Last update:
 

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η HELMEPA  
Είναι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Η πρωτοποριακή εθελοντική δέσμευση Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων, που ανέλαβαν στον Πειραιά την 4η Ιουνίου 1982. Με σύνθημα «Να Σώσουμε τις Θάλασσες», υποστηρίζουν με συνέπεια μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία τους.

Ποιός είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;

Πως γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία;

Διαβάστε περισσότερα... >

 
 

  ΠΡΟΣΕΧΩΣ  
 
 
 
  ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Name:
Surname:
Email:
 
Ιδρύθηκε η 8η MEPA - Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος
Την 28 Φεβρουαρίου 2018 ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, Δημήτρης Κ. Μητσάτσος και ο Πρόεδρος του Dubai Council for Marine & Maritime Industries (DCMMI), Khamis Juma Buamim, υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της UAEMEPA, της Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η τελετή της υπογραφής έγινε κατά την έναρξη του 9th Offshore Arabia Συνεδρίου στο Dubai, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, Kitack Lim, ανώτατων λειτουργών των Εμιράτων και εκπροσώπων οργανισμών και εταιρειών της διεθνούς ναυτιλίας.

Η νέα ένωση είναι η 7η κατά σειρά της οποίας την ίδρυση συνέδραμε η ΗELMEPA, μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων φορέων. Ο κ. Kitack Lim συνεχάρη τη HELMEPA για την εξάπλωση σε άλλες χώρες του εθελοντικού πνεύματος των MEPAs, των οποίων τα Μέλη, ναυτιλιακές και βιομηχανικές επιχειρήσεις άλλων κλάδων, στηρίζουν την οικονομική τους λειτουργία. Οι ενώσεις αυτές, εκτός της ΗELMEPA στην Ελλάδα, με τη χρονολογική σειρά που ιδρύθηκαν είναι οι: CYMEPA (Κύπρος), TURMEPA (Τουρκία), URUMEPA (Ουρουγουάη), AUSMEPA (Αυστραλία), NAMEPA (ΗΠΑ), UKRMEPA (Ουκρανία) και UAEMEPA.

Η HELMEPA προσφέρει την εμπειρία που απέκτησε στα 35 χρόνια λειτουργίας της στη UAEMEPA μαζί με την ευχή, να επιτύχει στην αποστολή της για την προστασία του περιβάλλοντος στην ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου.

 

 

Συνάντηση HELMEPA και AUSMEPA με την AMSA στην Canberra
Την 4 Ιανουαρίου, ο CEO της AMSA - Australian Maritime Safety Authority, Mr. Mick Kinley υποδέχτηκε στα γραφεία τους στην Canberra τους Δημήτρη Μητσάτσο και Κριστιάνα Πρεκεζέ της ΗELMEPA, Warwick Norman, Πρόεδρο των AUSMEPA και INTERMEPA και Julie Nash, Executive Officer της AUSMEPA. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και η Annalisse Sly, Acting Manager, Environment Standards της AMSA.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση και αναβάθμιση της σχέσης της HELMEPA με την AMSA, που ξεκίνησε το 2000 όταν ιδρύθηκε η AUSMEPA στην Αυστραλία. Επίσης και η κοινή συνεργασία των τριών φορέων. Στο πνεύμα αυτό, η HELMEPA μετέφερε απορίες Εταιρειών Μελών σχετικά με την υλοποίηση της Αυστραλιανής νομοθεσίας τις οποίες ο κ. Kinley διευκρίνισε εξηγώντας τις θέσεις της AMSA τις οποίες η HELMEPA θα κοινοποιήσει στα μέλη της. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι στενότερης συνεργασίας με σκοπό την ενημέρωση των Μελών της ΗELMEPA ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στις κοινές προσπάθειες για να προστατευτούν ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές της μεγάλης αυτής χώρας.

Ο κ. Μητσάτσος, εκ μέρους της HELMEPA, προσκάλεσε τον κ. Kinley να έρθει στην Ελλάδα στα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018 και να μιλήσει στο Conference της HELMEPA, που θα πραγματοποιηθεί την 6η Ιουνίου, από 10.30 έως 14.00, στο χώρο της Metropolitan Expo.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της HELMEPA στην Αυστραλία, ο κ. W. Norman με την ιδιότητα του Προέδρου της INTERMEPA, αντάλλαξε απόψεις με τους εκπροσώπους της HELMEPA σχετικά με θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Steering Committee της INTERMEPA κατά τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ.

 

 

Η HELMEPA υποδέχεται τα νέα Μέλη της, τη Royal Caribbean Cruises Ltd και πλοία της
Την 20 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της HELMEPA, o κ. Μιχ. Δαλακούρας, Αναπληρωτής Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου, συναντήθηκε με τον Πλοίαρχο Νικ. Παγώνη, Associate Vice President-Fleet Captain, Global Marine Operations της Royal Caribbean Cruises Ltd, ο οποίος του επέδωσε τις αιτήσεις εγγραφής στη HELMEPA της Εταιρείας και 12 κρουαζιερόπλοιων υπό τη διαχείρισή της. Ο Πλοίαρχος Παγώνης εκδήλωσε την εκτίμηση του στον εθελοντικό σκοπό και τα επιτεύγματα της HELMEPA, στα 35 χρόνια από την ίδρυση της.

Ο κ. Δαλακούρας εξέφρασε την ικανοποίηση όλων στη HELMEPA για την απόφαση της Royal Caribbean Cruises, από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων παγκοσμίως, να εγγράψει πλοία στη HELMEPA.

Πιστεύουμε πως η συνεργασία HELMEPA - Royal Caribbean Cruises θα είναι αμφίδρομα εποικοδομητική. Η εθελοντική επιμόρφωση του ανθρώπινου παράγοντα που η HELMEPA προσφέρει θα συμπληρώσει το πνεύμα πρόληψης της ρύπανσης της Royal Caribbean, ενώ η HELMEPA θα στείλει τα μηνύματα της σε χιλιάδες ναυτικούς των κρουαζερόπλοιων.  

 

Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA 2018
Την 16 Ιανουαρίου άρχισε το 36ο Ετήσιο Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιμόρφωσης της HELMEPA, που λειτουργεί ως πιστοποιημένο από το DNV GL “Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για την Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση”.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με το αναγνωρισμένο από τη Ναυτιλιακή Αρχή της Κύπρου διήμερο Σεμινάριο “Marine Environmental Awareness”, βασισμένο στο Model Course 1.38 του ΙΜΟ.

Στο Πρόγραμμα του 2018 περιλαμβάνονται επίσης τα νέα διήμερα Σεμινάρια “Ασφάλεια” και “Πρόληψη της Ρύπανσης” και το μονοήμερο “Ανθρώπινος Παράγοντας και Ασφάλεια”, που καταρτίστηκαν, όπως κάθε χρόνο, σε στενή συνεργασία με την Εκπαιδευτική Επιτροπή της HELMEPA, ώστε το περιεχόμενο τους να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των Εταιρειών Μελών.

Μεταξύ των νέων θεμάτων που παρουσιάζονται φέτος είναι το cyber security, η πρόληψη ατυχημάτων κατά την καθαίρεση κλειστών σωστικών λέμβων, η εφαρμογή του MRV, η αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρύπανσης από το πλοίο, η προσέγγιση Safety II στα ζητήματα ασφάλειας και αρχές ηγεσίας-επικοινωνίας για τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων στο πλοίο.

Κάθε διήμερο Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 5 φορές μέσα στο χρόνο, ενώ 8 φορές είναι προγραμματισμένο το μονοήμερο Σεμινάριο. Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά όσους ενεργά συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος, ιδιαίτερα τους εισηγητές που είναι ειδικευμένα στελέχη 12 Εταιρειών και Οργανισμών Μελών, επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και ανεξάρτητοι συνεργάτες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα Σεμινάρια περιλαμβάνονται στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2018, διαθέσιμο στο site της HELMEPA (http://www.helmepa.gr/images/HELMEPA_training_2018_web.pdf).

Σημείωση: Τα Σεμινάρια του Εθελοντικού Επιμορφωτικού Προγράμματος απευθύνονται σε αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής και στελέχη γραφείου των Εταιρειών Μελών της HELMEPA. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ναυτιλιακό Τομέα της HELMEPA στα τηλέφωνα 210 9341233 και 210 9343088 και στο e-mail training@helmepa.gr.

 

 

  MEMBERS ONLY
Update on QUALSHIP 21 / E-ZERO
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή για τον Ιανουάριο 2018, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 36 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 14 εταιρείες, ενώ τη Διάκριση E-Zero: 4 πλοία μέλη τα οποία διαχειρίζονται 2 εταιρείες. Ο αριθμός των πλοίων μελών ανά Διαχειρίστρια Εταιρεία φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Διαχειρίστρια Εταιρεία

                          Αριθμός Πλοίων *

 

               Qualship 21

E-Zero

ADELFIA SHIPPING ENTERPRISES S.A.

                       1

 

ARISTON NAVIGATION CORP.

                       2

 

ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

                       4

 

ATLAS MARITIME LTD.

                       1

 

CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION

                       1

 

MINERVA MARINE INC.

                       1

 

NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD.

                       4

 

NIOVIS SHIPPING CO. S.A.

                       2

 

PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC.

                       1

 

S. LIVANOS-HELLAS S.A.

                       6

1

SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A.

                       1

 

SPRINGFIELD SHIPPING CO. OF PANAMA S.A.

                       3

 

THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC.

                       1

 

TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.)

                       8

3

Total number of member vessels

                    36

4

* Σημείωση: Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.

 

 

Εκδήλωση Κοπής Πίτας της HELMEPA
Παρουσία των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Προέδρου της Training Committee, του Προέδρου των Ορκωτών Λογιστών Moore Stephens και του προσωπικού της Γραμματείας της HELMEPA, ο Πρόεδρος Δρ. Γ. Γράτσος «έκοψε» την πρωτοχρονιάτικη πίτα, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στα γραφεία της. Οι τυχεροί που μοιράστηκαν το «φλουρί» ήταν οι Πλοίαρχοι Ε. Τσικαλάκης, Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ που συμμετέχει στο Συμβούλιο ως εκπρόσωπος του κ. Ι. Χαλά, Ι. Δρακογιαννόπουλος, Πρόεδρος της Training Committee της HELMEPA και Δ. Ματθαίου, μέλος του Συμβουλίου.

Ο Δρ. Γ. Γράτσος ευχήθηκε σε όλους υγεία και κάθε καλό για το νέο χρόνο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πρώτη του έτους συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

 

Απονομή του 2018 GREEN4SEA Leadership Award στον Πρόεδρο της HELMEPA
Στον Πρόεδρο της HELMEPA Δρα Γεώργιο Γράτσο, απονεμήθηκε το Βραβείο 2018 GREEN4SEA Leadership Award, με χορηγό την Arcadia Shipmanagement, Εταιρικό Μέλος της HELMEPA, στο πλαίσιο του GREEN4SEA Conference, την 6η Μαρτίου στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας.

Ο Δρ. Γράτσος τιμήθηκε για "την καινοτόμο, και καθοδηγούμενη από πνεύμα πρωτοβουλίας, ηγεσία του στις διάφορες θέσεις που κατείχε κατά τη διάρκεια της καριέρας του η οποία είχε σημαντική επίδραση στην εθνική και διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία".

 

 

Επισκέψεις σπουδαστών στη HELMEPA

Την 16 Φεβρουαρίου, σπουδαστές και καθηγητές του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων του ΕΠΑΛ Κονιστρών Ευβοίας επισκέφθηκαν, με δαπάνες της HELMEPA, το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό της Κέντρο. Ενημερώθηκαν για τις δράσεις της ένωσης και στη συνέχεια τους έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του Προσομοιωτή Γέφυρας Πλοίου.

Την 26 Φεβρουαρίου, 27 Γάλλοι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος MA European Studies του Πανεπιστημίου Cergy-Pontoise στο Παρίσι, επισκέφθηκαν μαζί με τους καθηγητές τους το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η μη-κερδοσκοπική εθελοντική αποστολή της ένωσης και ο Προσομοιωτής Γέφυρας.

 

 

Ετήσια συνάντηση HELMEPA - USCG στις ΗΠΑ
Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η 5η κατά σειρά ετήσια σύσκεψη εκπροσώπων Εταιρειών Μελών της HELMEPA με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, στο αρχηγείο της USCG, Washington, DC.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο RADM John P. Nadeau, Assistant Commandant, Prevention Policy, ο οποίος προΐσταται της κατάστρωσης εθνικής πολιτικής, προτύπων και προγραμμάτων που προάγουν την ασφάλεια στη θάλασσα, το security και την περιβαλλοντική προστασία ενώ συγχρόνως εποπτεύει τις διευθύνσεις επιθεωρήσεων και συμμόρφωσης, συστημάτων ναυτιλιακών συγκοινωνιών και κανονισμών εμπορίου και προτύπων.

Με τη συμμετοχή των Captain Jennifer F. Williams, Director of Inspections & Compliance, Captain Ryan D. Manning, Chief, Office of Port & Facility Compliance, Captain Scott Kelly, Office of Operating & Environmental Standards και άλλων επιτελών, η σύσκεψη διεξάχθηκε σε κλίμα φιλικό και εποικοδομητικό.

Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, που είχε καταρτιστεί σε συνεργασία με τις Εταιρείες Μέλη που συμμετείχαν, περιλάμβαναν διαχείριση θαλάσσιου έρματος, Cyber Security, επάρκεια ευκολιών υποδοχής καταλοίπων και διαχείριση λυμάτων και στερεών απορριμμάτων, QUALSHIP 21, επιθεωρήσεις προς έκδοση COC, biofouling, θέματα ναυσιπλοΐας στα ύδατα των ΗΠΑ κ.ά. Δόθηκαν διευκρινίσεις και έγινε ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε αυτά ενώ οι αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής άκουσαν με προσοχή συγκεκριμένα θέματα που αντιμετωπίζουν πλοία υπό τη διαχείριση Εταιρειών Μελών της HELMEPA στις ΗΠΑ καθώς στόχος τους, όπως ανέφεραν, είναι η ασφάλεια, security και προστασία του περιβάλλοντος ταυτόχρονα με τη διευκόλυνση του θαλάσσιου εμπορίου.

Κατά τη συνάντηση, η Coast Guard τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται η έγκαιρη και ειλικρινής αναφορά από μέρους του Πλοιάρχου και της εταιρείας τυχόν προβλημάτων πάνω στο πλοίο στον εκάστοτε COTP καθώς με σωστή επικοινωνία λύνονται θέματα που διαφορετικά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Οι 7 Εταιρείες Μέλη που συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι τους ήταν:

- ARISTON NAVIGATION CORP., Χρήστος Γεωργουσόπουλος, DPA/CSO-Newbuildings Manager,
- CARRAS (HELLAS) S.A., Σπύρος Βλάχος, QMS Manager
- COSTAMARE SHIPPING COMPANY S.A., Ιωάννης Δρακογιαννόπουλος, RS&Q Manager, DPA-CSO,
- DIANA SHIPPING SERVICES S.A., Μιχαήλ Γαβριήλ, DPA-CSO-HSQE Manager,
- EURONAV SHIP MANAGEMENT HELLAS LTD., Παντελής Πατσουλής, HSQE Superintendent/DDPA/DCSO,
- S. LIVANOS - HELLAS S.A., Μιχαήλ Φραγκιάς, DPA & Safety Manager,
- TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (TCM) S.A., Ανδρέας Ζαρναβέλης, Deputy DPA /Quality & Regulatory Compliance Officer.

Από τη Γραμματεία της HELMEPA συμμετείχαν οι: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής, Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια και Δημήτρης Γιάκος, Υπηρεσίες Μελών.

 

 

Στη Νάξο ολοκληρώθηκε η τριετής ενημερωτική εκστρατεία HELMEPA-Lloyd’s Register Foundation
Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο Φιλώτι της Νάξου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, με Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες».

Την Εκστρατεία πραγματοποίησε η HELMEPA μεταξύ 2014 και 2017 σε 14 περιοχές της Ελλάδας, με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*. Συνολικά, περισσότεροι από 14.000 μαθητές και 900 εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν με δαπάνες της Εκστρατείας την κινητή Έκθεση που λειτούργησε για 200 ημέρες στις 14 περιοχές. Ακόμη, 400 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ έγιναν πολλές εθελοντικές δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να προσφέρει επιστημονική πληροφόρηση στις θεματικές ενότητες της Εκστρατείας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ελληνικής περιφέρειας και να εμπνεύσει τους μαθητές να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην υπηρεσία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Στη Νάξο, την περιβαλλοντική έκθεση που λειτούργησε για 8 ημέρες στο Πνευματικό Κέντρο στο Φιλώτι επισκέφθηκαν συνολικά 1.050 μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του νησιού. Επιπλέον, στο Σεμινάριο με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και έγιναν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον».

Η HELMEPA ευχαριστεί το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου-Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη για τη φιλοξενία της Έκθεσης, το Δήμο Νάξου που έθεσε την Εκστρατεία υπό την αιγίδα του και συνέδραμε στον προγραμματισμό των επισκέψεων σχολείων στην Έκθεση, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για τη συνεργασία καθώς και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Φιλωτίου και όλης της Νάξου που με τη θερμή τους ανταπόκριση στα μηνύματα της Εκστρατείας, μας γεμίζουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Περισσότερες πληροφορίες:
HELMEPA
Tηλ: 210-9343088
Email: environment@helmepa.gr

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων. http://www.lrfoundation.org.uk/

 

 

Η Παιδική HELMEPA συμπλήρωσε 24 χρόνια δράσης
Την 10 Νοεμβρίου 2017, γιορτάσαμε 24 χρόνια ζωής του προγράμματος Παιδική HELMEPA. Την 10η Νοεμβρίου του 1993, το Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA, υπό την προεδρία του κ. Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη και την άμεση, ένθερμη υποστήριξη του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, τότε Αντιπροέδρου, ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση να δημιουργηθεί το ενημερωτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα Παιδική HELMEPA. Ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσφορά των εθελοντών-Μελών της HELMEPA στα παιδιά ηλικίας 5 έως 13 ετών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των αυριανών πολιτών.

Από τότε το πρόγραμμα, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε στενή συνεργασία μαζί του καθώς και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα με συνολική συμμετοχή 99.150 παιδιών νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων και 3.604 Εθελοντών Εκπαιδευτικών, 1.361 σχολείων.

Μέχρι σήμερα, οι μικροί εθελοντές καθοδηγούμενοι από τους δασκάλους τους, υλοποίησαν με περίσσιο ζήλο και ενθουσιασμό 30.000 δράσεις του Σχεδίου Δράσης που ανανεώνεται κάθε χρόνο και εγκρίνεται από την Πολιτεία. Έξω και μέσα στο σχολείο, έκαναν πράξη τις ανησυχίες τους για ένα καλύτερο περιβάλλον γύρω τους αλλά και για τον «Πλανήτη Γη, το ένα και μοναδικό μας σπίτι». Υιοθέτησαν ακτές που προηγουμένως καθάρισαν, έφτιαξαν και διένειμαν ενημερωτικό υλικό, κατασκεύασαν έργα με άχρηστα υλικά, ανακύκλωσαν, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις, εντόπισαν παράνομες χωματερές και μίλησαν σχετικά σε ΟΤΑ και ΜΜΕ. Έμαθαν για το θαλάσσιο περιβάλλον με απλά πειράματα και παιχνίδια, γνώρισαν τον κόσμο της ναυτιλίας και της ναυτικής ιστορίας μας με επισκέψεις σε Λιμεναρχεία και Ναυτικά Μουσεία και συζητώντας με παλαίμαχους ναυτικούς.

Στους ετήσιους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ζωγραφικής τα παιδιά έστειλαν 5.200 χρωματιστά «μηνύματα» με ευφάνταστα συλλογικά έργα τους. Πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκθέσεις που οργάνωσαν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλ. Φαλήρου και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στο Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα βραβεύθηκε το 1998, από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP του Ο.Η.Ε. με το Βραβείο Global 500 ενώ το 2000, με πρόσκληση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, δυο παιδιά-μέλη του προγράμματος μίλησαν στο Λονδίνο και μετέφεραν τις ανησυχίες τους για το θαλάσσιο περιβάλλον στους 600 συνέδρους της ολομέλειας του ΙΜΟ, τότε 166 χώρες και 63 μη-κυβερνητικούς οργανισμούς. Τους μίλησαν για την εθελοντική δραστηριότητα των Ελληνόπουλων που συμμετέχουν στην «Παιδική HELMEPA».

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, βράβευσε το 2002 τα μέλη του Προγράμματος και τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική περιβαλλοντική τους δράση, την οποία η HELMEPA μετέδωσε και σε άλλες χώρες. Το 2005, παιδιά-μέλη του προγράμματος από την Κάλυμνο και από τα αντίστοιχα προγράμματα της CYMEPA στην Κύπρο και της TURMEPA στην Τουρκία, εκπροσώπησαν τον ΙΜΟ ως πρεσβευτές του στο «Παγκόσμιο Παιδικό Συνέδριο του ΟΗΕ για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος». Το Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος UNEP, έγινε στην Ιαπωνία το 2005, στη Μαλαισία το 2006 και στη Νορβηγία το 2008. Το 2016, τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards απένειµαν στην «Παιδική HELMEPA» το βραβείο “Achievement in Environmental Protection”.

Στην ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου παιδιών-αντιπροσώπων του προγράμματος στην Αθήνα, εκπροσωπούνται με τους αρχηγούς τους οι πιο δραστήριες ομάδες από όλη την Ελλάδα. Ανταλλάσουν εμπειρίες και ιδέες και ψηφίζουν μηνύματα προς την κοινωνία των ενηλίκων. Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί τους και οι συνοδοί γονείς τους ενημερώνονται, από τη HELMEPA που τους φιλοξενεί, για τη δράση των παιδιών και επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα.

Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα, επιστημονικά στελέχη της HELMEPA έχουν επισκεφθεί δημόσια σχολεία 85 πόλεων και ενημέρωσαν μαθητές και δασκάλους. Η τριμηνιαία εφημερίδα «Τα Γλαρόπουλα», σε 89 τεύχη με 75.000 αντίτυπα, ενημέρωσε παιδιά και δασκάλους για τις δραστηριότητες των μελών του προγράμματος στις διάφορες περιοχές και φιλοξένησε επιστολές μαθητών προς τα άλλα παιδιά και τους μεγαλύτερους.

Στην ιστοσελίδα (www.helmepajunior.gr), με περίπου 12.000 επισκέψεις το χρόνο που λειτουργεί από το 2001, έχουν πρόσβαση και εκπαιδευτικοί για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και για εξελίξεις σε σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα αλλά και την προβολή των δράσεων των ομάδων τους.

Η HELMEPA, που γιόρτασε φέτος 35 χρόνια εθελοντικής δέσμευσης της Ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας από πλοιοκτήτη μέχρι τον τελευταίο ναύτη για Καθαρές Θάλασσες και Ασφαλή Πλοία, ευχαριστεί από καρδιάς όλα τα παιδιά-μέλη, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους. Εύχεται ακόμη, τα χιλιάδες-μέλη του προγράμματος του παρελθόντος και του μέλλοντος να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος παροτρύνοντας όλους μας να αλλάξουμε συμπεριφορά προς το περιβάλλον.

 

 

Συνέδριο WISTA Hellas 2017
Η HELMEPA, Supporting Organization στο ετήσιο Συνέδριο της WISTA Hellas, παρακολούθησε με στελέχη της το Συνέδριο στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017, μαζί με ακόμη 300 άτομα.

Το συνέδριο είχε δύο ενότητες με πάνελς ομιλητών, ειδικευμένα στελέχη από την Ελληνική και τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Από την πλευρά των MEPAs, στο πάνελ της πρώτης ενότητας η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, Κριστιάνα Πρεκεζέ, τόνισε τη σημασία που έχει η συνεχής εκπαίδευση των ναυτικών και η επιμόρφωση σε εθελοντική βάση. Το Μέλος του Δ.Σ. της HELMEPA, Αριστείδης Πίττας, μίλησε στο πάνελ της δεύτερης ενότητας για τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης, η Πρόεδρος της TURMEPA και Αντιπρόεδρος της INTERMEPA, Sadan Kaptanoglu, υπογράμμισε την αξία της τήρησης του κανονιστικού συστήματος διεθνώς για να υπάρχει ομαλός ανταγωνισμός.

Οι ραγδαία επερχόμενες προκλήσεις για τη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι η αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας απασχόλησε μέρος των συζητήσεων. Εκπαίδευση των ναυτικών, νέες τεχνολογίες, αυτοματοποιημένα πλοία, κυβερνο-ασφάλεια, προβληματισμοί από τη Σύμβαση Διαχείρισης Θαλάσσιου Έρματος (ΙΜΟ Ballast Water Treatment Convention) και κλιματική αλλαγή ήταν ακόμη θέματα του συνεδρίου. Ακόμη, εθίγησαν θέματα όπως «νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και μορφές χρηματοδότησης σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον» ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως η ναυτιλία χαράζει σταθερά «πράσινη ρότα» και το αυτόνομο πλοίο καθυστερεί την υιοθέτηση του από τη βιομηχανία.

Η Πρόεδρος του ΔΣ της WISTA Hellas, Aγγελική Χάρτμαν, κλείνοντας το Συνέδριο ευχαρίστησε τους χορηγούς, τους ομιλητές, τους φορείς επικοινωνίας και υποστήριξης αλλά και το ακροατήριο για τη συμμετοχή τους «σε μια εποικοδομητική και επιτυχημένη εκδήλωση».

 

 

H νέα γενιά συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές της ναυτιλίας
Ο «οδηγός τσέπης» της HELMEPA με τίτλο «Σημαντικές Υπενθυμίσεις για τη Δική σας Ασφάλεια», παρουσιάστηκε στην επιτυχημένη Ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» που οργάνωσαν στο Μουσείο Μπενάκη το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά» και η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Η έκδοση αυτή, μαζί με ενημερωτικό υλικό της HELMEPA, διανεμήθηκε στους 400 νέους αξιωματικούς ΕΝ και σπουδαστές ΑΕΝ που συμμετείχαν στην ημερίδα. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο στην άσκηση των καθηκόντων στο πλοίο, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο εκπρόσωπος της HELMEPA, Κώστας Τριανταφύλλου, μίλησε για την ανάγκη να τηρούνται οι διαδικασίες ασφάλειας και πρόληψης της ρύπανσης από τους ναυτικούς στο πλοίο, όχι από το φόβο των προστίμων αλλά για την ίδια την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος στον πλανήτη μας. Αφού ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους νέους αξιωματικούς, τους προσκάλεσε να γίνουν μέλη της HELMEPA και να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια του Ναυτιλιακού Επιμορφωτικού της Κέντρου για Πρόληψη Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση.

 

 

  MEMBERS ONLY
New Biofouling Management Regulations in California
The HELMEPA Monitor, issue No. 15, has been released, including the following articles:

New Biofouling Management Regulations in California
The biofouling management regulations to minimize the transport of non-indigenous species from vessels arriving at California ports, contained in Article 4.8 of the California Code of Regulations, became effective on...
Cyber Security Developments in the US
Things are tightening up on the issue of cyber security in US ports. In the aftermath of a cyber-attack on a major shipping line doing business at the Port of Los Angeles in June 2017, which seriously disrupted operations, U.S. Senators for California introduced the…
USCG Draws Attention To Vessel Stability and Watertight Integrity Issues
On the occasion of a recent marine casualty involving a fishing vessel in the Bering Sea which resulted in multiple fatalities and complete loss of the vessel, the USCG draws attention to the critical safety issues of vessel stability and watertight integrity…
ECDIS Updates to Meet IHO Standards
Since 1 September 2017, Paris and Tokyo MoUs have been running a joint Concentrated Inspection Campaign (CIC) on safety of navigation, following the guidance as listed in… • Update on USCG Type-Approved Ballast Water Management Systems Since 18 October 2017, the number of Ballast Water Management Systems (BWMS) granted a USCG type approval amounts to six. The last, for the time being, type approval was issued for ERMA First FIT…
Update on USCG Type-Approved Ballast Water Management Systems
Since 18 October 2017, the number of Ballast Water Management Systems (BWMS) granted a USCG type approval amounts to six. The last, for the time being, type approval was issued for ERMA First FIT…

 


 

24ο Ετήσιο Συμβούλιο Αντιπροσώπων Προγράμματος «Παιδική HELMEPA»
«Βάλτε οι μεγάλοι λίγο μυαλό και βοηθήστε μας να σώσουμε το περιβάλλον»

Δώδεκα παιδιά, 5 έως 11 ετών, από Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολη, Αντίπαρο, Βάγια Βοιωτίας, Βόλο, Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, Γέρακα Αττικής, Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Φλώρινα και Χίο, συνεδρίασαν ως το 24ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων του εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», στην Αθήνα, την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά αυτά είναι οι «αρχηγοί» των πιο δραστήριων Ομάδων σε 12 Περιφέρειες της χώρας και εκπροσωπούν τα 7.214 παιδιά-μέλη του προγράμματος το σχολικό έτος 2016-17.

Προσκεκλημένοι της HELMEPA, παιδιά, γονείς, εθελοντές εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων των περιοχών πήραν μέρος σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις, που φιλοξένησε η εταιρεία COSTAMARE Shipping, Μέλος της HELMEPA. Οι μικροί μαθητές συνεδρίασαν και εξέλεξαν Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματείς, αντάλλαξαν εμπειρίες και συνέταξαν τα περιβαλλοντικά τους μηνύματα προς τους ενήλικες. Τους εκπαιδευτικούς και γονείς υποδέχθηκε εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και της COSTAMARE ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Διαμαντής Μανός και χαιρέτισε ο Δρ Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Τιμώντας συμβολικά την αφοσίωση τω ν εκπαιδευτικών στο υψηλό λειτούργημα τους, ο Πρόεδρος απένειμε αναμνηστική πλακέτα στην κα Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα, δασκάλα του μοναδικού μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών, στα Δωδεκάνησα. Η κυρία Τσιαλέρα, ευχαριστώντας τη HELMEPA, μίλησε για τις αντίξοες συνθήκες στο ακριτικό νησί αλλά και για την πρωτόγνωρη εμπειρία της από αυτό το εκπαιδευτικό της έργο.

Με θερμά λόγια ο κ. Θεοδόσης Σταματέλλος, Area Manager, Greece, East Mediterranean and Adriatic του Hellenic Lloyd’s, Μέλος της HELMEPA, αναφέρθηκε στα εθελοντικά περιβαλλοντικά της προγράμματα, τα οποία και υποστήριξε το Βρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation την εξαετία 2011-2017 σε 24 Ελληνικές πόλεις. Ήταν Εκστρατείες Ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες. Η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, κα Κριστιάνα Πρεκεζέ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξαετίας.

Στη συνέχεια, τα παιδιά του Συμβουλίου Αντιπροσώπων έστειλαν το κοινό τους μήνυμα:

«Μην πετάτε τα σκουπίδια σας κάτω παρακαλώ, γιατί το περιβάλλον θα χρειαστεί βοηθό. Εγώ είμαι ένα παιδί μικρό και κάνω ότι μπορώ.
Βάλτε κι εσείς λίγο μυαλό και βοηθήστε με σ’ αυτό!»

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων σε παιδιά και μεγάλους. H HELMEPA προσέφερε ακόμη δενδρύλλια και σπόρους αρωματικών φυτών στα παιδιά-μέλη του Συμβουλίου για να τα φυτέψουν στην αυλή του σχολείου τους, σαν μια συμβολική πράξη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μετακίνησης με αεροπλάνο, πλοίο ή αυτοκίνητο στην Αθήνα.

Η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα που ευγενικά παρέθεσε η εταιρεία COSTAMARE και οργανωμένη επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο.

 

 

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2017: Αποτελέσματα στην Ελλάδα
Με την ελπίδα ότι η δύναμη των εθελοντών μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των θαλασσών και των ακτών αλλά και με ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κατάσταση και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από σκουπίδια, ολοκληρώθηκε ο «Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» που συντόνισε η HELMEPA μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 16 Οκτωβρίου 2017. Από την Κέρκυρα μέχρι την Κάρπαθο και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας, χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι εθελοντές έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τις θάλασσες και τις ακτές της χώρας μας.

Συνολικά 99 καθαρισμοί ακτών και βυθού οργανώθηκαν από 108 ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Αξιοσημείωτη ήταν και φέτος η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μέλη και εθελοντές εκπαιδευτικοί του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές-Ναυτίλοι και παιδιά 55 Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων έστειλαν το δικό τους περιβαλλοντικό μήνυμα προς τους μεγαλύτερους. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι ΟΤΑ, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλόγων και ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες.

Το «παρών» έδωσαν και 4 εταιρείες-μέλη της HELMEPA, που οργάνωσαν καθαρισμό παραλιών με στελέχη και τις οικογένειές τους:

- American Bureau of Shipping (ABS) - παραλία στο Μεγάλο Καβούρι,
- Lamda Flisvos Marina S.A. σε συνεργασία με παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA και εκπαιδευτικούς
  του τοπικού Δημοτικού Σχολείου - παραλία Δερβενίου Κορινθίας,

- Tsakos Columbia Shipmanagement “TCM” S.A. και Tsakos Energy Navigation Ltd - παραλία Αγίου Νικολάου, Ανάβυσσος.

Με σύνθημα «Καθαρίζουμε ό,τι αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι», οι εθελοντές εκτός της συλλογής των απορριμμάτων, συνέβαλαν και στην έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο η HELMEPA για τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων. Τα στοιχεία που μας έστειλαν οι εθελοντές προωθούνται στον οργανισμό Ocean Conservancy, παγκόσμιο συντονιστή της πρωτοβουλίας για να εκδώσει τα συνολικά αποτελέσματα.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα
στις ελληνικές ακτές

Ειδος Τεμάχια
Αποτσίγαρα 43.339
Καλαμάκια   9.987
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.   7.808
Συσκευασίες τροφίμων                                      7.773
Πώματα μπουκαλιών πλαστικά   6.881
Πλαστικά μπουκάλια   5.252
Καπάκια συσκευασιών πλαστικά   5.172
Πλαστικές σακούλες   3.282
Κομμάτια γυαλιού κάτω των 2,5 εκ.   3.032
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ.   2.389

Τα αποτσίγαρα είναι και φέτος στην κορυφή του καταλόγου, αποτελώντας το 37% του συνολικού αριθμού των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν (δηλαδή περίπου 1 στα 3 απορρίμματα είναι αποτσίγαρα). Τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος συμπληρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πλαστικά απορρίμματα, που προέρχονται από τις δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και ρυπαίνουν κάθε «γωνιά» των θαλασσών και των ακτών μας. Ειδικά τα μικροπλαστικά είναι μια από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας γιατί γίνονται ένας νέος τύπος «τροφής» που εισβάλλει ανεξέλεγκτα στις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες καθώς θαλασσοπούλια, ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά αλλά και μικρότεροι οργανισμοί καταναλώνουν αυτή τη θανάσιμη «λιχουδιά».

Από τους 6,8 τόνους απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, οι 1,3 τόνοι ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Για άλλη μια φορά όμως βρέθηκαν στις ακτές πεταμένα είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως 86 ηλεκτρικές συσκευές, 1 μαγκάλι, 15 καρέκλες, 1 πάπλωμα και 2 χαλιά, 3 φιάλες υγραερίου αλλά και είδη ρουχισμού και υπόδησης όπως 72 παπούτσια και σαγιονάρες! Επίσης, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία υλικά, όπως 355 μπαταρίες, 164 χρησιμοποιημένες πάνες και 92 σύριγγες, εγκαταλελειμμένα αλιευτικά σύνεργα, όπως 685 μέτρα συνθετικών διχτυών, 420 μέτρα πετονιάς και 1.006 μέτρα σχοινιού, καθώς και 469 ελαστικά αυτοκινήτων!

Η HELMEPA συγχαίρει όλους τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους προβάλουν την ανάγκη σεβασμού του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας και εύχεται «κάθε χρόνο, οι παραλίες μας να μας χρειάζονται όλο και λιγότερο», όπως χαρακτηριστικά μας έγραψε εθελοντής-καθηγητής του 4ου Λυκείου Ρόδου.

Ο κατάλογος όσων συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2017 στην Ελλάδα βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://helmepa.gr/pdf/ICC-2017-GR-foreis.pdf

 

 

25 Χρόνια CYMEPA
Την Τετάρτη, 19η Οκτωβρίου 2017, στο Hilton Λευκωσίας η CYMEPA γιόρτασε τα 25 χρόνια της λειτουργίας της παραθέτοντας επίσημο δείπνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Αλέκος Μιχαηλίδης, ο ιδρυτής της ένωσης Sir Στέλιος Χατζηιωάννου και πολλά μέλη της CYMEPA, επώνυμοι παράγοντες της Κυπριακής και διεθνούς κοινότητας.

Τη HELMEPA εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής, Δημήτρης Κ. Μητσάτσος, στον οποίο ο Πρόεδρος της CYMEPΑ Γιώργος Τσαβλίρης επέδωσε αναμνηστική πλακέτα σε έκφραση εκτίμησης προς την Ελληνική Ένωση, τη “μητέρα” όλων των ΜΕΡΑ.

Ο κ. Μητσάτσος χαιρετίζοντας την επέτειο εξέφρασε την ικανοποίηση όλων στη HELMEPA για την επιτυχία της πρώτης ΜΕΡΑ που βοήθησε να ιδρυθεί διεθνώς και ευχήθηκε συνέχιση αυτής της πορείας για πολλά ακόμη χρόνια σε ένα ειρηνικό περιβάλλον.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και τραγούδια της Κύπρου και της Ελλάδας.

 

 

HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στη Νότια ΕύβοιαΜε θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» σε Κάρυστο και Μαρμάρι της HELMEPA, που υποστηρίζει το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF)* και υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ 2014 και 2017.

Την περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρμαρίου, επισκέφθηκαν 750 μαθητές και 60 εκπαιδευτικοί 11 Δημοτικών Σχολείων και 3 Γυμνασίων Μαρμαρίου, Καρύστου, των Στύρων αλλά και απομακρυσμένων χωριών της Νότιας Εύβοιας. Όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους μεταφέρθηκαν προς και από την Έκθεση με δαπάνες της εκστρατείας.

Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον». Στελέχη της HELMEPA μίλησαν για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, την κλιματική αλλαγή και τα απορρίμματα στις θάλασσες. Επίδειξαν απλά πειράματα και μεθόδους με τα οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να φέρουν τους μαθητές τους πιο κοντά στον κόσμο των επιστημών. Κάθε εκπαιδευτικός έλαβε Πιστοποιητικό Παρακολούθησης του Σεμιναρίου και όσοι ζήτησαν και έγιναν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό και τακτική ενημέρωση για επιστημονικές εξελίξεις στα θεματα που ανέδειξε η Εκστρατεία στις 10 ημέρες παραμονής της στην περιοχή.

Η ομάδα εθελοντών-δυτών “Aegean Rebreath” σε συνεργασία με τη HELMEPA, τα καταδυτικά κέντρα “Nautilus” και “Dikelas”, το Δήμο και Λιμεναρχείο Καρύστου πραγματοποίησε διήμερο υποβρύχιο καθαρισμό υφάλου και του λιμανιού της Καρύστου. Ανέσυραν περίπου 700 κιλά απορριμμάτων με ελαστικά, δίχτυα, πλήθος πλαστικών μπουκαλιών και άλλων αντικειμένων.

Τονίστηκε το πόσο σημαντική απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι δίχτυα που ψαράδες εγκαταλείπουν στο βυθό γιατί παγιδεύουν τους οργανισμούς. Αποτελεί ελπίδα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του σημαντικού αυτού προβλήματος η θετική ανταπόκριση των ψαράδων της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας της Καρύστου. Σχετικό είναι το βίντεο με τις δράσεις υποβρύχιου καθαρισμού στο σύνδεσμο: https://youtu.be/0yTpN_4Zz2U

Η HELMEPA ευχαριστεί το Δήμο Καρύστου που έθεσε την Εκστρατεία υπό την αιγίδα του και διέθεσε το χώρο για τη φιλοξενία της Έκθεσης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας για την άριστη συνεργασία στον προγραμματισμό των επισκέψεων και κυρίως τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της Νότιας Εύβοιας για τη θερμή τους συμμετοχή στην ενημερωτική αυτή πρωτοβουλία.

* Σημείωση:
Το Lloyd's Register Foundation (LRF), χρηματοδοτεί προγράμματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και έρευνας στους τομείς μεταφορών, επιστημών, μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 

 

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ HELMEPA και Ναυτικά Χρονικά (Gratia Εκδοτική)
Στα Γραφεία της HELMEPA, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, ο Πρόεδρος Δρ Γιώργος Γράτσος και η κα Ιωάννα Μπίσια, Εκδότρια της Gratia Εκδοτικής ΕΠΕ, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και του πνεύματος ασφάλειας στη θάλασσα του ανθρώπινου παράγοντα στην Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, και κυρίως της νέας γενιάς, με κάθε κατάλληλο μέσο πληροφόρησης και δημοσιότητας. Και οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν όπως η συνεργασία αυτή είναι προς όφελος της ενημέρωσης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης της ρύπανσης, στην οποία όλοι συμμετέχουμε ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα αποτελέσουν η οργάνωση ενημερωτικών δράσεων, η αναγνώριση και προβολή επιτευγμάτων ατόμων ή οργανισμών στην πρόληψη της ρύπανσης, την προβολή επιτευγμάτων της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας και των δυνατοτήτων ενασχόλησης με τα θαλάσσια επαγγέλματα, καθώς και η ενημέρωση των νέων για τις θαλάσσιες επιστήμες και τις τεχνολογικές εξελίξεις για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Η συνεργασία έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει με το εκτενές αφιέρωμα για τα 35 χρόνια της ιστορικής διαδρομής και προσφοράς της HELMEPA, το οποίο φιλοξενήθηκε στο αγγλικό τεύχος Μαΐου 2017 των Ναυτικών Χρονικών.

Και ο κοινός βηματισμός συνεχίστηκε με την πρόσφατη, από κοινού με την εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net, επιμορφωτική συνάντηση στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» προς φοιτητές ναυτιλιακών σχολών και σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, με θέμα «Περιβαλλοντικοί κανονισμοί στη ναυτιλία: σύγχρονα διλήμματα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

 

 

Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών για τη Θαλάσσια Ρύπανση


H HELMEPA προσκλήθηκε ως κύριος ομιλητής στην Ημερίδα με τίτλο «Θαλάσσια Ρύπανση και Ρύπανση του Σαρωνικού από Πετρελαιοκηλίδα», που οργάνωσαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος» του Δήμου Π. Φαλήρου την 13η Οκτωβρίου η Δευτεροβάθμια και η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, κ. Δ. Χατζηδάκης και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Β. Ανδρικοπούλου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν περίπου 40 εκπαιδευτικοί για τη ρύπανση με πετρέλαιο, την καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδας και την προώθηση της ιδέας να εκπονηθεί ανάλογο ενημερωτικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η κα Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια, υπό τον τίτλο «Η Πρόληψη της Ρύπανσης και η Εθελοντική HELMEPA», μίλησε για την πρωτοβουλία της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση στη ναυτιλία μέσα από ενημέρωση και επιμόρφωση «από πλοιοκτήτη μέχρι ναύτη» αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία στην ξηρά με το πρόγραμμα Παιδική HELMEPA. Απώτερος σκοπός είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα δικά μας λάθη.

Στη συνέχεια ο κ. Π. Γιαννάτος, Χημικός Μηχανικός της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, Εταιρικό Μέλος της HELMEPA, ανέπτυξε την πολύπλοκη διαδικασία αντιμετώπισης μιας πετρελαιοκηλίδας και έγινε επίδειξη στη θάλασσα μπροστά στο Φλοίσβο.

 

 

Isalos.net και HELMEPA: Περιβαλλοντικοί Κανονισμοί στη Ναυτιλία


Με τη συνεργασία της Isalos.net και της HELMEPA διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στη βιβλοθήκη του την 19η Οκτωβρίου 2017, επιμορφωτική εκδήλωση για φοιτητές ναυτιλιακών σχολών και σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με θέμα «Περιβαλλοντικοί Κανονισμοί στη Ναυτιλία: Σύγχρονα Διλήμματα για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η κα Ειρήνη Νταϊφά, Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. της HELMEPA ενώ εισηγητές θεμάτων που αναπτύχθηκαν ήταν οι:

- Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής, Atlantic Bulk Carriers Management Ltd και Μέλος του Δ.Σ. HELMEPA

- Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια, HELMEPA

- Εμμανουήλ Βεργέτης, Senior Consultant Marine & Offshore, LR

- Βασίλειος Δημουλάς, Ηellenic Plan Approval Office Manager, BV

- Έφη Κουρέτα, Claims Executive, The North of England P&I Association Ltd

- Κατερίνα Στεμπίλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

 

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Κλιματικής Αλλαγής


Η εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου 2017 έχει σκοπό να ενθαρρύνει σε όλες τις χώρες τις ακαδημαϊκές κοινότητες, καθηγητές, φοιτητές και μη ακαδημαϊκό προσωπικό Πανεπιστημίων όλων των κλάδων να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τις τοπικές κοινότητες και φορείς, προωθώντας δράσεις και λύσεις για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναλήφθηκε αυτή η πρωτοβουλία γιατί, με τις τρέχουσες πολιτικές, δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης σε 1,5οC σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να μειωθούν τα αέρια θερμοκηπίου και να γίνει προσαρμογή στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής που είναι πια φανερές και αδύνατο να αποφευχθούν. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Κλιματικής Αλλαγής δίνει την ευκαιρία να αναληφθούν εθελοντικές δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να αλλάξουμε την περιβαλλοντική μας συμπεριφορά, ερευνητικές δραστηριότητες όπως συνέδρια και workshops, εκπαιδευτικές δράσεις εκτός των πανεπιστημιακών χώρων όπως συζητήσεις με σχολεία ή τοπικές κοινότητες, πολιτιστικές δραστηριότητες και προβολή του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η HELMEPA τιμώντας την πρωτοβουλία αυτή αφιέρωσε τη συγκεκριμένη εβδομάδα στην ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών που επισκέπτονται τις περιβαλλοντικές της Εκθέσεις πάνω στην Κλιματική Αλλαγή και στην ανάγκη να αλλάξουμε καθημερινές μας συνήθειες ώστε εμείς οι ίδιοι να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή της γιατί μας αφορά απόλυτα!

 

 

Η HELMEPA τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
Στις 5 Οκτωβρίου, εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, των ανθρώπων που καθημερινά δίνουν αγώνα για να εκπαιδεύσουν σωστά τη νέα γενιά, πολλές φορές ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Καθιερώθηκε από την UNESCO το 1994, με σκοπό να τιμήσει το πολύτιμο έργο τους και να τους θέσει στο επίκεντρο μαζί με τις ανάγκες τους.

Το φετινό θέμα εορτασμού «Ελευθερία στη Διδασκαλία, Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών», (“Teaching in Freedom, Empowering Teachers”) επιβεβαιώνει ξανά πως είναι κορυφαία η προτεραιότητα σε όλες τις στρατηγικές για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν να προσφέρουν σε κάθε μαθητή εκείνο το επίπεδο εκπαίδευσης που δικαιούται.

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, λειτουργώντας από το 1993 σε όλη τη χώρα το ετήσιο περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», ευχαριστεί θερμά τους 3.600 Δασκάλους και Νηπιαγωγούς που έχουν εθελοντικά πάρει μέρος και έχουν στηρίξει το Πρόγραμμα μέχρι σήμερα και τους εύχεται υγεία, δύναμη και επιτυχία.

 

 

Νέα Πινακίδα Απορρίψεων για το Παράρτημα V της MARPOL


Στην πρόσφατη 71η συνάντηση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 71) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), 3 - 7 Ιουλίου 2017, υιοθετήθηκαν οι αναθεωρημένες Οδηγίες για την εφαρμογή του Παραρτήματος V της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL για την Πρόληψη της Ρύπανσης με Απορρίμματα από τα Πλοία. Οι νέες Οδηγίες ενσωματώνουν τις απαιτήσεις του αναθεωρημένου Παραρτήματος V της MARPOL, ενώ από 1 Μαρτίου 2018 τίθενται σε ισχύ νέες τροποποιήσεις που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές τόσο στις συνήθεις πρακτικές λειτουργίας του πλοίου όσο και την μορφή και τις κατηγορίες εγγραφής του Βιβλίου Απορριμμάτων (Garbage Record Book).

Επιδιώκοντας να συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες των Μελών για πρόληψη της ρύπανσης με απορρίμματα από τα πλοία, η HELMEPA διέθεσε στα 400 πλοία-Μέλη της τη νέα επανασχεδιασμένη Πινακίδα Απορρίψεων, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις απαιτήσεις του "Πολικού Κώδικα" που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA (training@helmepa.gr).

 

 

Εξέλιξη του Επιμορφωτικού Προγράμματος 2017 - Νέα σεμινάρια στον Προσομοιωτή Γέφυρας


Συνεχίζεται το Φθινόπωρο 2017, το ετήσιο Εθελοντικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA καθώς και η εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας (Full Mission Bridge Simulator), που από το 2016 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Νέα Σμύρνη.

Από την αρχή του έτους και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 18 διήμερα και μονοήμερα σεμινάρια από τα 24 του Επιμορφωτικού Προγράμματος 2017 με συμμετοχή 221 ατόμων από 50 εταιρείες-Μέλη, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα υπόλοιπα προγραμματισμένα σεμινάρια είναι τα εξής:

• Aνθρώπινος Παράγοντας και Λειτουργική Ασφάλεια στο Πλοίο (10-11 Οκτωβρίου και 12-13 Δεκεμβρίου)
• Marine Environmental Awareness (7-8 Νοεμβρίου)
• Βέλτιστες Πρακτικές για την Εφαρμογή της MARPOL (14-15 Νοεμβρίου)
• Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Ναυτιλία και Νέοι Κανονισμοί (28-29 Νοεμβρίου)

Στον Προσομοιωτή Γέφυρας το 2017 πραγματοποιήθηκαν 27 πενθήμερα, τριήμερα και διήμερα σεμινάρια και 6 μονοήμερα assessments με συμμετοχή 108 αξιωματικών ΕΝ από 17 εταιρείες-Μέλη και το Πολεμικό Ναυτικό.

Με πρόσφατη απόφαση της Επιμορφωτικής Επιτροπής της HELMEPA, η εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας εμπλουτίζεται τώρα με τα ακόλουθα 3 νέα διήμερα σεμινάρια:

• Optimizing Skills in the Best and Safe Use of ECDIS and Radars (HS2)
• Νavigating in Dense Traffic – Fishing Areas – COLREGS and Loss Prevention (HS3)
• Marine Meteorology – Handling Ships in Heavy Weather and Following/Quartering Seas (HS5), το οποίο ενσωματώνει την ύλη του μονοήμερου Σεμιναρίου του Επιμορφωτικού Προγράμματος με θέμα
Σύγχρονη Ναυτική Μετεωρολογία”.

Για περισσότερες πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο, training@helmepa.gr, 210-9343088.

 

 

Συνεδρίαση Εκπαιδευτικής Επιτροπής HELMEPA


Την 21 Σεπτεμβρίου 2017, συνεδρίασε η Training Committee της HELMEPA, με τη συμμετοχή 11 εκπροσώπων διαχειριστριών Εταιρειών Μελών και των αρμόδιων στελεχών της ένωσης. Η Επιτροπή εξέλεξε ομόφωνα Πρόεδρο της τον Πλοίαρχο Ι. Δρακογιαννόπουλο, DPA/CSO της COSTAMARE SHIPPING CO. SA. και αντικαταστάτη του τον Πλοίαρχο Μ. Γαβριήλ, DPA/CSO της DIANA SHIPPING SERVICES.

Κατόπιν, επεξεργάστηκε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για το 2018, που πρότεινε ο Ναυτιλιακός Τομέας και θα προσφέρει η HELMEPA σε αξιωματικούς ΕΝ και στελέχη των Εταιρειών Μελών. Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διήμερα και μονοήμερα σεμινάρια στους Τομείς Ασφάλεια και Ανθρώπινος Παράγοντας, Πρόληψη της Ρύπανσης και Μετεωρολογία εφαρμοσμένη στον Προσομοιωτή Γέφυρας, ενώ θα συνεχιστεί το 2ήμερο ΜΕΑ (Marine Environmental Awareness). Την Επιτροπή απασχόλησε η επιμόρφωση που προσφέρει η HELMEPA στον Προσομοιωτή Γέφυρας που έχουν ήδη λάβει 193 αξιωματικοί ΕΝ και συνέστησε προσθήκες στα προγράμματα που αφορούν ship handling, ECDIS και COLREGS.

Οι προτάσεις της Επιτροπής υλοποιούνται μετά και την πρόσφατη σχετική ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

 

Ξεκίνησε η εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στο Μαρμάρι Ευβοίας
Την 26 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρμαρίου η Έκθεση της Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες, που πραγματοποιεί η HELMEPA με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd's Register Foundation (LRF).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καρύστου, κ. Λευτέρης Ραβιόλος και ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζαφείρης, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, κα Αγγελική Φραντζεσκίδου, ο Σχολικός Σύμβουλος Μαρμαρίου κ. Γαβριήλ Παντιώρας, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και τοπικών φορέων καθώς και 50 μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Μαρμαρίου.

Εκ μέρους της HELMEPA τους προσκεκλημένους καλωσόρισε o κ. Κώστας Τριανταφύλλου, Βοηθός Εκτελεστικός Συντονιστής, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Εκστρατείας υπογραμμίζοντας πως η πρόληψη της ρύπανσης μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Δήμαρχος Καρύστου ευχαρίστησε θερμά τη HELMEPA που μέσω της Εκστρατείας προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της ευρύτερης περιοχής να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις επιστήμες. Τόνισε δε, ότι η περιβαλλοντική συνείδηση όλων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς πρέπει να είναι σε αφύπνιση, αφού τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον δέχεται όλο και περισσότερες απειλές.

Εκπροσωπώντας τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ευβοίας, η κα Α. Φραντζεσκίδου μίλησε για την πολύτιμη κληρονομιά μας, το θαλάσσιο περιβάλλον, τις απειλές που δέχεται και το ενδεχόμενο αυτές να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες μεταβολές στα θαλάσσια οικοσυστήματα με ευρύτατες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Επίσης, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε τους μαθητές να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας.

Ο κ. Γ. Παντιώρας με τη σειρά του συνεχάρη τους συντελεστές που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όπως τόνισε, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αντιληφθούν ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα οφείλονται στην αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ελαφρύ μπουφέ που προσέφερε η HELMEPA, στη διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Γενικό Διευθυντή κ. Δημήτρη Μητσάτσο και στελέχη του Περιβαλλοντικού Τομέα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στην Έκθεση, που θα λειτουργήσει στο Μαρμάρι μέχρι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, θα μεταφερθούν με δαπάνες του προγράμματος 800 μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του Μαρμαρίου, της Καρύστου, των Στύρων και γειτονικών χωριών. Επιπλέον, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρύστου Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον», ενώ το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται υποβρύχιοι καθαρισμοί στο λιμάνι της Καρύστου και τον ύφαλο Μανδήλι σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα δυτών “Aegean Rebreath”, το καταδυτικό κέντρο Dikelas και τοπικούς αλιείς.

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd's Register Foundation (LRF), χρηματοδοτεί προγράμματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και έρευνας στους τομείς μεταφορών, επιστημών, μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 

 

Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, 16 Σεπτεμβρίου - 16 Οκτωβρίου 2017
Με εθελοντικούς καθαρισμούς σε Άστρος Κυνουρίας, Βόλο, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Κάρυστο, Κάτω Αχαΐα, Κέα, Κέρκυρα, Λασίθι, Πλαταμώνα, Πολύγυρο και Συκιά Χαλκιδικής, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Χίο ξεκίνησε o Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που συντονίζει η HELMEPA στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2017. Οι δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού από τα απορρίμματα θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, Λιμενικών Αρχών, φορέων και τοπικών συλλόγων, καταδυτικών κέντρων και ιδιωτών.

Ας ανανεώσουμε λοιπόν όλοι, με την ευκαιρία αυτή, τη δέσμευση μας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές. Είναι μια ευκαιρία να μετρήσουμε τι "αφήσαμε" πίσω μας στις ακτές το καλοκαίρι και να στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς νοιαζόμαστε για τη θάλασσα και το μέλλον μας!

Κινητοποιήστε συναδέλφους, συγγενείς και φίλους, διαλέξτε την παραλία που θέλετε να καθαρίσετε και δηλώστε τον καθαρισμό σας συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής. Για την υποστήριξη της δράσης σας θα λάβετε από τη HELMEPA σχετικές οδηγίες, πληροφοριακό υλικό και δελτία καταγραφής απορριμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, τηλ: 210-9343088, email: environment@helmepa.gr

 

 

Καλά ταξίδια και να γυρίσετε υγιείς και γεροί στις οικογένειές σας!


Ομάδες του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», ετοίμασαν κάρτες με ευχές και σύντομα μηνύματα προς τους Έλληνες ναυτικούς για να τους δώσουν δύναμη και χαρά! Οι ενδεικτικές κάρτες που συγκαταλέγονται στο κολάζ είναι από παιδιά-μέλη των παρακάτω Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων:

- 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα Αττικής
- 2ο Νηπιαγωγείο Ζακύνθου
- 2ο Νηπιαγωγείο Σαπών Ροδόπης
- 20ο Νηπιαγωγείο Βόλου
- Δημοτικό Σχολείο Αντιμάχειας Κω
- Δημοτικό Σχολείο Βρυτών Έδεσσας
- Δημοτικό Σχολείο Κυνοπιαστών Κέρκυρας
- Νηπιαγωγείο Αμπελειών Γιαννιτσών
- Νηπιαγωγείο Ελιάς Κρήτης
- Νηπιαγωγείο Μαΐστρου Έβρου

 

 

Ενημέρωση για το QUALSHIP 21 (Σεπ. 2017)


Σύμφωνα με στοιχεία που μόλις δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 46 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 19 εταιρείες, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Διαχειρίστρια Εταιρεία

        Αριθμός Πλοίων*

ANDRIAKI SHIPPING CO. LTD.

                       1

ARISTON NAVIGATION CORP.

                       2

ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

                       5

ATLAS MARITIME LTD.

                       1

CARRAS (HELLAS) S.A.

                       1

CHIOS NAVIGATION (HELLAS) LTD.

                       1

ENESEL S.A.

                       1

MINERVA MARINE INC.

                       1

NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD.

                       4

NIOVIS SHIPPING CO. S.A.

                       2

PANTHEON TANKERS MANAGEMENT LTD.

                       1

PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC.

                       2

PLEIADES SHIPPING AGENTS S.A.

                       1

S. LIVANOS-HELLAS S.A.

                       5

SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A.

                       1

SPRINGFIELD SHIPPING CO. OF PANAMA S.A.

                      6

THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC.

                       1

TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (TCM) S.A.

                       1

TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.)

                       9

Σύνολο πλοίων μελών

                    46


* Σημείωση: Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού - οι δράσεις των χιλιάδων εθελοντών της HELMEPA


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από τη HELMEPA στο διάστημα 5 - 25 Μαΐου 2017, με δράσεις που συνεχίστηκαν και μέσα στον Ιούνιο.

Συνολικά 5.402 εθελοντές από 167 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 127 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 83 χλμ. Συνέλεξαν 6,8 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2,6 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Κατά την εξόρμησή τους, μικροί και μεγάλοι κατέγραψαν τα απορρίμματα στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA, από τα οποία προκύπτει ο παρακάτω πίνακας των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων που ρυπαίνουν το φυσικό μας περιβάλλον.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα

Ειδος Τεμάχια
Αποτσίγαρα 21.730
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.   8.458
Συσκευασίες τροφίμων   6.026
Πλαστικά μπουκάλια   4.645
Καλαμάκια   4.581
Πώματα μπουκαλιών πλαστικά   4.177
Πλαστικές σακούλες   2.852
Καπάκια συσκευασιών πλαστικά   2.231
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ   2.187
Κομμάτια γυαλιού κάτω των 2,5 εκ.   2.075

Συνολικά, οι εθελοντές συνέλεξαν 75.889 απορρίμματα, από τα πιο μικρά κομμάτια φελιζόλ μέχρι στρώμα γυμναστικής! Δυστυχώς, πρωταθλητές και φέτος στο… στίβο των απορριμμάτων είναι με μεγάλη διαφορά τα αποτσίγαρα, χαρακτηριστικό της αδιαφορίας αλλά και άγνοιας των ανθρώπων για τη ζημιά που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον και το παραμικρό σκουπίδι. Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός πως 2 στα 3 απορρίμματα είναι πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 2050 η θάλασσα θα έχει περισσότερα πλαστικά από ψάρια!

Και φέτος, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρωτοβουλία αυτή. Μαθητές και εθελοντές εκπαιδευτικοί, μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και άλλοι μαθητές, όλων των ηλικιών, από 82 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια και Λύκεια έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις δράσεις.

Καθαρισμούς πραγματοποίησαν επίσης 7 εταιρείες-Μέλη της HELMEPA, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλες εταιρείες και οργανισμοί, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτιστικοί σύλλογοι, ναυτικοί όμιλοι, πρωτοβουλίες πολιτών και δύτες. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή Αξιωματικών Λ.Σ. 17 Λιμεναρχείων, Υπολιμεναρχείων, Λιμενικών Σταθμών και Λιμενικών Τμημάτων οι οποίοι με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου υποστήριξαν την οργάνωση και υλοποίηση δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Ο κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν υπάρχει στο σύνδεσμο: http://www.helmepa.gr/pdf/FOREIS-GREECE-ECD-2017.pdf

Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονεμήθηκαν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής. Η HELMEPA ευχαριστεί όλους τους φορείς και τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους δείχνουν ότι μόνο μέσα από τη συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Το σύνθημα συνεχίζει να είναι: ας αλλάξουμε τις συνήθειες που βλάπτουν τον πλανήτη μας!

 Η Αμερικανική Ακτοφυλακή τιμά το Ναύαρχο Joe Servidio
Κατόπιν πρόσκλησης του Aρχηγού της Αμερικανικής Ακτοφυλακής (USCG), Admiral Paul Zukunft, o Γενικός Διευθυντής και η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA παρακολούθησαν την 22α Ιουνίου 2017 ειδική εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου από την υπηρεσία Ναυάρχου Joe Servidio, στο Αρχηγείο της USCG στη Washington. Ως Assistant Commandant for Prevention Policy, ο Ναύαρχος Servidio το 2013 έκανε αμεσότερη τη μακρόχρονη σχέση της HELMEPA με την USCG εφαρμόζοντας ετήσιες συναντήσεις, υπό την προεδρία του, με εκπροσώπους Εταιρειών Μελών με τον τομέα του και συγκεκριμένα με τους υπευθύνους αξιωματικούς του Port State Control. Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία συνέχισε και ενίσχυσε ο RADM Paul Thomas, οποίος τον διαδέχθηκε.

Η παρουσία της HELMEPA στην εκδήλωση αυτή, με την ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον αποχωρούντα Joe Servidio όσο και για τις παραδόσεις της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, τονίσθηκε δεόντως στις σχετικές ομιλίες. Σε συνομιλία του κ. Μητσάτσου με τον Αρχηγό της USCG, o Admiral Zukunft τον ευχαρίστησε για την εκεί παρουσία της HELMEPA και εξέφρασε την εκτίμηση του για τη συνεχιζόμενη συνεργασία.

Με πρωτοβουλία του Assistant Commandant for Prevention Policy, RADM Paul Thomas, ο κ. Μητσάτσος και η κα Πρεκεζέ συναντήθηκαν μαζί του και με τον RADM John Nadeau, ο οποίος πρόκειται να τον διαδεχθεί. Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι σκοποί της HELMEPA, η εθελοντική επιμορφωτική δραστηριότητα των Μελών, Ναυτικών και Εταιρειών, για την εξάλειψη της ρύπανσης από τα πλοία (και όχι μόνο) και τη συνεχή βελτίωση ασφάλειας και security. Ακόμη, τονίστηκε η σημασία της τριακονταετούς σχέσης της HELMEPA με τον Τομέα που σύντομα ο RADM Nadeau αναλαμβάνει, αντηλλάγησαν σκέψεις για στενότερη συνεργασία με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των Ελλήνων αξιωματικών και συζητήθηκε η συνάντηση τον προσεχή Νοέμβριο.

Οι εκπρόσωποι της HELMEPA ευχαρίστησαν το Ναύαρχο Thomas για τη συνεργασία του και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως USCG 8th District Commander.

   

 

 Σεμινάρια Ναυτιλιακού Επιμορφωτικού Κέντρου HELMEPA
Συνεχίζονται τα σεμινάρια του Εθελοντικού Επιμορφωτικού Προγράμματος του έτους 2017, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες διήμερων και μίας κατηγορίας μονοήμερων σεμιναρίων:

- Human Element and Operational Safety on Board,
- Best Practices for MARPOL Implementation,
- Challenges for Shipping and New Regulations,
- Marine Environmental Awareness και
- Modern Marine Meteorology (μονοήμερο).


Σε όλα τα ανανεούμενα επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA κυριαρχεί μεταξύ εισηγητών και ακροατών διαδραστικό πνεύμα, μέσα από το οποίο εμπειρίες «μοιράζονται» μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα θέματα των προγραμμάτων επιλέγονται σε συνεργασία με τα 15 μέλη, έμπειρα στελέχη αντίστοιχων εταιρειών Μελών, της Εκπαιδευτικής Επιτροπής. Οι εταιρείες αυτές διαχειρίζονται συνολικά 400 ποντοπόρα πλοία όλων των κατηγοριών, τα οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται, περισσότερες από 3.000 φορές, λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό, η τεράστια εμπειρία 15 ναυτιλιακών εταιρειών διαχέεται σε όλο και ευρύτερο κύκλο Ελλήνων αξιωματικών.

Στον Προσομοιωτή Γέφυρας της HELMEPA, πραγματοποιούνται οι εξής κατηγορίες σεμιναρίων:

- HS1: “Bridge Resources Management (BRM)”
- HS2: “Refresh BRM and Advanced Ship Handling”
- HS3: “Navigating in Highly Congested Waters and Heavy Seas”

Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι αρκετά ενδιαφέροντα καθώς παρουσιάζουν τη μέχρι τώρα συμμετοχή αξιωματικών και στελεχών, πλοίων και Εταιρειών Μελών στα επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA αλλά και την αξιολόγηση τους από τους συμμετέχοντες.

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2017

Στα 14 σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Ιουνίου πήραν μέρος 183 άτομα από 46 Εταιρείες Μέλη, την Π.Ν.Ο., το Λιµενικό Σώµα και το Πολεµικό Ναυτικό που κατανέμονται κατά ειδικότητα στο διάγραμμα:

Στελέχη Γραφείου ήταν 67, Αξιωματικοί Γέφυρας 55, Μηχανής 27 και Λιμενικού Σώματος και Πολεμικού Ναυτικού 34, οι οποίοι και παρουσίασαν αισθητή αύξηση από άλλες χρονιές.

Δημοφιλέστερο σεμινάριο είναι το Marine Environmental Awareness και ακολουθούν Human Element and Operational Safety On Board, Best Practices for MARPOL Implementation, Challenges for Shipping and New Regulations και Modern Marine Meteorology. Η μέση συμμετοχή ανά σεμινάριο είναι 13 άτομα.

Όσον αφορά τις αξιολογήσεις, για ακόμη μία χρονιά η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, σε ποσοστό άνω του 90%, έκρινε το σεμινάριο που παρακολούθησε ως «Πολύ Καλό» και «Άριστο» για τη συνολική του ποιότητα, τη χρησιμότητά του στην εκτέλεση των καθηκόντων στο πλοίο ή το γραφείο και την ποιότητα του συνοδευτικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού.

Αξιοσημείωτο είναι πως σε απόλυτη πλειοψηφία (98%) οι συμμετέχοντες δήλωσαν περισσότερο εξοικειωμένοι με τα θέματα που παρακολούθησαν στο σεμινάριο από όσο ήταν πριν.

Στο ερώτημα “Σε ποιόν τομέα συναντάτε τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εφαρμογή των απαιτήσεων και κανονισμών για την ασφαλή λειτουργία του πλοίου και την πρόληψη της ρύπανσης”, τα κυριότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν και με τη σειρά συχνότητας τους είναι τα εξής 10:

1. Εκπαίδευση και ενημέρωση του πληρώματος,
2. Διαχείριση Απορριμμάτων και έλλειψη ευκολιών υποδοχής στα λιμάνια,
3. Κόπωση, ώρες ανάπαυσης, φόρτος εργασίας,
4. Πολυπλοκότητα κανονισμών και νομοθεσίας, δυσκολίες στην εφαρμογή τους,
5. Αλλαγή καυσίμων στην είσοδο σε ECAs,
6. Πολυπολιτισμικότητα πληρωμάτων με διαφορετική ναυτική κουλτούρα,
7. Εφαρμογή μέτρων ασφάλειας,
8. Όχι σωστή συντήρηση εξοπλισμού και ανταλλακτικών,
9. Ballast Water Management,
10. Ship Oil Pollution Emergency Plan (SOPEP).

Προσομοιωτής Γέφυρας

Τα 22 σεμινάρια προσομοιωτή από Iανουάριο μέχρι Ιούνιο 2017, παρακολούθησαν 67 Aξιωματικοί ΕΝ από 15 εταιρείες-Μέλη και 5 Αξιωματικοί ΠΝ, ως εξής:

- HS1: “Bridge Resources Management (BRM)” - 11 σεμινάρια με 42 άτομα
- HS2: “Refresh BRM and Advanced Ship Handling” - 8 σεμινάρια με 23 άτομα
- HS3: “Navigating in Highly Congested Waters and Heavy Seas” - 3 σεμινάρια με 7 άτομα

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα σεμινάρια ως «Άριστα» (58%), «Πολύ Καλά» (39%) και «Καλά» (3%) όσον αφορά ποιότητα αλλά και χρησιμότητά τους στην εκτέλεση καθηκόντων στο πλοίο.Η HELMEPA γιόρτασε τα 35 χρόνια λειτουργίας της
Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας την Τρίτη 6 Ιουνίου, εκατοντάδες υποστηρικτές και φίλοι, με πρώτη την Κυρία Φωτεινή Π. Λιβανού, θυμήθηκαν μαζί τα 35 χρόνια που πέρασαν από τότε που με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Π. Λιβανού ιδρύθηκε η HELMEPA, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

Βουλευτές, εκπρόσωποι της Πολιτείας, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Αρχηγός του Στόλου, ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), πρώην Πρόεδροι της HELMEPA, μέλη της Ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, Πρόεδροι και Διευθυντές των AUSMEPA-Αυστραλία, CYMEPA-Κύπρος, NAMEPA-Βόρειος Αμερική και TURMEPA-Τουρκία καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού και ξένου ναυτιλιακού Τύπου τίμησαν την εκδήλωση, την οποία με επιτυχία συντόνισε η δημοσιογράφος κα Νίκη Λυμπεράκη.

Το τηλεοπτικό σποτ του «Γλάρου» του 1984, το video με στοιχεία της 35ετούς δράσης της HELMEPA και τη δήλωση της παρουσιάστριας πως η γενιά της μεγάλωσε με το μήνυμα «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές», συμπλήρωσε με το χαιρετισμό του ο Δρ Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε στην εθελοντική συμβολή της HELMEPA στη ναυτιλιακή επιμόρφωση των Ελλήνων αξιωματικών, την περιβαλλοντική ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και των μαθητών καθώς και την ίδρυση ομοειδών ενώσεων σε άλλες 7 χώρες.

«Πλοιοκτήτες και ναυτικοί, εμπνευσμένοι από τον Γιώργο Π. Λιβανό, συνυπέγραψαν το 1982 κοινή διακήρυξη με την οποία η HELMEPA λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί όσο θα υπάρχει Ελληνική ναυτιλία» υπογράμμισε το Ιδρυτικό της Μέλος, Δρ Ματθαίος Δ. Λως, εκπρόσωπος και Ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Εκ μέρους των 15.000 Ελλήνων ναυτικών-μελών, ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Πλοίαρχος Μανώλης Τσικαλάκης, υπογράμμισε πως «οι Έλληνες ναυτικοί πιστεύουν στη HELMEPA που με το έργο της συνέβαλε και στο να περιβάλλονται με εκτίμηση από εθνικές ναυτιλιακές αρχές».

«Το έργο και το παράδειγμα της HELMEPA χαρίζουν στην Ελλάδα μια ιδιαίτερη διάκριση, εφάμιλλη με την προνομιακή θέση του Ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία. Χρειάστηκε το όραμα, η δημιουργικότητα και η πίστη ενός μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή και πατριώτη - του Γιώργου Π Λιβανού - για να εκφράσει η Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ναυτιλιακή της παράδοση» ανέφερε ο κ. Βασίλης Φρ. Παπαχρηστίδης, δεύτερος Πρόεδρος της HELMEPA, στο χαιρετισμό του που διάβασε η κα Λυμπεράκη.

Τιμώντας τον κ. Ανδρέα Ποταμιάνο, που υπηρέτησε τους σκοπούς της HELMEPA επί σειρά ετών ως Μέλος του Δ.Σ., ο Δρ Γ. Γράτσος του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα. Ευχαριστώντας, ο κ. Ποταμιάνος επαίνεσε το όραμα του αείμνηστου Γ.Π. Λιβανού και έκανε μια σύντομη αναδρομή σε επιτεύγματα της HELMEPA μέσα από προσωπικές του εμπειρίες, ιδίως στο ξεκίνημα της.

Τιμήθηκε επίσης ο Πλοίαρχος Γιάννης Τσενεμπής, εταιρικό Μέλος της HELMEPA από το 1983, πρώτος και για πολλά χρόνια «ναυτοδάσκαλος» στα σεμινάρια της. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις προσωπικές του αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας στους κόλπους της Ελληνικής ναυτιλίας που ακόμη υπηρετεί. Επιδίδοντας του αναμνηστική πλακέτα, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης, εταιρικό Μέλος αλλά και Μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε πως πρώτη η HELMEPA αποδέχθηκε και εφάρμοσε στα σεμινάρια της το πνεύμα ασφάλειας, με το οποίο ήδη λειτουργούσε η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.

Περνώντας από τη ναυτική εκπαίδευση στην περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών, ο κ. Νίκος Τσάκος, πρώην Πρόεδρος της HELMEPA, επέδωσε στην κα Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου αναμνηστική πλακέτα σε εκτίμηση της υποστήριξης του αείμνηστου συζύγου της Καπ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στο πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», που συνεχίζουν τα παιδιά του και η Costamare Shipping. Η κα Κωσταντακοπούλου ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Η HELMEPA παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ναυτιλία το 1985 συμμετέχοντας σε έκθεση της Seatrade στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει από τότε σε κάθε «Ποσειδώνια» με πρωτοβουλία του ιδρυτή τους κ. Θεμιστολή Βώκου, Επίτιμο Μέλος της HELMEPA. Στο χαιρετισμό του εξέφρασε το θαυμασμό του στο όραμα του Γιώργου Λιβανού και όλων των συντελεστών για την επιτυχή πορεία της HELMEPA, την προσφορά της στη ναυτιλιακή επιμόρφωση και περιβαλλοντική και ευχήθηκε το έργο αυτό να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.

Στη μακρόχρονη συνεργασία της HELMEPA με το Λιμενικό Σώμα στον τομέα της πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης αναφέρθηκε ο Αρχηγός του, Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης και με το Πολεμικό Ναυτικό, ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, Αρχηγός του Στόλου, που ευχαρίστησε την ένωση για τη δωρεάν συμμετοχή των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στα εκπαιδευτικά της προγράμματα.

Πρώτος νηογνώμονας Εταιρικό Μέλος ήταν το American Bureau of Shipping-ABS και στους λόγους για τους οποίους υποστήριξε αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία από την αρχή αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Χουλιαράκης, σημαίνον το 1983 στέλεχος του ABS.

Σημαντική ήταν και εξακολουθεί να είναι η συμβολή των Εταιρικών Μελών στην επιτυχή εξέλιξη της HELMEPΑ. Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους των πρώτων 3 Εταιρικών Μελών και για την επιπλέον συνδρομή τους στις ανάγκες της HELMEPA. Στον κ. Βασίλειο Κρουστάλλη, Senior Vice President του ABS στην Ευρώπη, τον κ. Γεώργιο Τεριακίδη, Regional Business Development Manager του DNV GL και τον κ. Θεοδόση Σταματέλλο, Area Manager, Greece, East Mediterranean and Adriatic του Lloyd’s Register. Και οι τρείς στους χαιρετισμούς τους επαίνεσαν την ένωση για τη συνεχιζόμενη εθελοντική προσφορά της στη ναυτιλία και την ευρύτερη κοινωνία, ανανεώνοντας τη δέσμευση τους να συνεχίσουν την υποστήριξη τους και στο μέλλον.

Συγχαρητήρια και ευχές για τη συνέχιση του έργου της είχαν την ευκαιρία να δώσουν στα Μέλη του ΔΣ και τα στελέχη της HELMEPA και οι 300 Έλληνες και ξένοι που τίμησαν την εκδήλωση κατά τη διάρκεια λιτής δεξίωσης, με την οποία έκλεισε η όμορφη βραδιά. Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκε συμβολικό αναμνηστικό της 35ετίας και το ειδικό, καλαίσθητο, στην Αγγλική, τεύχος του περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά», το οποίο οι εκδότες είχαν την πρωτοβουλία να αφιερώσουν στα 35 χρόνια της HELMEPA με στοιχεία που έλαβαν από τα αρχεία της.

Το βίντεο της εκδήλωσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της HELMEPA: http://www.helmepa.gr/gr/home.php

 

 Οι Υποτροφίες της HELMEPA του Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018


Τιμώντας τη μνήμη των αείμνηστων Γιώργου Π. Λιβανού, Ιδρυτή και πρώτου Επίτιμου Προέδρου της HELMEPA, Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, δεύτερου Επίτιμου Προέδρου και Σταύρου Νταϊφά, Ιδρυτικού Μέλους, το Διοικητικό Συμβούλιο, εξέτασε τις 26 υψηλού επιπέδου υποβληθείσες υποψηφιότητες και απένειμε τρεις υποτροφίες, ύψους €15.000 η κάθε μία, για μεταπτυχιακές σπουδές ως εξής:

(1) «Γιώργου Π. Λιβανού», στον Αντώνιο-Στέφανο Βακόνδιο, τέκνο ναυτικού και απόφοιτο της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών LLM Maritime Law στο University of Southampton.

(2) «Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου», στoν αριστούχο τελειόφοιτο Αλέξανδρο-Γεράσιμο Κελλάρη του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc Ecology, Evolution and Conservation στο Imperial College του Λονδίνου.

(3) «Σταύρου Νταϊφά», στη Μαριάννα Δημητρίου, απόφοιτο του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Αθήνας, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc Marine Engineering στο Newcastle University. Η υποτροφία αυτή είναι ευγενική χορηγία της κας Ειρήνης Στ. Νταϊφά, Ειδικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Η HELMEPA ευχαριστεί όλους τους υποψηφίους για το ενδιαφέρον τους και συγχαίρει θερμά τους τρεις νέους Υποτρόφους, στους οποίους εύχεται καλή επιτυχία στις σπουδές τους!

 

 

«Aυτές είναι οι παραλίες που θέλουμε!»
Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί η νέα αφίσα της καλοκαιρινής εκστρατείας της HELMEPA με τον αγαπητό σε όλους «Γλάρο» να μας υπενθυμίζει ότι για να μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις παραλίες της πατρίδας μας θα πρέπει να τις διατηρούμε καθαρές από σκουπίδια.

Και αυτό γιατί δυστυχώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία που κατέγραψαν χιλιάδες εθελοντές στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών της HELMEPA, οι θάλασσες και οι ακτές δέχονται έντονη πίεση από αυξημένες ποσότητες κυρίως πλαστικών αλλά και άλλων απορριμμάτων.

Την ευρεία προβολή αυτού του μηνύματος ανέλαβαν τα 7.000 και πλέον μέλη της Παιδικής HELMEPA σε όλη την Ελλάδα, που ήδη αναρτούν αντίτυπα της αφίσας που τους στείλαμε σε κεντρικά σημεία στις περιοχές τους.

Αφίσες διατίθενται επίσης στα Μέλη της HELMEPA και συνεργαζόμενους φορείς όπως Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, ναυτικούς ομίλους και μουσεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι όχι μόνο να μην πετάμε σκουπίδια αλλά και να ευαισθητοποιούμε τους γύρω μας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές, που είναι ο πραγματικός πλούτος της πατρίδας μας!

Η ψηφιακή διάχυση του μηνύματος πραγματοποιείται μέσω του τηλεοπτικού σποτ του Γλάρου, το οποίο ενέκρινε για ακόμη μια χρονιά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ήδη προβάλλουν δωρεάν τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Επίσης, πραγματοποιείται συστηματική ενημέρωση μέσω συνεργαζόμενων ραδιοφωνικών σταθμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να λάβετε τη νέα αφίσα του Γλάρου της HELMEPA επικοινωνήστε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, email environment@helmepa.gr, τηλ. 210-9343088.

Όσοι φίλοι και υποστηρικτές μας ενδιαφέρονται να ενημερωθούν ευρύτερα για το έργο και τις δραστηριότητες της HELMEPA μπορούν να διαβάσουν την Ετήσια Έκθεση 2016, που διανεμήθηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση και στάλθηκε ταχυδρομικά στα Μέλη και άλλους ναυτιλιακούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

 Περισσότεροι από 4.000 εθελοντές συμμετέχουν στην Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών της HELMEPA


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 100 καθαρισμοί σε παραλίες, βυθούς αλλά και ηπειρωτικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 4.350 εθελοντών σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, που συντόνισε η HELMEPA, στο διάστημα 5 - 25 Μαΐου 2017.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών-μελών των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Nαυτίλοι» από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συμμετείχαν επίσης εταιρείες-μέλη της HELMEPA, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, καταδυτικά κέντρα, τοπικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και απλοί πολίτες όλων των ηλικιών.

Στην Αττική, στις 12 Μαΐου, το Μητροπολιτικό Κολέγιο Πειραιά, εταιρικό Μέλος της HELMEPA, πραγματοποίησε καθαρισμό της παραλίας του Αχινού στον Πειραιά. Στις 13 Μαΐου, η Bernhard Schulte Shipmanagement, επίσης εταιρικό Μέλος, καθάρισε την παραλία στο Καβούρι, ενώ την ίδια ημέρα μαθητές-μέλη «Ναυτίλοι της HELMEPA» του St. Catherine's British School καθάρισαν την ανανατολική πλευρά της ακτής και του δάσους του Σχινιά, ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά/Μαραθώνα για το τοπικό οικοσύστημα και κατέγραψαν ηλεκτρονικά απορρίμματα που συγκέντρωσαν, με χρήση της εφαρμογής Marine LitterWatch.

Στις 20 Μαΐου, το προσωπικό της Seaworld Management & Trading Inc., εταιρικού Μέλους της HELMEPA, ανέλαβε δράση στην παραλία της Βάρκιζας, και στις 23 Μαΐου τη σκυτάλη πήραν τα εταιρικά μέλη της HELMEPA, Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με τη συμμετοχή μαθητών από το Γ΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης, οι οποίοι εξόρμησαν στη δυτική πλευρά της ακτής και του δάσους του Σχινιά.

Στις 25 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέας και μετά από πρόσκληση του Δήμου, η HELMEPA συντόνισε τον καθαρισμό της παραλίας Κορησσίας με τη συμμετοχή μαθητών του τοπικού Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στις 26 Μαΐου, ο προγραμματισμένος καθαρισμός στην παραλία Βοτσαλάκια, με αφορμή τις «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά, με τη συμμετοχή μαθητών-μελών της Παιδικής HELMEPA του 14ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πρωινής καταιγίδας. Ωστόσο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης της ρύπανσης από στέλεχος της HELMEPA που τους επισκέφθηκε στο σχολείο τους, στα Καμίνια. Με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια οι μικροί εθελοντές μίλησαν για τις περιβαλλοντικές τους δράσεις και για τις προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσουν όλους στη γειτονιά να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον.

Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονέμονται αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής. Τα συνολικά στοιχεία που θα προκύψουν από την επεξεργασία των δελτίων καταγραφής απορριμμάτων θα δημοσιευτούν με το πέρας όλων των εθελοντικών δράσεων. Η HELMEPA συγχαίρει θερμά τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές που για άλλη μια φορά στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές.

Όλοι οι καθαρισμοί φαίνονται στο χάρτη της Εκστρατείας http://bit.ly/2qEQhko.

 Στη HELMEPA το Βραβείο ΕΥΚΡΑΝΤΗ για την Καλύτερη Στρατηγική Επικοινωνίας
Στις 9 Μαΐου 2017, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, τα ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ απένειμαν τα Βραβεία ΕΥΚΡΑΝΤΗ 2016.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Α/ΛΣ, εκπροσώπων ναυτιλιακών φορέων, εταιρειών και Τύπου, η HELMEPA τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερης στρατηγικής επικοινωνίας, για “την οργανωμένη, σταθερή, διαυγή και ουσιαστική επικοινωνιακή πολιτική μέσω της συνεργασίας με εκπροσώπους των ΜΜΕ”.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Εμ. Τσικαλάκης, προλογίζοντας την απονομή, είπε:

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που εκπροσωπώ τη μεγάλη ναυτική οικογένεια των Ελλήνων πλοιάρχων και είναι μεγάλη η χαρά για μένα ειδικά, που ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, δίνω αυτό το βραβείο στην HELMEPA. Με την HELMEPA μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί, λόγω των κοινών στόχων και αγώνων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πλούτου. Όλοι εμείς οι Έλληνες πλοίαρχοι, δεν ξεχνάμε τις προσπάθειες των πρωτοπόρων της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - 35 χρόνια τώρα - για καλλιέργεια υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσω πολλαπλής πληροφόρησης και επιμορφωτικών σεμιναρίων… τους οφείλουμε πολλά!

Η αποδοχή των στόχων της HELMEPA από το σύνολο του ναυτικού κόσμου, ναυτικών και πλοιοκτητών, δείχνει ότι το όραμα του αείμνηστου πλοιοκτήτη Γιώργου Λιβανού βρήκε ευήκοα ώτα και υλοποιήθηκε από άξια και ευαισθητοποιημένα στελέχη. Παραδίδοντας το βραβείο ΕΥΚΡΑΝΤΗ, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την επιλογή της βράβευσης και το γεγονός ότι βρίσκονται δίπλα στη ναυτική κοινότητα και στην HELMEPA για το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο που επιτελεί… θερμά συγχαρητήρια.»


Παραλαμβάνοντας το Βραβείο, ο Πρόεδρος της HELMEPA Δρ. Γ. Γράτσος ευχαρίστησε θερμά τα ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ εκ μέρους των συναδέλφων του στο Διοικητικό Συμβούλιο, της Γραμματείας και κυρίως των εθελοντών Μελών της HELMEPA. Αναφέρθηκε στον αείμνηστο Γιώργο Π. Λιβανό που εμπνεύστηκε να ενώσει, ευαισθητοποιώντας εθελοντικά και πρωτοποριακά, ναυτικούς και πλοιοκτήτες. Τόνισε ακόμη την προσφορά επιμόρφωσης στους αξιωματικούς Ε.Ν. με προσομοιωτή, σεμινάρια και e-learning και ανέφερε τις αδελφές ενώσεις – MEPAs που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες 7 χώρες και συνεργάζονται υπό την INTERMEPA. Κλείνοντας, ο Δρ. Γράτσος επισήμανε πως τα Μέλη της HELMEPA συνειδητοποίησαν από την αρχή την ανάγκη ευαισθητοποίησης της νεότερης γενιάς για τη θάλασσα και το περιβάλλον, «πράγμα που κάνουμε με ολοένα εντατικότερους ρυθμούς».

Όλοι μας στη HELMEPA συγχαίρουμε θερμά όλους τους βραβευθέντες καθώς και τους διοργανωτές και υποστηρικτές της εκδήλωσης!

 Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στη Σπάρτη
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Σπάρτη οι δράσεις της 3ετούς «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», που υλοποιεί η HELMEPA σε 14 πόλεις της Ελλάδας με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*.

Η εκστρατεία στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας/Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Έκθεση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου» του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, από 25 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου. Την Έκθεση επισκέφθηκαν συνολικά 876 μαθητές και 69 εκπαιδευτικοί από 12 Δημοτικά Σχολεία και 4 Γυμνάσια της Σπάρτης και της ευρύτερης Λακωνίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σε κάθε περιοχή σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση, προκύπτει ότι οι μαθητές είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι, λαμβάνουν μέρος σε περιβαλλοντικές δράσεις και το 93% αυτών συμμετέχει στην ανακύκλωση υλικών. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι 9 στους 10 μαθητές Γυμνασίου αντιλαμβάνονται ως καθήκον τους την προστασία του περιβάλλοντος και δεν θεωρούν αρμόδιους μόνο την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές. 1 στους 2 μαθητές Γυμνασίου εντυπωσιάστηκε από την ενότητα της Έκθεσης «Ο θαλάσσιος κόσμος», όπου αναλύεται η σημασία της θάλασσας για τον άνθρωπο και τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, ενώ το 58% των μαθητών Δημοτικού θα ήθελαν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα σχετικό με τη θάλασσα. Τέλος, τα κύρια θέματα που προβλημάτισαν τους μαθητές ήταν η ρύπανση των θαλασσών από τα σκουπίδια, οι μεγάλοι χρόνοι διάλυσής τους και ο θάνατος ή παγίδευση ζώων μέσα σε αυτά, καθώς και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων.

Η Εκστρατεία έκλεισε με εθελοντικό καθαρισμό στις όχθες του ποταμού Ευρώτα με τη συμμετοχή 45 μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και των εκπαιδευτικών τους. Οι μικροί εθελοντές μάζεψαν με ζήλο τα απορρίμματα που βρήκαν και τα κατέγραψαν στα ειδικά Δελτία Καταγραφής που τους διέθεσε η HELMEPA.

Η HELMEPA ευχαριστεί την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για τη φιλοξενία της Έκθεσης και τη συνεργασία της στην εκτέλεση της Εκστρατείας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας για τη συνδρομή τους στον προγραμματισμό των δράσεων, καθώς και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που «αγκάλιασαν» τα μηνύματα της Εκστρατείας για ένα καθαρότερο θαλάσσιο περιβάλλον.

Σημείωση για τους εκδότες: Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.
http://www.lrfoundation.org.uk/

 35η Γενική Συνέλευση των Μελών της HELMEPA


Ιστορικό χαρακτήρα είχε την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, η 35η Τακτική Γενική Συνέλευση της HELMEPA, καθώς φιλοξενήθηκε από την Εταιρεία-Μέλος CERES, στον ίδιο χώρο που έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση πριν από 35 χρόνια.

Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν ο Δρ Γ. Γράτσος, Πρόεδρος της HELMEPA, με Γραμματείς την κα Θ. Παπαεμμανουήλ της ANANGEL MARITIME SERVICES Inc. και τον κ. Η. Στεργιόπουλο της GASLOG LNG SERVICES Ltd.

Ο Δρ Γράτσος, στo σύντομo χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις δράσεις της ένωσης τονίζοντας την επιμόρφωση των αξιωματικών στον προσομοιωτή γέφυρας, που η HELMEPA απέκτησε χάρις στις προσπάθειες του προκατόχου του Δρα Ι. Κούστα και την ευγενική χορηγία του Εταιρικού Μέλους DNV GL. Αναφερόμενος στα επιμορφωτικά σεμινάρια που προσφέρει η HELMEPA, που τα παρακολουθούν περίπου 350 αξιωματικοί και στελέχη Εταιρειών Μελών κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος τόνισε πως είναι πιθανώς τα μοναδικά παγκοσμίως γιατί δεν εστιάζουν μόνο στους ναυτιλιακούς κανονισμούς αλλά και στην πρακτική εφαρμογή και τη λειτουργική εμπειρία των Γραφείων. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται από Επιτροπή 12 έμπειρων στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών που διαχειρίζονται περίπου 350 πλοία - δεξαμενόπλοια, bulk carriers, πλοία εμπορευματοκιβωτίων, Product Carriers, Chemical Carriers και LNG - Νηογνωμόνων και προσωπικού της Γραμματείας του Ναυτιλιακού Κέντρου της HELMEPA. Ως εκ τούτου, τα σεμινάρια αυτά προσφέρουν την πείρα εταιριών, και ναυτικών των πλοίων που επισκέπτονται το χρόνο περίπου 3.000 λιμάνια στα οποία αντιμετωπίζουν συνεχώς ελέγχους από αρχές.

Ο Δρ. Γράτσος σημείωσε επίσης πως το έργο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και με την 3ετή «Εκστρατεία» την οποία χρηματοδοτεί το Lloyd’s Register Foundation ενώ συνεχίζεται και η διεθνής συνεργασία με το δίκτυο των MEPAs. Κλείνοντας, ο Πρόεδρος είπε πως «όλοι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, έλεγχοι, ποινές και πρόστιμα έχουν δημιουργηθεί από τη διεθνή κοινότητα γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ μας άτομα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει το σημαντικό όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτούς θέλουμε να πλησιάσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε να γίνουν καλύτεροι, για το συμφέρον τους και του περιβάλλοντος».

Ο Γενικός Διευθυντής, κ. Δ. Κ. Μητσάτσος παρουσίασε τα πεπραγμένα του 2016, τα οποία η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα. Ο Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ν. Μπαφαλούκος περιέγραψε την οικονομική εικόνα κατά το 2016. Οι Ελεγκτές, Moore Stephens, παρουσίασαν την οικονομική κατάσταση που ομόφωνα ενέκρινε η Συνέλευση απαλλάσσοντας τα Μέλη του Συμβουλίου και τους Ελεγκτές από κάθε διαχειριστική ευθύνη για το 2016 και εκλέγοντας τους για το 2017.

Ο κ. Bill Box, Senior Manager and Commercial Area Manager for Greece/Cyprus του Εταιρικού Μέλους INTERTANKO, μετέφερε στη Συνέλευση το θαυμασμό όλων των Μελών αυτής της διεθνούς ένωσης για το έργο της HELMEPA, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση προσομοιωτή γέφυρας, στις δράσεις της Παιδικής HELMEPA και στους εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών. Κλείνοντας είπε πως «ο εμπνευστής της ένωσης, ο αείμνηστος Γ. Λιβανός, θα ήταν ενθουσιασμένος βλέποντας, 35 χρόνια μετά, το έργο της HELMEPA αλλά και των ομοειδών Ενώσεων-MEPAs παγκόσμια».

Τη Συνέλευση τίμησαν ο Πρόεδρος της CYMEPA κ. Γ. Τσαβλίρης, τα Ιδρυτικά Μέλη της HELMEPA Δρ Μ. Λως και κ. Ν. Σούτος και τα Επίτιμα Μέλη κ.κ. Π. Ιωαννίδης, Ι. Πολυχρονόπουλος και Ν. Τσαβλίρης.

Ακολούθησε ελαφρύ μπουφέ που ευγενικά προσέφερε η εταιρεία CERES.

   MEMBERS ONLY


Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας
Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή επισκέφτηκαν την 20 Απριλίου ο Πρόεδρος Δρ Γ. Γράτσος και ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, κ. Δ. Μητσάτσος. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρόεδρος της CYMEPA, κ. Γ. Τσαβλίρης. Οι εκπρόσωποι των δύο MEPAs είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Υπουργό για τις πρωτοβουλίες τους και τη συνεργασία τους. Ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στις κοινές αυτές δράσεις που προάγουν τους κοινούς τους στόχους για πρόληψη της ρύπανσης και ασφάλεια στη θάλασσα.

 Τα μέλη της Παιδικής HELMEPA ζωγραφίζουν για το θαλάσσιο κόσμο!


Ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής της Παιδικής HELMEPA με θέμα: «Τι πλούσιος που είναι ο βυθός, θαλάσσιος κόσμος μαγικός!». Οι μικροί εθελοντές του Προγράμματος αποτύπωσαν στο χαρτί τη μαγεία του βυθού και του θαλάσσιου κόσμου και με τα έργα τους μας θύμισαν γιατί οφείλουμε να τους προστατεύουμε.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε 2 κατηγορίες: (α) παιδιά 5-7 ετών και Κέντρων Ειδικής Αγωγής και (β) μαθητές 8-12 ετών. Συνολικά έλαβαν μέρος 336 Ομάδες του Προγράμματος από 104 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας με 314 ζωγραφικά έργα.

Οι Ομάδες και το Προεδρείο του Προγράμματος μέσω ψηφοφορίας επέλεξαν τα έργα που θέλουν να βραβευθούν, απονέμοντας τα Βραβεία σε κάθε κατηγορία ως εξής:

Κατηγορία 5-7 ετών και Κέντρων Ειδικής Αγωγής

- Α’ Βραβείο: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, Ομάδα 60(Κ), 9-15 ετών
- Β’ Βραβείο: Εκπαιδευτήρια «Ηλιάδη», Σαλαμίνα, Ομάδες 1932(Α)-1933(Α)-1934(Α)-1935(Α), 7 ετών
- Γ’ Βραβείο: Νηπιαγωγείο Μαυροθάλασσας Σερρών, Ομάδες 2278(Ν)-2279(Ν), 5 ετών

Κατηγορία 8-12 ετών

- Α’ Βραβείο: Εκπαιδευτήρια «Ηλιάδη», Σαλαμίνα, Ομάδες 2749(Β)-2750(Β)-2751(Β), 9 ετών
- Β’ Βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Λουτροχωρίου Πέλλας, Ομάδα 388(Ε), 11-12 ετών
- Γ’ Βραβείο: 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, Ομάδα 1029(Δ), 12 ετών

Τα Α’ Βραβεία εκτυπώθηκαν σε Αφίσες με τα ονόματα των μικρών δημιουργών και του Εθελοντή Εκπαιδευτικού, ελληνικά και αγγλικά, και διανέμονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στα Μέλη των Ομάδων που κέρδισαν τα Β’ και Γ’ Βραβεία δίνονται Έπαινοι Συμμετοχής.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μικρούς καλλιτέχνες για τα υπέροχα έργα τους!

Σημείωση:
Όλα τα έργα ζωγραφικής των δύο κατηγοριών μπορείτε να τα δείτε στους παρακάτω συνδέσμους: :

http://www.helmepajunior.gr/pdf/DrawingCompetition2017-1.pdf
http://www.helmepajunior.gr/pdf/DrawingCompetition2017-2.pdf

 Marine Litter Watch – Συνεργασία με τον Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος για τα θαλάσσια απορρίμματα
Η ρύπανση με θαλάσσια απορρίμματα είναι ένας από τους βασικούς δείκτες για την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών και παράκτιων νερών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (Marine Strategy Framework Directive, MSFD), η παρακολούθηση των απορριμμάτων στις παραλίες (beach litter monitoring) είναι υποχρέωση των κρατών μελών και πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία (πρωτόκολλο), ώστε να συλλέγονται αξιόπιστα δεδομένα που θα αποτυπώνουν την εξέλιξη του προβλήματος και θα τροφοδοτούν πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Για την υποστήριξη της καταγραφής των απορριμμάτων και της ευρείας και ελεύθερης διάχυσης των αποτελεσμάτων σε κάθε ενδιαφερόμενο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environment Agency, ΕΕΑ) έχει αναπτύξει την ηλεκτρονική εφαρμογή (app) Marine Litter Watch (MLW).

Η εφαρμογή MLW είναι ελεύθερα διαθέσιμη για χρήστες Android και iOS και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των απορριμμάτων όχι μόνο σε δράσεις monitoring αλλά και σε κάθε δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτών.

Αφού κατεβάσει και εγκαταστήσει την εφαρμογή στη συσκευή του, κάθε χρήστης μπορεί να γίνει μέλος μιας κοινότητας εθελοντών (π.χ. στην Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στην κοινότητα MLW της HELMEPA) και να χρησιμοποιήσει το MLW για την οργάνωση μιας δράσης εθελοντικού καθαρισμού και την καταγραφή και απευθείας κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα:Για την περαιτέρω βελτίωση και εξάπλωση της χρήσης της εφαρμογής, η ΕΕΑ οργανώνει και φιλοξενεί τα τελευταία 3 χρόνια στην έδρα της στην Κοπεγχάγη ειδική συνάντηση εργασίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων και η HELMEPA.

Ειδικότερος στόχος της φετινής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Απριλίου, ήταν τα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευμένων εθελοντών που θα αναλάβουν δράσεις monitoring των απορριμμάτων στις ακτές σε όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες, σε συνέχεια των πιλοτικών δράσεων του περασμένου φθινοπώρου (MLW month) σε 33 ευρωπαϊκές παραλίες (3 εκ των οποίων στην Ελλάδα υπό το συντονισμό της HELMEPA).Οι συμμετέχοντες στο 3ο MLW Stakeholder Workshop (20-21 Απριλίου 2017, Κοπεγχάγη)

Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή, επισκεφθείτε την σχετική ιστοσελίδα της EEA:

https://www.eea.europa.eu/themes/coast_sea/marine-litterwatch

Στον ακόλουθη διεύθυνση, μπορείτε να δείτε σε διαδραστικό χάρτη όλα τα αποτελέσματα που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί από τις κοινότητες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία MLW:

https://www.eea.europa.eu/themes/coast_sea/marine-litterwatch/data-and-results/marine-litterwatch-data-viewer-1

Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το MLW σε μια δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτών στο πλαίσιο της τρέχουσας Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών της HELMEPA (5-25 Μαΐου) ή σε κάποια από τις επόμενες εκστρατείες μας, μπορούν να επικοινωνήσουν για οδηγίες με τον Περιβαλλοντικό Τομέα της HELMEPA στο environment@helmepa.gr ή στο τηλέφωνο 210-9343088.Πάρτε μέρος στην εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών
Mεγάλη είναι και φέτος η συμμετοχή μικρών και μεγάλων στην εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών που συντονίζει μέχρι την 25 Μαΐου πανελλαδικά HELMEPA, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού. Ήδη περισσότεροι από 3.000 εθελοντές έχουν δηλώσει συμμετοχή σε 70 δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού, όχθης ποταμών, πάρκων και δασών που οργανώνουν εταιρείες, σχολεία και μαθητές-μέλη της Παιδικής HELMEPA και Ναυτίλοι, Λιμεναρχεία, ΟΤΑ και τοπικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα.

Εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα αυτών των δράσεων, οι συμμετέχοντες καταγράφουν τα απορρίμματα που συλλέγουν σε ειδικά δελτία συμβάλλοντας έτσι στην επιστημονική παρακολούθηση της ρύπανσης σε θάλασσες και ακτές. Επίσης, διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα, τα οποία παραλαμβάνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστηρίζει τεχνικά την εκστρατεία.

Τις προγραμματισμένες δράσεις μπορείτε να δείτε στο διαδραστικό χάρτη στην ιστοσελίδα της HELMEPA στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/en/waste.php. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε δελτία καταγραφής απορριμμάτων και άλλο χρήσιμο υλικό. Στους συντονιστές των δράσεων και τα παιδιά θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Μπορείτε και εσείς να πάρετε μέρος σε αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία οργανώνοντας τη δική σας δράση με συναδέλφους, φίλους και γνωστούς ή δηλώνοντας συμμετοχή σε καθαρισμό κοντινής σας περιοχής. Εμπρός λοιπόν να βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να χαρούμε και αυτό το καλοκαίρι Καθαρές Θάλασσες και Ακτές!

 USCG Port State Control Statistics for the Year 2016
The HELMEPA Monitor, issue No. 14, has been released, including the following articles:

• USCG Port State Control statistics for the year 2016
• New E-Zero initiative within the QUALSHIP 21 Program
• To extend or not to extend-Updated highlights and tips on the
   USCG Ballast Water Management Extension Program
• Eavesdropping on whales on the East Coast to avoid collisions with ships

 H εκστρατεία HELMEPA-Lloyd’s Register Foundation στη Σπάρτη


Eγκαινιάστηκε την Τρίτη 25 Απριλίου στη Σπάρτη η Έκθεση «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία - Επιστήμες» που φιλοξενείται μέχρι την 9 Μαΐου στην αίθουσα «Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου» του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Η Έκθεση αποτελεί μέρος της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» που πραγματοποιεί η HELMEPA σε 14 πόλεις και νησιά της Ελλάδος με την υποστήριξη του βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*. Την εκστρατεία στη Σπάρτη έχει θέσει υπό την αιγίδα της η Π.Ε. Λακωνίας/ Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κυρία Α. Τζανετέα, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Π. Αργυρόπουλος, οι Διευθυντές και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας με θερμά λόγια καλωσόρισε τη HELMEPA στη Σπάρτη και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν έτσι ώστε ως αυριανοί πολίτες να προστατεύουν καλύτερα το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης επεσήμανε τη σημασία της πρωτοβουλίας για τη Σπάρτη, αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου για την καθαριότητα και την ανακύκλωση και ανέφερε ότι θα πρέπει τα παιδιά να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένα από εμάς και όταν έρθει η ώρα, να παραδώσουν το περιβάλλον όπως το επιθυμούν αυτά και όχι υποβαθμισμένο, όπως τους το παραδίδουμε εμείς.

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Ε. Λαμπρινού ευχαρίστησε με τη σειρά της τη HELMEPA και την Π.Ε. Λακωνίας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για την παραχώρηση της αίθουσας. Ανέφερε ότι η ενημέρωση των μαθητών για το περιβάλλον είναι πολύ σημαντική και ευχήθηκε εάν είναι δυνατό κάθε παιδί που θα βλέπει την έκθεση να κρατάει κάτι από αυτή, έτσι ώστε «να μπορεί να βελτιώσει το περιβάλλον στο δικό του μικρό κόσμο».

Σε παρέμβασή του, ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Ν. Κουφός δήλωσε πολύ ευχαριστημένος που βλέπει το Γλάρο της HELMEPA στη Σπάρτη και τόνισε ότι οι Έλληνες, ως λαός με πανάρχαια ναυτική παράδοση, είμαστε οι πρώτοι υπεύθυνοι για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Λακωνίας, η HELMEPA θα μεταφέρει στην Έκθεση με δαπάνες της Εκστρατείας περίπου 1.000 μαθητές από Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της πόλης και της ευρύτερης Λακωνίας. Η Έκθεση θα λειτουργεί για τα σχολεία τις καθημερινές 09.00-13.00 και στη συνέχεια θα παραμένει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15.00.

Ο ενθουσιασμός των μαθητών και τα θετικά σχόλια των εκπαιδευτικών στις πρώτες επισκέψεις στην Έκθεση αποτελούν αισιόδοξο μήνυμα για το ξεκίνημα της νέας συνεργασίας HELMEPA με την εκπαιδευτική κοινότητα της Λακωνίας.

Σημείωση: Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.
http://www.lrfoundation.org.uk/

 Σεμινάρια για τα Μέλη: Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2017 και Εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ναυτιλιακού Επιμορφωτικού Κέντρου της HELMEPA περιλαμβάνει τα σεμινάρια του Ετήσιου Εθελοντικού Επιμορφωτικού Προγράμματος, που ανανεώνονται κάθε χρόνο καθώς και την εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας (Full Mission Bridge Simulator) που από το 2016 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Νέα Σμύρνη.

Με το προγραμματισμένο αμέσως μετά το Πάσχα (Πέμπτη 20 Απριλίου) μονοήμερο σεμινάριο “Σύγχρονη Ναυτική Μετεωρολογία”, ολοκληρώνεται ο δεύτερος από τους 5 συνολικά κύκλους του Επιμορφωτικού Προγράμματος 2017, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει 4 ακόμη, διήμερα σεμινάρια:

• Marine Environmental Awareness
• Βέλτιστες Πρακτικές για την Εφαρμογή της MARPOL
• Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Ναυτιλία και Νέοι Κανονισμοί
• Ανθρώπινος Παράγοντας και Λειτουργική Ασφάλεια στο Πλοίο

Η συνολική συμμετοχή αξιωματικών γέφυρας και μηχανής, στελεχών γραφείου των εταιρειών μελών καθώς και αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, στους οποίους δίνεται επίσης η δυνατότητα παρακολούθησης βάσει διαθεσιμότητας, ήταν 137 άτομα.

Το “πανόραμα” των μέχρι σήμερα συμμετοχών ανά σεμινάριο και ειδικότητα των συμμετεχόντων αποτυπώνεται στο παρακάτω σχήμα:

Σύνολο Σεμιναρίων: 9 Σύνολο συμμετοχών: 137

Όσον αφορά τον Προσομειωτή Γέφυρας, από την αρχή του 2017 μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν 12 σεμινάρια με τη συμμετοχή 38 αξιωματικών ΕΝ από 11 εταιρείες-μέλη και ενός αξιωματικού ΠΝ, με την ακόλουθη κατανομή:

- HS1: “Refresh Bridge Resources Management”
  5 σεμινάρια - 19 άτομα

- HS2: “Ship Handling”
  5 σεμινάρια - 15 άτομα

- HS3: “Cruising in Highly Congested Waters”
  2 σεμινάρια - 5 άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία των πολύ ενδιαφερόντων στοιχείων από τις αξιολογήσεις των συμμετεχόντων, που θα παρουσιαστούν σε επόμενο ενημερωτικό μας σημείωμα. Γενικά, η αξιολόγηση των παρουσιάσεων, των εισηγητών και της χρησιμότητας των θεμάτων είναι ιδιαίτερα θετική. .


Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2017-2018
Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, τιμώντας τους αείμνηστους Γιώργο Π. Λιβανό, Ιδρυτή της, Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Επίτιμο Πρόεδρο της, και Σταύρο Νταϊφά, Ιδρυτικό της Μέλος, προκηρύσσει τρεις Υποτροφίες, ύψους €15.000 η κάθε μία, για μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Master’s, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός Ελλάδας), στους ακόλουθους κλάδους:

Ναυτιλιακές σπουδές, στη μνήμη του Γιώργου Π. Λιβανού. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, τέκνα Ελλήνων ναυτικών.

Περιβαλλοντικές επιστήμες, στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, που έχουν υπάρξει μέλη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».

Ναυπηγική - Θαλάσσια Μηχανική και Τεχνολογία, στη μνήμη του Σταύρου Νταϊφά. Η Υποτροφία είναι ευγενική χορηγία της κόρης του, κας Ειρήνης Νταϊφά, Ειδικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Δεκτοί ως υποψήφιοι είναι νέοι/ες μέχρι 27 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή και είναι κάτοχοι πτυχίου Ελληνικού Α.Ε.Ι. με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (7,5) δεόντως επικυρωμένο. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου και η σειρά κατάταξης μεταξύ των αποφοίτων της σειράς τους, για την οποία θα πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τη Γραμματεία της Σχολής (π.χ. 15ος/η από 56), καθώς και η οικονομική τους κατάσταση.

Άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης είναι η προσκόμιση:

1) βεβαίωσης αποδοχής από το ξένο Πανεπιστήμιο,

2) πτυχίου ξένης γλώσσας ανάλογα με τη χώρα επιλογής για την πραγματοποίηση των σπουδών και συγκεκριμένα:

Αγγλικά: Proficiency of Cambridge ή TOEFL ή IELTS
Γαλλικά: Superieur III ή Sorbonne II
Γερμανικά: Mittelstufe III
Ιταλικά/ Ισπανικά: Superiore

3) συστατικών επιστολών δύο Καθηγητών του Α.Ε.Ι. από το οποίο ο/η υποψήφιος/α αποφοίτησε,

4) αντιγράφου εκκαθαριστικού σημειώματος οικ. έτους 2016, και

5) για τους άρρενες υποψηφίους, του πιστοποιητικού εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων ή αναβολής της στρατολογίας λόγω σπουδών.

Η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να αποσταλούν μέχρι την
2 Ιουνίου 2017
στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA, Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη 17121 (τηλ. 210 9343088) με την ένδειξη της συγκεκριμένης Υποτροφίας για την οποία υποβάλλονται.

 Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης σε Ευρωπαϊκά νερά
Σχεδόν 12 χρόνια έχουν περάσει από το Διεθνές Συνέδριο της HELMEPA με θέμα “Contingency Planning in the European Union” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιούνιο 2005, στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας. Στο Συνέδριο, εμπειρογνώμονες από 14 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, 5 άλλα Μεσογειακά Κράτη και 9 διεθνείς οργανισμούς, εξέτασαν τρόπους βελτίωσης του Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης με πετρέλαιο και άλλα επικίνδυνες ουσίες σε Ευρωπαϊκά νερά.

Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών και των αρμόδιων Ευρωπαϊκών υπηρεσιών με κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε, το Μάρτιο 2017, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της EMSA, 17 πλήρως εξοπλισμένα αντιρρυπαντικά σκάφη έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε Ευρωπαϊκά νερά.

Ένα από αυτά τα σκάφη είναι το AKTΕA OSRV της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, Εταιρικού Μέλους της HELMEPA, το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο με δυνατότητα περισυλλογής πετρελαίου και βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον, 2 κεντρικές αποθήκες σε Σκωτία και Πολωνία έχουν εφοδιαστεί με ειδικό εξοπλισμό και μέσα ελέγχου και αντιμετώπισης της ρύπανσης για τυχόν περιστατικά σε Βόρεια Θάλασσα και Βαλτική αντίστοιχα.

Στον ακόλουθο χάρτη φαίνεται η κατανομή των 17 συμβεβλημένων αντιρρυπαντικών σκαφών της EMSA σε παράκτια Ευρωπαϊκά Κράτη σύμφωνα με ειδική μελέτη επικινδυνότητας, που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Συνέδριο της HELMEPA από την EMSA και έκτοτε ανανεώνεται σε τακτική βάση.

Κατανομή συμβεβλημένων αντιρρυπαντικών σκαφών και εξοπλισμού της EMSA το 2016

Η ενεργοποίηση αντιρρυπαντικού σκάφους ή/και του ειδικού εξοπλισμού σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ρύπανσης γίνεται κατόπιν αιτήματος παράκτιου Κράτους, συνεργαζόμενου ιδιωτικού φορέα ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την ετοιμότητα των σκαφών αντιρρύπανσης και των πληρωμάτων τους, καθώς και τον έλεγχο της καλής κατάστασης του ειδικού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν το 2016 συνολικά 99 ασκήσεις και γυμνάσια. Οι 6 από αυτές τις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το πλήρωμα του AKTΕA OSRV.

Ευχή όλων μας στη HELMEPA παραμένει όπως ναυτικά ατυχήματα στο μέλλον αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά σαν απόρροια ενός υψηλού πνεύματος συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε στεριά και θάλασσα, κρατικών φορέων, διακρατικών οργανισμών, της βιομηχανίας και των παράκτιων κοινωνιών.

Πατήστε εδώ για να δείτε την πλήρη έκθεση της EMSA με τίτλο “Drill and Exercises - Annual Report 2016”
  MEMBERS ONLY


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ QUALSHIP 21 (Μάρτιος 2017)


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 60 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 25 εταιρείες, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Managing Company

        Number of vessels*

AEGEAN BULK CO. INC.

                       1

ANDRIAKI SHIPPING CO. LTD.

                       3

ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO. LTD.

                       1

ARISTON NAVIGATION CORP.

                       2

ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

                       6

ATLAS MARITIME LTD.

                       1

CARRAS (HELLAS) S.A.

                       1

CHANDRIS (HELLAS) INC.

                       2

CHIOS NAVIGATION (HELLAS) LTD.

                       1

ENESEL S.A.

                       1

EURONAV SHIP MANAGEMENT HELLAS LTD.

                       3

MINERVA MARINE INC.

                       1

NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD.

                       4

NIOVIS SHIPPING CO. S.A.

                       2

PANTHEON TANKERS MANAGEMENT LTD.

                       1

PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC.

                       2

PLEIADES SHIPPING AGENTS S.A.

                       1

S. LIVANOS-HELLAS S.A.

                       7

SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A.

                       1

SPRINGFIELD SHIPPING CO. OF PANAMA S.A.

                       7

THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC.

                       1

TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (TCM) S.A.

                       1

TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.)

                       8

UNITED SHIPPING & TRADING CO. OF GREECE S.A.

                       1

V. SHIPS GREECE LTD.

                       1

Total number of member vessels

                     60


* Σημείωση: Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία της HELMEPA στο Αίγιο
Με θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» της HELMEPA στο Αίγιο. Η Εκστρατεία υποστηρίζεται από το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF) και υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ 2014 και 2017. Στο Αίγιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α).

Την περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας, που φιλοξενήθηκε για 17 ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», επισκέφθηκαν 915 μαθητές και 75 εκπαιδευτικοί 11 Δημοτικών Σχολείων και 12 Γυμνασίων Αιγιάλειας και Πάτρας.

Όπως σε όλες τις πόλεις, οι μαθητές, στο τέλος της ξενάγησης στην Έκθεση, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια από τα οποία προκύπτει πως είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα. Το 32% των μαθητών θεωρούν τα σκουπίδια σε δρόμους και παραλίες ως το σοβαρότερο πρόβλημα. Το 87% ανακυκλώνουν στο σπίτι ή το σχολείο, έχοντας κατανοήσει τα οφέλη της ανακύκλωσης. Ένας στους δύο μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τη θεματική ενότητα της Έκθεσης «Ανεξερεύνητος Ωκεανός», όπου επιστημονικά στελέχη της HELMEPA παρουσιάζουν πρόσφατα στοιχεία για τη ζωή στα βάθη των ωκεανών και εξελίξεις στις θαλάσσιες επιστήμες και έρευνες. Το 63% των μαθητών Γυμνασίου ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για επαγγέλματα σχετικά με θαλάσσιες επιστήμες, όπως ωκεανογραφία, βιομιμητική, ενάλια αρχαιολογία ή θαλάσσια βιολογία. Τέλος, ένας στους τρεις μαθητές Γυμνασίου βρίσκει αξιοπερίεργο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αδιαφορούν για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ έχει αποδειχθεί πόσο πολύτιμο είναι για τη ζωή μας!

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της HELMEPA με τοπικούς φορείς, οργανώθηκε επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κλειτορίας-Ακράτας όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ «Γνωρίζοντας τις ακτές μας» και ενημερώθηκαν από τη HELMEPA για τα θαλάσσια απορρίμματα.

Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά το Δήμο Αιγιάλειας και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α για τη φιλοξενία της Έκθεσης, τα τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αχαΐας και το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας για την άριστη συνεργασία καθώς και τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία για τη θερμή τους ανταπόκριση στην Εκστρατεία.

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 Η HELMEPA χαιρετίζει την εκστρατεία «Καθαρές Θάλασσες» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η HELMEPA χαιρετίζει την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για τα θαλάσσια απορρίμματα με τίτλο «Καθαρές Θάλασσες» ("Clean Seas Campaign"). Η εκστρατεία αυτή, που ξεκίνησε επίσημα την 23 Φεβρουαρίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ωκεανούς, στο Μπαλί της Ινδονησίας, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για την επίτευξη των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα του Στόχου 14.1: «Μέχρι το 2025, να έχει επιτευχθεί πρόληψη και σημαντική μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και ειδικά αυτής που προέρχεται από δραστηριότητες στην ξηρά, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων και του ευτροφισμού.»

Η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα με πλαστικά, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Υπολογίζεται πως σε θάλασσες και ωκεανούς καταλήγουν κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων! Μια τεράστια απειλή για τους πληθυσμούς 600 ειδών θαλάσσιων οργανισμών, οι οποίοι τραυματίζονται ή πεθαίνουν επειδή παγιδεύονται σε αυτά ή τα τρώνε. Σημαντικές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις των απορριμμάτων σε παράκτιες περιοχές λόγω της αισθητικής ρύπανσης, της μειωμένης τουριστικής κίνησης, του κόστους καθαρισμού κ.ά.

Το πρόβλημα αυτής της ρύπανσης επεσήμανε από τα μέσα της δεκαετίας του '80 η HELMEPA, με πρωταγωνιστή τον γνωστό Γλάρο και το διαχρονικό σύνθημα «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές».

Η νέα εκστρατεία του ΟΗΕ στοχεύει στη δέσμευση κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα καθώς και του ευρύτερου κοινού για μείωση των πλαστικών. Για παράδειγμα, η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις μπορούν να εξαλείψουν σταδιακά τη χρήση μικροπλαστικών σε σκευάσματα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, να βελτιώσουν τη διαχείριση πλαστικών και να δεσμευτούν στον επανασχεδιασμό, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση πλαστικών. Ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει καθημερινές συνήθειες, όπως να αντικαταστήσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας με πάνινη, να χρησιμοποιεί θερμός ή παγούρι για νερό και να αποφεύγει πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.

Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η HELMEPA θα ενισχύσει περαιτέρω την ενημέρωση των εθελοντών Μελών της, 14.000 Ελλήνων ναυτικών, 200 οργανισμών και εταιρειών και 400 πλοίων για το σημαντικό αυτό πρόβλημα. Επίσης, θα ενδυναμώσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των 10.000 μαθητών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στα προγράμματα «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» και θα επιδιώξει ευρύτερη συμμετοχή στις 250 περίπου δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού που συντονίζει κάθε χρόνο με τη συνδρομή εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.Το μήνυμα του Γλάρου σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας
Με στόχο τη διάδοση περιβαλλοντικών μηνυμάτων στο ευρύτερο κοινό στη διάρκεια όλου του χρόνου, η HELMEPA ξεκίνησε μια συνέργεια με ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας και ειδικότερα όσους απευθύνονται σε νεανικό κοινό. Έτσι, από τα μέσα Φεβρουαρίου, η HELMEPA στέλνει, σε τακτά διαστήματα, σύντομα ηχογραφημένα ενημερωτικά σποτ που ξεκινούν με το διαχρονικό σύνθημα του Γλάρου «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές».

Οι πρώτοι 6 σταθμοί που ανταποκρίθηκαν είναι οι: Top FM 106.4 Βόλου, Gavdos 88.8 FM στη Γαύδο/Νότια Κρήτη, Ράδιο Άργος 98.4, Scream 106,3 σε Καστοριά και Κοζάνη, Empneusi 107.0 Σύρου και Αrcadia 93.8 στην Τρίπολη και την ευρύτερη Αρκαδία.

Η συνεργασία με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς περιλαμβάνει επίσης αποστολή τακτικών ενημερώσεων της HELMEPA για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των σταθμών καθώς και διενέργεια διαγωνισμών γνώσεων με συμβολικά δώρα για τους νικητές.

Η HELMEPA ευχαριστεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη δωρεάν εκπομπή των μηνυμάτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης και προσκαλεί όσους σταθμούς ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια να ενδυναμώσουμε όλοι μας την περιβαλλοντική μας συνείδηση!

 Πρόγραμμα Σεμιναρίων στον Προσομοιωτή Γέφυρας
Το πρόγραμμα σεμιναρίων στον Προσομοιωτή Γέφυρας “NAUTIS Full Mission” της HELMEPA συνεχίζεται ως εξής:

9-10/3: HS3 - “Navigating in Highly Congested Waters and Heavy Seas”
13-17/3: HS1 - “Bridge Resource Management”
20-24/3: HS1 - “Bridge Resource Management”
27-31/3: HS1 - “Bridge Resource Management”

Ενημερωτικό βίντεο με περιγραφή live άσκησης μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Το σεμινάριο HS1 - “Bridge Resource Management” είναι εγκεκριμένο από τη Ναυτιλιακή Αρχή της Κύπρου και οι αξιωματικοί καταστρώματος που το παρακολουθούν μπορούν να αποκτήσουν το επίσημο Πιστοποιητικό BRM με αίτησή τους στην Κυπριακή Αρχή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.helmepa.gr/gr/simulator.php, ενώ για συμμετοχή επικοινωνήστε στα τηλ. 210 9343088, 210 9341233 και στο email training@helmepa.gr

 Μνημόνιο Συνεργασίας HELMEPA - RINA HELLAS
Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, o Δρ Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA και ο κ. Σπυρίδων Ζολώτας, Area Manager Ελλάδας και Κύπρου της RINA HELLAS, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών, στα γραφεία της HELMEPA.

Το Μνημόνιο αφορά την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων καθώς και της κατάρτισης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αποτελεσματικής, ασφαλούς και φιλικής προς το περιβάλλον ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Προς τούτο και ως πρώτο βήμα, θα χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο Προσομοιωτής Γέφυρας της HELMEPA στο πλαίσιο του Εθελοντικού Συστήματος Διαχείρισης Ικανότητας, ένα σύστημα που ανέπτυξε ο RINA για την αξιολόγηση και τη συνεχή βελτίωση των τεχνικών και μη τεχνικών δεξιοτήτων του προσωπικού πλοίων.

Ευχάριστη έκπληξη για όλους ήταν η συμπτωματική επίσκεψη στα γραφεία της HELMEPA κατά την υπογραφή, του κ. Warwick Norman, Προέδρου της Αυστραλιανής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - AUSMEPA και της INTERMEPA, ο οποίος και χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή ως ακόμη μια συνέργεια προς όφελος του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλίας.

Μετά την υπογραφή, ακολούθησε σύντομη σύσκεψη όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επιμόρφωση των αξιωματικών ΕΝ κάτω από τις παρούσες συνθήκες και τις προκλήσεις της εποχής.

 Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο υποστηρίζει τη HELMEPA
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων της Σχολής Ναυτιλίας, με τιμή ανακοινώνει ότι έγινε Εταιρικό Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HΕLMEPA) . Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι η υποστήριξη των δράσεων της Ένωσης για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη ναυτιλία, την ασφάλεια στα πλοία και τη διατήρηση ενός καθαρού θαλασσίου περιβάλλοντος.

H HELMEPA ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1982, μετά την πρωτοποριακή εθελοντική δέσμευση Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων. Στόχος της είναι ο ανθρώπινος παράγοντας στη ναυτιλιακή κοινότητα να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση και υψηλό επίπεδο ασφάλειας για την επίτευξη ποιοτικής ναυτιλίας, πάντοτε στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Μία από τις βασικές δεσμεύσεις της είναι η υποστήριξη του στόχου "Ασφαλή Πλοία σε Καθαρές Θάλασσες" του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ο ναυτιλιακός τομέας της HELMEPA από το 2008 υλοποιεί ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα για αξιωματικούς Ε.Ν. και στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, ως πιστοποιημένο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο σύμφωνα με το ISO 9001:2008 από το DNV GL. Τα εν λόγω επιμορφωτικά προγράμματα, προσφέρουν στους συμμετέχοντες επίκαιρη ενημέρωση και πληροφόρηση, που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία επικεντρώνονται στην πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία και την ασφάλεια στη θάλασσα.

Η Σχολή Ναυτιλίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρει τα αναγνωρισμένα bachelors BSc (Hons) Maritime Business και BSc (Hons) Shipping and Port Management, σε συνεργασία με το Southampton Solent University, που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στις σπουδές ναυτιλίας και διαθέτει τη Warsash Maritime Academy, μία από τις πλέον κορυφαίες σχολές ναυτικής εκπαίδευσης στον κόσμο.

Η τιμητική συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τη HELMEPA στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση των ευκαιριών επιμόρφωσης σε σύγχρονα θέματα για τους φοιτητές της Σχολής Ναυτιλίας, αλλά και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση του συνόλου των φοιτητών του Κολλεγίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

 
 
Περγάμου 5, 171 21 N. Σμύρνη, Αθήνα, Ελλάδα
Tηλ: +(30) 210 9343088 | Fax: +(30) 210 9353847
Email: helmepa@helmepa.gr
Web: www.helmepa.gr
Βρείτε μας: facebook.com/Helmepa
Ακολουθήστε μας: twitter.com/Helmepa

Ιδιοκτήτης:
Εκδότης:
Σύνταξη:
Ομάδα Σύνταξης:
Υπεύθυνος αλληλογραφίας:

HELMEPA
Δημήτρης Κ. Μητσάτσος
Κριστιάνα Πρεκεζέ
Ναυτιλιακός Τομέας
Κωνσταντίνος Ανδρεάδης

   
   
 
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved  
     
  Για να διαγραφείτε απο την λίστα μας, πατήστε εδώ!