αποτελούν το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές, κυρίαρχα στην πρώτη δεκάδα και το 2018 παραμένουν τα πλαστικά μιας χρήσης όπως μπουκάλια και καπάκια, ποτήρια, καλαμάκια και σακούλες, που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι αυτά τα πλαστικά αποτελούν το 32% του συνόλου των απορριμμάτων στη φετινή εκστρατεία, δηλαδή περίπου 1 στα 3 απορρίμματα, ενώ πριν μια δεκαετία, το 2008, αποτελούσαν μόνο το 13% του συνόλου των απορριμμάτων.

Η σημαντική αυτή αύξηση της ρύπανσης των ακτών με πλαστικά μιας χρήσης δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμια τάση που συνδέεται με τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής και χρήσης τους σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οδηγεί διακρατικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνήσεις και μεγαλουπόλεις στην επιβολή υποχρεωτικών μέτρων για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και την πρόληψη της ρύπανσης.

Ακόμη, οι εθελοντές βρήκαν στις ακτές και μάζεψαν 2.590 αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και 1.390 μεταλλικά καπάκια μπουκαλιών, 2.152 πλαστικές και 1.369χάρτινες συσκευασίες τροφίμων, 1.743 πακέτα και συσκευασίες τσιγάρων/καπνού, 1.452 κομμάτια σχοινί/σπάγγο, 1.150 κομμάτια παλέτας/ξύλου, 1.111 αναπτήρες, 1.036είδη προσωπικής υγιεινής, 1.035 τμχ συσκευασιών φελιζόλ για αλιεύματα, 573κομμάτια αλιευτικών διχτυών και  504 πετονιάς, 803 τμχ υφασμάτινου ρουχισμού, 24σαγιονάρες και 12 παπούτσια, 761 οικοδομικά υλικά, 591 παιδικά παιχνίδια, 438κονσέρβες, 428 πλαστικά δοχεία καθαριστικών/λαδιού, 153 ελαστικά οχημάτων, 223οικιακές μπαταρίες και 5 αυτοκινήτου, 115 σημαδούρες, 45 ηλεκτρικές συσκευές, 6πλαστικές καρέκλες και μεταλλικό τραπέζι, 4 μεταλλικά καρότσια σούπερ μάρκετ, 3ξαπλώστρες και 4 ομπρέλες παραλίας, 2 πορτοφόλια με 18 νομίσματα, 3 πιπίλες,  ένα ταψί, μεταλλική ψησταριά και 2 σχάρες ψησίματος!

Στις δράσεις συμμετείχαν με ενθουσιασμό παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα καθώς και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες. Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους η HELMEPA απένειμε 1.453 αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής σε αναγνώριση του εθελοντικού τους έργου. Επίσης, οι ακόλουθες εταιρείες-Μέλη της HELMEPA οργάνωσαν και πραγματοποίησαν εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών με τη συμμετοχή στελεχών και των οικογενειών τους:

  • Danaos Shipping Co. Ltd
  • DNV GL
  • ENESEL S.A.
  • Ionia Management S.A.
  • LAMDA Flisvos Marina Α.Ε.
  • Polembros Shipping
  • Tsakos Columbia Shipmanagement (TMC) S.A.

Πλήρης κατάλογος όσων συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2018 στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ.

Οι δράσεις του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών προβλήθηκαν από εθνικά και τοπικά ΜΜΕ συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την ανάγκη πρόληψης της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα. Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά το National Geographic – FOX Networks Group Greece και τα άλλα ΜΜΕ για την υποστήριξη τους στην εκστρατεία και συγχαίρει όλους τους φορείς και εθελοντές γιατί με τη συμμετοχή τους σε αυτές τις πρωτοβουλίες δίνουν το παράδειγμα μιας πιο υπεύθυνης συμπεριφοράς προς το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της πατρίδας μας.

Σας περιμένουμε όλους τον Μάιο του 2019, όπου η HELMEPA θα συντονίσει για 6η συνεχή χρονιά στη χώρα μας την εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όμιλοι και σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, τοπικές ενώσεις και ομάδες εθελοντών πολιτών, οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε καθαρισμό παραλίας, όχθης ποταμού ή λίμνης, τμήματος του βυθού, δάσους, πάρκου ή απλά της γειτονιάς μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA.

Ε-mail: environment@helmepa.gr, τηλ: 210-9343088

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
18 February 2019
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Εθελοντικοί Καθαρισμοί