Last update:
 

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η HELMEPA  
Είναι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Η πρωτοποριακή εθελοντική δέσμευση Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων, που ανέλαβαν στον Πειραιά την 4η Ιουνίου 1982. Με σύνθημα «Να Σώσουμε τις Θάλασσες», υποστηρίζουν με συνέπεια μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία τους.

Ποιός είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;

Πως γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία;

Διαβάστε περισσότερα... >

 
 

  ΠΡΟΣΕΧΩΣ  
 
 
 
  ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Name:
Surname:
Email:
 
«Aυτές είναι οι παραλίες που θέλουμε!»
Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί η νέα αφίσα της καλοκαιρινής εκστρατείας της HELMEPA με τον αγαπητό σε όλους «Γλάρο» να μας υπενθυμίζει ότι για να μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις παραλίες της πατρίδας μας θα πρέπει να τις διατηρούμε καθαρές από σκουπίδια.

Και αυτό γιατί δυστυχώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία που κατέγραψαν χιλιάδες εθελοντές στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών της HELMEPA, οι θάλασσες και οι ακτές δέχονται έντονη πίεση από αυξημένες ποσότητες κυρίως πλαστικών αλλά και άλλων απορριμμάτων.

Την ευρεία προβολή αυτού του μηνύματος ανέλαβαν τα 7.000 και πλέον μέλη της Παιδικής HELMEPA σε όλη την Ελλάδα, που ήδη αναρτούν αντίτυπα της αφίσας που τους στείλαμε σε κεντρικά σημεία στις περιοχές τους.

Αφίσες διατίθενται επίσης στα Μέλη της HELMEPA και συνεργαζόμενους φορείς όπως Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, ναυτικούς ομίλους και μουσεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι όχι μόνο να μην πετάμε σκουπίδια αλλά και να ευαισθητοποιούμε τους γύρω μας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές, που είναι ο πραγματικός πλούτος της πατρίδας μας!

Η ψηφιακή διάχυση του μηνύματος πραγματοποιείται μέσω του τηλεοπτικού σποτ του Γλάρου, το οποίο ενέκρινε για ακόμη μια χρονιά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ήδη προβάλλουν δωρεάν τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Επίσης, πραγματοποιείται συστηματική ενημέρωση μέσω συνεργαζόμενων ραδιοφωνικών σταθμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να λάβετε τη νέα αφίσα του Γλάρου της HELMEPA επικοινωνήστε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, email environment@helmepa.gr, τηλ. 210-9343088.

Όσοι φίλοι και υποστηρικτές μας ενδιαφέρονται να ενημερωθούν ευρύτερα για το έργο και τις δραστηριότητες της HELMEPA μπορούν να διαβάσουν την Ετήσια Έκθεση 2016, που διανεμήθηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση και στάλθηκε ταχυδρομικά στα Μέλη και άλλους ναυτιλιακούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

 Περισσότεροι από 4.000 εθελοντές συμμετέχουν στην Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών της HELMEPA


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 100 καθαρισμοί σε παραλίες, βυθούς αλλά και ηπειρωτικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 4.350 εθελοντών σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, που συντόνισε η HELMEPA, στο διάστημα 5 - 25 Μαΐου 2017.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών-μελών των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Nαυτίλοι» από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συμμετείχαν επίσης εταιρείες-μέλη της HELMEPA, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, καταδυτικά κέντρα, τοπικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και απλοί πολίτες όλων των ηλικιών.

Στην Αττική, στις 12 Μαΐου, το Μητροπολιτικό Κολέγιο Πειραιά, εταιρικό Μέλος της HELMEPA, πραγματοποίησε καθαρισμό της παραλίας του Αχινού στον Πειραιά. Στις 13 Μαΐου, η Bernhard Schulte Shipmanagement, επίσης εταιρικό Μέλος, καθάρισε την παραλία στο Καβούρι, ενώ την ίδια ημέρα μαθητές-μέλη «Ναυτίλοι της HELMEPA» του St. Catherine's British School καθάρισαν την ανανατολική πλευρά της ακτής και του δάσους του Σχινιά, ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά/Μαραθώνα για το τοπικό οικοσύστημα και κατέγραψαν ηλεκτρονικά απορρίμματα που συγκέντρωσαν, με χρήση της εφαρμογής Marine LitterWatch.

Στις 20 Μαΐου, το προσωπικό της Seaworld Management & Trading Inc., εταιρικού Μέλους της HELMEPA, ανέλαβε δράση στην παραλία της Βάρκιζας, και στις 23 Μαΐου τη σκυτάλη πήραν τα εταιρικά μέλη της HELMEPA, Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με τη συμμετοχή μαθητών από το Γ΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης, οι οποίοι εξόρμησαν στη δυτική πλευρά της ακτής και του δάσους του Σχινιά.

Στις 25 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέας και μετά από πρόσκληση του Δήμου, η HELMEPA συντόνισε τον καθαρισμό της παραλίας Κορησσίας με τη συμμετοχή μαθητών του τοπικού Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στις 26 Μαΐου, ο προγραμματισμένος καθαρισμός στην παραλία Βοτσαλάκια, με αφορμή τις «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά, με τη συμμετοχή μαθητών-μελών της Παιδικής HELMEPA του 14ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πρωινής καταιγίδας. Ωστόσο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης της ρύπανσης από στέλεχος της HELMEPA που τους επισκέφθηκε στο σχολείο τους, στα Καμίνια. Με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια οι μικροί εθελοντές μίλησαν για τις περιβαλλοντικές τους δράσεις και για τις προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσουν όλους στη γειτονιά να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον.

Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονέμονται αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής. Τα συνολικά στοιχεία που θα προκύψουν από την επεξεργασία των δελτίων καταγραφής απορριμμάτων θα δημοσιευτούν με το πέρας όλων των εθελοντικών δράσεων. Η HELMEPA συγχαίρει θερμά τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές που για άλλη μια φορά στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές.

Όλοι οι καθαρισμοί φαίνονται στο χάρτη της Εκστρατείας http://bit.ly/2qEQhko.

 Στη HELMEPA το Βραβείο ΕΥΚΡΑΝΤΗ για την Καλύτερη Στρατηγική Επικοινωνίας
Στις 9 Μαΐου 2017, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, τα ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ απένειμαν τα Βραβεία ΕΥΚΡΑΝΤΗ 2016.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Α/ΛΣ, εκπροσώπων ναυτιλιακών φορέων, εταιρειών και Τύπου, η HELMEPA τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερης στρατηγικής επικοινωνίας, για “την οργανωμένη, σταθερή, διαυγή και ουσιαστική επικοινωνιακή πολιτική μέσω της συνεργασίας με εκπροσώπους των ΜΜΕ”.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Εμ. Τσικαλάκης, προλογίζοντας την απονομή, είπε:

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που εκπροσωπώ τη μεγάλη ναυτική οικογένεια των Ελλήνων πλοιάρχων και είναι μεγάλη η χαρά για μένα ειδικά, που ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, δίνω αυτό το βραβείο στην HELMEPA. Με την HELMEPA μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί, λόγω των κοινών στόχων και αγώνων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πλούτου. Όλοι εμείς οι Έλληνες πλοίαρχοι, δεν ξεχνάμε τις προσπάθειες των πρωτοπόρων της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - 35 χρόνια τώρα - για καλλιέργεια υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσω πολλαπλής πληροφόρησης και επιμορφωτικών σεμιναρίων… τους οφείλουμε πολλά!

Η αποδοχή των στόχων της HELMEPA από το σύνολο του ναυτικού κόσμου, ναυτικών και πλοιοκτητών, δείχνει ότι το όραμα του αείμνηστου πλοιοκτήτη Γιώργου Λιβανού βρήκε ευήκοα ώτα και υλοποιήθηκε από άξια και ευαισθητοποιημένα στελέχη. Παραδίδοντας το βραβείο ΕΥΚΡΑΝΤΗ, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την επιλογή της βράβευσης και το γεγονός ότι βρίσκονται δίπλα στη ναυτική κοινότητα και στην HELMEPA για το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο που επιτελεί… θερμά συγχαρητήρια.»


Παραλαμβάνοντας το Βραβείο, ο Πρόεδρος της HELMEPA Δρ. Γ. Γράτσος ευχαρίστησε θερμά τα ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ εκ μέρους των συναδέλφων του στο Διοικητικό Συμβούλιο, της Γραμματείας και κυρίως των εθελοντών Μελών της HELMEPA. Αναφέρθηκε στον αείμνηστο Γιώργο Π. Λιβανό που εμπνεύστηκε να ενώσει, ευαισθητοποιώντας εθελοντικά και πρωτοποριακά, ναυτικούς και πλοιοκτήτες. Τόνισε ακόμη την προσφορά επιμόρφωσης στους αξιωματικούς Ε.Ν. με προσομοιωτή, σεμινάρια και e-learning και ανέφερε τις αδελφές ενώσεις – MEPAs που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες 7 χώρες και συνεργάζονται υπό την INTERMEPA. Κλείνοντας, ο Δρ. Γράτσος επισήμανε πως τα Μέλη της HELMEPA συνειδητοποίησαν από την αρχή την ανάγκη ευαισθητοποίησης της νεότερης γενιάς για τη θάλασσα και το περιβάλλον, «πράγμα που κάνουμε με ολοένα εντατικότερους ρυθμούς».

Όλοι μας στη HELMEPA συγχαίρουμε θερμά όλους τους βραβευθέντες καθώς και τους διοργανωτές και υποστηρικτές της εκδήλωσης!

 Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στη Σπάρτη
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Σπάρτη οι δράσεις της 3ετούς «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», που υλοποιεί η HELMEPA σε 14 πόλεις της Ελλάδας με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*.

Η εκστρατεία στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας/Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Έκθεση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου» του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, από 25 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου. Την Έκθεση επισκέφθηκαν συνολικά 876 μαθητές και 69 εκπαιδευτικοί από 12 Δημοτικά Σχολεία και 4 Γυμνάσια της Σπάρτης και της ευρύτερης Λακωνίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σε κάθε περιοχή σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση, προκύπτει ότι οι μαθητές είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι, λαμβάνουν μέρος σε περιβαλλοντικές δράσεις και το 93% αυτών συμμετέχει στην ανακύκλωση υλικών. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι 9 στους 10 μαθητές Γυμνασίου αντιλαμβάνονται ως καθήκον τους την προστασία του περιβάλλοντος και δεν θεωρούν αρμόδιους μόνο την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές. 1 στους 2 μαθητές Γυμνασίου εντυπωσιάστηκε από την ενότητα της Έκθεσης «Ο θαλάσσιος κόσμος», όπου αναλύεται η σημασία της θάλασσας για τον άνθρωπο και τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, ενώ το 58% των μαθητών Δημοτικού θα ήθελαν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα σχετικό με τη θάλασσα. Τέλος, τα κύρια θέματα που προβλημάτισαν τους μαθητές ήταν η ρύπανση των θαλασσών από τα σκουπίδια, οι μεγάλοι χρόνοι διάλυσής τους και ο θάνατος ή παγίδευση ζώων μέσα σε αυτά, καθώς και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων.

Η Εκστρατεία έκλεισε με εθελοντικό καθαρισμό στις όχθες του ποταμού Ευρώτα με τη συμμετοχή 45 μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και των εκπαιδευτικών τους. Οι μικροί εθελοντές μάζεψαν με ζήλο τα απορρίμματα που βρήκαν και τα κατέγραψαν στα ειδικά Δελτία Καταγραφής που τους διέθεσε η HELMEPA.

Η HELMEPA ευχαριστεί την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για τη φιλοξενία της Έκθεσης και τη συνεργασία της στην εκτέλεση της Εκστρατείας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας για τη συνδρομή τους στον προγραμματισμό των δράσεων, καθώς και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που «αγκάλιασαν» τα μηνύματα της Εκστρατείας για ένα καθαρότερο θαλάσσιο περιβάλλον.

Σημείωση για τους εκδότες: Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.
http://www.lrfoundation.org.uk/

 35η Γενική Συνέλευση των Μελών της HELMEPA


Ιστορικό χαρακτήρα είχε την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, η 35η Τακτική Γενική Συνέλευση της HELMEPA, καθώς φιλοξενήθηκε από την Εταιρεία-Μέλος CERES, στον ίδιο χώρο που έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση πριν από 35 χρόνια.

Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν ο Δρ Γ. Γράτσος, Πρόεδρος της HELMEPA, με Γραμματείς την κα Θ. Παπαεμμανουήλ της ANANGEL MARITIME SERVICES Inc. και τον κ. Η. Στεργιόπουλο της GASLOG LNG SERVICES Ltd.

Ο Δρ Γράτσος, στo σύντομo χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις δράσεις της ένωσης τονίζοντας την επιμόρφωση των αξιωματικών στον προσομοιωτή γέφυρας, που η HELMEPA απέκτησε χάρις στις προσπάθειες του προκατόχου του Δρα Ι. Κούστα και την ευγενική χορηγία του Εταιρικού Μέλους DNV GL. Αναφερόμενος στα επιμορφωτικά σεμινάρια που προσφέρει η HELMEPA, που τα παρακολουθούν περίπου 350 αξιωματικοί και στελέχη Εταιρειών Μελών κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος τόνισε πως είναι πιθανώς τα μοναδικά παγκοσμίως γιατί δεν εστιάζουν μόνο στους ναυτιλιακούς κανονισμούς αλλά και στην πρακτική εφαρμογή και τη λειτουργική εμπειρία των Γραφείων. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται από Επιτροπή 12 έμπειρων στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών που διαχειρίζονται περίπου 350 πλοία - δεξαμενόπλοια, bulk carriers, πλοία εμπορευματοκιβωτίων, Product Carriers, Chemical Carriers και LNG - Νηογνωμόνων και προσωπικού της Γραμματείας του Ναυτιλιακού Κέντρου της HELMEPA. Ως εκ τούτου, τα σεμινάρια αυτά προσφέρουν την πείρα εταιριών, και ναυτικών των πλοίων που επισκέπτονται το χρόνο περίπου 3.000 λιμάνια στα οποία αντιμετωπίζουν συνεχώς ελέγχους από αρχές.

Ο Δρ. Γράτσος σημείωσε επίσης πως το έργο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και με την 3ετή «Εκστρατεία» την οποία χρηματοδοτεί το Lloyd’s Register Foundation ενώ συνεχίζεται και η διεθνής συνεργασία με το δίκτυο των MEPAs. Κλείνοντας, ο Πρόεδρος είπε πως «όλοι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, έλεγχοι, ποινές και πρόστιμα έχουν δημιουργηθεί από τη διεθνή κοινότητα γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ μας άτομα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει το σημαντικό όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτούς θέλουμε να πλησιάσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε να γίνουν καλύτεροι, για το συμφέρον τους και του περιβάλλοντος».

Ο Γενικός Διευθυντής, κ. Δ. Κ. Μητσάτσος παρουσίασε τα πεπραγμένα του 2016, τα οποία η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα. Ο Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ν. Μπαφαλούκος περιέγραψε την οικονομική εικόνα κατά το 2016. Οι Ελεγκτές, Moore Stephens, παρουσίασαν την οικονομική κατάσταση που ομόφωνα ενέκρινε η Συνέλευση απαλλάσσοντας τα Μέλη του Συμβουλίου και τους Ελεγκτές από κάθε διαχειριστική ευθύνη για το 2016 και εκλέγοντας τους για το 2017.

Ο κ. Bill Box, Senior Manager and Commercial Area Manager for Greece/Cyprus του Εταιρικού Μέλους INTERTANKO, μετέφερε στη Συνέλευση το θαυμασμό όλων των Μελών αυτής της διεθνούς ένωσης για το έργο της HELMEPA, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση προσομοιωτή γέφυρας, στις δράσεις της Παιδικής HELMEPA και στους εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών. Κλείνοντας είπε πως «ο εμπνευστής της ένωσης, ο αείμνηστος Γ. Λιβανός, θα ήταν ενθουσιασμένος βλέποντας, 35 χρόνια μετά, το έργο της HELMEPA αλλά και των ομοειδών Ενώσεων-MEPAs παγκόσμια».

Τη Συνέλευση τίμησαν ο Πρόεδρος της CYMEPA κ. Γ. Τσαβλίρης, τα Ιδρυτικά Μέλη της HELMEPA Δρ Μ. Λως και κ. Ν. Σούτος και τα Επίτιμα Μέλη κ.κ. Π. Ιωαννίδης, Ι. Πολυχρονόπουλος και Ν. Τσαβλίρης.

Ακολούθησε ελαφρύ μπουφέ που ευγενικά προσέφερε η εταιρεία CERES.

   MEMBERS ONLY


Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας
Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή επισκέφτηκαν την 20 Απριλίου ο Πρόεδρος Δρ Γ. Γράτσος και ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, κ. Δ. Μητσάτσος. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρόεδρος της CYMEPA, κ. Γ. Τσαβλίρης. Οι εκπρόσωποι των δύο MEPAs είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Υπουργό για τις πρωτοβουλίες τους και τη συνεργασία τους. Ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στις κοινές αυτές δράσεις που προάγουν τους κοινούς τους στόχους για πρόληψη της ρύπανσης και ασφάλεια στη θάλασσα.

 Τα μέλη της Παιδικής HELMEPA ζωγραφίζουν για το θαλάσσιο κόσμο!


Ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής της Παιδικής HELMEPA με θέμα: «Τι πλούσιος που είναι ο βυθός, θαλάσσιος κόσμος μαγικός!». Οι μικροί εθελοντές του Προγράμματος αποτύπωσαν στο χαρτί τη μαγεία του βυθού και του θαλάσσιου κόσμου και με τα έργα τους μας θύμισαν γιατί οφείλουμε να τους προστατεύουμε.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε 2 κατηγορίες: (α) παιδιά 5-7 ετών και Κέντρων Ειδικής Αγωγής και (β) μαθητές 8-12 ετών. Συνολικά έλαβαν μέρος 336 Ομάδες του Προγράμματος από 104 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας με 314 ζωγραφικά έργα.

Οι Ομάδες και το Προεδρείο του Προγράμματος μέσω ψηφοφορίας επέλεξαν τα έργα που θέλουν να βραβευθούν, απονέμοντας τα Βραβεία σε κάθε κατηγορία ως εξής:

Κατηγορία 5-7 ετών και Κέντρων Ειδικής Αγωγής

- Α’ Βραβείο: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, Ομάδα 60(Κ), 9-15 ετών
- Β’ Βραβείο: Εκπαιδευτήρια «Ηλιάδη», Σαλαμίνα, Ομάδες 1932(Α)-1933(Α)-1934(Α)-1935(Α), 7 ετών
- Γ’ Βραβείο: Νηπιαγωγείο Μαυροθάλασσας Σερρών, Ομάδες 2278(Ν)-2279(Ν), 5 ετών

Κατηγορία 8-12 ετών

- Α’ Βραβείο: Εκπαιδευτήρια «Ηλιάδη», Σαλαμίνα, Ομάδες 2749(Β)-2750(Β)-2751(Β), 9 ετών
- Β’ Βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Λουτροχωρίου Πέλλας, Ομάδα 388(Ε), 11-12 ετών
- Γ’ Βραβείο: 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, Ομάδα 1029(Δ), 12 ετών

Τα Α’ Βραβεία εκτυπώθηκαν σε Αφίσες με τα ονόματα των μικρών δημιουργών και του Εθελοντή Εκπαιδευτικού, ελληνικά και αγγλικά, και διανέμονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στα Μέλη των Ομάδων που κέρδισαν τα Β’ και Γ’ Βραβεία δίνονται Έπαινοι Συμμετοχής.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μικρούς καλλιτέχνες για τα υπέροχα έργα τους!

Σημείωση:
Όλα τα έργα ζωγραφικής των δύο κατηγοριών μπορείτε να τα δείτε στους παρακάτω συνδέσμους: :

http://www.helmepajunior.gr/pdf/DrawingCompetition2017-1.pdf
http://www.helmepajunior.gr/pdf/DrawingCompetition2017-2.pdf

 Marine Litter Watch – Συνεργασία με τον Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος για τα θαλάσσια απορρίμματα
Η ρύπανση με θαλάσσια απορρίμματα είναι ένας από τους βασικούς δείκτες για την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών και παράκτιων νερών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (Marine Strategy Framework Directive, MSFD), η παρακολούθηση των απορριμμάτων στις παραλίες (beach litter monitoring) είναι υποχρέωση των κρατών μελών και πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία (πρωτόκολλο), ώστε να συλλέγονται αξιόπιστα δεδομένα που θα αποτυπώνουν την εξέλιξη του προβλήματος και θα τροφοδοτούν πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Για την υποστήριξη της καταγραφής των απορριμμάτων και της ευρείας και ελεύθερης διάχυσης των αποτελεσμάτων σε κάθε ενδιαφερόμενο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environment Agency, ΕΕΑ) έχει αναπτύξει την ηλεκτρονική εφαρμογή (app) Marine Litter Watch (MLW).

Η εφαρμογή MLW είναι ελεύθερα διαθέσιμη για χρήστες Android και iOS και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των απορριμμάτων όχι μόνο σε δράσεις monitoring αλλά και σε κάθε δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτών.

Αφού κατεβάσει και εγκαταστήσει την εφαρμογή στη συσκευή του, κάθε χρήστης μπορεί να γίνει μέλος μιας κοινότητας εθελοντών (π.χ. στην Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στην κοινότητα MLW της HELMEPA) και να χρησιμοποιήσει το MLW για την οργάνωση μιας δράσης εθελοντικού καθαρισμού και την καταγραφή και απευθείας κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα:Για την περαιτέρω βελτίωση και εξάπλωση της χρήσης της εφαρμογής, η ΕΕΑ οργανώνει και φιλοξενεί τα τελευταία 3 χρόνια στην έδρα της στην Κοπεγχάγη ειδική συνάντηση εργασίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων και η HELMEPA.

Ειδικότερος στόχος της φετινής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Απριλίου, ήταν τα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευμένων εθελοντών που θα αναλάβουν δράσεις monitoring των απορριμμάτων στις ακτές σε όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες, σε συνέχεια των πιλοτικών δράσεων του περασμένου φθινοπώρου (MLW month) σε 33 ευρωπαϊκές παραλίες (3 εκ των οποίων στην Ελλάδα υπό το συντονισμό της HELMEPA).Οι συμμετέχοντες στο 3ο MLW Stakeholder Workshop (20-21 Απριλίου 2017, Κοπεγχάγη)

Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή, επισκεφθείτε την σχετική ιστοσελίδα της EEA:

https://www.eea.europa.eu/themes/coast_sea/marine-litterwatch

Στον ακόλουθη διεύθυνση, μπορείτε να δείτε σε διαδραστικό χάρτη όλα τα αποτελέσματα που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί από τις κοινότητες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία MLW:

https://www.eea.europa.eu/themes/coast_sea/marine-litterwatch/data-and-results/marine-litterwatch-data-viewer-1

Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το MLW σε μια δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτών στο πλαίσιο της τρέχουσας Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών της HELMEPA (5-25 Μαΐου) ή σε κάποια από τις επόμενες εκστρατείες μας, μπορούν να επικοινωνήσουν για οδηγίες με τον Περιβαλλοντικό Τομέα της HELMEPA στο environment@helmepa.gr ή στο τηλέφωνο 210-9343088.Πάρτε μέρος στην εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών
Mεγάλη είναι και φέτος η συμμετοχή μικρών και μεγάλων στην εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών που συντονίζει μέχρι την 25 Μαΐου πανελλαδικά HELMEPA, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού. Ήδη περισσότεροι από 3.000 εθελοντές έχουν δηλώσει συμμετοχή σε 70 δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού, όχθης ποταμών, πάρκων και δασών που οργανώνουν εταιρείες, σχολεία και μαθητές-μέλη της Παιδικής HELMEPA και Ναυτίλοι, Λιμεναρχεία, ΟΤΑ και τοπικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα.

Εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα αυτών των δράσεων, οι συμμετέχοντες καταγράφουν τα απορρίμματα που συλλέγουν σε ειδικά δελτία συμβάλλοντας έτσι στην επιστημονική παρακολούθηση της ρύπανσης σε θάλασσες και ακτές. Επίσης, διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα, τα οποία παραλαμβάνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστηρίζει τεχνικά την εκστρατεία.

Τις προγραμματισμένες δράσεις μπορείτε να δείτε στο διαδραστικό χάρτη στην ιστοσελίδα της HELMEPA στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/en/waste.php. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε δελτία καταγραφής απορριμμάτων και άλλο χρήσιμο υλικό. Στους συντονιστές των δράσεων και τα παιδιά θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Μπορείτε και εσείς να πάρετε μέρος σε αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία οργανώνοντας τη δική σας δράση με συναδέλφους, φίλους και γνωστούς ή δηλώνοντας συμμετοχή σε καθαρισμό κοντινής σας περιοχής. Εμπρός λοιπόν να βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να χαρούμε και αυτό το καλοκαίρι Καθαρές Θάλασσες και Ακτές!

 USCG Port State Control Statistics for the Year 2016
The HELMEPA Monitor, issue No. 14, has been released, including the following articles:

• USCG Port State Control statistics for the year 2016
• New E-Zero initiative within the QUALSHIP 21 Program
• To extend or not to extend-Updated highlights and tips on the
   USCG Ballast Water Management Extension Program
• Eavesdropping on whales on the East Coast to avoid collisions with ships

 H εκστρατεία HELMEPA-Lloyd’s Register Foundation στη Σπάρτη


Eγκαινιάστηκε την Τρίτη 25 Απριλίου στη Σπάρτη η Έκθεση «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία - Επιστήμες» που φιλοξενείται μέχρι την 9 Μαΐου στην αίθουσα «Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου» του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Η Έκθεση αποτελεί μέρος της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» που πραγματοποιεί η HELMEPA σε 14 πόλεις και νησιά της Ελλάδος με την υποστήριξη του βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*. Την εκστρατεία στη Σπάρτη έχει θέσει υπό την αιγίδα της η Π.Ε. Λακωνίας/ Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κυρία Α. Τζανετέα, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Π. Αργυρόπουλος, οι Διευθυντές και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας με θερμά λόγια καλωσόρισε τη HELMEPA στη Σπάρτη και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν έτσι ώστε ως αυριανοί πολίτες να προστατεύουν καλύτερα το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης επεσήμανε τη σημασία της πρωτοβουλίας για τη Σπάρτη, αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου για την καθαριότητα και την ανακύκλωση και ανέφερε ότι θα πρέπει τα παιδιά να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένα από εμάς και όταν έρθει η ώρα, να παραδώσουν το περιβάλλον όπως το επιθυμούν αυτά και όχι υποβαθμισμένο, όπως τους το παραδίδουμε εμείς.

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Ε. Λαμπρινού ευχαρίστησε με τη σειρά της τη HELMEPA και την Π.Ε. Λακωνίας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για την παραχώρηση της αίθουσας. Ανέφερε ότι η ενημέρωση των μαθητών για το περιβάλλον είναι πολύ σημαντική και ευχήθηκε εάν είναι δυνατό κάθε παιδί που θα βλέπει την έκθεση να κρατάει κάτι από αυτή, έτσι ώστε «να μπορεί να βελτιώσει το περιβάλλον στο δικό του μικρό κόσμο».

Σε παρέμβασή του, ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Ν. Κουφός δήλωσε πολύ ευχαριστημένος που βλέπει το Γλάρο της HELMEPA στη Σπάρτη και τόνισε ότι οι Έλληνες, ως λαός με πανάρχαια ναυτική παράδοση, είμαστε οι πρώτοι υπεύθυνοι για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Λακωνίας, η HELMEPA θα μεταφέρει στην Έκθεση με δαπάνες της Εκστρατείας περίπου 1.000 μαθητές από Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της πόλης και της ευρύτερης Λακωνίας. Η Έκθεση θα λειτουργεί για τα σχολεία τις καθημερινές 09.00-13.00 και στη συνέχεια θα παραμένει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15.00.

Ο ενθουσιασμός των μαθητών και τα θετικά σχόλια των εκπαιδευτικών στις πρώτες επισκέψεις στην Έκθεση αποτελούν αισιόδοξο μήνυμα για το ξεκίνημα της νέας συνεργασίας HELMEPA με την εκπαιδευτική κοινότητα της Λακωνίας.

Σημείωση: Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.
http://www.lrfoundation.org.uk/

 Σεμινάρια για τα Μέλη: Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2017 και Εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ναυτιλιακού Επιμορφωτικού Κέντρου της HELMEPA περιλαμβάνει τα σεμινάρια του Ετήσιου Εθελοντικού Επιμορφωτικού Προγράμματος, που ανανεώνονται κάθε χρόνο καθώς και την εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας (Full Mission Bridge Simulator) που από το 2016 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Νέα Σμύρνη.

Με το προγραμματισμένο αμέσως μετά το Πάσχα (Πέμπτη 20 Απριλίου) μονοήμερο σεμινάριο “Σύγχρονη Ναυτική Μετεωρολογία”, ολοκληρώνεται ο δεύτερος από τους 5 συνολικά κύκλους του Επιμορφωτικού Προγράμματος 2017, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει 4 ακόμη, διήμερα σεμινάρια:

• Marine Environmental Awareness
• Βέλτιστες Πρακτικές για την Εφαρμογή της MARPOL
• Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Ναυτιλία και Νέοι Κανονισμοί
• Ανθρώπινος Παράγοντας και Λειτουργική Ασφάλεια στο Πλοίο

Η συνολική συμμετοχή αξιωματικών γέφυρας και μηχανής, στελεχών γραφείου των εταιρειών μελών καθώς και αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, στους οποίους δίνεται επίσης η δυνατότητα παρακολούθησης βάσει διαθεσιμότητας, ήταν 137 άτομα.

Το “πανόραμα” των μέχρι σήμερα συμμετοχών ανά σεμινάριο και ειδικότητα των συμμετεχόντων αποτυπώνεται στο παρακάτω σχήμα:

Σύνολο Σεμιναρίων: 9 Σύνολο συμμετοχών: 137

Όσον αφορά τον Προσομειωτή Γέφυρας, από την αρχή του 2017 μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν 12 σεμινάρια με τη συμμετοχή 38 αξιωματικών ΕΝ από 11 εταιρείες-μέλη και ενός αξιωματικού ΠΝ, με την ακόλουθη κατανομή:

- HS1: “Refresh Bridge Resources Management”
  5 σεμινάρια - 19 άτομα

- HS2: “Ship Handling”
  5 σεμινάρια - 15 άτομα

- HS3: “Cruising in Highly Congested Waters”
  2 σεμινάρια - 5 άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία των πολύ ενδιαφερόντων στοιχείων από τις αξιολογήσεις των συμμετεχόντων, που θα παρουσιαστούν σε επόμενο ενημερωτικό μας σημείωμα. Γενικά, η αξιολόγηση των παρουσιάσεων, των εισηγητών και της χρησιμότητας των θεμάτων είναι ιδιαίτερα θετική. .


Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2017-2018
Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, τιμώντας τους αείμνηστους Γιώργο Π. Λιβανό, Ιδρυτή της, Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Επίτιμο Πρόεδρο της, και Σταύρο Νταϊφά, Ιδρυτικό της Μέλος, προκηρύσσει τρεις Υποτροφίες, ύψους €15.000 η κάθε μία, για μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Master’s, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός Ελλάδας), στους ακόλουθους κλάδους:

Ναυτιλιακές σπουδές, στη μνήμη του Γιώργου Π. Λιβανού. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, τέκνα Ελλήνων ναυτικών.

Περιβαλλοντικές επιστήμες, στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, που έχουν υπάρξει μέλη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».

Ναυπηγική - Θαλάσσια Μηχανική και Τεχνολογία, στη μνήμη του Σταύρου Νταϊφά. Η Υποτροφία είναι ευγενική χορηγία της κόρης του, κας Ειρήνης Νταϊφά, Ειδικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Δεκτοί ως υποψήφιοι είναι νέοι/ες μέχρι 27 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή και είναι κάτοχοι πτυχίου Ελληνικού Α.Ε.Ι. με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (7,5) δεόντως επικυρωμένο. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου και η σειρά κατάταξης μεταξύ των αποφοίτων της σειράς τους, για την οποία θα πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τη Γραμματεία της Σχολής (π.χ. 15ος/η από 56), καθώς και η οικονομική τους κατάσταση.

Άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης είναι η προσκόμιση:

1) βεβαίωσης αποδοχής από το ξένο Πανεπιστήμιο,

2) πτυχίου ξένης γλώσσας ανάλογα με τη χώρα επιλογής για την πραγματοποίηση των σπουδών και συγκεκριμένα:

Αγγλικά: Proficiency of Cambridge ή TOEFL ή IELTS
Γαλλικά: Superieur III ή Sorbonne II
Γερμανικά: Mittelstufe III
Ιταλικά/ Ισπανικά: Superiore

3) συστατικών επιστολών δύο Καθηγητών του Α.Ε.Ι. από το οποίο ο/η υποψήφιος/α αποφοίτησε,

4) αντιγράφου εκκαθαριστικού σημειώματος οικ. έτους 2016, και

5) για τους άρρενες υποψηφίους, του πιστοποιητικού εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων ή αναβολής της στρατολογίας λόγω σπουδών.

Η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να αποσταλούν μέχρι την
2 Ιουνίου 2017
στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA, Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη 17121 (τηλ. 210 9343088) με την ένδειξη της συγκεκριμένης Υποτροφίας για την οποία υποβάλλονται.

 Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης σε Ευρωπαϊκά νερά
Σχεδόν 12 χρόνια έχουν περάσει από το Διεθνές Συνέδριο της HELMEPA με θέμα “Contingency Planning in the European Union” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιούνιο 2005, στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας. Στο Συνέδριο, εμπειρογνώμονες από 14 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, 5 άλλα Μεσογειακά Κράτη και 9 διεθνείς οργανισμούς, εξέτασαν τρόπους βελτίωσης του Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης με πετρέλαιο και άλλα επικίνδυνες ουσίες σε Ευρωπαϊκά νερά.

Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών και των αρμόδιων Ευρωπαϊκών υπηρεσιών με κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε, το Μάρτιο 2017, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της EMSA, 17 πλήρως εξοπλισμένα αντιρρυπαντικά σκάφη έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε Ευρωπαϊκά νερά.

Ένα από αυτά τα σκάφη είναι το AKTΕA OSRV της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, Εταιρικού Μέλους της HELMEPA, το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο με δυνατότητα περισυλλογής πετρελαίου και βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον, 2 κεντρικές αποθήκες σε Σκωτία και Πολωνία έχουν εφοδιαστεί με ειδικό εξοπλισμό και μέσα ελέγχου και αντιμετώπισης της ρύπανσης για τυχόν περιστατικά σε Βόρεια Θάλασσα και Βαλτική αντίστοιχα.

Στον ακόλουθο χάρτη φαίνεται η κατανομή των 17 συμβεβλημένων αντιρρυπαντικών σκαφών της EMSA σε παράκτια Ευρωπαϊκά Κράτη σύμφωνα με ειδική μελέτη επικινδυνότητας, που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Συνέδριο της HELMEPA από την EMSA και έκτοτε ανανεώνεται σε τακτική βάση.

Κατανομή συμβεβλημένων αντιρρυπαντικών σκαφών και εξοπλισμού της EMSA το 2016

Η ενεργοποίηση αντιρρυπαντικού σκάφους ή/και του ειδικού εξοπλισμού σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ρύπανσης γίνεται κατόπιν αιτήματος παράκτιου Κράτους, συνεργαζόμενου ιδιωτικού φορέα ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την ετοιμότητα των σκαφών αντιρρύπανσης και των πληρωμάτων τους, καθώς και τον έλεγχο της καλής κατάστασης του ειδικού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν το 2016 συνολικά 99 ασκήσεις και γυμνάσια. Οι 6 από αυτές τις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το πλήρωμα του AKTΕA OSRV.

Ευχή όλων μας στη HELMEPA παραμένει όπως ναυτικά ατυχήματα στο μέλλον αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά σαν απόρροια ενός υψηλού πνεύματος συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε στεριά και θάλασσα, κρατικών φορέων, διακρατικών οργανισμών, της βιομηχανίας και των παράκτιων κοινωνιών.

Πατήστε εδώ για να δείτε την πλήρη έκθεση της EMSA με τίτλο “Drill and Exercises - Annual Report 2016”
  MEMBERS ONLY


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ QUALSHIP 21 (Μάρτιος 2017)


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 60 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 25 εταιρείες, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Managing Company

        Number of vessels*

AEGEAN BULK CO. INC.

                       1

ANDRIAKI SHIPPING CO. LTD.

                       3

ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO. LTD.

                       1

ARISTON NAVIGATION CORP.

                       2

ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

                       6

ATLAS MARITIME LTD.

                       1

CARRAS (HELLAS) S.A.

                       1

CHANDRIS (HELLAS) INC.

                       2

CHIOS NAVIGATION (HELLAS) LTD.

                       1

ENESEL S.A.

                       1

EURONAV SHIP MANAGEMENT HELLAS LTD.

                       3

MINERVA MARINE INC.

                       1

NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD.

                       4

NIOVIS SHIPPING CO. S.A.

                       2

PANTHEON TANKERS MANAGEMENT LTD.

                       1

PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC.

                       2

PLEIADES SHIPPING AGENTS S.A.

                       1

S. LIVANOS-HELLAS S.A.

                       7

SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A.

                       1

SPRINGFIELD SHIPPING CO. OF PANAMA S.A.

                       7

THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC.

                       1

TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (TCM) S.A.

                       1

TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.)

                       8

UNITED SHIPPING & TRADING CO. OF GREECE S.A.

                       1

V. SHIPS GREECE LTD.

                       1

Total number of member vessels

                     60


* Σημείωση: Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία της HELMEPA στο Αίγιο
Με θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» της HELMEPA στο Αίγιο. Η Εκστρατεία υποστηρίζεται από το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF) και υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ 2014 και 2017. Στο Αίγιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α).

Την περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας, που φιλοξενήθηκε για 17 ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», επισκέφθηκαν 915 μαθητές και 75 εκπαιδευτικοί 11 Δημοτικών Σχολείων και 12 Γυμνασίων Αιγιάλειας και Πάτρας.

Όπως σε όλες τις πόλεις, οι μαθητές, στο τέλος της ξενάγησης στην Έκθεση, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια από τα οποία προκύπτει πως είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα. Το 32% των μαθητών θεωρούν τα σκουπίδια σε δρόμους και παραλίες ως το σοβαρότερο πρόβλημα. Το 87% ανακυκλώνουν στο σπίτι ή το σχολείο, έχοντας κατανοήσει τα οφέλη της ανακύκλωσης. Ένας στους δύο μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τη θεματική ενότητα της Έκθεσης «Ανεξερεύνητος Ωκεανός», όπου επιστημονικά στελέχη της HELMEPA παρουσιάζουν πρόσφατα στοιχεία για τη ζωή στα βάθη των ωκεανών και εξελίξεις στις θαλάσσιες επιστήμες και έρευνες. Το 63% των μαθητών Γυμνασίου ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για επαγγέλματα σχετικά με θαλάσσιες επιστήμες, όπως ωκεανογραφία, βιομιμητική, ενάλια αρχαιολογία ή θαλάσσια βιολογία. Τέλος, ένας στους τρεις μαθητές Γυμνασίου βρίσκει αξιοπερίεργο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αδιαφορούν για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ έχει αποδειχθεί πόσο πολύτιμο είναι για τη ζωή μας!

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της HELMEPA με τοπικούς φορείς, οργανώθηκε επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κλειτορίας-Ακράτας όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ «Γνωρίζοντας τις ακτές μας» και ενημερώθηκαν από τη HELMEPA για τα θαλάσσια απορρίμματα.

Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά το Δήμο Αιγιάλειας και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α για τη φιλοξενία της Έκθεσης, τα τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αχαΐας και το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας για την άριστη συνεργασία καθώς και τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία για τη θερμή τους ανταπόκριση στην Εκστρατεία.

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 Η HELMEPA χαιρετίζει την εκστρατεία «Καθαρές Θάλασσες» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η HELMEPA χαιρετίζει την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για τα θαλάσσια απορρίμματα με τίτλο «Καθαρές Θάλασσες» ("Clean Seas Campaign"). Η εκστρατεία αυτή, που ξεκίνησε επίσημα την 23 Φεβρουαρίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ωκεανούς, στο Μπαλί της Ινδονησίας, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για την επίτευξη των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα του Στόχου 14.1: «Μέχρι το 2025, να έχει επιτευχθεί πρόληψη και σημαντική μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και ειδικά αυτής που προέρχεται από δραστηριότητες στην ξηρά, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων και του ευτροφισμού.»

Η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα με πλαστικά, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Υπολογίζεται πως σε θάλασσες και ωκεανούς καταλήγουν κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων! Μια τεράστια απειλή για τους πληθυσμούς 600 ειδών θαλάσσιων οργανισμών, οι οποίοι τραυματίζονται ή πεθαίνουν επειδή παγιδεύονται σε αυτά ή τα τρώνε. Σημαντικές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις των απορριμμάτων σε παράκτιες περιοχές λόγω της αισθητικής ρύπανσης, της μειωμένης τουριστικής κίνησης, του κόστους καθαρισμού κ.ά.

Το πρόβλημα αυτής της ρύπανσης επεσήμανε από τα μέσα της δεκαετίας του '80 η HELMEPA, με πρωταγωνιστή τον γνωστό Γλάρο και το διαχρονικό σύνθημα «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές».

Η νέα εκστρατεία του ΟΗΕ στοχεύει στη δέσμευση κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα καθώς και του ευρύτερου κοινού για μείωση των πλαστικών. Για παράδειγμα, η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις μπορούν να εξαλείψουν σταδιακά τη χρήση μικροπλαστικών σε σκευάσματα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, να βελτιώσουν τη διαχείριση πλαστικών και να δεσμευτούν στον επανασχεδιασμό, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση πλαστικών. Ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει καθημερινές συνήθειες, όπως να αντικαταστήσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας με πάνινη, να χρησιμοποιεί θερμός ή παγούρι για νερό και να αποφεύγει πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.

Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η HELMEPA θα ενισχύσει περαιτέρω την ενημέρωση των εθελοντών Μελών της, 14.000 Ελλήνων ναυτικών, 200 οργανισμών και εταιρειών και 400 πλοίων για το σημαντικό αυτό πρόβλημα. Επίσης, θα ενδυναμώσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των 10.000 μαθητών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στα προγράμματα «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» και θα επιδιώξει ευρύτερη συμμετοχή στις 250 περίπου δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού που συντονίζει κάθε χρόνο με τη συνδρομή εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.Το μήνυμα του Γλάρου σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας
Με στόχο τη διάδοση περιβαλλοντικών μηνυμάτων στο ευρύτερο κοινό στη διάρκεια όλου του χρόνου, η HELMEPA ξεκίνησε μια συνέργεια με ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας και ειδικότερα όσους απευθύνονται σε νεανικό κοινό. Έτσι, από τα μέσα Φεβρουαρίου, η HELMEPA στέλνει, σε τακτά διαστήματα, σύντομα ηχογραφημένα ενημερωτικά σποτ που ξεκινούν με το διαχρονικό σύνθημα του Γλάρου «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές».

Οι πρώτοι 6 σταθμοί που ανταποκρίθηκαν είναι οι: Top FM 106.4 Βόλου, Gavdos 88.8 FM στη Γαύδο/Νότια Κρήτη, Ράδιο Άργος 98.4, Scream 106,3 σε Καστοριά και Κοζάνη, Empneusi 107.0 Σύρου και Αrcadia 93.8 στην Τρίπολη και την ευρύτερη Αρκαδία.

Η συνεργασία με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς περιλαμβάνει επίσης αποστολή τακτικών ενημερώσεων της HELMEPA για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των σταθμών καθώς και διενέργεια διαγωνισμών γνώσεων με συμβολικά δώρα για τους νικητές.

Η HELMEPA ευχαριστεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη δωρεάν εκπομπή των μηνυμάτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης και προσκαλεί όσους σταθμούς ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια να ενδυναμώσουμε όλοι μας την περιβαλλοντική μας συνείδηση!

 Πρόγραμμα Σεμιναρίων στον Προσομοιωτή Γέφυρας
Το πρόγραμμα σεμιναρίων στον Προσομοιωτή Γέφυρας “NAUTIS Full Mission” της HELMEPA συνεχίζεται ως εξής:

9-10/3: HS3 - “Navigating in Highly Congested Waters and Heavy Seas”
13-17/3: HS1 - “Bridge Resource Management”
20-24/3: HS1 - “Bridge Resource Management”
27-31/3: HS1 - “Bridge Resource Management”

Ενημερωτικό βίντεο με περιγραφή live άσκησης μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Το σεμινάριο HS1 - “Bridge Resource Management” είναι εγκεκριμένο από τη Ναυτιλιακή Αρχή της Κύπρου και οι αξιωματικοί καταστρώματος που το παρακολουθούν μπορούν να αποκτήσουν το επίσημο Πιστοποιητικό BRM με αίτησή τους στην Κυπριακή Αρχή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.helmepa.gr/gr/simulator.php, ενώ για συμμετοχή επικοινωνήστε στα τηλ. 210 9343088, 210 9341233 και στο email training@helmepa.gr

 Μνημόνιο Συνεργασίας HELMEPA - RINA HELLAS
Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, o Δρ Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA και ο κ. Σπυρίδων Ζολώτας, Area Manager Ελλάδας και Κύπρου της RINA HELLAS, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών, στα γραφεία της HELMEPA.

Το Μνημόνιο αφορά την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων καθώς και της κατάρτισης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αποτελεσματικής, ασφαλούς και φιλικής προς το περιβάλλον ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Προς τούτο και ως πρώτο βήμα, θα χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο Προσομοιωτής Γέφυρας της HELMEPA στο πλαίσιο του Εθελοντικού Συστήματος Διαχείρισης Ικανότητας, ένα σύστημα που ανέπτυξε ο RINA για την αξιολόγηση και τη συνεχή βελτίωση των τεχνικών και μη τεχνικών δεξιοτήτων του προσωπικού πλοίων.

Ευχάριστη έκπληξη για όλους ήταν η συμπτωματική επίσκεψη στα γραφεία της HELMEPA κατά την υπογραφή, του κ. Warwick Norman, Προέδρου της Αυστραλιανής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - AUSMEPA και της INTERMEPA, ο οποίος και χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή ως ακόμη μια συνέργεια προς όφελος του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλίας.

Μετά την υπογραφή, ακολούθησε σύντομη σύσκεψη όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επιμόρφωση των αξιωματικών ΕΝ κάτω από τις παρούσες συνθήκες και τις προκλήσεις της εποχής.

 Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο υποστηρίζει τη HELMEPA
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων της Σχολής Ναυτιλίας, με τιμή ανακοινώνει ότι έγινε Εταιρικό Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HΕLMEPA) . Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι η υποστήριξη των δράσεων της Ένωσης για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη ναυτιλία, την ασφάλεια στα πλοία και τη διατήρηση ενός καθαρού θαλασσίου περιβάλλοντος.

H HELMEPA ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1982, μετά την πρωτοποριακή εθελοντική δέσμευση Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων. Στόχος της είναι ο ανθρώπινος παράγοντας στη ναυτιλιακή κοινότητα να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση και υψηλό επίπεδο ασφάλειας για την επίτευξη ποιοτικής ναυτιλίας, πάντοτε στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Μία από τις βασικές δεσμεύσεις της είναι η υποστήριξη του στόχου "Ασφαλή Πλοία σε Καθαρές Θάλασσες" του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ο ναυτιλιακός τομέας της HELMEPA από το 2008 υλοποιεί ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα για αξιωματικούς Ε.Ν. και στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, ως πιστοποιημένο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο σύμφωνα με το ISO 9001:2008 από το DNV GL. Τα εν λόγω επιμορφωτικά προγράμματα, προσφέρουν στους συμμετέχοντες επίκαιρη ενημέρωση και πληροφόρηση, που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία επικεντρώνονται στην πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία και την ασφάλεια στη θάλασσα.

Η Σχολή Ναυτιλίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρει τα αναγνωρισμένα bachelors BSc (Hons) Maritime Business και BSc (Hons) Shipping and Port Management, σε συνεργασία με το Southampton Solent University, που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στις σπουδές ναυτιλίας και διαθέτει τη Warsash Maritime Academy, μία από τις πλέον κορυφαίες σχολές ναυτικής εκπαίδευσης στον κόσμο.

Η τιμητική συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τη HELMEPA στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση των ευκαιριών επιμόρφωσης σε σύγχρονα θέματα για τους φοιτητές της Σχολής Ναυτιλίας, αλλά και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση του συνόλου των φοιτητών του Κολλεγίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

 
 
Περγάμου 5, 171 21 N. Σμύρνη, Αθήνα, Ελλάδα
Tηλ: +(30) 210 9343088 | Fax: +(30) 210 9353847
Email: helmepa@helmepa.gr
Web: www.helmepa.gr
Βρείτε μας: facebook.com/Helmepa
Ακολουθήστε μας: twitter.com/Helmepa

Ιδιοκτήτης:
Εκδότης:
Σύνταξη:
Ομάδα Σύνταξης:
Υπεύθυνος αλληλογραφίας:

HELMEPA
Δημήτρης Κ. Μητσάτσος
Κριστιάνα Πρεκεζέ
Ναυτιλιακός Τομέας
Κωνσταντίνος Ανδρεάδης

   
   
 
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved  
     
  Για να διαγραφείτε απο την λίστα μας, πατήστε εδώ!