Last update:
 

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η HELMEPA  
Είναι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Η πρωτοποριακή εθελοντική δέσμευση Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων, που ανέλαβαν στον Πειραιά την 4η Ιουνίου 1982. Με σύνθημα «Να Σώσουμε τις Θάλασσες», υποστηρίζουν με συνέπεια μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία τους.

Ποιός είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;

Πως γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία;

Διαβάστε περισσότερα... >

 
 

  ΠΡΟΣΕΧΩΣ  
 
 
 
  ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Name:
Surname:
Email:
 
Η συμμετοχή της HELMEPA στα Ποσειδώνια 2018
Η HELMEPA συμμετείχε στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση Ποσειδώνια για 18η συνεχή φορά με Περίπτερο, που ευγενικά διέθεσαν οι διοργανωτές, Posidonia Exhibitions S.A.

Τα Ποσειδώνια άνοιξαν με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα Posidonia Cup 2018, που πραγματοποιήθηκε την 1 Ιουνίου, στο Φαληρικό Όρμο. Η HELMEPA πήρε μέρος και πάλι με το S/Y ARMENISTIS, που ευγενικά διέθεσε ο ΠΟΙΑΘ, skipper τον Ισίδωρο Κυριακού, assistant την Κλεοπάτρα Κούρτη και πλήρωμα τους ακόλουθους εθελοντές εταιρειών-Μελών: Ξ. Γουμαλάτσο, Vernicos Tugs & Salvage, Α. Πανταζή, Niovis Shipping, Nάσσια Παρασκευά και Xρ. Χιώτη, Thenamaris (Ships Management) Inc, Σ. Περισσάκη, Dynamarine και Μ. Σάρδη, Costamare Shipping. Το σκάφος της HELMEPA τερμάτισε 12ο στα 24 συνολικά σκάφη της κατηγορίας του.

Tην Τετάρτη 6 Ιουνίου, η HELMEPA διοργάνωσε Συνέδριο με τίτλο "2020 is closer than we think: Scrubbers, Fuels and Ballast Water Treatment". Τους 400 παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της HELMEPA Δρ Γ. Γράτσος, δίνοντας τον τόνο για τις παρουσιάσεις του πρώτου πάνελ με θέμα “Emissions and Fuels”, το οποίο και συντόνισε. Οι διακεκριμένοι ομιλητές, κα C. Røjgaard, Global Technical Manager του Bureau Veritas, Δρ Ν. Λιάπης, Supply and Operations Director της ELINOIL S.A., Δρ Β. Τυρογαλάς, Director της Martechnic Navigation Ltd, κ. Π. Ζαχαριάδης, Technical Director της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd και Μέλος του ΔΣ της HELMEPA, ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε φλέγοντα θέματα που αφορούν τη συμμόρφωση της ναυτιλιακής βιομηχανίας με την επερχόμενη παγκόσμια απαίτηση για καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα θείου. Έθιξαν ζητήματα όπως την επαρκή διαθεσιμότητα καυσίμων, πιθανούς κινδύνους από τη χρήση τους και εναλλακτικές λύσεις συμμόρφωσης π.χ. scrubbers ενώ ο RADM J. Nadeau, Assistant Commandant for Prevention Policy της US Coast Guard προσέγγισε το θέμα από την πλευρά της ρυθμιστικής Αρχής.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα “Ballast Water Treatment” και συντονιστή τον κ. Δ. Φαφαλιό, Chairman του Technical Committee της INTERCARGO συμμετείχαν οι κ. Χ. Αναστασάκης, Senior Specialist, Technical Support Office του Hellenic Lloyd’s S.A., κα Ε. Πολυχρονοπούλου, Executive Vice Chairperson της Environmental Protection Engineering S.A. και η Δρ Κ. Stanzel, Managing Director της INTERTANKO, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εξελίξεις και ανάγκες που προκύπτουν με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΙΜΟ για το Θαλάσσιο Έρμα, τις τεχνολογίες επεξεργασίας και ζητήματα όπως το retrofitting και τα μέτρα αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. S. Xiaodong, General Manager, Shanghai Costamare ShipManagement Co. Ltd. που έδωσε μια εικόνα της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση του έρματος στην Κίνα.

Ο Δρ Γράτσος απένειμε στους ομιλητές αναμνηστικό Δίπλωμα σε αναγνώριση της συνδρομής τους στην επιτυχή υλοποίηση του Συνεδρίου. Ακόμη, ο Πρόεδρος επέδωσε Αναμνηστική Πλακέτα στον κ. Ι. Μαραγκουδάκη, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), σε αναγνώριση της πολυετούς συνεργασίας και θερμής υποστήριξης του στο έργο της Ένωσης.

Το Συνέδριο έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε η HELMEPA στους προσκεκλημένους της, δίνοντας τους την ευκαιρία περαιτέρω συζήτησης με τους ομιλητές.

Στη διάρκεια της Έκθεσης, το Περίπτερο της HELMEPA επισκέφθηκαν ο Aρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Π.Ν. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο RADM John Nadeau, Assistant Commandant for Prevention Policy, USCG, ο Πρόεδρος Δρ. Γ. Γράτσος και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, ο Πρόεδρος της INTERMEPA κ. Warwick Norman και πολλά μέλη και φίλοι της HELMEPA.
«Ας Kαθαρίσουμε την Ευρώπη» Εκστρατεία 2018
Tην εκστρατεία που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε και συντόνισε για 5η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα η HELMEPA. Oι περισσότερες δράσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 4 - 25 Μαΐου, αλλά λόγω της μεγάλης συμμετοχής οι καθαρισμοί συνεχίζονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει 7.600 εθελοντές που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν 137 δράσεις καθαρισμού ακτών, βυθού, ποταμών, δασών, πάρκων και σχολικών κήπων σε όλη τη χώρα.

Αξιοσημείωτη ήταν η φετινή συμμετοχή των ακόλουθων 15 εταιρειών-Μελών της HELMEPA, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εκστρατεία:

- Allseas Marine S.A.
- Arcadia Shipmanagement
- Athenian Sea Carriers
- Bernhard Schulte Shipmanagement (Hellas) SPLLC
- Diana Shipping Services
- Dianik Bross Shipping Corporation S.A.
- Eurobulk Ltd
- Genimar Shipping & Trading S.A.
- Kyla Shipping
- Minerva Marine
- Minoan Lines
- Optimum Ship Services Ltd
- ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β
- Μητροπολιτικό Κολλέγιο Πειραιά
- Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος

Σημαντική ήταν η συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρωτοβουλία αυτή. Μαθητές και εθελοντές εκπαιδευτικοί, μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι» και άλλοι μαθητές από 97 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις δράσεις.

Τη δική τους υποστήριξη στις δράσεις προσέφεραν οι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος 18 Λιμεναρχείων, Υπολιμεναρχείων και Λιμενικών Σταθμών, οι οποίοι με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου, ενθάρρυναν, συντόνισαν και επέβλεψαν δράσεις καθαρισμού σε τοπικό επίπεδο.

Καθαρισμούς πραγματοποίησαν επίσης εθελοντές από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιρείες και οργανισμούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους, ναυτικούς ομίλους και καταδυτικά κέντρα.

Η επεξεργασία των Δελτίων Καταγραφής έχει ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα σχετικά με τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων στην Ελλάδα θα ανακοινωθούν από τη HELMEPA το Σεπτέμβριο και θα σταλούν στους Ευρωπαίους συντονιστές της εκστρατείας για να συμπεριληφθούν στα συνολικά στοιχεία.

Τέλος, στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές απονεμήθηκαν 2.300 αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής. Η HELMEPA ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους φορείς και τους εθελοντές που ανέδειξαν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και προσωπική ευθύνη μέσα από τη συλλογική τους δράση και πρόβαλαν το μήνυμα για ένα Καθαρό Περιβάλλον χωρίς Πλαστικά και άλλα απορρίμματα.

 

 

Ας κρατήσουμε τους Ωκεανούς Καθαρούς από Πλαστικά
Φέτος με κάθε ευκαιρία, η διεθνής κοινότητα δίνει έμφαση στη ρύπανση από πλαστικά και την τεράστια ζημιά που αυτή προκαλεί στο περιβάλλον, θαλάσσιο, παράκτιο και χερσαίο. Τόσο η Ημέρα της Γης που γιορτάστηκε πρόσφατα όσο κι η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών που πλησιάζει έχουν θέμα την πρόληψη της ρύπανσης από πλαστικά, την ανάγκη άμεσων λύσεων και τη σύνδεση της υγείας των ωκεανών με τη δική μας. Στο χώρο της ναυτιλίας, τα Κράτη Μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, τον Απρίλιο 2018, αποφάσισαν την υιοθέτηση ειδικού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Agenda 2030 του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής από τα πλαστικά.

Έτσι φέτος, είναι επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα του «Γλάρου» της HELMEPA «ΌΧΙ σκουπίδια - ΌΧΙ πλαστικά στις θάλασσες και τις ακτές μας» κι ας έχει συμπληρώσει 34 χρόνια ζωής! Αυτό επιβεβαιώνουν και οι μεγάλες ποσότητες πλαστικών, όπως καλαμάκια, μπουκάλια, σακούλες και υλικά συσκευασίας, που εθελοντές μαζεύουν κάθε χρόνο στους καθαρισμούς βυθών, ακτών, λιμνών, ποταμών και δασών της πατρίδας μας.

Η φετινή θερινή εκστρατεία ενημέρωσης της HELMEPA, εκτός από το spot του «Γλάρου», που προβάλλουν δωρεάν τηλεοπτικά κανάλια, περιλαμβάνει και δυο αφίσες, τις οποίες σχεδίασε ο δημιουργός του «Γλάρου», Σταύρος Γεωργιάδης.

Η πρώτη αφίσα με το «Γλάρο» να πετάει πάνω από τις ακτές απομακρύνοντας μπουκάλια, ποτήρια και άλλα πλαστικά, απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό. Την προβολή της σε όλη την Ελλάδα έχουν αναλάβει οι 6.150 μαθητές-μέλη του προγράμματος «Παιδική HELMEPA». Η δεύτερη αφίσα, που απευθύνεται στην ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα, απεικονίζει την Υδρόγειο εγκλωβισμένη σε πλαστική σακούλα. Το μήνυμα της “Keep Oceans Free of Plastics” - Ας Κρατήσουμε τους Ωκεανούς Καθαρούς από Πλαστικά, θα προβάλλουν παγκόσμια τα Μέλη της HELMEPA, 408 πλοία, 180 διαχειρίστριες εταιρείες και ναυτιλιακοί οργανισμοί και 13.500 Έλληνες ναυτικοί.

Ας αναδείξει η ενημερωτική αυτή εκστρατεία την απειλή των πλαστικών και την ευθύνη του καθενός μας για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο που εμείς δημιουργούμε!

 

 

Νορβηγία και Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης (#BEATMARINEPOLLUTION)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018 και τα Ποσειδώνια, η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη HELMEPA, διοργάνωσαν ένα πρωινό Σεμινάριο με αντικείμενο το πώς η ναυτιλιακή βιομηχανία, οργανισμοί και πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, τη μείωση αλλά και την απομάκρυνση της ρύπανσης από πλαστικά από τους ωκεανούς.

Περισσότεροι από 120 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη Νορβηγικών και Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, συναντήθηκαν για να συζητήσουν αποφασιστικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτού του επείγοντος ζητήματος. Αναδείχθηκαν οι εξαιρετικές προσπάθειες ελληνικών ιδρυμάτων και οργανισμών με τη συμμετοχή νέων, αλιέων και παράκτιων κοινοτήτων καθώς και πλοιοκτητών και πληρωμάτων, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι η βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελώντας την κινητήρια δύναμη για την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης και για την υιοθέτηση νέων προτύπων επιχειρηματικής δράσης. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να δώσει το έναυσμα για αποφασιστική δράση, αναδεικνύοντας τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους οι διάφοροι εμπλεκόμενοι προσεγγίζουν αυτή την πρόκληση, σε Νορβηγία και Ελλάδα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρέσβης Jørn Gjelstad υπογράμμισε ότι η θαλάσσια οικονομία θα αποτελέσει ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο και απολύτως αναγκαίο μέρος της μελλοντικής παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και ότι η οικονομική πρόοδος πρέπει να συμβαδίζει με την περιβαλλοντική αειφορία. “Πρόκειται για κάτι που αφορά τη συμπεριφορά μας ως ανθρώπων: τα καταναλωτικά μας πρότυπα, το πώς χρησιμοποιούμε και επαναχρησιμοποιούμε, και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα πάσης φύσεως απόβλητα”, ανέφερε. Η Νορβηγία εγκαινίασε πρόσφατα την πρώτη πλήρως εξηλεκτρισμένη ακτοπλοϊκή γραμμή, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εκσυγχρονίζουν το στόλο τους, υλοποιώντας την απαίτηση των Νορβηγικών Αρχών για υιοθέτηση λύσεων μηδενικών εκπομπών μέσα στα επόμενα χρόνια. Ενθάρρυνε την Ελλάδα να εξετάσει στην ίδια κατεύθυνση τις δυνατότητες και τα οφέλη που απορρέουν από την “πράσινη ακτοπλοΐα”, με δεδομένο το μεγάλο αριθμό των νησιών της και τον αντίστοιχα υψηλό αριθμό των ακτοπλοϊκών διελεύσεων κάθε χρόνο. Η Νορβηγία έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και λαμβάνει μέτρα για την εξεύρεση λύσεων σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση.

Ο κ. Sturla Henriksen, επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβολαίου των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UN Global Compact on Ocean) έδωσε μια οικουμενική προοπτική της έννοιας της αειφορίας στο θαλάσσιο χώρο, επισημαίνοντας πως η βιομηχανία μπορεί μέσα από συνέργειες να διαμορφώσει νέα πρότυπα που θα αλλάξουν την πορεία των εξελίξεων. “Καλούμαστε να αναγνωρίσουμε”, υπογράμμισε, “ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα προβλήματα που αφορούν τη θάλασσα έχουν τη θεμελιώδη αιτία τους αλλά και τη λύση τους στη στεριά. Οι ενέργειες για τον καθαρισμό των ωκεανών είναι πολύ σημαντικές, αλλά την ίδια στιγμή επιβάλλεται να γίνει μια συλλογική προσπάθεια για να σταματήσει η εισροή επιπλέον απορριμμάτων στη θάλασσα. Όλη η ποσότητα πλαστικού που έχει ποτέ παραχθεί είναι ακόμη γύρω μας”. “Κατά τη διάρκεια μιας δεκάλεπτης παρουσίασης όπως η δική μου σήμερα”, ανέφερε ο κ. Henriksen, “150 τόνοι νέων πλαστικών απορριμμάτων θα καταλήξουν στη θάλασσα”. Ο κ. Henriksen ορίστηκε την 1 Ιανουαρίου 2018 ως Ειδικός Σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβολαίου των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, θέση στην οποία μεταπήδησε μετά από μια δεκαετία υπηρεσίας ως CEO στην Ένωση Νορβηγών Εφοπλιστών. Κατά τη θητεία του ως CEO, είχε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με πληθώρα κορυφαίων εφοπλιστών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, και είναι αισιόδοξος ότι διαφαίνεται μια αυξανόμενη επίγνωση και δέσμευση.

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Διευθύντρια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη πραγματοποίησε μια παρουσίαση – τροφή για σκέψη σχετικά με την ιστορία, τις διαστάσεις και τις συνέπειες της ρύπανσης από πλαστικά. Προτείνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη, την ανακύκλωση και τον καθαρισμό των πλαστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, παραίνεσε όλους τους παρευρισκομένους στην ανάληψη δράσης και συνόψισε μια σειρά προτάσεων για την προσέγγιση του προβλήματος. Η συμβολή του Ιδρύματος στην αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων περιλαμβάνει καθαρισμούς ακτών και εργαστήρια ευαισθητοποίησης, παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς σε 10 νησιά, και υποστήριξη ειδικών ομάδων, π.χ. αλιέων και νέων επιχειρηματιών. Στις επιτυχίες του πιστώνεται η συμβολή του στην ανάδειξη της Σίκινου ως του πρώτου νησιού που παύει να χρησιμοποιεί το πλαστικό καλαμάκι.

Ο Δρ Βασίλειος Μαμαλούκας Φραγκούλης από την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος έριξε φως στην προσπάθεια απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου από πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με παράλληλη ελαχιστοποίηση της ποσότητας των αποβλήτων. Αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση από την εταιρεία των περισσότερων από 2.000 περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης που συνέβησαν κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, καθώς και στο μεγάλο εύρος υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και αντιμετώπισης διαρροών πετρελαίου και χημικών στη θάλασσα. Ο Δρ. Μαμαλούκας Φραγκούλης παραίνεσε το ακροατήριο να αντιμετωπίσει δραστικά το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης και να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση της ποσότητας των αποβλήτων που καταλήγουν στη θάλασσα. Τόνισε τέλος, τη σημασία της σωστής επικοινωνίας και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ως εργαλείων για τη δημιουργία συνείδησης και αλλαγή συμπεριφορών.

Η κ. Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA μίλησε με ενθουσιασμό για τις ποικίλες πρωτοβουλίες της οργάνωσης, που στοχεύουν σε όλες τις ομάδες εμπλεκομένων, από τους πλοιοκτήτες και τους ναυτικούς μέχρι τους νέους και τα παιδιά. Μεταξύ πολλών διαφορετικών προγραμμάτων, η ένωση οργανώνει σε τακτικά διαστήματα πανελλαδικές εκστρατείες εθελοντικών καθαρισμών ακτών με την ισχυρή συμμετοχή της νέας γενιάς. Από το 1993, περισσότεροι από 105.000 μαθητές δημοτικού, μέλη της “Παιδικής HELMEPA”, έχουν πραγματοποιήσει καθαρισμούς ακτών, έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα ανακύκλωσης και έχουν κινητοποιήσει τις τοπικές τους κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Η κ. Πρεκεζέ ολοκλήρωσε την παρουσίασή της καλώντας όλους τους παρισταμένους να δώσουν μια υπόσχεση αυτό το καλοκαίρι για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του ακροατηρίου και συζήτηση με τους ομιλητές.

 

Η HELMEPA στο “European Crew Conference” της GASLOG
Η GASLOG, Εταιρικό Μέλος της HELMEPA, πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Crew Conference στο Divani Apollon, στην Αθήνα, 8-9 Μαΐου 2018, με τίτλο “Guiding the Way into the 21st Century”.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, η HELMEPA προσκλήθηκε και παρουσίασε το θέμα «Θαλάσσια Απορρίμματα, Πλαστικά και Μικροπλαστικά». Η Εκτελεστική Συντονίστρια Κριστιάνα Πρεκεζέ και ο Βοηθός Συντονιστής Κώστας Τριανταφύλλου μίλησαν για τις πηγές και την έκταση της ρύπανσης από πλαστικά παγκοσμίως, τα αποτελέσματα στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις στην υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κατ’ επέκταση στην ίδια την ανθρώπινη υγεία. Επίσης, συζητήθηκαν τρόποι μείωσης των πλαστικών που παράγονται πάνω στο πλοίο.

Ο CEO Mr. Paul Wogan, Μέλη του ΔΣ και υπεύθυνο προσωπικό των Γραφείων μαζί με περίπου 130 αξιωματικούς παρακολούθησαν την παρουσίαση. Ένας αριθμός από ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τέθηκαν και έδωσαν «τροφή» για περαιτέρω σκέψη αναφορικά με τι μπορούμε όλοι να κάνουμε για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα σε σχέση με τα πλαστικά.

Η HELMEPA επιθυμεί να ευχαριστήσει την GASLOG για την ευκαιρία που της έδωσε να απευθυνθεί σε τόσο μεγάλο αριθμό ναυτικών καθώς επίσης να τη συγχαρεί για την αφοσίωση και “proactive” αντιμετώπιση στην πρόληψη της ρύπανσης, που αποτελεί και την ουσία της φιλοσοφίας της HELMEPA.

 

 

Η HELMEPA υποστηρίζει το ερευνητικό πρόγραμμα Oceanos NTUA
Την 9η Μαΐου, ο Γενικός Διευθυντής Δημήτρης Κ. Μητσάτσος και επιστημονικά στελέχη της HELMEPA επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Αεροδυναμικής Ναυπηγικής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αφορμή τη χορηγία της HELMEPA στο ερευνητικό πρόγραμμα OceanosNTUA. Στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός μοντέλων σκαφών ενεργειακά αποδοτικών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό "Hydrocontest" τον Σεπτέμβριο 2018, στη Γαλλία.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής και συντονιστής του προγράμματος, Καθ. Γρ. Γρηγορόπουλος ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους του εργαστηρίου, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της πολυετούς λειτουργίας του. Οι φοιτητές του OceanosNTUA που δούλευαν εκείνη την ώρα στα 2 μοντέλα, ανέλυσαν τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και τις βελτιώσεις στο σχεδιασμό τους ώστε να πετύχουν τη μέγιστη απόδοση των πλοίων.

Ο ενθουσιασμός αυτών των φοιτητών και η προσπάθειά τους να αναδειχθεί το ερευνητικό έργο του Πολυτεχνείου, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη διάκριση Ελλήνων επιστημόνων παγκοσμίως. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!

 

 

  MEMBERS ONLY
Τα Μέλη της INTERMEPA επικεντρώνονται στη μάχη κατά της ρύπανσης από πλαστικά
Γιορτάζοντας 12 χρόνια λειτουργίας της INTERMEPA – International Marine Environment Protection Association, η Συντονιστική της Επιτροπή συναντήθηκε στην Αθήνα την 7 Ιουνίου, με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης Ποσειδώνια 2018. Παρόντα μέλη της Επιτροπής ήταν οι Warwick Norman, Πρόεδρος της AUSMEPA, Γιώργος Τσαβλίρης, Πρόεδρος της CYMEPA, Δρ. Γιώργος Γράτσος και Δημήτρης Μητσάτσος, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της HELMEPA αντίστοιχα, Joseph Hughes και Carleen Lyden-Walker, Πρόεδρος και Εκτελεστική Διευθύντρια της NAMEPA αντίστοιχα, και Sadan Kaptanoglu, Πρόεδρος της TURMEPA. Ο Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA Νίκος Μπαφαλούκος και ο Νομικός Σύμβουλος Νίκος Γερασίμου μαζί με την Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια και τον Κώστα Τριανταφύλλου, Βοηθό Εκτελεστικό Συντονιστή, ήταν επίσης παρόντες.

Με την έναρξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος ευχήθηκε σε όλες τις MEPAs ευτυχισμένη 12η επέτειο και κάλεσε κάθε Ένωση να παρουσιάσει τις δραστηριότητες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας. Συζητήθηκαν ιδέες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των MEPAs, ενώ ο κ. Μπαφαλούκος ενημέρωσε την Επιτροπή για τις εξελίξεις σχετικά με τη νεοσύστατη MEPA των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAEMEPA).

Σε συνέχεια της πρότασης της Αντιπροέδρου της INTERMEPA, κας Kaptanoglu, για την υιοθέτηση ενός κοινού θέματος ανά διετία, η Επιτροπή αποδέχθηκε ομόφωνα την ιδέα της Εκτελεστικής Συντονίστριας της HELMEPA όπως όλες οι MEPA εστιάσουν τις δραστηριότητές τους στην καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά με θέμα “Beat Plastic Pollution”, εμπνευσμένο από τη φετινή "Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών", που γιορτάζεται σήμερα, 8 Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της INTERMEPA, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα όπως ο κ. Norman και η κα Kaptanoglu συνεχίσουν να υπηρετούν για μια ακόμη διετή θητεία ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα. Και οι δύο ευχαρίστησαν την Επιτροπή για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους σε αυτούς και έκλεισαν τη συνάντηση με την ευχή για κάθε επιτυχία στις προσπάθειες όλων.

 

 

Ενημερώσεις HELMEPA και Κανονισμός 679/2016 της Ε.Ε.


Αγαπητές/οί Κυρίες/Κύριοι,

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από την 25 Μαΐου 2018 έχει τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κανονισμός 679/2016, με βάση τον οποίο για τη διατήρηση αρχείου με emails, τηλέφωνα και προσωπικά δεδομένα, απαιτείται η συναίνεση όσων είναι καταχωρημένοι. Επομένως, εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε από τη HELMEPA στο email σας τεχνικά δελτία, ενημερώσεις για τα νέα και τις εξελίξεις στη ναυτιλία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσα από newsletters, δελτία τύπου και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις, παρακαλούμε κάντε reply (απάντηση) στο παρόν γράφοντας «ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩ NEWSLETTERS ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ».

Eάν επιθυμείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα email μας, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα και θα σας κρατούμε ενήμερους σχετικά με τις δραστηριότητες και τα νέα της HELMEPA. Και μην ξεχνάτε, ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα αποδεκτών, στέλνοντάς μας ένα email στο helmepa@helmepa.gr. Σας ευχαριστούμε που διατηρείτε την επικοινωνία μαζί μας!

 

 

36η Γενική Συνέλευση και νέο Διοικητικό Συμβούλιο HELMEPA
Σύμφωνα με το Καταστατικό την 27η Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η 36η Γενική Συνέλευση των Μελών, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τα πεπραγμένα του 2017, την οικονομική κατάσταση στο έτος αυτό όπως αναφέρεται στην έκθεση των Ελεγκτών, Moore Stephens S.A. και άλλα θέματα. Η Συνέλευση ανέδειξε με μυστική ψηφοφορία τους πλειοψηφήσαντες υποψηφίους-Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο διαμορφώθηκε ως εξής:

Πρόεδρος Δρ Γράτσος Γιώργος
Αντιπρόεδρος Ξυλάς Ιωάννης
Γενική Γραμματέας Νταϊφά Ειρήνη
Ειδική Γραμματέας Λω Αικατερίνη
Ταμίας Μπαφαλούκος Νικόλαος
Αναπληρωτής Ταμίας Δαλακούρας Μιχάλης

Μέλη (αλφαβητικά)

Ζαχαριάδης Παναγιώτης
Καραγεωργίου Γεώργιος
Λαδάς Ηλίας
Ματθαίου Δημήτριος
Μπέης Αθανάσιος
Παληού Σεμίραμις
Πίττας Αριστείδης
Χαλάς Ιωάννης
Χανδρή Μαριέττα-Αντωνία

Αναπληρωματικά

Ανδρέου Γαβριήλ
Αυλωνίτης Ευάγγελος
Βλάχος Σπυρίδων
Δημητρίου Κωνσταντίνος
Παφλιώτης Θεόφιλος

Η εταιρεία Μέλος SERES SHIPPING ENTERPRISES S.A. φιλοξένησε την εκδήλωση στο ιστορικό για την HELMEPA κτίριο της, όπου και γεννήθηκε η HELMEPA πριν από 36 χρόνια.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο
Στιγμιότυπα της Γενικής Συνέλευσης

Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων της HELMEPA 2017

 

 

HELMEPA και ναυτιλιακοί φορείς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Την 9η Απριλίου 2018, ο κ. Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής της HELMEPA συναντήθηκε με εκπροσώπους ναυτιλιακών φορέων, εταιρειών και οργανισμών στην έδρα της εταιρείας Gulf Navigation Holding στο Dubai. Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των κ. Ν. Μπαφαλούκου, CEO του Μέλους Fairdeal Group of Companies και Ταμία του ΔΣ και κ. Khamis Juma Buamim, CEO της Gulf Navigation Holding.

Με σκοπό να ενημερωθούν οι παριστάμενοι ώστε να αναλάβουν το ρόλο των Ιδρυτών της UAEMEPA, ο κ. Μητσάτσος παρουσίασε τους στόχους της HELMEPA αλλά και τα επιτεύγματα της στα χρόνια που πέρασαν. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική της αυτονομία, τη διαφάνεια της λειτουργίας της και της συνέπειας που όλα αυτά τα χρόνια τήρησε. Αυτά έφεραν, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, την εκτίμηση της διεθνής ναυτιλίας και Ναυτιλιακών Αρχών η οποία αντανακλά στις εθελοντικές προσπάθειες των Μελών της και προεκτείνεται και στις υπόλοιπες MEPAs.

 

 

Συνέδρια
Η HELMEPA έλαβε μέρος σε συνέδρια των Isalos.net, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και του Μέλους DYNAMARINe όπου ήταν και "Supporting Organization". Πιο συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, κα Κρ. Πρεκεζέ συμμετείχε και στις τρεις εκδηλώσεις με παρουσιάσεις της και συντονισμό πάνελ.

«Επιλέγω Ναυτιλία» ήταν το θέμα της ημερίδας της Isalos.net που έγινε την 23η Μαρτίου στη Χίο με συμμετοχή 390 σπουδαστών των ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών και εκπροσώπων 68 ναυτιλιακών εταιρειών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων. Η κα Πρεκεζέ συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Ασφάλεια και διαχείριση κινδύνου εν πλω: ο ρόλος του πλοιάρχου», μαζί με τους εκπροσώπους των The North of England P&I Association Lτd και Thomas Miller P&I (Europe) Ltd.

Στo 1ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που διοργάνωσε η ναυτιλιακή εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», την 28η Μαρτίου, στην Αθήνα, η κα Πρεκεζέ μίλησε στην ενότητα με θέμα «ΕΚΕ – ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ: Δημόσιος και Iδιωτικός Τομέας - Ποιοι τομείς στην Ελλάδα της κρίσης έχουν περισσότερο ανάγκη δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας;». Το συνέδριο παρακολούθησαν περί τα 300 άτομα. Το 7ο κατά σειρά Διεθνές Φόρουμ "Ship-to-Ship Operations" της DYNAMARINe πραγματοποιήθηκε την 7η Μαρτίου στην Αίγλη Ζαππείου, το οποίο παρακολούθησαν 200 Έλληνες και ξένοι. Η κα Πρεκεζέ συντόνισε το πάνελ "STS Equipment: technical aspects, selection and maintenance" ενώ απηύθυνε και εναρκτήριο χαιρετισμό εκ μέρους της HELMEPA.

Στιγμιότυπα ημερίδας «Επιλέγω Ναυτιλία»


Στιγμιότυπα 1ου Συνεδρίου ΕΚΕ της Ναυτεμπορικής


Στιγμιότυπα Διεθνούς Φόρουμ «Ship-to-Ship Operations»

 

 

  MEMBERS ONLY
Technical bulletin “The HELMEPA Monitor” No 16
The HELMEPA Monitor, issue No. 16, has been released, including the following articles:


New USCG Circular on Ballast Water Management in US Waters A new Navigation and Vessel Inspection Circular (NVIC 01-18) on ballast water management (BWM) has been made recently available by the USCG, providing updated guidance on BWM reporting, record keeping, compliance and enforcement…

Maritime Traffic Measures to Support the Safety of Navigation in the Bering Sea and Bering Strait New shipping routes in the Bering Sea and Bering Strait, aimed at reducing the risks of incidents and to protect the marine environment as well as local fishing activities, have been agreed by IMO's Sub-Committee on Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR) during its 5th session (19-23 February)...

North Atlantic Right Whale Unusual Mortality Event The North Atlantic right whale (Eubalaena glacialis) is one of the world’s most endangered large whale species, with only an estimated 450 remaining, primarily along the east coast of the US and Canada...

 

 

  MEMBERS ONLY
Ενημέρωση για το QUALSHIP 21 / E-ZERO
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή για τον Απρίλιο 2018, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 31 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 14 εταιρείες, ενώ τη Διάκριση E-Zero 5 πλοία μέλη τα οποία διαχειρίζονται 3 εταιρείες.

Διαχειρίστρια Εταιρεία

                          Αριθμός Πλοίων*

 

               Qualship 21

E-Zero

ADELFIA SHIPPING ENTERPRISES S.A.

                       1

 

ARISTON NAVIGATION CORP.

                       2

 

ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

                       3

 

ATLAS MARITIME LTD.

                       1

 

CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION

                       1

 

MINERVA MARINE INC.

                       1

 

NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD.

                       3

 

NIOVIS SHIPPING CO. S.A.

                       2

 

OLYMPIC VISION AND MANAGEMENT

                       1

 

PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC.

                       1

 

S. LIVANOS-HELLAS S.A.

                       5

1

SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A.

                       1

1

SPRINGFIELD SHIPPING CO. OF PANAMA S.A.

                       1

 

TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.)

                       8

3

Σύνολο πλοίων μελών

                    31

5

*Σημείωση: Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.

 

 

Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2018-2019
Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA, τιμώντας τους αείμνηστους Γιώργο Π. Λιβανό, Ιδρυτή της, Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Επίτιμο Πρόεδρο της, και Σταύρο Νταϊφά, Ιδρυτικό της Μέλος, προκηρύσσει τρεις Υποτροφίες, ύψους 15.000 ΕΥΡΩ η κάθε μία, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Masters', με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους ακόλουθους κλάδους:

Ναυτιλιακές σπουδές, στη μνήμη του Γιώργου Π. Λιβανού. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, τέκνα Ελλήνων ναυτικών.

Περιβαλλοντικές επιστήμες, στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, που έχουν υπάρξει μέλη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».

Ναυπηγική - Θαλάσσια Μηχανική και Τεχνολογία, στη μνήμη του Σταύρου Νταϊφά. Η Υποτροφία είναι ευγενική χορηγία της κόρης του, κας Ειρήνης Νταϊφά, Γενικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Δεκτοί ως υποψήφιοι είναι νέοι/ες μέχρι 27 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή και είναι κάτοχοι πτυχίου Ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (7,5) δεόντως επικυρωμένο. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου και η σειρά κατάταξης μεταξύ των αποφοίτων της σειράς τους, για την οποία θα πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τη Γραμματεία της Σχολής (π.χ. 15ος/η από 56), καθώς και η οικονομική τους κατάσταση.

Άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης είναι ο/η υποψήφιος/α να προσκομίσει:

• υπογεγραμμένη αίτηση
• βεβαίωση αποδοχής από το Πανεπιστήμιο, αναφέροντας το κόστος των διδάκτρων
• πτυχίο ξένης γλώσσας ανάλογα με τη χώρα επιλογής για την πραγματοποίηση των σπουδών και συγκεκριμένα:
- Αγγλικά: Proficiency of Cambridge ή Michigan ή TOEFL ή IELTS
- Γαλλικά: Superieur III ή Sorbonne II
- Γερμανικά: Mittelstufe III
- Ιταλικά/Ισπανικά: Superiore

• συστατικές επιστολές δύο Καθηγητών του Α.Ε.Ι. από το οποίο ο/η υποψήφιος/α αποφοίτησε
• αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους
• για τους άρρενες υποψηφίους, το πιστοποιητικό εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων ή αναβολής της στρατολογίας λόγω σπουδών
• βιογραφικό σημείωμα και στοιχεία επικοινωνίας

Η αίτηση με τα παραπάνω συνοδευτικά έγγραφα πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 8η Ιουνίου 2018 στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - HELMEPA, Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη 17121 (τηλ. 210 9343088) με την ένδειξη της συγκεκριμένης Υποτροφίας για την οποία υποβάλλονται.

 

 


Ενημερωτικά δελτία Περιβαλλοντικού Τομέα
Ο Περιβαλλοντικός Τομέας της HELMEPA επικοινωνεί τακτικά με παιδιά, νέους και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στα εθελοντικά προγράμματα «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι της HELMEPA» μέσα από ενημερωτικά περιβαλλοντικά δελτία. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο, το 90ο τριμηνιαίο τεύχος «Τα Γλαρόπουλα» (helmepajunior.gr/glaropoula.php) ταχυδρομήθηκε σε 400 εθελοντές εκπαιδευτικούς που το διένειμαν στα 3.800 παιδιά-μέλη 6-12 ετών του προγράμματος «Παιδική HELMEPA». Επίσης, το 77ο μηνιαίο «Περισκόπιο των Ναυτίλων» (helmepacadets.gr/gr/downloads) στάλθηκε ηλεκτρονικά σε 1.900 νέους, 13-29 ετών, σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Ιδρύθηκε η 8η MEPA - Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος
Την 28 Φεβρουαρίου 2018 ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, Δημήτρης Κ. Μητσάτσος και ο Πρόεδρος του Dubai Council for Marine & Maritime Industries (DCMMI), Khamis Juma Buamim, υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της UAEMEPA, της Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η τελετή της υπογραφής έγινε κατά την έναρξη του 9th Offshore Arabia Συνεδρίου στο Dubai, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, Kitack Lim, ανώτατων λειτουργών των Εμιράτων και εκπροσώπων οργανισμών και εταιρειών της διεθνούς ναυτιλίας.

Η νέα ένωση είναι η 7η κατά σειρά της οποίας την ίδρυση συνέδραμε η ΗELMEPA, μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων φορέων. Ο κ. Kitack Lim συνεχάρη τη HELMEPA για την εξάπλωση σε άλλες χώρες του εθελοντικού πνεύματος των MEPAs, των οποίων τα Μέλη, ναυτιλιακές και βιομηχανικές επιχειρήσεις άλλων κλάδων, στηρίζουν την οικονομική τους λειτουργία. Οι ενώσεις αυτές, εκτός της ΗELMEPA στην Ελλάδα, με τη χρονολογική σειρά που ιδρύθηκαν είναι οι: CYMEPA (Κύπρος), TURMEPA (Τουρκία), URUMEPA (Ουρουγουάη), AUSMEPA (Αυστραλία), NAMEPA (ΗΠΑ), UKRMEPA (Ουκρανία) και UAEMEPA.

Η HELMEPA προσφέρει την εμπειρία που απέκτησε στα 35 χρόνια λειτουργίας της στη UAEMEPA μαζί με την ευχή, να επιτύχει στην αποστολή της για την προστασία του περιβάλλοντος στην ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου.

 

 

Συνάντηση HELMEPA και AUSMEPA με την AMSA στην Canberra
Την 4 Ιανουαρίου, ο CEO της AMSA - Australian Maritime Safety Authority, Mr. Mick Kinley υποδέχτηκε στα γραφεία τους στην Canberra τους Δημήτρη Μητσάτσο και Κριστιάνα Πρεκεζέ της ΗELMEPA, Warwick Norman, Πρόεδρο των AUSMEPA και INTERMEPA και Julie Nash, Executive Officer της AUSMEPA. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και η Annalisse Sly, Acting Manager, Environment Standards της AMSA.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση και αναβάθμιση της σχέσης της HELMEPA με την AMSA, που ξεκίνησε το 2000 όταν ιδρύθηκε η AUSMEPA στην Αυστραλία. Επίσης και η κοινή συνεργασία των τριών φορέων. Στο πνεύμα αυτό, η HELMEPA μετέφερε απορίες Εταιρειών Μελών σχετικά με την υλοποίηση της Αυστραλιανής νομοθεσίας τις οποίες ο κ. Kinley διευκρίνισε εξηγώντας τις θέσεις της AMSA τις οποίες η HELMEPA θα κοινοποιήσει στα μέλη της. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι στενότερης συνεργασίας με σκοπό την ενημέρωση των Μελών της ΗELMEPA ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στις κοινές προσπάθειες για να προστατευτούν ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές της μεγάλης αυτής χώρας.

Ο κ. Μητσάτσος, εκ μέρους της HELMEPA, προσκάλεσε τον κ. Kinley να έρθει στην Ελλάδα στα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018 και να μιλήσει στο Conference της HELMEPA, που θα πραγματοποιηθεί την 6η Ιουνίου, από 10.30 έως 14.00, στο χώρο της Metropolitan Expo.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της HELMEPA στην Αυστραλία, ο κ. W. Norman με την ιδιότητα του Προέδρου της INTERMEPA, αντάλλαξε απόψεις με τους εκπροσώπους της HELMEPA σχετικά με θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Steering Committee της INTERMEPA κατά τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ.

 

 

Η HELMEPA υποδέχεται τα νέα Μέλη της, τη Royal Caribbean Cruises Ltd και πλοία της
Την 20 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της HELMEPA, o κ. Μιχ. Δαλακούρας, Αναπληρωτής Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου, συναντήθηκε με τον Πλοίαρχο Νικ. Παγώνη, Associate Vice President-Fleet Captain, Global Marine Operations της Royal Caribbean Cruises Ltd, ο οποίος του επέδωσε τις αιτήσεις εγγραφής στη HELMEPA της Εταιρείας και 12 κρουαζιερόπλοιων υπό τη διαχείρισή της. Ο Πλοίαρχος Παγώνης εκδήλωσε την εκτίμηση του στον εθελοντικό σκοπό και τα επιτεύγματα της HELMEPA, στα 35 χρόνια από την ίδρυση της.

Ο κ. Δαλακούρας εξέφρασε την ικανοποίηση όλων στη HELMEPA για την απόφαση της Royal Caribbean Cruises, από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων παγκοσμίως, να εγγράψει πλοία στη HELMEPA.

Πιστεύουμε πως η συνεργασία HELMEPA - Royal Caribbean Cruises θα είναι αμφίδρομα εποικοδομητική. Η εθελοντική επιμόρφωση του ανθρώπινου παράγοντα που η HELMEPA προσφέρει θα συμπληρώσει το πνεύμα πρόληψης της ρύπανσης της Royal Caribbean, ενώ η HELMEPA θα στείλει τα μηνύματα της σε χιλιάδες ναυτικούς των κρουαζερόπλοιων.  

 

Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA 2018
Την 16 Ιανουαρίου άρχισε το 36ο Ετήσιο Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιμόρφωσης της HELMEPA, που λειτουργεί ως πιστοποιημένο από το DNV GL “Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για την Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση”.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με το αναγνωρισμένο από τη Ναυτιλιακή Αρχή της Κύπρου διήμερο Σεμινάριο “Marine Environmental Awareness”, βασισμένο στο Model Course 1.38 του ΙΜΟ.

Στο Πρόγραμμα του 2018 περιλαμβάνονται επίσης τα νέα διήμερα Σεμινάρια “Ασφάλεια” και “Πρόληψη της Ρύπανσης” και το μονοήμερο “Ανθρώπινος Παράγοντας και Ασφάλεια”, που καταρτίστηκαν, όπως κάθε χρόνο, σε στενή συνεργασία με την Εκπαιδευτική Επιτροπή της HELMEPA, ώστε το περιεχόμενο τους να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των Εταιρειών Μελών.

Μεταξύ των νέων θεμάτων που παρουσιάζονται φέτος είναι το cyber security, η πρόληψη ατυχημάτων κατά την καθαίρεση κλειστών σωστικών λέμβων, η εφαρμογή του MRV, η αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρύπανσης από το πλοίο, η προσέγγιση Safety II στα ζητήματα ασφάλειας και αρχές ηγεσίας-επικοινωνίας για τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων στο πλοίο.

Κάθε διήμερο Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 5 φορές μέσα στο χρόνο, ενώ 8 φορές είναι προγραμματισμένο το μονοήμερο Σεμινάριο. Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά όσους ενεργά συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος, ιδιαίτερα τους εισηγητές που είναι ειδικευμένα στελέχη 12 Εταιρειών και Οργανισμών Μελών, επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και ανεξάρτητοι συνεργάτες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα Σεμινάρια περιλαμβάνονται στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2018, διαθέσιμο στο site της HELMEPA (http://www.helmepa.gr/images/HELMEPA_training_2018_web.pdf).

Σημείωση: Τα Σεμινάρια του Εθελοντικού Επιμορφωτικού Προγράμματος απευθύνονται σε αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής και στελέχη γραφείου των Εταιρειών Μελών της HELMEPA. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ναυτιλιακό Τομέα της HELMEPA στα τηλέφωνα 210 9341233 και 210 9343088 και στο e-mail training@helmepa.gr.

 

 

  MEMBERS ONLY
Update on QUALSHIP 21 / E-ZERO
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή για τον Ιανουάριο 2018, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 36 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 14 εταιρείες, ενώ τη Διάκριση E-Zero: 4 πλοία μέλη τα οποία διαχειρίζονται 2 εταιρείες. Ο αριθμός των πλοίων μελών ανά Διαχειρίστρια Εταιρεία φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Διαχειρίστρια Εταιρεία

                          Αριθμός Πλοίων *

 

               Qualship 21

E-Zero

ADELFIA SHIPPING ENTERPRISES S.A.

                       1

 

ARISTON NAVIGATION CORP.

                       2

 

ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

                       4

 

ATLAS MARITIME LTD.

                       1

 

CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION

                       1

 

MINERVA MARINE INC.

                       1

 

NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD.

                       4

 

NIOVIS SHIPPING CO. S.A.

                       2

 

PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC.

                       1

 

S. LIVANOS-HELLAS S.A.

                       6

1

SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A.

                       1

 

SPRINGFIELD SHIPPING CO. OF PANAMA S.A.

                       3

 

THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC.

                       1

 

TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.)

                       8

3

Total number of member vessels

                    36

4

* Σημείωση: Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.

 

 

Εκδήλωση Κοπής Πίτας της HELMEPA
Παρουσία των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Προέδρου της Training Committee, του Προέδρου των Ορκωτών Λογιστών Moore Stephens και του προσωπικού της Γραμματείας της HELMEPA, ο Πρόεδρος Δρ. Γ. Γράτσος «έκοψε» την πρωτοχρονιάτικη πίτα, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στα γραφεία της. Οι τυχεροί που μοιράστηκαν το «φλουρί» ήταν οι Πλοίαρχοι Ε. Τσικαλάκης, Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ που συμμετέχει στο Συμβούλιο ως εκπρόσωπος του κ. Ι. Χαλά, Ι. Δρακογιαννόπουλος, Πρόεδρος της Training Committee της HELMEPA και Δ. Ματθαίου, μέλος του Συμβουλίου.

Ο Δρ. Γ. Γράτσος ευχήθηκε σε όλους υγεία και κάθε καλό για το νέο χρόνο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πρώτη του έτους συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

 

Απονομή του 2018 GREEN4SEA Leadership Award στον Πρόεδρο της HELMEPA
Στον Πρόεδρο της HELMEPA Δρα Γεώργιο Γράτσο, απονεμήθηκε το Βραβείο 2018 GREEN4SEA Leadership Award, με χορηγό την Arcadia Shipmanagement, Εταιρικό Μέλος της HELMEPA, στο πλαίσιο του GREEN4SEA Conference, την 6η Μαρτίου στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας.

Ο Δρ. Γράτσος τιμήθηκε για "την καινοτόμο, και καθοδηγούμενη από πνεύμα πρωτοβουλίας, ηγεσία του στις διάφορες θέσεις που κατείχε κατά τη διάρκεια της καριέρας του η οποία είχε σημαντική επίδραση στην εθνική και διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία".

 

 

Επισκέψεις σπουδαστών στη HELMEPA

Την 16 Φεβρουαρίου, σπουδαστές και καθηγητές του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων του ΕΠΑΛ Κονιστρών Ευβοίας επισκέφθηκαν, με δαπάνες της HELMEPA, το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό της Κέντρο. Ενημερώθηκαν για τις δράσεις της ένωσης και στη συνέχεια τους έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του Προσομοιωτή Γέφυρας Πλοίου.

Την 26 Φεβρουαρίου, 27 Γάλλοι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος MA European Studies του Πανεπιστημίου Cergy-Pontoise στο Παρίσι, επισκέφθηκαν μαζί με τους καθηγητές τους το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η μη-κερδοσκοπική εθελοντική αποστολή της ένωσης και ο Προσομοιωτής Γέφυρας.

 

 

Ετήσια συνάντηση HELMEPA - USCG στις ΗΠΑ
Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η 5η κατά σειρά ετήσια σύσκεψη εκπροσώπων Εταιρειών Μελών της HELMEPA με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, στο αρχηγείο της USCG, Washington, DC.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο RADM John P. Nadeau, Assistant Commandant, Prevention Policy, ο οποίος προΐσταται της κατάστρωσης εθνικής πολιτικής, προτύπων και προγραμμάτων που προάγουν την ασφάλεια στη θάλασσα, το security και την περιβαλλοντική προστασία ενώ συγχρόνως εποπτεύει τις διευθύνσεις επιθεωρήσεων και συμμόρφωσης, συστημάτων ναυτιλιακών συγκοινωνιών και κανονισμών εμπορίου και προτύπων.

Με τη συμμετοχή των Captain Jennifer F. Williams, Director of Inspections & Compliance, Captain Ryan D. Manning, Chief, Office of Port & Facility Compliance, Captain Scott Kelly, Office of Operating & Environmental Standards και άλλων επιτελών, η σύσκεψη διεξάχθηκε σε κλίμα φιλικό και εποικοδομητικό.

Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, που είχε καταρτιστεί σε συνεργασία με τις Εταιρείες Μέλη που συμμετείχαν, περιλάμβαναν διαχείριση θαλάσσιου έρματος, Cyber Security, επάρκεια ευκολιών υποδοχής καταλοίπων και διαχείριση λυμάτων και στερεών απορριμμάτων, QUALSHIP 21, επιθεωρήσεις προς έκδοση COC, biofouling, θέματα ναυσιπλοΐας στα ύδατα των ΗΠΑ κ.ά. Δόθηκαν διευκρινίσεις και έγινε ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε αυτά ενώ οι αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής άκουσαν με προσοχή συγκεκριμένα θέματα που αντιμετωπίζουν πλοία υπό τη διαχείριση Εταιρειών Μελών της HELMEPA στις ΗΠΑ καθώς στόχος τους, όπως ανέφεραν, είναι η ασφάλεια, security και προστασία του περιβάλλοντος ταυτόχρονα με τη διευκόλυνση του θαλάσσιου εμπορίου.

Κατά τη συνάντηση, η Coast Guard τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται η έγκαιρη και ειλικρινής αναφορά από μέρους του Πλοιάρχου και της εταιρείας τυχόν προβλημάτων πάνω στο πλοίο στον εκάστοτε COTP καθώς με σωστή επικοινωνία λύνονται θέματα που διαφορετικά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Οι 7 Εταιρείες Μέλη που συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι τους ήταν:

- ARISTON NAVIGATION CORP., Χρήστος Γεωργουσόπουλος, DPA/CSO-Newbuildings Manager,
- CARRAS (HELLAS) S.A., Σπύρος Βλάχος, QMS Manager
- COSTAMARE SHIPPING COMPANY S.A., Ιωάννης Δρακογιαννόπουλος, RS&Q Manager, DPA-CSO,
- DIANA SHIPPING SERVICES S.A., Μιχαήλ Γαβριήλ, DPA-CSO-HSQE Manager,
- EURONAV SHIP MANAGEMENT HELLAS LTD., Παντελής Πατσουλής, HSQE Superintendent/DDPA/DCSO,
- S. LIVANOS - HELLAS S.A., Μιχαήλ Φραγκιάς, DPA & Safety Manager,
- TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (TCM) S.A., Ανδρέας Ζαρναβέλης, Deputy DPA /Quality & Regulatory Compliance Officer.

Από τη Γραμματεία της HELMEPA συμμετείχαν οι: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής, Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια και Δημήτρης Γιάκος, Υπηρεσίες Μελών.

 

 

Στη Νάξο ολοκληρώθηκε η τριετής ενημερωτική εκστρατεία HELMEPA-Lloyd’s Register Foundation
Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο Φιλώτι της Νάξου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, με Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες».

Την Εκστρατεία πραγματοποίησε η HELMEPA μεταξύ 2014 και 2017 σε 14 περιοχές της Ελλάδας, με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*. Συνολικά, περισσότεροι από 14.000 μαθητές και 900 εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν με δαπάνες της Εκστρατείας την κινητή Έκθεση που λειτούργησε για 200 ημέρες στις 14 περιοχές. Ακόμη, 400 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ έγιναν πολλές εθελοντικές δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να προσφέρει επιστημονική πληροφόρηση στις θεματικές ενότητες της Εκστρατείας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ελληνικής περιφέρειας και να εμπνεύσει τους μαθητές να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην υπηρεσία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Στη Νάξο, την περιβαλλοντική έκθεση που λειτούργησε για 8 ημέρες στο Πνευματικό Κέντρο στο Φιλώτι επισκέφθηκαν συνολικά 1.050 μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του νησιού. Επιπλέον, στο Σεμινάριο με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και έγιναν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον».

Η HELMEPA ευχαριστεί το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου-Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη για τη φιλοξενία της Έκθεσης, το Δήμο Νάξου που έθεσε την Εκστρατεία υπό την αιγίδα του και συνέδραμε στον προγραμματισμό των επισκέψεων σχολείων στην Έκθεση, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για τη συνεργασία καθώς και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Φιλωτίου και όλης της Νάξου που με τη θερμή τους ανταπόκριση στα μηνύματα της Εκστρατείας, μας γεμίζουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Περισσότερες πληροφορίες:
HELMEPA
Tηλ: 210-9343088
Email: environment@helmepa.gr

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων. http://www.lrfoundation.org.uk/

 

 

Η Παιδική HELMEPA συμπλήρωσε 24 χρόνια δράσης
Την 10 Νοεμβρίου 2017, γιορτάσαμε 24 χρόνια ζωής του προγράμματος Παιδική HELMEPA. Την 10η Νοεμβρίου του 1993, το Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA, υπό την προεδρία του κ. Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη και την άμεση, ένθερμη υποστήριξη του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, τότε Αντιπροέδρου, ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση να δημιουργηθεί το ενημερωτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα Παιδική HELMEPA. Ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσφορά των εθελοντών-Μελών της HELMEPA στα παιδιά ηλικίας 5 έως 13 ετών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των αυριανών πολιτών.

Από τότε το πρόγραμμα, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε στενή συνεργασία μαζί του καθώς και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα με συνολική συμμετοχή 99.150 παιδιών νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων και 3.604 Εθελοντών Εκπαιδευτικών, 1.361 σχολείων.

Μέχρι σήμερα, οι μικροί εθελοντές καθοδηγούμενοι από τους δασκάλους τους, υλοποίησαν με περίσσιο ζήλο και ενθουσιασμό 30.000 δράσεις του Σχεδίου Δράσης που ανανεώνεται κάθε χρόνο και εγκρίνεται από την Πολιτεία. Έξω και μέσα στο σχολείο, έκαναν πράξη τις ανησυχίες τους για ένα καλύτερο περιβάλλον γύρω τους αλλά και για τον «Πλανήτη Γη, το ένα και μοναδικό μας σπίτι». Υιοθέτησαν ακτές που προηγουμένως καθάρισαν, έφτιαξαν και διένειμαν ενημερωτικό υλικό, κατασκεύασαν έργα με άχρηστα υλικά, ανακύκλωσαν, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις, εντόπισαν παράνομες χωματερές και μίλησαν σχετικά σε ΟΤΑ και ΜΜΕ. Έμαθαν για το θαλάσσιο περιβάλλον με απλά πειράματα και παιχνίδια, γνώρισαν τον κόσμο της ναυτιλίας και της ναυτικής ιστορίας μας με επισκέψεις σε Λιμεναρχεία και Ναυτικά Μουσεία και συζητώντας με παλαίμαχους ναυτικούς.

Στους ετήσιους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ζωγραφικής τα παιδιά έστειλαν 5.200 χρωματιστά «μηνύματα» με ευφάνταστα συλλογικά έργα τους. Πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκθέσεις που οργάνωσαν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλ. Φαλήρου και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στο Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα βραβεύθηκε το 1998, από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP του Ο.Η.Ε. με το Βραβείο Global 500 ενώ το 2000, με πρόσκληση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, δυο παιδιά-μέλη του προγράμματος μίλησαν στο Λονδίνο και μετέφεραν τις ανησυχίες τους για το θαλάσσιο περιβάλλον στους 600 συνέδρους της ολομέλειας του ΙΜΟ, τότε 166 χώρες και 63 μη-κυβερνητικούς οργανισμούς. Τους μίλησαν για την εθελοντική δραστηριότητα των Ελληνόπουλων που συμμετέχουν στην «Παιδική HELMEPA».

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, βράβευσε το 2002 τα μέλη του Προγράμματος και τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική περιβαλλοντική τους δράση, την οποία η HELMEPA μετέδωσε και σε άλλες χώρες. Το 2005, παιδιά-μέλη του προγράμματος από την Κάλυμνο και από τα αντίστοιχα προγράμματα της CYMEPA στην Κύπρο και της TURMEPA στην Τουρκία, εκπροσώπησαν τον ΙΜΟ ως πρεσβευτές του στο «Παγκόσμιο Παιδικό Συνέδριο του ΟΗΕ για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος». Το Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος UNEP, έγινε στην Ιαπωνία το 2005, στη Μαλαισία το 2006 και στη Νορβηγία το 2008. Το 2016, τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards απένειµαν στην «Παιδική HELMEPA» το βραβείο “Achievement in Environmental Protection”.

Στην ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου παιδιών-αντιπροσώπων του προγράμματος στην Αθήνα, εκπροσωπούνται με τους αρχηγούς τους οι πιο δραστήριες ομάδες από όλη την Ελλάδα. Ανταλλάσουν εμπειρίες και ιδέες και ψηφίζουν μηνύματα προς την κοινωνία των ενηλίκων. Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί τους και οι συνοδοί γονείς τους ενημερώνονται, από τη HELMEPA που τους φιλοξενεί, για τη δράση των παιδιών και επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα.

Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα, επιστημονικά στελέχη της HELMEPA έχουν επισκεφθεί δημόσια σχολεία 85 πόλεων και ενημέρωσαν μαθητές και δασκάλους. Η τριμηνιαία εφημερίδα «Τα Γλαρόπουλα», σε 89 τεύχη με 75.000 αντίτυπα, ενημέρωσε παιδιά και δασκάλους για τις δραστηριότητες των μελών του προγράμματος στις διάφορες περιοχές και φιλοξένησε επιστολές μαθητών προς τα άλλα παιδιά και τους μεγαλύτερους.

Στην ιστοσελίδα (www.helmepajunior.gr), με περίπου 12.000 επισκέψεις το χρόνο που λειτουργεί από το 2001, έχουν πρόσβαση και εκπαιδευτικοί για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και για εξελίξεις σε σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα αλλά και την προβολή των δράσεων των ομάδων τους.

Η HELMEPA, που γιόρτασε φέτος 35 χρόνια εθελοντικής δέσμευσης της Ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας από πλοιοκτήτη μέχρι τον τελευταίο ναύτη για Καθαρές Θάλασσες και Ασφαλή Πλοία, ευχαριστεί από καρδιάς όλα τα παιδιά-μέλη, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους. Εύχεται ακόμη, τα χιλιάδες-μέλη του προγράμματος του παρελθόντος και του μέλλοντος να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος παροτρύνοντας όλους μας να αλλάξουμε συμπεριφορά προς το περιβάλλον.

 

 

Συνέδριο WISTA Hellas 2017
Η HELMEPA, Supporting Organization στο ετήσιο Συνέδριο της WISTA Hellas, παρακολούθησε με στελέχη της το Συνέδριο στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017, μαζί με ακόμη 300 άτομα.

Το συνέδριο είχε δύο ενότητες με πάνελς ομιλητών, ειδικευμένα στελέχη από την Ελληνική και τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Από την πλευρά των MEPAs, στο πάνελ της πρώτης ενότητας η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, Κριστιάνα Πρεκεζέ, τόνισε τη σημασία που έχει η συνεχής εκπαίδευση των ναυτικών και η επιμόρφωση σε εθελοντική βάση. Το Μέλος του Δ.Σ. της HELMEPA, Αριστείδης Πίττας, μίλησε στο πάνελ της δεύτερης ενότητας για τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης, η Πρόεδρος της TURMEPA και Αντιπρόεδρος της INTERMEPA, Sadan Kaptanoglu, υπογράμμισε την αξία της τήρησης του κανονιστικού συστήματος διεθνώς για να υπάρχει ομαλός ανταγωνισμός.

Οι ραγδαία επερχόμενες προκλήσεις για τη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι η αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας απασχόλησε μέρος των συζητήσεων. Εκπαίδευση των ναυτικών, νέες τεχνολογίες, αυτοματοποιημένα πλοία, κυβερνο-ασφάλεια, προβληματισμοί από τη Σύμβαση Διαχείρισης Θαλάσσιου Έρματος (ΙΜΟ Ballast Water Treatment Convention) και κλιματική αλλαγή ήταν ακόμη θέματα του συνεδρίου. Ακόμη, εθίγησαν θέματα όπως «νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και μορφές χρηματοδότησης σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον» ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως η ναυτιλία χαράζει σταθερά «πράσινη ρότα» και το αυτόνομο πλοίο καθυστερεί την υιοθέτηση του από τη βιομηχανία.

Η Πρόεδρος του ΔΣ της WISTA Hellas, Aγγελική Χάρτμαν, κλείνοντας το Συνέδριο ευχαρίστησε τους χορηγούς, τους ομιλητές, τους φορείς επικοινωνίας και υποστήριξης αλλά και το ακροατήριο για τη συμμετοχή τους «σε μια εποικοδομητική και επιτυχημένη εκδήλωση».

 

 

H νέα γενιά συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές της ναυτιλίας
Ο «οδηγός τσέπης» της HELMEPA με τίτλο «Σημαντικές Υπενθυμίσεις για τη Δική σας Ασφάλεια», παρουσιάστηκε στην επιτυχημένη Ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» που οργάνωσαν στο Μουσείο Μπενάκη το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά» και η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Η έκδοση αυτή, μαζί με ενημερωτικό υλικό της HELMEPA, διανεμήθηκε στους 400 νέους αξιωματικούς ΕΝ και σπουδαστές ΑΕΝ που συμμετείχαν στην ημερίδα. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο στην άσκηση των καθηκόντων στο πλοίο, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο εκπρόσωπος της HELMEPA, Κώστας Τριανταφύλλου, μίλησε για την ανάγκη να τηρούνται οι διαδικασίες ασφάλειας και πρόληψης της ρύπανσης από τους ναυτικούς στο πλοίο, όχι από το φόβο των προστίμων αλλά για την ίδια την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος στον πλανήτη μας. Αφού ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους νέους αξιωματικούς, τους προσκάλεσε να γίνουν μέλη της HELMEPA και να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια του Ναυτιλιακού Επιμορφωτικού της Κέντρου για Πρόληψη Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση.

 

 

  MEMBERS ONLY
New Biofouling Management Regulations in California
The HELMEPA Monitor, issue No. 15, has been released, including the following articles:

New Biofouling Management Regulations in California
The biofouling management regulations to minimize the transport of non-indigenous species from vessels arriving at California ports, contained in Article 4.8 of the California Code of Regulations, became effective on...
Cyber Security Developments in the US
Things are tightening up on the issue of cyber security in US ports. In the aftermath of a cyber-attack on a major shipping line doing business at the Port of Los Angeles in June 2017, which seriously disrupted operations, U.S. Senators for California introduced the…
USCG Draws Attention To Vessel Stability and Watertight Integrity Issues
On the occasion of a recent marine casualty involving a fishing vessel in the Bering Sea which resulted in multiple fatalities and complete loss of the vessel, the USCG draws attention to the critical safety issues of vessel stability and watertight integrity…
ECDIS Updates to Meet IHO Standards
Since 1 September 2017, Paris and Tokyo MoUs have been running a joint Concentrated Inspection Campaign (CIC) on safety of navigation, following the guidance as listed in… • Update on USCG Type-Approved Ballast Water Management Systems Since 18 October 2017, the number of Ballast Water Management Systems (BWMS) granted a USCG type approval amounts to six. The last, for the time being, type approval was issued for ERMA First FIT…
Update on USCG Type-Approved Ballast Water Management Systems
Since 18 October 2017, the number of Ballast Water Management Systems (BWMS) granted a USCG type approval amounts to six. The last, for the time being, type approval was issued for ERMA First FIT…

 


 

24ο Ετήσιο Συμβούλιο Αντιπροσώπων Προγράμματος «Παιδική HELMEPA»
«Βάλτε οι μεγάλοι λίγο μυαλό και βοηθήστε μας να σώσουμε το περιβάλλον»

Δώδεκα παιδιά, 5 έως 11 ετών, από Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολη, Αντίπαρο, Βάγια Βοιωτίας, Βόλο, Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, Γέρακα Αττικής, Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Φλώρινα και Χίο, συνεδρίασαν ως το 24ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων του εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», στην Αθήνα, την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά αυτά είναι οι «αρχηγοί» των πιο δραστήριων Ομάδων σε 12 Περιφέρειες της χώρας και εκπροσωπούν τα 7.214 παιδιά-μέλη του προγράμματος το σχολικό έτος 2016-17.

Προσκεκλημένοι της HELMEPA, παιδιά, γονείς, εθελοντές εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων των περιοχών πήραν μέρος σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις, που φιλοξένησε η εταιρεία COSTAMARE Shipping, Μέλος της HELMEPA. Οι μικροί μαθητές συνεδρίασαν και εξέλεξαν Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματείς, αντάλλαξαν εμπειρίες και συνέταξαν τα περιβαλλοντικά τους μηνύματα προς τους ενήλικες. Τους εκπαιδευτικούς και γονείς υποδέχθηκε εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και της COSTAMARE ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Διαμαντής Μανός και χαιρέτισε ο Δρ Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Τιμώντας συμβολικά την αφοσίωση τω ν εκπαιδευτικών στο υψηλό λειτούργημα τους, ο Πρόεδρος απένειμε αναμνηστική πλακέτα στην κα Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα, δασκάλα του μοναδικού μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών, στα Δωδεκάνησα. Η κυρία Τσιαλέρα, ευχαριστώντας τη HELMEPA, μίλησε για τις αντίξοες συνθήκες στο ακριτικό νησί αλλά και για την πρωτόγνωρη εμπειρία της από αυτό το εκπαιδευτικό της έργο.

Με θερμά λόγια ο κ. Θεοδόσης Σταματέλλος, Area Manager, Greece, East Mediterranean and Adriatic του Hellenic Lloyd’s, Μέλος της HELMEPA, αναφέρθηκε στα εθελοντικά περιβαλλοντικά της προγράμματα, τα οποία και υποστήριξε το Βρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation την εξαετία 2011-2017 σε 24 Ελληνικές πόλεις. Ήταν Εκστρατείες Ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες. Η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, κα Κριστιάνα Πρεκεζέ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξαετίας.

Στη συνέχεια, τα παιδιά του Συμβουλίου Αντιπροσώπων έστειλαν το κοινό τους μήνυμα:

«Μην πετάτε τα σκουπίδια σας κάτω παρακαλώ, γιατί το περιβάλλον θα χρειαστεί βοηθό. Εγώ είμαι ένα παιδί μικρό και κάνω ότι μπορώ.
Βάλτε κι εσείς λίγο μυαλό και βοηθήστε με σ’ αυτό!»

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων σε παιδιά και μεγάλους. H HELMEPA προσέφερε ακόμη δενδρύλλια και σπόρους αρωματικών φυτών στα παιδιά-μέλη του Συμβουλίου για να τα φυτέψουν στην αυλή του σχολείου τους, σαν μια συμβολική πράξη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μετακίνησης με αεροπλάνο, πλοίο ή αυτοκίνητο στην Αθήνα.

Η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα που ευγενικά παρέθεσε η εταιρεία COSTAMARE και οργανωμένη επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο.

 

 

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2017: Αποτελέσματα στην Ελλάδα
Με την ελπίδα ότι η δύναμη των εθελοντών μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των θαλασσών και των ακτών αλλά και με ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κατάσταση και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από σκουπίδια, ολοκληρώθηκε ο «Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» που συντόνισε η HELMEPA μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 16 Οκτωβρίου 2017. Από την Κέρκυρα μέχρι την Κάρπαθο και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας, χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι εθελοντές έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τις θάλασσες και τις ακτές της χώρας μας.

Συνολικά 99 καθαρισμοί ακτών και βυθού οργανώθηκαν από 108 ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Αξιοσημείωτη ήταν και φέτος η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μέλη και εθελοντές εκπαιδευτικοί του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές-Ναυτίλοι και παιδιά 55 Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων έστειλαν το δικό τους περιβαλλοντικό μήνυμα προς τους μεγαλύτερους. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι ΟΤΑ, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλόγων και ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες.

Το «παρών» έδωσαν και 4 εταιρείες-μέλη της HELMEPA, που οργάνωσαν καθαρισμό παραλιών με στελέχη και τις οικογένειές τους:

- American Bureau of Shipping (ABS) - παραλία στο Μεγάλο Καβούρι,
- Lamda Flisvos Marina S.A. σε συνεργασία με παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA και εκπαιδευτικούς
  του τοπικού Δημοτικού Σχολείου - παραλία Δερβενίου Κορινθίας,

- Tsakos Columbia Shipmanagement “TCM” S.A. και Tsakos Energy Navigation Ltd - παραλία Αγίου Νικολάου, Ανάβυσσος.

Με σύνθημα «Καθαρίζουμε ό,τι αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι», οι εθελοντές εκτός της συλλογής των απορριμμάτων, συνέβαλαν και στην έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο η HELMEPA για τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων. Τα στοιχεία που μας έστειλαν οι εθελοντές προωθούνται στον οργανισμό Ocean Conservancy, παγκόσμιο συντονιστή της πρωτοβουλίας για να εκδώσει τα συνολικά αποτελέσματα.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα
στις ελληνικές ακτές

Ειδος Τεμάχια
Αποτσίγαρα 43.339
Καλαμάκια   9.987
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.   7.808
Συσκευασίες τροφίμων                                      7.773
Πώματα μπουκαλιών πλαστικά   6.881
Πλαστικά μπουκάλια   5.252
Καπάκια συσκευασιών πλαστικά   5.172
Πλαστικές σακούλες   3.282
Κομμάτια γυαλιού κάτω των 2,5 εκ.   3.032
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ.   2.389

Τα αποτσίγαρα είναι και φέτος στην κορυφή του καταλόγου, αποτελώντας το 37% του συνολικού αριθμού των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν (δηλαδή περίπου 1 στα 3 απορρίμματα είναι αποτσίγαρα). Τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος συμπληρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πλαστικά απορρίμματα, που προέρχονται από τις δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και ρυπαίνουν κάθε «γωνιά» των θαλασσών και των ακτών μας. Ειδικά τα μικροπλαστικά είναι μια από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας γιατί γίνονται ένας νέος τύπος «τροφής» που εισβάλλει ανεξέλεγκτα στις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες καθώς θαλασσοπούλια, ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά αλλά και μικρότεροι οργανισμοί καταναλώνουν αυτή τη θανάσιμη «λιχουδιά».

Από τους 6,8 τόνους απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, οι 1,3 τόνοι ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Για άλλη μια φορά όμως βρέθηκαν στις ακτές πεταμένα είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως 86 ηλεκτρικές συσκευές, 1 μαγκάλι, 15 καρέκλες, 1 πάπλωμα και 2 χαλιά, 3 φιάλες υγραερίου αλλά και είδη ρουχισμού και υπόδησης όπως 72 παπούτσια και σαγιονάρες! Επίσης, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία υλικά, όπως 355 μπαταρίες, 164 χρησιμοποιημένες πάνες και 92 σύριγγες, εγκαταλελειμμένα αλιευτικά σύνεργα, όπως 685 μέτρα συνθετικών διχτυών, 420 μέτρα πετονιάς και 1.006 μέτρα σχοινιού, καθώς και 469 ελαστικά αυτοκινήτων!

Η HELMEPA συγχαίρει όλους τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους προβάλουν την ανάγκη σεβασμού του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας και εύχεται «κάθε χρόνο, οι παραλίες μας να μας χρειάζονται όλο και λιγότερο», όπως χαρακτηριστικά μας έγραψε εθελοντής-καθηγητής του 4ου Λυκείου Ρόδου.

Ο κατάλογος όσων συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2017 στην Ελλάδα βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://helmepa.gr/pdf/ICC-2017-GR-foreis.pdf

 

 

25 Χρόνια CYMEPA
Την Τετάρτη, 19η Οκτωβρίου 2017, στο Hilton Λευκωσίας η CYMEPA γιόρτασε τα 25 χρόνια της λειτουργίας της παραθέτοντας επίσημο δείπνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Αλέκος Μιχαηλίδης, ο ιδρυτής της ένωσης Sir Στέλιος Χατζηιωάννου και πολλά μέλη της CYMEPA, επώνυμοι παράγοντες της Κυπριακής και διεθνούς κοινότητας.

Τη HELMEPA εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής, Δημήτρης Κ. Μητσάτσος, στον οποίο ο Πρόεδρος της CYMEPΑ Γιώργος Τσαβλίρης επέδωσε αναμνηστική πλακέτα σε έκφραση εκτίμησης προς την Ελληνική Ένωση, τη “μητέρα” όλων των ΜΕΡΑ.

Ο κ. Μητσάτσος χαιρετίζοντας την επέτειο εξέφρασε την ικανοποίηση όλων στη HELMEPA για την επιτυχία της πρώτης ΜΕΡΑ που βοήθησε να ιδρυθεί διεθνώς και ευχήθηκε συνέχιση αυτής της πορείας για πολλά ακόμη χρόνια σε ένα ειρηνικό περιβάλλον.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και τραγούδια της Κύπρου και της Ελλάδας.

 

 

HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στη Νότια ΕύβοιαΜε θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» σε Κάρυστο και Μαρμάρι της HELMEPA, που υποστηρίζει το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF)* και υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ 2014 και 2017.

Την περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρμαρίου, επισκέφθηκαν 750 μαθητές και 60 εκπαιδευτικοί 11 Δημοτικών Σχολείων και 3 Γυμνασίων Μαρμαρίου, Καρύστου, των Στύρων αλλά και απομακρυσμένων χωριών της Νότιας Εύβοιας. Όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους μεταφέρθηκαν προς και από την Έκθεση με δαπάνες της εκστρατείας.

Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον». Στελέχη της HELMEPA μίλησαν για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, την κλιματική αλλαγή και τα απορρίμματα στις θάλασσες. Επίδειξαν απλά πειράματα και μεθόδους με τα οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να φέρουν τους μαθητές τους πιο κοντά στον κόσμο των επιστημών. Κάθε εκπαιδευτικός έλαβε Πιστοποιητικό Παρακολούθησης του Σεμιναρίου και όσοι ζήτησαν και έγιναν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό και τακτική ενημέρωση για επιστημονικές εξελίξεις στα θεματα που ανέδειξε η Εκστρατεία στις 10 ημέρες παραμονής της στην περιοχή.

Η ομάδα εθελοντών-δυτών “Aegean Rebreath” σε συνεργασία με τη HELMEPA, τα καταδυτικά κέντρα “Nautilus” και “Dikelas”, το Δήμο και Λιμεναρχείο Καρύστου πραγματοποίησε διήμερο υποβρύχιο καθαρισμό υφάλου και του λιμανιού της Καρύστου. Ανέσυραν περίπου 700 κιλά απορριμμάτων με ελαστικά, δίχτυα, πλήθος πλαστικών μπουκαλιών και άλλων αντικειμένων.

Τονίστηκε το πόσο σημαντική απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι δίχτυα που ψαράδες εγκαταλείπουν στο βυθό γιατί παγιδεύουν τους οργανισμούς. Αποτελεί ελπίδα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του σημαντικού αυτού προβλήματος η θετική ανταπόκριση των ψαράδων της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας της Καρύστου. Σχετικό είναι το βίντεο με τις δράσεις υποβρύχιου καθαρισμού στο σύνδεσμο: https://youtu.be/0yTpN_4Zz2U

Η HELMEPA ευχαριστεί το Δήμο Καρύστου που έθεσε την Εκστρατεία υπό την αιγίδα του και διέθεσε το χώρο για τη φιλοξενία της Έκθεσης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας για την άριστη συνεργασία στον προγραμματισμό των επισκέψεων και κυρίως τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της Νότιας Εύβοιας για τη θερμή τους συμμετοχή στην ενημερωτική αυτή πρωτοβουλία.

* Σημείωση:
Το Lloyd's Register Foundation (LRF), χρηματοδοτεί προγράμματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και έρευνας στους τομείς μεταφορών, επιστημών, μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 

 

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ HELMEPA και Ναυτικά Χρονικά (Gratia Εκδοτική)
Στα Γραφεία της HELMEPA, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, ο Πρόεδρος Δρ Γιώργος Γράτσος και η κα Ιωάννα Μπίσια, Εκδότρια της Gratia Εκδοτικής ΕΠΕ, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και του πνεύματος ασφάλειας στη θάλασσα του ανθρώπινου παράγοντα στην Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, και κυρίως της νέας γενιάς, με κάθε κατάλληλο μέσο πληροφόρησης και δημοσιότητας. Και οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν όπως η συνεργασία αυτή είναι προς όφελος της ενημέρωσης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης της ρύπανσης, στην οποία όλοι συμμετέχουμε ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα αποτελέσουν η οργάνωση ενημερωτικών δράσεων, η αναγνώριση και προβολή επιτευγμάτων ατόμων ή οργανισμών στην πρόληψη της ρύπανσης, την προβολή επιτευγμάτων της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας και των δυνατοτήτων ενασχόλησης με τα θαλάσσια επαγγέλματα, καθώς και η ενημέρωση των νέων για τις θαλάσσιες επιστήμες και τις τεχνολογικές εξελίξεις για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Η συνεργασία έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει με το εκτενές αφιέρωμα για τα 35 χρόνια της ιστορικής διαδρομής και προσφοράς της HELMEPA, το οποίο φιλοξενήθηκε στο αγγλικό τεύχος Μαΐου 2017 των Ναυτικών Χρονικών.

Και ο κοινός βηματισμός συνεχίστηκε με την πρόσφατη, από κοινού με την εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net, επιμορφωτική συνάντηση στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» προς φοιτητές ναυτιλιακών σχολών και σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, με θέμα «Περιβαλλοντικοί κανονισμοί στη ναυτιλία: σύγχρονα διλήμματα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

 

 

Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών για τη Θαλάσσια Ρύπανση


H HELMEPA προσκλήθηκε ως κύριος ομιλητής στην Ημερίδα με τίτλο «Θαλάσσια Ρύπανση και Ρύπανση του Σαρωνικού από Πετρελαιοκηλίδα», που οργάνωσαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος» του Δήμου Π. Φαλήρου την 13η Οκτωβρίου η Δευτεροβάθμια και η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, κ. Δ. Χατζηδάκης και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Β. Ανδρικοπούλου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν περίπου 40 εκπαιδευτικοί για τη ρύπανση με πετρέλαιο, την καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδας και την προώθηση της ιδέας να εκπονηθεί ανάλογο ενημερωτικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η κα Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια, υπό τον τίτλο «Η Πρόληψη της Ρύπανσης και η Εθελοντική HELMEPA», μίλησε για την πρωτοβουλία της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση στη ναυτιλία μέσα από ενημέρωση και επιμόρφωση «από πλοιοκτήτη μέχρι ναύτη» αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία στην ξηρά με το πρόγραμμα Παιδική HELMEPA. Απώτερος σκοπός είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα δικά μας λάθη.

Στη συνέχεια ο κ. Π. Γιαννάτος, Χημικός Μηχανικός της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, Εταιρικό Μέλος της HELMEPA, ανέπτυξε την πολύπλοκη διαδικασία αντιμετώπισης μιας πετρελαιοκηλίδας και έγινε επίδειξη στη θάλασσα μπροστά στο Φλοίσβο.

 

 

Isalos.net και HELMEPA: Περιβαλλοντικοί Κανονισμοί στη Ναυτιλία


Με τη συνεργασία της Isalos.net και της HELMEPA διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στη βιβλοθήκη του την 19η Οκτωβρίου 2017, επιμορφωτική εκδήλωση για φοιτητές ναυτιλιακών σχολών και σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με θέμα «Περιβαλλοντικοί Κανονισμοί στη Ναυτιλία: Σύγχρονα Διλήμματα για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η κα Ειρήνη Νταϊφά, Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. της HELMEPA ενώ εισηγητές θεμάτων που αναπτύχθηκαν ήταν οι:

- Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής, Atlantic Bulk Carriers Management Ltd και Μέλος του Δ.Σ. HELMEPA

- Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια, HELMEPA

- Εμμανουήλ Βεργέτης, Senior Consultant Marine & Offshore, LR

- Βασίλειος Δημουλάς, Ηellenic Plan Approval Office Manager, BV

- Έφη Κουρέτα, Claims Executive, The North of England P&I Association Ltd

- Κατερίνα Στεμπίλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

 

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Κλιματικής Αλλαγής


Η εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου 2017 έχει σκοπό να ενθαρρύνει σε όλες τις χώρες τις ακαδημαϊκές κοινότητες, καθηγητές, φοιτητές και μη ακαδημαϊκό προσωπικό Πανεπιστημίων όλων των κλάδων να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τις τοπικές κοινότητες και φορείς, προωθώντας δράσεις και λύσεις για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναλήφθηκε αυτή η πρωτοβουλία γιατί, με τις τρέχουσες πολιτικές, δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης σε 1,5οC σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να μειωθούν τα αέρια θερμοκηπίου και να γίνει προσαρμογή στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής που είναι πια φανερές και αδύνατο να αποφευχθούν. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Κλιματικής Αλλαγής δίνει την ευκαιρία να αναληφθούν εθελοντικές δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να αλλάξουμε την περιβαλλοντική μας συμπεριφορά, ερευνητικές δραστηριότητες όπως συνέδρια και workshops, εκπαιδευτικές δράσεις εκτός των πανεπιστημιακών χώρων όπως συζητήσεις με σχολεία ή τοπικές κοινότητες, πολιτιστικές δραστηριότητες και προβολή του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η HELMEPA τιμώντας την πρωτοβουλία αυτή αφιέρωσε τη συγκεκριμένη εβδομάδα στην ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών που επισκέπτονται τις περιβαλλοντικές της Εκθέσεις πάνω στην Κλιματική Αλλαγή και στην ανάγκη να αλλάξουμε καθημερινές μας συνήθειες ώστε εμείς οι ίδιοι να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή της γιατί μας αφορά απόλυτα!

 

 

Η HELMEPA τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
Στις 5 Οκτωβρίου, εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, των ανθρώπων που καθημερινά δίνουν αγώνα για να εκπαιδεύσουν σωστά τη νέα γενιά, πολλές φορές ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Καθιερώθηκε από την UNESCO το 1994, με σκοπό να τιμήσει το πολύτιμο έργο τους και να τους θέσει στο επίκεντρο μαζί με τις ανάγκες τους.

Το φετινό θέμα εορτασμού «Ελευθερία στη Διδασκαλία, Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών», (“Teaching in Freedom, Empowering Teachers”) επιβεβαιώνει ξανά πως είναι κορυφαία η προτεραιότητα σε όλες τις στρατηγικές για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν να προσφέρουν σε κάθε μαθητή εκείνο το επίπεδο εκπαίδευσης που δικαιούται.

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, λειτουργώντας από το 1993 σε όλη τη χώρα το ετήσιο περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», ευχαριστεί θερμά τους 3.600 Δασκάλους και Νηπιαγωγούς που έχουν εθελοντικά πάρει μέρος και έχουν στηρίξει το Πρόγραμμα μέχρι σήμερα και τους εύχεται υγεία, δύναμη και επιτυχία.

 

 

Νέα Πινακίδα Απορρίψεων για το Παράρτημα V της MARPOL


Στην πρόσφατη 71η συνάντηση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 71) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), 3 - 7 Ιουλίου 2017, υιοθετήθηκαν οι αναθεωρημένες Οδηγίες για την εφαρμογή του Παραρτήματος V της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL για την Πρόληψη της Ρύπανσης με Απορρίμματα από τα Πλοία. Οι νέες Οδηγίες ενσωματώνουν τις απαιτήσεις του αναθεωρημένου Παραρτήματος V της MARPOL, ενώ από 1 Μαρτίου 2018 τίθενται σε ισχύ νέες τροποποιήσεις που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές τόσο στις συνήθεις πρακτικές λειτουργίας του πλοίου όσο και την μορφή και τις κατηγορίες εγγραφής του Βιβλίου Απορριμμάτων (Garbage Record Book).

Επιδιώκοντας να συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες των Μελών για πρόληψη της ρύπανσης με απορρίμματα από τα πλοία, η HELMEPA διέθεσε στα 400 πλοία-Μέλη της τη νέα επανασχεδιασμένη Πινακίδα Απορρίψεων, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις απαιτήσεις του "Πολικού Κώδικα" που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA (training@helmepa.gr).

 

 

Εξέλιξη του Επιμορφωτικού Προγράμματος 2017 - Νέα σεμινάρια στον Προσομοιωτή Γέφυρας


Συνεχίζεται το Φθινόπωρο 2017, το ετήσιο Εθελοντικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA καθώς και η εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας (Full Mission Bridge Simulator), που από το 2016 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Νέα Σμύρνη.

Από την αρχή του έτους και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 18 διήμερα και μονοήμερα σεμινάρια από τα 24 του Επιμορφωτικού Προγράμματος 2017 με συμμετοχή 221 ατόμων από 50 εταιρείες-Μέλη, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα υπόλοιπα προγραμματισμένα σεμινάρια είναι τα εξής:

• Aνθρώπινος Παράγοντας και Λειτουργική Ασφάλεια στο Πλοίο (10-11 Οκτωβρίου και 12-13 Δεκεμβρίου)
• Marine Environmental Awareness (7-8 Νοεμβρίου)
• Βέλτιστες Πρακτικές για την Εφαρμογή της MARPOL (14-15 Νοεμβρίου)
• Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Ναυτιλία και Νέοι Κανονισμοί (28-29 Νοεμβρίου)

Στον Προσομοιωτή Γέφυρας το 2017 πραγματοποιήθηκαν 27 πενθήμερα, τριήμερα και διήμερα σεμινάρια και 6 μονοήμερα assessments με συμμετοχή 108 αξιωματικών ΕΝ από 17 εταιρείες-Μέλη και το Πολεμικό Ναυτικό.

Με πρόσφατη απόφαση της Επιμορφωτικής Επιτροπής της HELMEPA, η εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας εμπλουτίζεται τώρα με τα ακόλουθα 3 νέα διήμερα σεμινάρια:

• Optimizing Skills in the Best and Safe Use of ECDIS and Radars (HS2)
• Νavigating in Dense Traffic – Fishing Areas – COLREGS and Loss Prevention (HS3)
• Marine Meteorology – Handling Ships in Heavy Weather and Following/Quartering Seas (HS5), το οποίο ενσωματώνει την ύλη του μονοήμερου Σεμιναρίου του Επιμορφωτικού Προγράμματος με θέμα
Σύγχρονη Ναυτική Μετεωρολογία”.

Για περισσότερες πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο, training@helmepa.gr, 210-9343088.

 

 

Συνεδρίαση Εκπαιδευτικής Επιτροπής HELMEPA


Την 21 Σεπτεμβρίου 2017, συνεδρίασε η Training Committee της HELMEPA, με τη συμμετοχή 11 εκπροσώπων διαχειριστριών Εταιρειών Μελών και των αρμόδιων στελεχών της ένωσης. Η Επιτροπή εξέλεξε ομόφωνα Πρόεδρο της τον Πλοίαρχο Ι. Δρακογιαννόπουλο, DPA/CSO της COSTAMARE SHIPPING CO. SA. και αντικαταστάτη του τον Πλοίαρχο Μ. Γαβριήλ, DPA/CSO της DIANA SHIPPING SERVICES.

Κατόπιν, επεξεργάστηκε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για το 2018, που πρότεινε ο Ναυτιλιακός Τομέας και θα προσφέρει η HELMEPA σε αξιωματικούς ΕΝ και στελέχη των Εταιρειών Μελών. Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διήμερα και μονοήμερα σεμινάρια στους Τομείς Ασφάλεια και Ανθρώπινος Παράγοντας, Πρόληψη της Ρύπανσης και Μετεωρολογία εφαρμοσμένη στον Προσομοιωτή Γέφυρας, ενώ θα συνεχιστεί το 2ήμερο ΜΕΑ (Marine Environmental Awareness). Την Επιτροπή απασχόλησε η επιμόρφωση που προσφέρει η HELMEPA στον Προσομοιωτή Γέφυρας που έχουν ήδη λάβει 193 αξιωματικοί ΕΝ και συνέστησε προσθήκες στα προγράμματα που αφορούν ship handling, ECDIS και COLREGS.

Οι προτάσεις της Επιτροπής υλοποιούνται μετά και την πρόσφατη σχετική ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

 

Ξεκίνησε η εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στο Μαρμάρι Ευβοίας
Την 26 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρμαρίου η Έκθεση της Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες, που πραγματοποιεί η HELMEPA με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd's Register Foundation (LRF).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καρύστου, κ. Λευτέρης Ραβιόλος και ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζαφείρης, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, κα Αγγελική Φραντζεσκίδου, ο Σχολικός Σύμβουλος Μαρμαρίου κ. Γαβριήλ Παντιώρας, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και τοπικών φορέων καθώς και 50 μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Μαρμαρίου.

Εκ μέρους της HELMEPA τους προσκεκλημένους καλωσόρισε o κ. Κώστας Τριανταφύλλου, Βοηθός Εκτελεστικός Συντονιστής, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Εκστρατείας υπογραμμίζοντας πως η πρόληψη της ρύπανσης μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Δήμαρχος Καρύστου ευχαρίστησε θερμά τη HELMEPA που μέσω της Εκστρατείας προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της ευρύτερης περιοχής να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις επιστήμες. Τόνισε δε, ότι η περιβαλλοντική συνείδηση όλων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς πρέπει να είναι σε αφύπνιση, αφού τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον δέχεται όλο και περισσότερες απειλές.

Εκπροσωπώντας τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ευβοίας, η κα Α. Φραντζεσκίδου μίλησε για την πολύτιμη κληρονομιά μας, το θαλάσσιο περιβάλλον, τις απειλές που δέχεται και το ενδεχόμενο αυτές να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες μεταβολές στα θαλάσσια οικοσυστήματα με ευρύτατες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Επίσης, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε τους μαθητές να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας.

Ο κ. Γ. Παντιώρας με τη σειρά του συνεχάρη τους συντελεστές που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όπως τόνισε, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αντιληφθούν ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα οφείλονται στην αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ελαφρύ μπουφέ που προσέφερε η HELMEPA, στη διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Γενικό Διευθυντή κ. Δημήτρη Μητσάτσο και στελέχη του Περιβαλλοντικού Τομέα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στην Έκθεση, που θα λειτουργήσει στο Μαρμάρι μέχρι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, θα μεταφερθούν με δαπάνες του προγράμματος 800 μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του Μαρμαρίου, της Καρύστου, των Στύρων και γειτονικών χωριών. Επιπλέον, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρύστου Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον», ενώ το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται υποβρύχιοι καθαρισμοί στο λιμάνι της Καρύστου και τον ύφαλο Μανδήλι σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα δυτών “Aegean Rebreath”, το καταδυτικό κέντρο Dikelas και τοπικούς αλιείς.

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd's Register Foundation (LRF), χρηματοδοτεί προγράμματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και έρευνας στους τομείς μεταφορών, επιστημών, μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 

 

Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, 16 Σεπτεμβρίου - 16 Οκτωβρίου 2017
Με εθελοντικούς καθαρισμούς σε Άστρος Κυνουρίας, Βόλο, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Κάρυστο, Κάτω Αχαΐα, Κέα, Κέρκυρα, Λασίθι, Πλαταμώνα, Πολύγυρο και Συκιά Χαλκιδικής, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Χίο ξεκίνησε o Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που συντονίζει η HELMEPA στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2017. Οι δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού από τα απορρίμματα θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, Λιμενικών Αρχών, φορέων και τοπικών συλλόγων, καταδυτικών κέντρων και ιδιωτών.

Ας ανανεώσουμε λοιπόν όλοι, με την ευκαιρία αυτή, τη δέσμευση μας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές. Είναι μια ευκαιρία να μετρήσουμε τι "αφήσαμε" πίσω μας στις ακτές το καλοκαίρι και να στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς νοιαζόμαστε για τη θάλασσα και το μέλλον μας!

Κινητοποιήστε συναδέλφους, συγγενείς και φίλους, διαλέξτε την παραλία που θέλετε να καθαρίσετε και δηλώστε τον καθαρισμό σας συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής. Για την υποστήριξη της δράσης σας θα λάβετε από τη HELMEPA σχετικές οδηγίες, πληροφοριακό υλικό και δελτία καταγραφής απορριμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, τηλ: 210-9343088, email: environment@helmepa.gr

 

 

Καλά ταξίδια και να γυρίσετε υγιείς και γεροί στις οικογένειές σας!


Ομάδες του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», ετοίμασαν κάρτες με ευχές και σύντομα μηνύματα προς τους Έλληνες ναυτικούς για να τους δώσουν δύναμη και χαρά! Οι ενδεικτικές κάρτες που συγκαταλέγονται στο κολάζ είναι από παιδιά-μέλη των παρακάτω Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων:

- 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα Αττικής
- 2ο Νηπιαγωγείο Ζακύνθου
- 2ο Νηπιαγωγείο Σαπών Ροδόπης
- 20ο Νηπιαγωγείο Βόλου
- Δημοτικό Σχολείο Αντιμάχειας Κω
- Δημοτικό Σχολείο Βρυτών Έδεσσας
- Δημοτικό Σχολείο Κυνοπιαστών Κέρκυρας
- Νηπιαγωγείο Αμπελειών Γιαννιτσών
- Νηπιαγωγείο Ελιάς Κρήτης
- Νηπιαγωγείο Μαΐστρου Έβρου

 

 

Ενημέρωση για το QUALSHIP 21 (Σεπ. 2017)


Σύμφωνα με στοιχεία που μόλις δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 46 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 19 εταιρείες, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Διαχειρίστρια Εταιρεία

        Αριθμός Πλοίων*

ANDRIAKI SHIPPING CO. LTD.

                       1

ARISTON NAVIGATION CORP.

                       2

ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

                       5

ATLAS MARITIME LTD.

                       1

CARRAS (HELLAS) S.A.

                       1

CHIOS NAVIGATION (HELLAS) LTD.

                       1

ENESEL S.A.

                       1

MINERVA MARINE INC.

                       1

NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD.

                       4

NIOVIS SHIPPING CO. S.A.

                       2

PANTHEON TANKERS MANAGEMENT LTD.

                       1

PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC.

                       2

PLEIADES SHIPPING AGENTS S.A.

                       1

S. LIVANOS-HELLAS S.A.

                       5

SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A.

                       1

SPRINGFIELD SHIPPING CO. OF PANAMA S.A.

                      6

THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC.

                       1

TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (TCM) S.A.

                       1

TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.)

                       9

Σύνολο πλοίων μελών

                    46


* Σημείωση: Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού - οι δράσεις των χιλιάδων εθελοντών της HELMEPA


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από τη HELMEPA στο διάστημα 5 - 25 Μαΐου 2017, με δράσεις που συνεχίστηκαν και μέσα στον Ιούνιο.

Συνολικά 5.402 εθελοντές από 167 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 127 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 83 χλμ. Συνέλεξαν 6,8 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2,6 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Κατά την εξόρμησή τους, μικροί και μεγάλοι κατέγραψαν τα απορρίμματα στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA, από τα οποία προκύπτει ο παρακάτω πίνακας των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων που ρυπαίνουν το φυσικό μας περιβάλλον.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα

Ειδος Τεμάχια
Αποτσίγαρα 21.730
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.   8.458
Συσκευασίες τροφίμων   6.026
Πλαστικά μπουκάλια   4.645
Καλαμάκια   4.581
Πώματα μπουκαλιών πλαστικά   4.177
Πλαστικές σακούλες   2.852
Καπάκια συσκευασιών πλαστικά   2.231
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ   2.187
Κομμάτια γυαλιού κάτω των 2,5 εκ.   2.075

Συνολικά, οι εθελοντές συνέλεξαν 75.889 απορρίμματα, από τα πιο μικρά κομμάτια φελιζόλ μέχρι στρώμα γυμναστικής! Δυστυχώς, πρωταθλητές και φέτος στο… στίβο των απορριμμάτων είναι με μεγάλη διαφορά τα αποτσίγαρα, χαρακτηριστικό της αδιαφορίας αλλά και άγνοιας των ανθρώπων για τη ζημιά που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον και το παραμικρό σκουπίδι. Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός πως 2 στα 3 απορρίμματα είναι πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 2050 η θάλασσα θα έχει περισσότερα πλαστικά από ψάρια!

Και φέτος, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρωτοβουλία αυτή. Μαθητές και εθελοντές εκπαιδευτικοί, μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και άλλοι μαθητές, όλων των ηλικιών, από 82 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια και Λύκεια έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις δράσεις.

Καθαρισμούς πραγματοποίησαν επίσης 7 εταιρείες-Μέλη της HELMEPA, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλες εταιρείες και οργανισμοί, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτιστικοί σύλλογοι, ναυτικοί όμιλοι, πρωτοβουλίες πολιτών και δύτες. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή Αξιωματικών Λ.Σ. 17 Λιμεναρχείων, Υπολιμεναρχείων, Λιμενικών Σταθμών και Λιμενικών Τμημάτων οι οποίοι με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου υποστήριξαν την οργάνωση και υλοποίηση δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Ο κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν υπάρχει στο σύνδεσμο: http://www.helmepa.gr/pdf/FOREIS-GREECE-ECD-2017.pdf

Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονεμήθηκαν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής. Η HELMEPA ευχαριστεί όλους τους φορείς και τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους δείχνουν ότι μόνο μέσα από τη συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Το σύνθημα συνεχίζει να είναι: ας αλλάξουμε τις συνήθειες που βλάπτουν τον πλανήτη μας!

 Η Αμερικανική Ακτοφυλακή τιμά το Ναύαρχο Joe Servidio
Κατόπιν πρόσκλησης του Aρχηγού της Αμερικανικής Ακτοφυλακής (USCG), Admiral Paul Zukunft, o Γενικός Διευθυντής και η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA παρακολούθησαν την 22α Ιουνίου 2017 ειδική εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου από την υπηρεσία Ναυάρχου Joe Servidio, στο Αρχηγείο της USCG στη Washington. Ως Assistant Commandant for Prevention Policy, ο Ναύαρχος Servidio το 2013 έκανε αμεσότερη τη μακρόχρονη σχέση της HELMEPA με την USCG εφαρμόζοντας ετήσιες συναντήσεις, υπό την προεδρία του, με εκπροσώπους Εταιρειών Μελών με τον τομέα του και συγκεκριμένα με τους υπευθύνους αξιωματικούς του Port State Control. Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία συνέχισε και ενίσχυσε ο RADM Paul Thomas, οποίος τον διαδέχθηκε.

Η παρουσία της HELMEPA στην εκδήλωση αυτή, με την ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον αποχωρούντα Joe Servidio όσο και για τις παραδόσεις της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, τονίσθηκε δεόντως στις σχετικές ομιλίες. Σε συνομιλία του κ. Μητσάτσου με τον Αρχηγό της USCG, o Admiral Zukunft τον ευχαρίστησε για την εκεί παρουσία της HELMEPA και εξέφρασε την εκτίμηση του για τη συνεχιζόμενη συνεργασία.

Με πρωτοβουλία του Assistant Commandant for Prevention Policy, RADM Paul Thomas, ο κ. Μητσάτσος και η κα Πρεκεζέ συναντήθηκαν μαζί του και με τον RADM John Nadeau, ο οποίος πρόκειται να τον διαδεχθεί. Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι σκοποί της HELMEPA, η εθελοντική επιμορφωτική δραστηριότητα των Μελών, Ναυτικών και Εταιρειών, για την εξάλειψη της ρύπανσης από τα πλοία (και όχι μόνο) και τη συνεχή βελτίωση ασφάλειας και security. Ακόμη, τονίστηκε η σημασία της τριακονταετούς σχέσης της HELMEPA με τον Τομέα που σύντομα ο RADM Nadeau αναλαμβάνει, αντηλλάγησαν σκέψεις για στενότερη συνεργασία με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των Ελλήνων αξιωματικών και συζητήθηκε η συνάντηση τον προσεχή Νοέμβριο.

Οι εκπρόσωποι της HELMEPA ευχαρίστησαν το Ναύαρχο Thomas για τη συνεργασία του και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως USCG 8th District Commander.

   

 

 Σεμινάρια Ναυτιλιακού Επιμορφωτικού Κέντρου HELMEPA
Συνεχίζονται τα σεμινάρια του Εθελοντικού Επιμορφωτικού Προγράμματος του έτους 2017, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες διήμερων και μίας κατηγορίας μονοήμερων σεμιναρίων:

- Human Element and Operational Safety on Board,
- Best Practices for MARPOL Implementation,
- Challenges for Shipping and New Regulations,
- Marine Environmental Awareness και
- Modern Marine Meteorology (μονοήμερο).


Σε όλα τα ανανεούμενα επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA κυριαρχεί μεταξύ εισηγητών και ακροατών διαδραστικό πνεύμα, μέσα από το οποίο εμπειρίες «μοιράζονται» μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα θέματα των προγραμμάτων επιλέγονται σε συνεργασία με τα 15 μέλη, έμπειρα στελέχη αντίστοιχων εταιρειών Μελών, της Εκπαιδευτικής Επιτροπής. Οι εταιρείες αυτές διαχειρίζονται συνολικά 400 ποντοπόρα πλοία όλων των κατηγοριών, τα οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται, περισσότερες από 3.000 φορές, λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό, η τεράστια εμπειρία 15 ναυτιλιακών εταιρειών διαχέεται σε όλο και ευρύτερο κύκλο Ελλήνων αξιωματικών.

Στον Προσομοιωτή Γέφυρας της HELMEPA, πραγματοποιούνται οι εξής κατηγορίες σεμιναρίων:

- HS1: “Bridge Resources Management (BRM)”
- HS2: “Refresh BRM and Advanced Ship Handling”
- HS3: “Navigating in Highly Congested Waters and Heavy Seas”

Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι αρκετά ενδιαφέροντα καθώς παρουσιάζουν τη μέχρι τώρα συμμετοχή αξιωματικών και στελεχών, πλοίων και Εταιρειών Μελών στα επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA αλλά και την αξιολόγηση τους από τους συμμετέχοντες.

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2017

Στα 14 σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Ιουνίου πήραν μέρος 183 άτομα από 46 Εταιρείες Μέλη, την Π.Ν.Ο., το Λιµενικό Σώµα και το Πολεµικό Ναυτικό που κατανέμονται κατά ειδικότητα στο διάγραμμα:

Στελέχη Γραφείου ήταν 67, Αξιωματικοί Γέφυρας 55, Μηχανής 27 και Λιμενικού Σώματος και Πολεμικού Ναυτικού 34, οι οποίοι και παρουσίασαν αισθητή αύξηση από άλλες χρονιές.

Δημοφιλέστερο σεμινάριο είναι το Marine Environmental Awareness και ακολουθούν Human Element and Operational Safety On Board, Best Practices for MARPOL Implementation, Challenges for Shipping and New Regulations και Modern Marine Meteorology. Η μέση συμμετοχή ανά σεμινάριο είναι 13 άτομα.

Όσον αφορά τις αξιολογήσεις, για ακόμη μία χρονιά η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, σε ποσοστό άνω του 90%, έκρινε το σεμινάριο που παρακολούθησε ως «Πολύ Καλό» και «Άριστο» για τη συνολική του ποιότητα, τη χρησιμότητά του στην εκτέλεση των καθηκόντων στο πλοίο ή το γραφείο και την ποιότητα του συνοδευτικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού.

Αξιοσημείωτο είναι πως σε απόλυτη πλειοψηφία (98%) οι συμμετέχοντες δήλωσαν περισσότερο εξοικειωμένοι με τα θέματα που παρακολούθησαν στο σεμινάριο από όσο ήταν πριν.

Στο ερώτημα “Σε ποιόν τομέα συναντάτε τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εφαρμογή των απαιτήσεων και κανονισμών για την ασφαλή λειτουργία του πλοίου και την πρόληψη της ρύπανσης”, τα κυριότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν και με τη σειρά συχνότητας τους είναι τα εξής 10:

1. Εκπαίδευση και ενημέρωση του πληρώματος,
2. Διαχείριση Απορριμμάτων και έλλειψη ευκολιών υποδοχής στα λιμάνια,
3. Κόπωση, ώρες ανάπαυσης, φόρτος εργασίας,
4. Πολυπλοκότητα κανονισμών και νομοθεσίας, δυσκολίες στην εφαρμογή τους,
5. Αλλαγή καυσίμων στην είσοδο σε ECAs,
6. Πολυπολιτισμικότητα πληρωμάτων με διαφορετική ναυτική κουλτούρα,
7. Εφαρμογή μέτρων ασφάλειας,
8. Όχι σωστή συντήρηση εξοπλισμού και ανταλλακτικών,
9. Ballast Water Management,
10. Ship Oil Pollution Emergency Plan (SOPEP).

Προσομοιωτής Γέφυρας

Τα 22 σεμινάρια προσομοιωτή από Iανουάριο μέχρι Ιούνιο 2017, παρακολούθησαν 67 Aξιωματικοί ΕΝ από 15 εταιρείες-Μέλη και 5 Αξιωματικοί ΠΝ, ως εξής:

- HS1: “Bridge Resources Management (BRM)” - 11 σεμινάρια με 42 άτομα
- HS2: “Refresh BRM and Advanced Ship Handling” - 8 σεμινάρια με 23 άτομα
- HS3: “Navigating in Highly Congested Waters and Heavy Seas” - 3 σεμινάρια με 7 άτομα

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα σεμινάρια ως «Άριστα» (58%), «Πολύ Καλά» (39%) και «Καλά» (3%) όσον αφορά ποιότητα αλλά και χρησιμότητά τους στην εκτέλεση καθηκόντων στο πλοίο.Η HELMEPA γιόρτασε τα 35 χρόνια λειτουργίας της
Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας την Τρίτη 6 Ιουνίου, εκατοντάδες υποστηρικτές και φίλοι, με πρώτη την Κυρία Φωτεινή Π. Λιβανού, θυμήθηκαν μαζί τα 35 χρόνια που πέρασαν από τότε που με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Π. Λιβανού ιδρύθηκε η HELMEPA, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

Βουλευτές, εκπρόσωποι της Πολιτείας, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Αρχηγός του Στόλου, ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), πρώην Πρόεδροι της HELMEPA, μέλη της Ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, Πρόεδροι και Διευθυντές των AUSMEPA-Αυστραλία, CYMEPA-Κύπρος, NAMEPA-Βόρειος Αμερική και TURMEPA-Τουρκία καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού και ξένου ναυτιλιακού Τύπου τίμησαν την εκδήλωση, την οποία με επιτυχία συντόνισε η δημοσιογράφος κα Νίκη Λυμπεράκη.

Το τηλεοπτικό σποτ του «Γλάρου» του 1984, το video με στοιχεία της 35ετούς δράσης της HELMEPA και τη δήλωση της παρουσιάστριας πως η γενιά της μεγάλωσε με το μήνυμα «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές», συμπλήρωσε με το χαιρετισμό του ο Δρ Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε στην εθελοντική συμβολή της HELMEPA στη ναυτιλιακή επιμόρφωση των Ελλήνων αξιωματικών, την περιβαλλοντική ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και των μαθητών καθώς και την ίδρυση ομοειδών ενώσεων σε άλλες 7 χώρες.

«Πλοιοκτήτες και ναυτικοί, εμπνευσμένοι από τον Γιώργο Π. Λιβανό, συνυπέγραψαν το 1982 κοινή διακήρυξη με την οποία η HELMEPA λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί όσο θα υπάρχει Ελληνική ναυτιλία» υπογράμμισε το Ιδρυτικό της Μέλος, Δρ Ματθαίος Δ. Λως, εκπρόσωπος και Ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Εκ μέρους των 15.000 Ελλήνων ναυτικών-μελών, ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Πλοίαρχος Μανώλης Τσικαλάκης, υπογράμμισε πως «οι Έλληνες ναυτικοί πιστεύουν στη HELMEPA που με το έργο της συνέβαλε και στο να περιβάλλονται με εκτίμηση από εθνικές ναυτιλιακές αρχές».

«Το έργο και το παράδειγμα της HELMEPA χαρίζουν στην Ελλάδα μια ιδιαίτερη διάκριση, εφάμιλλη με την προνομιακή θέση του Ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία. Χρειάστηκε το όραμα, η δημιουργικότητα και η πίστη ενός μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή και πατριώτη - του Γιώργου Π Λιβανού - για να εκφράσει η Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ναυτιλιακή της παράδοση» ανέφερε ο κ. Βασίλης Φρ. Παπαχρηστίδης, δεύτερος Πρόεδρος της HELMEPA, στο χαιρετισμό του που διάβασε η κα Λυμπεράκη.

Τιμώντας τον κ. Ανδρέα Ποταμιάνο, που υπηρέτησε τους σκοπούς της HELMEPA επί σειρά ετών ως Μέλος του Δ.Σ., ο Δρ Γ. Γράτσος του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα. Ευχαριστώντας, ο κ. Ποταμιάνος επαίνεσε το όραμα του αείμνηστου Γ.Π. Λιβανού και έκανε μια σύντομη αναδρομή σε επιτεύγματα της HELMEPA μέσα από προσωπικές του εμπειρίες, ιδίως στο ξεκίνημα της.

Τιμήθηκε επίσης ο Πλοίαρχος Γιάννης Τσενεμπής, εταιρικό Μέλος της HELMEPA από το 1983, πρώτος και για πολλά χρόνια «ναυτοδάσκαλος» στα σεμινάρια της. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις προσωπικές του αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας στους κόλπους της Ελληνικής ναυτιλίας που ακόμη υπηρετεί. Επιδίδοντας του αναμνηστική πλακέτα, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης, εταιρικό Μέλος αλλά και Μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε πως πρώτη η HELMEPA αποδέχθηκε και εφάρμοσε στα σεμινάρια της το πνεύμα ασφάλειας, με το οποίο ήδη λειτουργούσε η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.

Περνώντας από τη ναυτική εκπαίδευση στην περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών, ο κ. Νίκος Τσάκος, πρώην Πρόεδρος της HELMEPA, επέδωσε στην κα Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου αναμνηστική πλακέτα σε εκτίμηση της υποστήριξης του αείμνηστου συζύγου της Καπ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στο πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», που συνεχίζουν τα παιδιά του και η Costamare Shipping. Η κα Κωσταντακοπούλου ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Η HELMEPA παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ναυτιλία το 1985 συμμετέχοντας σε έκθεση της Seatrade στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει από τότε σε κάθε «Ποσειδώνια» με πρωτοβουλία του ιδρυτή τους κ. Θεμιστολή Βώκου, Επίτιμο Μέλος της HELMEPA. Στο χαιρετισμό του εξέφρασε το θαυμασμό του στο όραμα του Γιώργου Λιβανού και όλων των συντελεστών για την επιτυχή πορεία της HELMEPA, την προσφορά της στη ναυτιλιακή επιμόρφωση και περιβαλλοντική και ευχήθηκε το έργο αυτό να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.

Στη μακρόχρονη συνεργασία της HELMEPA με το Λιμενικό Σώμα στον τομέα της πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης αναφέρθηκε ο Αρχηγός του, Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης και με το Πολεμικό Ναυτικό, ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, Αρχηγός του Στόλου, που ευχαρίστησε την ένωση για τη δωρεάν συμμετοχή των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στα εκπαιδευτικά της προγράμματα.

Πρώτος νηογνώμονας Εταιρικό Μέλος ήταν το American Bureau of Shipping-ABS και στους λόγους για τους οποίους υποστήριξε αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία από την αρχή αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Χουλιαράκης, σημαίνον το 1983 στέλεχος του ABS.

Σημαντική ήταν και εξακολουθεί να είναι η συμβολή των Εταιρικών Μελών στην επιτυχή εξέλιξη της HELMEPΑ. Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους των πρώτων 3 Εταιρικών Μελών και για την επιπλέον συνδρομή τους στις ανάγκες της HELMEPA. Στον κ. Βασίλειο Κρουστάλλη, Senior Vice President του ABS στην Ευρώπη, τον κ. Γεώργιο Τεριακίδη, Regional Business Development Manager του DNV GL και τον κ. Θεοδόση Σταματέλλο, Area Manager, Greece, East Mediterranean and Adriatic του Lloyd’s Register. Και οι τρείς στους χαιρετισμούς τους επαίνεσαν την ένωση για τη συνεχιζόμενη εθελοντική προσφορά της στη ναυτιλία και την ευρύτερη κοινωνία, ανανεώνοντας τη δέσμευση τους να συνεχίσουν την υποστήριξη τους και στο μέλλον.

Συγχαρητήρια και ευχές για τη συνέχιση του έργου της είχαν την ευκαιρία να δώσουν στα Μέλη του ΔΣ και τα στελέχη της HELMEPA και οι 300 Έλληνες και ξένοι που τίμησαν την εκδήλωση κατά τη διάρκεια λιτής δεξίωσης, με την οποία έκλεισε η όμορφη βραδιά. Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκε συμβολικό αναμνηστικό της 35ετίας και το ειδικό, καλαίσθητο, στην Αγγλική, τεύχος του περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά», το οποίο οι εκδότες είχαν την πρωτοβουλία να αφιερώσουν στα 35 χρόνια της HELMEPA με στοιχεία που έλαβαν από τα αρχεία της.

Το βίντεο της εκδήλωσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της HELMEPA: http://www.helmepa.gr/gr/home.php

 

 

 
 
Περγάμου 5, 171 21 N. Σμύρνη, Αθήνα, Ελλάδα
Tηλ: +(30) 210 9343088 | Fax: +(30) 210 9353847
Email: helmepa@helmepa.gr
Web: www.helmepa.gr
Βρείτε μας: facebook.com/Helmepa
Ακολουθήστε μας: twitter.com/Helmepa

Ιδιοκτήτης:
Εκδότης:
Σύνταξη:
Ομάδα Σύνταξης:
Υπεύθυνος αλληλογραφίας:

HELMEPA
Δημήτρης Κ. Μητσάτσος
Κριστιάνα Πρεκεζέ
Ναυτιλιακός Τομέας
Κωνσταντίνος Ανδρεάδης

   
   
 
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved  
     
  Για να διαγραφείτε απο την λίστα μας, πατήστε εδώ!