Last update:
 

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η HELMEPA  
Είναι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Η πρωτοποριακή εθελοντική δέσμευση Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων, που ανέλαβαν στον Πειραιά την 4η Ιουνίου 1982. Με σύνθημα «Να Σώσουμε τις Θάλασσες», υποστηρίζουν με συνέπεια μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία τους.

Ποιός είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;

Πως γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία;

Διαβάστε περισσότερα... >

 
 

  ΠΡΟΣΕΧΩΣ  
 
 
 
  ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Name:
Surname:
Email:
 
Σεμινάρια για τα Μέλη: Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2017 και Εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ναυτιλιακού Επιμορφωτικού Κέντρου της HELMEPA περιλαμβάνει τα σεμινάρια του Ετήσιου Εθελοντικού Επιμορφωτικού Προγράμματος, που ανανεώνονται κάθε χρόνο καθώς και την εκπαίδευση στον Προσομοιωτή Γέφυρας (Full Mission Bridge Simulator) που από το 2016 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Νέα Σμύρνη.

Με το προγραμματισμένο αμέσως μετά το Πάσχα (Πέμπτη 20 Απριλίου) μονοήμερο σεμινάριο “Σύγχρονη Ναυτική Μετεωρολογία”, ολοκληρώνεται ο δεύτερος από τους 5 συνολικά κύκλους του Επιμορφωτικού Προγράμματος 2017, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει 4 ακόμη, διήμερα σεμινάρια:

• Marine Environmental Awareness
• Βέλτιστες Πρακτικές για την Εφαρμογή της MARPOL
• Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Ναυτιλία και Νέοι Κανονισμοί
• Ανθρώπινος Παράγοντας και Λειτουργική Ασφάλεια στο Πλοίο

Η συνολική συμμετοχή αξιωματικών γέφυρας και μηχανής, στελεχών γραφείου των εταιρειών μελών καθώς και αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, στους οποίους δίνεται επίσης η δυνατότητα παρακολούθησης βάσει διαθεσιμότητας, ήταν 137 άτομα.

Το “πανόραμα” των μέχρι σήμερα συμμετοχών ανά σεμινάριο και ειδικότητα των συμμετεχόντων αποτυπώνεται στο παρακάτω σχήμα:

Σύνολο Σεμιναρίων: 9 Σύνολο συμμετοχών: 137

Όσον αφορά τον Προσομειωτή Γέφυρας, από την αρχή του 2017 μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν 12 σεμινάρια με τη συμμετοχή 38 αξιωματικών ΕΝ από 11 εταιρείες-μέλη και ενός αξιωματικού ΠΝ, με την ακόλουθη κατανομή:

- HS1: “Refresh Bridge Resources Management”
  5 σεμινάρια - 19 άτομα

- HS2: “Ship Handling”
  5 σεμινάρια - 15 άτομα

- HS3: “Cruising in Highly Congested Waters”
  2 σεμινάρια - 5 άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία των πολύ ενδιαφερόντων στοιχείων από τις αξιολογήσεις των συμμετεχόντων, που θα παρουσιαστούν σε επόμενο ενημερωτικό μας σημείωμα. Γενικά, η αξιολόγηση των παρουσιάσεων, των εισηγητών και της χρησιμότητας των θεμάτων είναι ιδιαίτερα θετική. .


Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2017-2018
Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, τιμώντας τους αείμνηστους Γιώργο Π. Λιβανό, Ιδρυτή της, Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Επίτιμο Πρόεδρο της, και Σταύρο Νταϊφά, Ιδρυτικό της Μέλος, προκηρύσσει τρεις Υποτροφίες, ύψους €15.000 η κάθε μία, για μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Master’s, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός Ελλάδας), στους ακόλουθους κλάδους:

Ναυτιλιακές σπουδές, στη μνήμη του Γιώργου Π. Λιβανού. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, τέκνα Ελλήνων ναυτικών.

Περιβαλλοντικές επιστήμες, στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, που έχουν υπάρξει μέλη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».

Ναυπηγική - Θαλάσσια Μηχανική και Τεχνολογία, στη μνήμη του Σταύρου Νταϊφά. Η Υποτροφία είναι ευγενική χορηγία της κόρης του, κας Ειρήνης Νταϊφά, Ειδικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Δεκτοί ως υποψήφιοι είναι νέοι/ες μέχρι 27 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή και είναι κάτοχοι πτυχίου Ελληνικού Α.Ε.Ι. με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (7,5) δεόντως επικυρωμένο. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου και η σειρά κατάταξης μεταξύ των αποφοίτων της σειράς τους, για την οποία θα πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τη Γραμματεία της Σχολής (π.χ. 15ος/η από 56), καθώς και η οικονομική τους κατάσταση.

Άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης είναι η προσκόμιση:

1) βεβαίωσης αποδοχής από το ξένο Πανεπιστήμιο,

2) πτυχίου ξένης γλώσσας ανάλογα με τη χώρα επιλογής για την πραγματοποίηση των σπουδών και συγκεκριμένα:

Αγγλικά: Proficiency of Cambridge ή TOEFL ή IELTS
Γαλλικά: Superieur III ή Sorbonne II
Γερμανικά: Mittelstufe III
Ιταλικά/ Ισπανικά: Superiore

3) συστατικών επιστολών δύο Καθηγητών του Α.Ε.Ι. από το οποίο ο/η υποψήφιος/α αποφοίτησε,

4) αντιγράφου εκκαθαριστικού σημειώματος οικ. έτους 2016, και

5) για τους άρρενες υποψηφίους, του πιστοποιητικού εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων ή αναβολής της στρατολογίας λόγω σπουδών.

Η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να αποσταλούν μέχρι την
2 Ιουνίου 2017
στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA, Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη 17121 (τηλ. 210 9343088) με την ένδειξη της συγκεκριμένης Υποτροφίας για την οποία υποβάλλονται.

 Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης σε Ευρωπαϊκά νερά
Σχεδόν 12 χρόνια έχουν περάσει από το Διεθνές Συνέδριο της HELMEPA με θέμα “Contingency Planning in the European Union” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιούνιο 2005, στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας. Στο Συνέδριο, εμπειρογνώμονες από 14 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, 5 άλλα Μεσογειακά Κράτη και 9 διεθνείς οργανισμούς, εξέτασαν τρόπους βελτίωσης του Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης με πετρέλαιο και άλλα επικίνδυνες ουσίες σε Ευρωπαϊκά νερά.

Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών και των αρμόδιων Ευρωπαϊκών υπηρεσιών με κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε, το Μάρτιο 2017, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της EMSA, 17 πλήρως εξοπλισμένα αντιρρυπαντικά σκάφη έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε Ευρωπαϊκά νερά.

Ένα από αυτά τα σκάφη είναι το AKTΕA OSRV της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, Εταιρικού Μέλους της HELMEPA, το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο με δυνατότητα περισυλλογής πετρελαίου και βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον, 2 κεντρικές αποθήκες σε Σκωτία και Πολωνία έχουν εφοδιαστεί με ειδικό εξοπλισμό και μέσα ελέγχου και αντιμετώπισης της ρύπανσης για τυχόν περιστατικά σε Βόρεια Θάλασσα και Βαλτική αντίστοιχα.

Στον ακόλουθο χάρτη φαίνεται η κατανομή των 17 συμβεβλημένων αντιρρυπαντικών σκαφών της EMSA σε παράκτια Ευρωπαϊκά Κράτη σύμφωνα με ειδική μελέτη επικινδυνότητας, που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Συνέδριο της HELMEPA από την EMSA και έκτοτε ανανεώνεται σε τακτική βάση.

Κατανομή συμβεβλημένων αντιρρυπαντικών σκαφών και εξοπλισμού της EMSA το 2016

Η ενεργοποίηση αντιρρυπαντικού σκάφους ή/και του ειδικού εξοπλισμού σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ρύπανσης γίνεται κατόπιν αιτήματος παράκτιου Κράτους, συνεργαζόμενου ιδιωτικού φορέα ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την ετοιμότητα των σκαφών αντιρρύπανσης και των πληρωμάτων τους, καθώς και τον έλεγχο της καλής κατάστασης του ειδικού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν το 2016 συνολικά 99 ασκήσεις και γυμνάσια. Οι 6 από αυτές τις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το πλήρωμα του AKTΕA OSRV.

Ευχή όλων μας στη HELMEPA παραμένει όπως ναυτικά ατυχήματα στο μέλλον αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά σαν απόρροια ενός υψηλού πνεύματος συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε στεριά και θάλασσα, κρατικών φορέων, διακρατικών οργανισμών, της βιομηχανίας και των παράκτιων κοινωνιών.

Πατήστε εδώ για να δείτε την πλήρη έκθεση της EMSA με τίτλο “Drill and Exercises - Annual Report 2016”
  MEMBERS ONLY


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ QUALSHIP 21 (Μάρτιος 2017)


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 60 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 25 εταιρείες, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Managing Company

        Number of vessels*

AEGEAN BULK CO. INC.

                       1

ANDRIAKI SHIPPING CO. LTD.

                       3

ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO. LTD.

                       1

ARISTON NAVIGATION CORP.

                       2

ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

                       6

ATLAS MARITIME LTD.

                       1

CARRAS (HELLAS) S.A.

                       1

CHANDRIS (HELLAS) INC.

                       2

CHIOS NAVIGATION (HELLAS) LTD.

                       1

ENESEL S.A.

                       1

EURONAV SHIP MANAGEMENT HELLAS LTD.

                       3

MINERVA MARINE INC.

                       1

NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD.

                       4

NIOVIS SHIPPING CO. S.A.

                       2

PANTHEON TANKERS MANAGEMENT LTD.

                       1

PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC.

                       2

PLEIADES SHIPPING AGENTS S.A.

                       1

S. LIVANOS-HELLAS S.A.

                       7

SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A.

                       1

SPRINGFIELD SHIPPING CO. OF PANAMA S.A.

                       7

THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC.

                       1

TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (TCM) S.A.

                       1

TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.)

                       8

UNITED SHIPPING & TRADING CO. OF GREECE S.A.

                       1

V. SHIPS GREECE LTD.

                       1

Total number of member vessels

                     60


* Σημείωση: Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία της HELMEPA στο Αίγιο
Με θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» της HELMEPA στο Αίγιο. Η Εκστρατεία υποστηρίζεται από το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF) και υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ 2014 και 2017. Στο Αίγιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α).

Την περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας, που φιλοξενήθηκε για 17 ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», επισκέφθηκαν 915 μαθητές και 75 εκπαιδευτικοί 11 Δημοτικών Σχολείων και 12 Γυμνασίων Αιγιάλειας και Πάτρας.

Όπως σε όλες τις πόλεις, οι μαθητές, στο τέλος της ξενάγησης στην Έκθεση, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια από τα οποία προκύπτει πως είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα. Το 32% των μαθητών θεωρούν τα σκουπίδια σε δρόμους και παραλίες ως το σοβαρότερο πρόβλημα. Το 87% ανακυκλώνουν στο σπίτι ή το σχολείο, έχοντας κατανοήσει τα οφέλη της ανακύκλωσης. Ένας στους δύο μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τη θεματική ενότητα της Έκθεσης «Ανεξερεύνητος Ωκεανός», όπου επιστημονικά στελέχη της HELMEPA παρουσιάζουν πρόσφατα στοιχεία για τη ζωή στα βάθη των ωκεανών και εξελίξεις στις θαλάσσιες επιστήμες και έρευνες. Το 63% των μαθητών Γυμνασίου ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για επαγγέλματα σχετικά με θαλάσσιες επιστήμες, όπως ωκεανογραφία, βιομιμητική, ενάλια αρχαιολογία ή θαλάσσια βιολογία. Τέλος, ένας στους τρεις μαθητές Γυμνασίου βρίσκει αξιοπερίεργο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αδιαφορούν για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ έχει αποδειχθεί πόσο πολύτιμο είναι για τη ζωή μας!

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της HELMEPA με τοπικούς φορείς, οργανώθηκε επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κλειτορίας-Ακράτας όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ «Γνωρίζοντας τις ακτές μας» και ενημερώθηκαν από τη HELMEPA για τα θαλάσσια απορρίμματα.

Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά το Δήμο Αιγιάλειας και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α για τη φιλοξενία της Έκθεσης, τα τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αχαΐας και το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας για την άριστη συνεργασία καθώς και τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία για τη θερμή τους ανταπόκριση στην Εκστρατεία.

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 Η HELMEPA χαιρετίζει την εκστρατεία «Καθαρές Θάλασσες» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η HELMEPA χαιρετίζει την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για τα θαλάσσια απορρίμματα με τίτλο «Καθαρές Θάλασσες» ("Clean Seas Campaign"). Η εκστρατεία αυτή, που ξεκίνησε επίσημα την 23 Φεβρουαρίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ωκεανούς, στο Μπαλί της Ινδονησίας, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για την επίτευξη των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα του Στόχου 14.1: «Μέχρι το 2025, να έχει επιτευχθεί πρόληψη και σημαντική μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και ειδικά αυτής που προέρχεται από δραστηριότητες στην ξηρά, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων και του ευτροφισμού.»

Η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα με πλαστικά, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Υπολογίζεται πως σε θάλασσες και ωκεανούς καταλήγουν κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων! Μια τεράστια απειλή για τους πληθυσμούς 600 ειδών θαλάσσιων οργανισμών, οι οποίοι τραυματίζονται ή πεθαίνουν επειδή παγιδεύονται σε αυτά ή τα τρώνε. Σημαντικές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις των απορριμμάτων σε παράκτιες περιοχές λόγω της αισθητικής ρύπανσης, της μειωμένης τουριστικής κίνησης, του κόστους καθαρισμού κ.ά.

Το πρόβλημα αυτής της ρύπανσης επεσήμανε από τα μέσα της δεκαετίας του '80 η HELMEPA, με πρωταγωνιστή τον γνωστό Γλάρο και το διαχρονικό σύνθημα «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές».

Η νέα εκστρατεία του ΟΗΕ στοχεύει στη δέσμευση κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα καθώς και του ευρύτερου κοινού για μείωση των πλαστικών. Για παράδειγμα, η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις μπορούν να εξαλείψουν σταδιακά τη χρήση μικροπλαστικών σε σκευάσματα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, να βελτιώσουν τη διαχείριση πλαστικών και να δεσμευτούν στον επανασχεδιασμό, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση πλαστικών. Ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει καθημερινές συνήθειες, όπως να αντικαταστήσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας με πάνινη, να χρησιμοποιεί θερμός ή παγούρι για νερό και να αποφεύγει πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.

Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η HELMEPA θα ενισχύσει περαιτέρω την ενημέρωση των εθελοντών Μελών της, 14.000 Ελλήνων ναυτικών, 200 οργανισμών και εταιρειών και 400 πλοίων για το σημαντικό αυτό πρόβλημα. Επίσης, θα ενδυναμώσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των 10.000 μαθητών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στα προγράμματα «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» και θα επιδιώξει ευρύτερη συμμετοχή στις 250 περίπου δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού που συντονίζει κάθε χρόνο με τη συνδρομή εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.Το μήνυμα του Γλάρου σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας
Με στόχο τη διάδοση περιβαλλοντικών μηνυμάτων στο ευρύτερο κοινό στη διάρκεια όλου του χρόνου, η HELMEPA ξεκίνησε μια συνέργεια με ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας και ειδικότερα όσους απευθύνονται σε νεανικό κοινό. Έτσι, από τα μέσα Φεβρουαρίου, η HELMEPA στέλνει, σε τακτά διαστήματα, σύντομα ηχογραφημένα ενημερωτικά σποτ που ξεκινούν με το διαχρονικό σύνθημα του Γλάρου «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές».

Οι πρώτοι 6 σταθμοί που ανταποκρίθηκαν είναι οι: Top FM 106.4 Βόλου, Gavdos 88.8 FM στη Γαύδο/Νότια Κρήτη, Ράδιο Άργος 98.4, Scream 106,3 σε Καστοριά και Κοζάνη, Empneusi 107.0 Σύρου και Αrcadia 93.8 στην Τρίπολη και την ευρύτερη Αρκαδία.

Η συνεργασία με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς περιλαμβάνει επίσης αποστολή τακτικών ενημερώσεων της HELMEPA για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των σταθμών καθώς και διενέργεια διαγωνισμών γνώσεων με συμβολικά δώρα για τους νικητές.

Η HELMEPA ευχαριστεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη δωρεάν εκπομπή των μηνυμάτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης και προσκαλεί όσους σταθμούς ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια να ενδυναμώσουμε όλοι μας την περιβαλλοντική μας συνείδηση!

 Πρόγραμμα Σεμιναρίων στον Προσομοιωτή Γέφυρας
Το πρόγραμμα σεμιναρίων στον Προσομοιωτή Γέφυρας “NAUTIS Full Mission” της HELMEPA συνεχίζεται ως εξής:

9-10/3: HS3 - “Navigating in Highly Congested Waters and Heavy Seas”
13-17/3: HS1 - “Bridge Resource Management”
20-24/3: HS1 - “Bridge Resource Management”
27-31/3: HS1 - “Bridge Resource Management”

Ενημερωτικό βίντεο με περιγραφή live άσκησης μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Το σεμινάριο HS1 - “Bridge Resource Management” είναι εγκεκριμένο από τη Ναυτιλιακή Αρχή της Κύπρου και οι αξιωματικοί καταστρώματος που το παρακολουθούν μπορούν να αποκτήσουν το επίσημο Πιστοποιητικό BRM με αίτησή τους στην Κυπριακή Αρχή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.helmepa.gr/gr/simulator.php, ενώ για συμμετοχή επικοινωνήστε στα τηλ. 210 9343088, 210 9341233 και στο email training@helmepa.gr

 Μνημόνιο Συνεργασίας HELMEPA - RINA HELLAS
Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, o Δρ Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA και ο κ. Σπυρίδων Ζολώτας, Area Manager Ελλάδας και Κύπρου της RINA HELLAS, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών, στα γραφεία της HELMEPA.

Το Μνημόνιο αφορά την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων καθώς και της κατάρτισης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αποτελεσματικής, ασφαλούς και φιλικής προς το περιβάλλον ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Προς τούτο και ως πρώτο βήμα, θα χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο Προσομοιωτής Γέφυρας της HELMEPA στο πλαίσιο του Εθελοντικού Συστήματος Διαχείρισης Ικανότητας, ένα σύστημα που ανέπτυξε ο RINA για την αξιολόγηση και τη συνεχή βελτίωση των τεχνικών και μη τεχνικών δεξιοτήτων του προσωπικού πλοίων.

Ευχάριστη έκπληξη για όλους ήταν η συμπτωματική επίσκεψη στα γραφεία της HELMEPA κατά την υπογραφή, του κ. Warwick Norman, Προέδρου της Αυστραλιανής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - AUSMEPA και της INTERMEPA, ο οποίος και χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή ως ακόμη μια συνέργεια προς όφελος του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλίας.

Μετά την υπογραφή, ακολούθησε σύντομη σύσκεψη όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επιμόρφωση των αξιωματικών ΕΝ κάτω από τις παρούσες συνθήκες και τις προκλήσεις της εποχής.

 Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο υποστηρίζει τη HELMEPA
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων της Σχολής Ναυτιλίας, με τιμή ανακοινώνει ότι έγινε Εταιρικό Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HΕLMEPA) . Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι η υποστήριξη των δράσεων της Ένωσης για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη ναυτιλία, την ασφάλεια στα πλοία και τη διατήρηση ενός καθαρού θαλασσίου περιβάλλοντος.

H HELMEPA ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1982, μετά την πρωτοποριακή εθελοντική δέσμευση Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων. Στόχος της είναι ο ανθρώπινος παράγοντας στη ναυτιλιακή κοινότητα να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση και υψηλό επίπεδο ασφάλειας για την επίτευξη ποιοτικής ναυτιλίας, πάντοτε στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Μία από τις βασικές δεσμεύσεις της είναι η υποστήριξη του στόχου "Ασφαλή Πλοία σε Καθαρές Θάλασσες" του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ο ναυτιλιακός τομέας της HELMEPA από το 2008 υλοποιεί ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα για αξιωματικούς Ε.Ν. και στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, ως πιστοποιημένο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο σύμφωνα με το ISO 9001:2008 από το DNV GL. Τα εν λόγω επιμορφωτικά προγράμματα, προσφέρουν στους συμμετέχοντες επίκαιρη ενημέρωση και πληροφόρηση, που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία επικεντρώνονται στην πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία και την ασφάλεια στη θάλασσα.

Η Σχολή Ναυτιλίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρει τα αναγνωρισμένα bachelors BSc (Hons) Maritime Business και BSc (Hons) Shipping and Port Management, σε συνεργασία με το Southampton Solent University, που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στις σπουδές ναυτιλίας και διαθέτει τη Warsash Maritime Academy, μία από τις πλέον κορυφαίες σχολές ναυτικής εκπαίδευσης στον κόσμο.

Η τιμητική συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τη HELMEPA στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση των ευκαιριών επιμόρφωσης σε σύγχρονα θέματα για τους φοιτητές της Σχολής Ναυτιλίας, αλλά και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση του συνόλου των φοιτητών του Κολλεγίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

  MEMBERS ONLY


Υποβολή υποψηφιοτήτων για τα Seatrade Awards 2017
Το 2017 σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για το θεσμό των Διεθνών Βραβείων Seatrade. Συνεχίζοντας να πρωτοστατεί στη βελτίωση των ναυτιλιακών προτύπων, δημιουργούνται 3 νέες κατηγορίες βραβείων που εστιάζουν στο μέλλον, αντλώντας έμπνευση από τη συνεχώς εξελισσόμενη ναυτιλιακή βιομηχανία και προσφέροντας έτσι την ιδανική ευκαιρία για να ενθαρρύνει, εντοπίσει και επιβραβεύσει καινοτομίες που έχουν την προοπτική να διαμορφώσουν το μέλλον της ναυτιλίας.

Έτσι, εκτός από τις κύριες κατηγορίες βραβείων που είναι Safety at Sea, Clean Shipping, Investment in People, Corporate Social Responsibility και Deal of the Year, τρία νέα βραβεία «έξυπνης ναυτιλίας» ανακοινώθηκαν στους τομείς Cyber Security, Digital Technology και Fuel Efficiency.

Οι υποψηφιότητες συμπληρώνονται και υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε αυτόν το σύνδεσμο, μέχρι τις 23 Μαρτίου 2017.

Η απονομή των Βραβείων Seatrade 2017 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Ιουνίου, στο Grosvenor House του Λονδίνου.

 Διαγωνισμός Ζωγραφικής παιδιών-μελών της Παιδικής HELMEPA
Όπως κάθε χρόνο, τα μέλη της Παιδικής HELMEPA καλούνται να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Προγράμματος και με τα έργα τους να εκφραστούν δημιουργικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Θέμα του φετινού Διαγωνισμού είναι το ακόλουθο μήνυμα τριών Ομάδων Παιδικής HELMEPA του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου:

  «Τι πλούσιος που είναι ο βυθός, θαλάσσιος κόσμος μαγικός!»  

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί ξεχωριστά για 2 κατηγορίες α) 5-7 ετών και Κέντρων Ειδικής Αγωγής και β) 8-12 ετών. Δεκτά θα γίνουν έργα που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• προέρχονται από Ομάδες του Προγράμματος του σχολικού έτους 2016-2017,
• είναι ομαδικά, ζωγραφισμένα σε χαρτόνι διαστάσεων 50x70 εκ., σε οριζόντια μορφή και με έντονα χρώματα,
• αναγράφονται στο πίσω μέρος το Σχολείο, ο αριθμός της Ομάδας και το όνομα του Εθελοντή Εκπαιδευτικού,
• είναι ζωγραφιές και όχι με τη μέθοδο κολάζ.

Τελευταία ημέρα υποβολής των έργων (σφραγίδα ταχυδρομείου) είναι η Παρασκευή 10 Μαρτίου. Το καλύτερο έργο σε κάθε κατηγορία, θα εκτυπωθεί σε Αφίσα με τα ονόματα των μελών της Ομάδας και του/της Εκπαιδευτικού στην ελληνική και αγγλική γλώσσα (Α’ Βραβείο), ενώ στα μέλη των Ομάδων που θα λάβουν τα Β’ και Γ’ Βραβεία θα απονεμηθούν Έπαινοι Συμμετοχής.

Τα καλύτερα έργα θα προκύψουν από ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών της Παιδικής HELMEPA.

 Ξεκίνησε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA για το 2017
Το νέο Εθελοντικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA ξεκίνησε τη 17 Ιανουαρίου 2017, με το 2ήμερο πιστοποιημένο από την Κυπριακή Ναυτιλιακή Αρχή σεμινάριο “Marine Environmental Awareness”.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 24 σεμινάρια χωρισμένα στις παρακάτω πέντε κατηγορίες, από τις οποίες οι πρώτες τέσσερις περιλαμβάνουν 5 διήμερα σεμινάρια και η πέμπτη 4 μονοήμερα.

- Α. Βέλτιστες Πρακτικές για την Εφαρμογή της MARPOL
- Β. Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Ναυτιλία και Νέοι Κανονισμοί
- Γ. Ανθρώπινος Παράγοντας και Λειτουργική Ασφάλεια στο Πλοίο
- Δ. Marine Environmental Awareness
- Ε. Σύγχρονη Ναυτική Μετεωρολογία


Το Σεμινάριο Α καλύπτει τις κυριότερες εξελίξεις στους κανονισμούς της MARPOL για την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία, σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της Σύμβασης.

Το Σεμινάριο Β παρουσιάζει θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Το Σεμινάριο Γ εστιάζει στους βασικούς κανονισμούς και σχετικές αδυναμίες για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών πάνω στο πλοίο, όπως αυτές καταγράφονται στις επιθεωρήσεις. Επίσης, εξετάζει τη διαχείριση ρίσκου και τον κρίσιμο ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα μέσα από θεωρητικές προσεγγίσεις αλλά και αναλύσεις περιστατικών.

Το Σεμινάριο Δ βασίζεται στο ομότιτλο Model Course (1.38) του ΙΜΟ και στοχεύει στην προώθηση της αποτελεσματικότερης συμμόρφωσης με τους κανονισμούς μέσω της καλύτερης κατανόησης των επιπτώσεων της ναυτιλίας στο περιβάλλον.

Το Σεμινάριο Ε εστιάζει στον τρόπο ανάγνωσης των μετεωρολογικών χαρτών επιφανείας καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές ασφαλούς σχεδιασμού πορείας (weather routing) με στόχο την αποφυγή των επικίνδυνων βαρομετρικών συστημάτων και των τροπικών κυκλώνων.

Oι Εισηγητές των σεμιναρίων είναι ειδικευμένα στελέχη 12 Εταιρειών και Οργανισμών Μελών, ακαδημαϊκοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αξιωματικοί ΛΣ, ανεξάρτητοι επιστημονικοί συνεργάτες καθώς και το επιστημονικό προσωπικό της HELMEPA.

Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά όσους ενεργά συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος, τα Μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της για τις υποδείξεις τους στην κατάρτιση των θεμάτων και εκείνους που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια.

Το χρονοδιάγραμμα των σεμιναρίων βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://helmepa.gr/gr/timetable.php

 Εμπλουτισμένο Πρόγραμμα «e-Learning» της HELMEPA
Ξεκίνησε η διάθεση του εμπλουτισμένου με 4 νέα θέματα Προγράμματος e-Learning της HELMEPA σε εταιρείες Μέλη της και Μη, με τα παρακάτω δύο «επιμορφωτικά πακέτα» στην αγγλική:

Environmental Training Course

• SOPEP (Shipboard Oil Pollution Emergency Plan)
• Vessel General Permit
• Ballast Water Management
• Marine Litter - MARPOL Annex V
• Ship's Emission Control Worldwide and in ECAs
• Oil Record Book, Part I
• Sewage and Grey Water Management Onboard

Safety related Training Course

• Risk Assessment during loading/unloading operations in tankers
• Accident prevention during lifeboats
• Safe entry into enclosed spaces
• Navigation in dense and controlled traffic
• Weaknesses related to Fire Safety
• Maritime Labour Convention - general overview
• Passage Planning (with reference to PSSAs)

Κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα περιλαμβάνει:

- Παρουσίαση PowerPoint,
- 30 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice) για να διαπιστώσει ο χρήστης τί απεκόμισε, έχοντας στη διάθεσή του 3 προσπάθειες για να φθάσει σε ποσοστό επιτυχίας 66% και άνω και να λάβει Πιστοποιητικό,
- Φόρμα αξιολόγησης που ο χρήστης συμπληρώνει με σχόλια και παρατηρήσεις για τυχόν βελτίωση της παρουσίασης.

Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο
http://helmepa.gr/gr/elearning.php

 Πρόγραμμα Σεμιναρίων στον Προσομοιωτή Γέφυρας
Τα σεμινάρια στον Προσομοιωτή Γέφυρας “NAUTIS Full Mission” της HELMEPA συνεχίζονται, με το πρόγραμμα να διαμορφώνεται ως εξής:

6-10/2: HS1 – “Bridge Resource Management”
13-17/2: HS1 – “Bridge Resource Management”
20-22/2: HS2 – “Refresher BRM and Advanced Ship-Handling”
23-24/2: HS3 – “Navigating in Highly Congested Waters and Heavy Seas”

Ειδικότερα, το σεμινάριο HS1 – “Bridge Resource Management” είναι εγκεκριμένο από τη Ναυτιλιακή Αρχή της Κύπρου και οι αξιωματικοί καταστρώματος που το παρακολουθούν μπορούν να αποκτήσουν το επίσημο Πιστοποιητικό BRM με αίτησή τους στην Κυπριακή Αρχή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ για συμμετοχή επικοινωνήστε στα τηλ. 210 9343088, 210 9341233 και στο email training@helmepa.gr.

 Εκδήλωση Κοπής Πίτας της HELMEPA


Παρουσία των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Γραμματείας της HELMEPA, ο Πρόεδρος Δρ Γεώργιος Γράτσος μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Ιωάννη Ξυλά «έκοψαν» την πρωτοχρονιάτικη πίτα, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στα γραφεία της. Τυχερός σε αυτήν την κοπή της πίτας ήταν ο Δημήτρης Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, στον οποίο έτυχε για πρώτη φορά το «φλουρί» στα 35 χρόνια λειτουργίας της ένωσης.

Ο Πρόεδρος ευχήθηκε για το 2017 καλύτερη τύχη στη χώρα μας, κάθε καλό στην Ελληνική ναυτιλία και τη HELMEPA και υγεία και αντοχή σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Μετά την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η πρώτη του έτους συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τις δραστηριότητες και τον Προϋπολογισμό Δαπανών του 2017 που υπέβαλε η Γραμματεία.

 Ολοκλήρωση Επιμορφωτικού Προγράμματος HELMEPA 2016
Στο Εθελοντικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA για το 2016, συμμετείχαν συνολικά 336 αξιωματικοί και στελέχη από 66 εταιρείες Μέλη, την Π.Ν.Ο., το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό.

Πραγματοποιήθηκαν 24 διήμερα Σεμινάρια ως εξής:

• Marine Environmental Awareness (7 φορές)
• Environmental Requirements for Compliance PSC (6 φορές)
• Work Safety Onboard (6 φορές)
• Safety of Navigation (5 φορές)

Από τους συμμετέχοντες, το 54% ήταν Αξιωματικοί Καταστρώματος, 16% Αξιωματικοί Μηχανής, 22% Στελέχη Γραφείου και 7% Άλλοι (ΛΣ, ΠΝ).

Η ποιότητα όλων των κατηγοριών των Σεμιναρίων καθώς και η χρησιμότητα τους στην εκτέλεση των καθηκόντων των συμμετεχόντων στο πλοίο ή το γραφείο, αξιολογήθηκε από τους ίδιους «Άριστη» έως «Πολύ Καλή» σε ποσοστό 81%.

Σε ποσοστό 72%, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μετά το πέρας του Σεμιναρίου ήταν «Πολύ» έως «Απόλυτα» εξοικειωμένοι με τα θέματα που παρακολούθησαν.

Στην ερώτηση «Σε ποιον τομέα συναντάτε τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εφαρμογή απαιτήσεων και κανονισμών για την ασφαλή λειτουργία του πλοίου και για την πρόληψη της ρύπανσης», τα επικρατέστερα ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν κατά σειρά:

➢ Εκπαίδευση πληρωμάτων,
➢ Έλλειψη ευκολιών υποδοχής ξηράς,
➢ Μεγάλος φόρτος εργασίας και αυξανόμενη γραφειοκρατία,
➢ Διαχείριση θαλάσσιου έρματος,
➢ Επικοινωνία μεταξύ των μελών του πληρώματος,
➢ Αλλαγή σε καύσιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Τους Εισηγητές των θεμάτων ευγενικά διέθεσαν 8 Εταιρείες και 5 Νηογνώμονες Μέλη της HELMEPA, τους οποίους και θερμά ευχαριστούμε καθώς και το ακαδημαϊκό-ερευνητικό προσωπικό του Εργαστηρίου Θαλάσσιων Μεταφορών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τους εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες, που όλοι συνέβαλαν στην επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος.

 

  MEMBERS ONLY


The HELMEPA Monitor - issue No. 13
The HELMEPA Monitor, issue No. 13, has been released, including the following articles:

- The day after the first USCG type-approvals of Ballast Water Treatment Systems
- US will follow IMO recommendation for enforcement of STCW 2010 amendments
- Compliance issues in North American and US Caribbean Sea ECAs clarified by EPA
- California Reminders
- Massive decline in Arctic sea ice reported by NOAA

 Βίντεο: Η ιστορία του Γλάρου της HELMEPA στην ΕΡΤ1
Οι παλαιότεροι θυμούνται τον Γλάρο, το καρτούν της HELMEPA, να «βγαίνει» στον αέρα στην ΕΡΤ, το 1983.

Με το σύνθημά του «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές» μεγάλωσαν χιλιάδες Ελληνόπουλα.

Αν θέλετε να μάθετε για το πώς δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε, δείτε το 1ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ ΑΝΙΜΕΡΤ, με τίτλο «Ο Γλάρος», στο σύνδεσμο:

http://webtv.ert.gr/katigories/politismos/15ian2017-animert/

 Υποτροφίες HELMEPA
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνουμε την αποφοίτηση με άριστες επιδόσεις των 3 υποτρόφων της HELMEPA του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016:

• Ευαγγελία Πουλή, MSc International Maritime Law από το International Maritime Law Institute της Μάλτας, Υποτροφία «Γιώργου Π. Λιβανού». Από τον Αύγουστο 2016 εργάζεται στο Νομικό Τμήμα του Merchant Shipping Directorate/Transport Malta.

• Άρτεμις Πουντουρέλη, κόρη ναυτικού, MSc Sustainable Energy Futures από το Imperial College του Λονδίνου, που έλαβε την υποτροφία «Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου». Εργάζεται ως Project Manager σε κατασκευαστική εταιρεία φωτοβολταϊκών πάρκων στο Λονδίνο.

• Κωνσταντίνος Μπάλλας, γιος ναυτικού, ΜSc, Engineering Business Management από το Warwick University της Μ. Βρετανίας, Υποτροφία «Σταύρου Νταϊφά» - ευγενική χορηγία της κας Ειρήνης Στ. Νταϊφά, Ειδικής Γραμματέως του Δ.Σ. Αποφοίτησε την 17/1/2017.

Επίσης, με χαρά παρακολουθούμε την πρόοδο των 4 νέων υποτρόφων της HELMEPA, του ακαδημαϊκού έτους 2016-17, που είναι: Στεφανία Καλλέργη, MSc Maritime Organization Management στο John Moores University του Λίβερπουλ, Ηλίας Δεληγιάννης, MSc Water, Air, Pollution and Energy in Local and Regional Scales στο Universite Paris Saclay, Δωροθέα Νασιούδη, MSc Climate Change, Management and Finance στο Imperial College του Λονδίνου και Μαρία Σταμούλη, MSc Sustainable Energy Systems στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ευχόμαστε στους πρώτους καλή σταδιοδρομία και στους δεύτερους καλή επιτυχία!

Οι υποτροφίες της HELMEPA για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Μάρτιο.

 Περιμένοντας τον Καινούργιο Χρόνο
Κάθε τέτοια εποχή, που περιμένουμε να υποδεχτούμε ένα καινούργιο χρόνο, η σκέψη μας γυρίζει στο παρελθόν. Θυμόμαστε όσα περάσαμε στο χρόνο που φεύγει με ανάμικτα συναισθήματα, λύπη για τις άσχημες στιγμές που περάσαμε αλλά και χαρά, γιατί κάθε νέος χρόνος συνοδεύεται πάντα από ελπίδες για νέες προσπάθειες επιτυχίας σε αυτό που έρχεται.

Στη δική μας την περίπτωση, δηλαδή στη HELMEPA, αποχαιρετούμε το 34ο έτος από τότε που άρχισε να εκδίδεται αυτό το φυλλάδιο, τα «ΝΕΑ». Το μέσο που μας συνδέει με τα Μέλη μας, με φίλους και συνεργάτες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες καθώς και με όποιον και όποια ενδιαφέρεται για την πορεία αυτής της καθαρά εθελοντικής πρωτοβουλίας της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Τα ΝΕΑ της HELMEPA κυκλοφορούσαν σε έντυπη μορφή για αρκετά χρόνια. Με την έλευση όμως της νέας τεχνολογίας της Πληροφορικής, το φυλλάδιο έγινε ηλεκτρονικό και πιστεύουμε πως έτσι έχει ευρύτερη κυκλοφορία αφού το διαδίκτυο είναι πια μέσα στη ζωή μας.

Αποχαιρετούμε λοιπόν το 2016 δυστυχώς μέσα στη συνεχιζόμενη ναυτιλιακή κρίση, που θυμίζει βέβαια κρίσεις του παρελθόντος με τη διαφορά πως η τωρινή έχει περισσότερες προεκτάσεις, συνέπεια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Και η κρίση γίνεται περισσότερο αισθητή στην Ελλάδα αφού εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τη δική της οικονομική κρίση.

Παρά όλα αυτά, που δεν είναι λίγα, η HELMEPA συνεχίζει τη λειτουργία της, αναλαμβάνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες. Λόγω της ναυτιλιακής κρίσης ο αριθμός των πλοιοκτητριών Μελών μειώθηκε σε σύγκριση με την πριν από την κρίση εποχή αλλά διατηρείται σταθερός τα τελευταία χρόνια.

Διακαής πόθος των Ιδρυτών και ιδιαίτερα του αείμνηστου Γιώργου Π. Λιβανού από το 1982, ήταν η HELMEPA να μπορέσει να κινητοποιήσει τον ανθρώπινο παράγοντα στη ναυτιλιακή βιομηχανία αναλαμβάνοντας μια συντονισμένη και ρεαλιστική εκστρατεία πληροφόρησης και ενημέρωσης. Αυτή η εκστρατεία εξακολούθησε να είναι η αποστολή μας και το 2016, κάτω από την κατεύθυνση του Διοικητικού Συμβουλίου και τη συμμετοχή και συνδρομή των Μελών μας, ναυτικών και εταιρειών, αντίστοιχα. Και με ικανοποίηση διαπιστώνουμε όλοι πως οι επιμορφωτικές πρωτοβουλίες της HELMEPA φτάνουν και στο νεαρότερο αξιωματικό στο πλοίο αλλά και στο δόκιμο στην τάξη ή πάνω στο πλοίο.

Το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό μας Κέντρο συνεχίζει τη λειτουργία του εφαρμόζοντας το Πρότυπο Ποιότητας ISO 9001:2008, περιοδικά ελεγχόμενο από το DNV-GL. Σταθερή επίσης παρέμεινε η συμμετοχή αξιωματικών στα 27 διήμερα εθελοντικά επιμορφωτικά σεμινάρια του 2016. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση των θεμάτων των σεμιναρίων διαρκώς αυξάνει, όπως διαπιστώνουμε στις γραπτές προτάσεις τους. Εξίσου ικανοποιητική είναι και η παρακολούθηση των προγραμμάτων e-Learning της HELMEPA, τα οποία, όντας μόνο στην Αγγλική, αποτείνονται σε αξιωματικούς κάθε εθνικότητας που εργάζονται σε Εταιρείες Μέλη.

Η δωρεά του προσομοιωτή γέφυρας Full Mission Bridge Simulator στη HELMEPA από το Μέλος DNV-GL αποτελεί σημαντική αναγνώριση του επιμορφωτικού έργου που επιτελείται. Η λειτουργία του στη διάθεση των Μελών αλλά και ευρύτερα, αναβαθμίζει πολύ το επίπεδο της επιμόρφωσης που προσφέρουμε, ιδιαίτερα με τα σεμινάρια Bridge Resource Management (BRM), Refresher BRM and Advanced Ship Handling και Navigating in Highly Congested Waters and Heavy Seas.

Ήταν πραγματικά μεγάλη η χαρά μας που η Ναυτιλιακή Αρχή της Κύπρου μας έδωσε την αποδοχή-approval της, αφού εξέτασε το σεμινάριο BRM βάσει των απαιτήσεων της STCW. Έτσι τώρα, Εταιρείες-Μέλη και μη, που διαχειρίζονται πλοία με Κυπριακή Σημαία ή άλλης χώρας της ΕΕ, μπορούν να χρησιμοποιούν το simulator της HELMEPA για την πιστοποίηση των αξιωματικών τους.

Μια ακόμη χαρούμενη νότα, στην πολλές φορές βαριά ατμόσφαιρα στην κοινωνία, ήταν η υποδοχή της εκστρατείας μας, που χρηματοδοτεί το μη κερδοσκοπικό Βρετανικό ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation, σε 4 νησιά της Ελλάδας κατά το 2016. Μέρος της εκστρατείας ήταν η μεταφορά από τη HELMEPA συνολικά 3.700 μαθητών και 350 δασκάλων όλων των περιοχών και η εκπαιδευτική περιήγηση τους στην κινητή περιβαλλοντική έκθεση. Την παρουσία της εκστρατείας στις περιοχές τους χαιρέτησαν οι Εκπαιδευτικοί, οι Δήμαρχοι και ο τοπικός Τύπος, λέγοντας στη HELMEPA και τα Μέλη της «σας ευχαριστούμε γιατί δεν μας ξεχάσατε».

Όλα τα παραπάνω είναι απόδειξη πως ανεξάρτητα από οικονομικές και άλλες δυσκολίες, παραμένει ακόμη, μετά από 34 χρόνια, σταθερή η δέσμευση των εθελοντών Μελών της HELMEPA να θέλουν να κάνουν τη διαφορά.

Όσο για εμάς που υλοποιούμε την αποστολή της HELMEPA, από τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το νεώτερο από τα 14 στελέχη της ομάδας της Γραμματείας της HELMEPA, νιώθουμε υπερήφανοι γιατί συνεισφέρουμε στο κοινωνικό έργο της Ελληνικής Ναυτιλιακής Οικογένειας και τις προσπάθειες της για ποιοτική ναυτιλία.

Ευχόμαστε σε όλους Υγεία, Αντοχή και Ειρήνη και στους ναυτικούς Καλές και Ειρηνικές θάλασσες το 2017. Και στην Ελλάδα, να ξαναβρεί σύντομα το δρόμο της δημιουργίας.

Δημήτρης Κ. Μητσάτσος

 Tο Lloyd’s List βραβεύει την «Παιδική HELMEPA»
Tην Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards απένειμαν στο παιδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» το βραβείο “Achievement in Safety or Environmental Protection”.

Στην πραγματικότητα, βραβεύτηκαν 92.000 μικροί μαθητές και 3.400 Εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, που πήραν μέρος εθελοντικά στο Πρόγραμμα, από το 1993 μέχρι σήμερα. Εκτέλεσαν περιβαλλοντικές δράσεις και συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό, μαθαίνοντας οι ίδιοι οι μαθητές πολλά για το περιβάλλον και τις απειλές που δέχεται από την ανθρώπινη αδιαφορία, δίνοντας συγχρόνως παραδείγματα ευαισθητοποίησης στις τοπικές κοινωνίες.

Το βραβείο παρέλαβαν ο Πρόεδρος της HELMEPA, Δρ Γεώργιος Γράτσος, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Αντιπροσώπων του Προγράμματος, Ολυμπία Ζήση, 12 ετών από τη Θεσσαλονίκη και ο Γραμματέας του, Κωνσταντίνος Κολοβός, 13 ετών, από την Αθήνα.

Η Ολυμπία Ζήση ευχαριστώντας το Lloyd’s List για το βραβείο, υποσχέθηκε ότι τα παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA θα συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό να προστατεύουν τις θάλασσες και τις ακτές της πατρίδας μας. Ο Κωνσταντίνος Κολοβός προέτρεψε τα παρευρισκόμενα Μέλη της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την «Παιδική HELMEPA», για να μπορέσουν τα παιδιά να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον.

Το Lloyd’s List ευχαρίστησε και ο Δρ Γράτσος λέγοντας «Είμαι περήφανος που συμμετέχω για χρόνια στη HELMEPA, που από την αρχή έστρεψε την προσοχή της στους νέους ανθρώπους, τους ναυτικούς και τα παιδιά, με την πεποίθηση πως η εκπαίδευση είναι το πρωταρχικό μέσον σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος».

Συγχαρητήρια λοιπόν στους συντελεστές της επιτυχίας της Παιδικής HELMEPA, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, χορηγούς και στελέχη της Γραμματείας της HELMEPA και ευχές όπως οι προσπάθειες αυτές θα ευαισθητοποιήσουν όλους μας. Για να μην ξεχνάμε πως πολύτιμος φυσικός πόρος της χώρας μας είναι οι ακτές και οι θάλασσές της.

 Εκδήλωση HELMEPA για τα Επιμορφωτικά της Προγράμματα


Σε γεύμα που παρέθεσε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, η HELMEPA ευχαρίστησε τους συντελεστές του τρέχοντος Επιμορφωτικού Προγράμματος και του νέου του 2017 καθώς και τα μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος Δρ. Γεώργιος Γράτσος, αφού εξέφρασε την εκτίμηση του σε όλους για τη συμβολή τους, αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές προκλήσεις της ναυτιλίας και τις νομοθετικές εξελίξεις στον ΙΜΟ.

Η κα Σεμίραμις Παληού, Ναυπηγός Μηχανικός, με την διπλή ιδιότητα του Principal και Manager, μίλησε για τη σημασία της σωστής προετοιμασίας πλοίων και ναυτικών και της συμμόρφωσης με διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς. Εξήρε το έργο της HELMEPA, δηλώνοντας πως εκτιμά και στηρίζει την εθελοντική επιμόρφωση και τις σχετικές πρωτοβουλίες της ένωσης.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Επίτιμος Πρόξενος της Μάλτας κ. Κώστας Καλογερόπουλος, παραβρέθηκαν:

ABS - Χρήστος Νομικός και Δημήτριος Κωσταράς,
ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT Ltd και Μέλος ΔΣ HELMEPA - Πάνος Ζαχαριάδης,
BUREAU VERITAS - Λάμπρος Χαχάλης, κα Παγέτ Παλαιολόγου και Δημήτρης Τσιλίμος
COSTAMARE SHIPPING Co SA - Ιωάννης Δρακογιαννόπουλος,
CLEOPATRA SHIPPING AGENCY Ltd - Απόστολος Αποστολίδης,
DANAOS SHIPPING Co. Ltd - Στυλανός Πετρώνιος,
DNV GL - Ιωάννης Χιωτόπουλος,
EURONAV SHIP MANAGEMENT Hellas Ltd - Παντελής Πατσουλής και κα Άννα Κάτσικα,
HELLENIC LLOYD’S SA - Γεώργιος Μαγκλάρας και Δημήτριος Σιμάκης,
NEDA MARITIME AGENCY Co. Ltd - κα Μαρία Χριστοπούλου,
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Παναγιώτης Σωτήραλης,
RINA Hellas - Ανδρέας Παπαλιμναίος και Μιχάλης Μαρκογιάννης
S. LIVANOS SA - Μιχαήλ Φραγκιάς,
TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (“TCM”) SA - Γεώργιος Βλάχος,
MARIA TSAKOS ACADEMY - Ιωάννης Φράγκος,
V. SHIPS Greece Ltd - Αναστάσιος Θειόπουλος

Η HELMEPA παρουσίασε το νέο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του 2017, το οποίο περιλαμβάνει 28 διήμερα και μονοήμερα σεμινάρια.

Τα νέα θέματα του 2017 θα παρουσιάσουν στα σεμινάρια στελέχη Μελών της HELMEPA, Νηογνωμόνων και Διαχειριστριών Εταιρειών, το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών του Ε.Μ.Π., εξωτερικοί εμπειρογνώμονες και πιθανώς η Ελληνική Ακτοφυλακή.

 Παρουσίαση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής στα Μέλη της HELMEPA στον Πειραιά
Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, η εταιρεία-Μέλος CERES στον Πειραιά φιλοξένησε μία ακόμη εκδήλωση που οργάνωσε η HELMEPA, στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας της με την Αμερικανική Ακτοφυλακή (USCG). Ο Rear Admiral Paul F. Thomas, Assistant Commandant for Prevention Policy της USCG, παρουσίασε τις εξελίξεις και το μέλλον στη ναυτιλία όπως διαμορφώνεται μετά την 97η Σύνοδο της Maritime Safety Committee του IMO. Την ομιλία του παρακολούθησε και ο Β’ Υπαρχηγός του ΛΣ, Αντιναύαρχος Γ. Μπαρκάτσας.

Ο Ναύαρχος Thomas απευθυνόμενος στους 50 παρισταμένους, εκπρόσωποι εταιρειών Μελών της HELMEPA, του Λιμενικού Σώματος, φορέων, της Πρεσβείας των ΗΠΑ και του ναυτιλιακού τύπου, αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις που από κοινού θα πρέπει να συνεχίσει η ναυτιλιακή βιομηχανία να αντιμετωπίζει τις επόμενες δεκαετίες: την αύξηση της χωρητικότητας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την πολυπλοκότητα στη νομοθεσία, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Εστιάζοντας στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τόνισε πως σήμερα υπάρχει η τεχνολογία για την παρακολούθηση αλλά και μείωση κάθε πηγής ρύπανσης από τα πλοία. Παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης θαλασσέρματος, σημειώνοντας πως κάθε σύστημα δεν είναι κατάλληλο για κάθε πλοίο ενώ οι διαχειριστές θα πρέπει να φροντίσουν για τη σχετική εκπαίδευση του πληρώματος και ένα σχέδιο contingency σε περίπτωση προβλήματος. Επιπλέον, μίλησε aγια τους αέριους ρύπους ενώ αναφέρθηκε στο e-Navigation και την ηλεκτρονική ασφάλεια (cyber security). Στο τελευταίο θέμα, επαίνεσε τις προσπάθειες της διεθνούς ναυτιλίας με την έκδοση σχετικών οδηγιών και τόνισε πως η αντιμετώπιση αυτού του επιχειρησιακού κινδύνου θα πρέπει να γίνει με την ενσωμάτωση του στον Κώδικα ISM και πάντως με πρωτοβουλία του ΙΜΟ και όχι μονομερών μέτρων. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Qualship 21 και τη σημασία αυτό να περιλαμβάνει και την Ελληνική σημαία. Τέλος, εξήρε το έργο της έρευνας και διάσωσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής που όπως είπε, αυτή εκτελεί με «ανθρωπιστικό και ηρωικό τρόπο».

Οι ερωτήσεις και ο διάλογος που ακολούθησαν έδειξαν για μια ακόμη φορά το έντονο ενδιαφέρον των εταιρειών Μελών σε θέματα που αφορούν την καλύτερη προετοιμασία πλοίων και ναυτικών για την εφαρμογή της νομοθεσίας στα ύδατα και τους λιμένες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Πρόεδρος της HELMEPA Δρ. Γεώργιος Γράτσος ευχαρίστησε το Ναύαρχο Thomas επιδίδοντάς του αναμνηστική ασημένια τριήρη, σύμβολο της ιστορίας της ναυτιλίας στη χώρα μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που ευγενικά παρέθεσε η εταιρεία CERES.

 Συνάντηση HELMEPA - USCG στην Ουάσιγκτον
Την 15 Νοεμβρίου 2016, η 4η σύσκεψη εκπροσώπων εταιρειών μελών της HELMEPA και της Αμερικανικής Ακτοφυλακής έλαβε χώρα στην έδρα της USCG στην Ουάσιγκτον. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από εκπροσώπους της Ariston Navigation Corp., Costamare Shipping Co. S.A., Diana Shipping Services S.A. και Environmental Protection Engineering S.A. καθώς επίσης από τον Γενικό Διευθυντή και την Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο RADM Paul Thomas, Assistant Commandant for Prevention Policy, USCG ενώ ο Deputy Director of Commercial Regulations & Standards, κ. Frank Sturm και ένας αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών συμμετείχαν στη συζήτηση της Agenda ανάλογα με την ειδικότητα τους.

Το ενδιαφέρον των εταιρειών μελών επικεντρώθηκε σε 9 θέματα, μεταξύ των οποίων, η Διαχείριση Θαλάσσιου Έρματος, οι επιθεωρήσεις PSC και USCG COC, Cyber Risk, Qualship 21, ναυσιπλοΐα στα κανάλια και STCW Manila Amendments. Όλα τα θέματα συζητήθηκαν και δόθηκαν διευκρινίσεις από τους αρμόδιους αξιωματούχους. Σε συγκεκριμένα ζητήματα όπου οι συμμετέχοντες εντόπισαν αδυναμίες, η Ακτοφυλακή ζήτησε, όπως και στο παρελθόν, συγκεκριμένες αναφορές ώστε να εξετάσουν τις ειδικές περιπτώσεις με γνώμονα, όπως πάντοτε, τη διευκόλυνση του εμπορίου, την ενίσχυση της ασφάλειας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τέλος, η HELMEPA σχολίασε θετικά την χρησιμότητα του επίσημου blog Maritime Commons της USCG όπου ο Ναύαρχος Thomas συχνά αναφέρεται στις εξελίξεις σε τρέχοντα θέματα ενδιαφέροντος για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

 Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στον Πόρο
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις της HELMEPA στον Πόρο, δέκατο σταθμό της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» που υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2017, με την υποστήριξη του Bρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation* (LRF).

Η Εκστρατεία ξεκίνησε με την πραγματοποίηση σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον», την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 40 εκπαιδευτικών. Την περιβαλλοντική Έκθεση, που φιλοξενήθηκε για 15 ημέρες στο Δημοτικό Μέγαρο Συγγρού, επισκέφθηκαν, με δαπάνες του προγράμματος, συνολικά 790 μαθητές και 72 εκπαιδευτικοί από Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του Πόρου, του Γαλατά, της Καλλονής, του Καρατζά, των Μεθάνων και της Τροιζήνας.

Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης των Απορριμμάτων», που έλαβε χώρα μεταξύ 19 και 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας Γερολιμένα στις 24 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 35 μαθητών και εκπαιδευτικών από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρου. Σε αυτήν την απομακρυσμένη παραλία του νησιού, οι μαθητές συγκέντρωσαν 100 κιλά απορριμμάτων (!), τα μισά από τα οποία ανακυκλώθηκαν. Τα περισσότερα προέρχονταν από δραστηριότητες αναψυχής των λουόμενων και αρκετά από εγκαταλειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό. Αυτό αναδεικνύει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ακτογραμμή του Πόρου, που οφείλεται στη μεταφορά και συσσώρευση κυρίως πλαστικών απορριμμάτων από την Αθήνα και άλλες περιοχές του Σαρωνικού κόλπου.

Την ίδια ημέρα, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διοργάνωσε το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης», το οποίο επισκέφθηκαν μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του Πόρου, με σκοπό την εξοικείωσή τους με την ιδέα της ανακύκλωσης και τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σε κάθε περιοχή σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση, προκύπτει ότι οι μαθητές σε μεγάλο βαθμό είναι ευαισθητοποιημένοι, καθώς 9 στους 10 έχουν λάβει μέρος σε κάποια περιβαλλοντική δράση (π.χ. καθαρισμό ακτής, δενδροφύτευση κ.α.) και το 85% συμμετέχει σε ανακύκλωση υλικών. Στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, κατά την ξενάγηση τους στην Έκθεση, γίνεται αναλυτική παρουσίαση των θαλάσσιων επιστημών, όπως ωκεανογραφία, βιομιμητική, ενάλια αρχαιολογία και θαλάσσια βιολογία. Το 15% των μαθητών δεν γνώριζαν κάποια από τις παραπάνω επιστήμες, παρ’ όλα αυτά, το 80% δήλωσε πως θα τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με μια από αυτές στο μέλλον.

Η HELMEPA ευχαριστεί το Δήμο Πόρου για τη φιλοξενία της Έκθεσης και τη συνδρομή του στην εκτέλεση της Εκστρατείας, τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για την άριστη συνεργασία στον προγραμματισμό των επισκέψεων, καθώς και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του νησιού και των γύρω περιοχών για τη θερμή τους ανταπόκριση στα μηνύματα της Εκστρατείας.

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 

  MEMBERS ONLY
Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2016: Αποτελέσματα στην Ελλάδα
Με τη συμμετοχή 4.560 εθελοντών που πραγματοποίησαν 89 παράκτιους και 16 υποβρύχιους καθαρισμούς, ολοκληρώθηκε ο Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που συντόνισε η HELMEPA στη χώρα μας μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου και 17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2016.

Με σύνθημα «Καθαρίζουμε τις ακτές μας - Καταγράφουμε τα απορρίμματα - Ανακυκλώνουμε!», παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα, καθώς και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, στελέχη εταιρειών-μελών της HELMEPA και άλλων εταιρειών, ΟΤΑ και του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλόγων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες, έδωσαν το «παρών» σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Κατά την εξόρμησή τους σε παραλίες, ποτάμια και λίμνες, μικροί και μεγάλοι καθάρισαν συνολικό μήκος 81 χιλιόμετρα ακτών, συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 13 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους οι 2,5 ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Συνολικά οι εθελοντές συνέλεξαν 124.560 τεμάχια απορριμμάτων, από τα πιο μικρά κομμάτια πλαστικού μέχρι ολόκληρη τσουλήθρα και καναπές!

  Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ελληνικές ακτές  
  Είδος Τεμάχια
1 Cigarette filters 44.701
2 Plastic pieces less than 2.5 cm 11.543
3 Plastic bottles 11.333
4 Plastic straws 7.478
5 Plastic bottle caps 7.184
6 Foam pieces less than 2.5 cm. 5.252
7 Glass pieces less than 2.5 cm. 4.580
8 Plastic bags 4.182
9 Food wraps 3.950
10 Aluminum cans 3.505

 

Τα αποτσίγαρα αποτελούν με διαφορά το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ακτές για ακόμη μια χρονιά, ενώ κυρίαρχα στην πρώτη δεκάδα είναι τα πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι που τόσο εύκολα αφήνουμε πίσω μας, έχει «χρόνο ζωής» περίπου 450 χρόνια, ενώ σταδιακά θα διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Μικρά κομμάτια πλαστικού, φελιζόλ και γυαλιού αποτελούν το 17% του συνόλου των τεμαχίων που καταγράφηκαν.

Στα «ευρήματα» των εθελοντών ήταν, μεταξύ άλλων, 1.770 χάρτινες σακούλες, 1.449 χάρτινα πιάτα/ποτήρια, 1.343 μεταλλικά πώματα μπουκαλιών, 994 μέτρα σχοινί, 963 γυάλινα μπουκάλια, 916 αναπτήρες, 439 μέτρα πετονιά, 561 κονσέρβες, 443 οικοδομικά υλικά, 385 ελαστικά οχημάτων, 296 φάρμακα, 284 φελλοί, 253 πάνες, 191 μπαταρίες, 85 σημαδούρες, 41 πλαστικά δοχεία και βαρέλια, 35 ηλεκτρικές συσκευές, 10 λάστιχα ποτίσματος, 2 κάδοι απορριμμάτων, 2 ηχεία, κασετόφωνο, πηδάλιο σκάφους, σχάρα ψησίματος και μία μασέλα!

Στη διάρκεια του Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, η HELMEPA συντόνισε καθαρισμούς σε Αθήνα, Αίγινα και Σκιάθο, στους οποίους πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική καταγραφή των απορριμμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Marine Litter Watch Month” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), που στοχεύει στην επιστημονική παρακολούθηση της ρύπανσης.

Η HELMEPA συγχαίρει τους εθελοντές γιατί με τη συμμετοχή τους στηρίζουν την προσπάθεια να μειώσουμε τη ρύπανση των ακτών και την υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονεμήθηκαν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής, ενώ ο κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν φέτος βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.helmepa.gr/pdf/icc-foreis-2016.pdfΠαιδιά απ’ όλη την Ελλάδα συνεδριάζουν για το περιβάλλον
Για 23η χρονιά, η HELMEPA οργάνωσε το Συμβούλιο Αντιπροσώπων παιδιών μελών του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» στην Αθήνα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Την εκδήλωση φιλοξένησε, όπως κάθε χρόνο, η εταιρεία μέλος Costamare Shipping, πιστή στο πνεύμα του Ιδρυτή της, του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

Στο χώρο της περιβαλλοντικής έκθεσης της HELMEPA, στο κτίριο της Costamare, συνεδρίασαν τα 13 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών, από Φλώρινα, Ροδόπη, Μεσσηνία, Μαγνησία, Λέσβο, Κέρκυρα, Κάσο, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Έβρο, Αιτωλοακαρνανία και Αττική, ως αρχηγοί των πιο δραστήριων ομάδων και εκπρόσωποι των 7.675 παιδιών-μελών της περασμένης σχολικής χρονιάς μαζί με το απερχόμενο Προεδρείο τους.

Στη συνάντηση τους, τα παιδιά αντάλλαξαν εμπειρίες από το Πρόγραμμα, αναφέρθηκαν σε περιβαλλοντικά προβλήματα στις περιοχές τους, πρότειναν δράσεις στα υπεύθυνα στελέχη της HELMEPA και εξέλεξαν για τη χρονιά 2016-2017, Πρόεδρο τον 8χρονο Νίκο Φερεντίνο, του Δημοτικού Σχολείου Πλαγιάς Βόνιτσας, Αντιπρόεδρο τον 5χρονο Ορέστη Ηλιάδη, του Νηπιαγωγείου Αγ. Αντωνίου Θέρμης Θεσσαλονίκης και Γραμματέα τον 9χρονο Κωνσταντίνο Αιλιανό-Ξάνθο, του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών.

Οι συνοδοί γονείς, οι εθελοντές εκπαιδευτικοί που επέβλεψαν τις δράσεις τους και οι τοπικοί υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων/περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παρακολούθησαν ειδική ενημερωτική εκδήλωση την ίδια ώρα. Σε αυτήν, τους καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, Δημ. Μητσάτσος που αναφέρθηκε στη «γέννηση» της Παιδικής HELMEPA, ένα όραμα πολλών ετών το οποίο πραγματοποιήθηκε το 1993 και αγκαλιάστηκε από τον Καπετάν Βασίλη. Την υποστήριξη αυτή συνεχίζει η οικογένεια του, την οποία ευχαρίστησε ο κ. Μητσάτσος καθώς και την εταιρεία Costamare για τη φιλοξενία της εκδήλωσης.

Τους προσκεκλημένους χαιρέτισε ο γιος του Καπετάν Bασίλη, Αχιλλέας, ο οποίος μίλησε για την αγάπη και την πίστη του Πατέρα του στα παιδιά, τονίζοντας πως «η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση που προσφέρει το Πρόγραμμα στα παιδιά είναι η σημαντικότερη επένδυση για την επίτευξη των στόχων της HELMEPA και ενός βιώσιμου μέλλοντος». Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντακόπουλος ευχαρίστησε του εκπαιδευτικούς για την προσήλωση στο έργο τους.

Ο Πρόεδρος της HELMEPA, Δρ Γιώργος Γράτσος, στη συνέχεια μίλησε στους παρισταμένους υπογραμμίζοντας ότι η ένωση είναι εθελοντικός οργανισμός που υποστηρίζεται οικονομικά από τις εισφορές των εθελοντών Μελών της και μόνο. Η χορηγία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, είπε, ενισχύει σημαντικά τις δραστηριότητες των 92.000 παιδιών-μελών και 3.000 εθελοντών εκπαιδευτικών που πήραν μέρος μέχρι τώρα στο Πρόγραμμα. Τόνισε ακόμη την αξία της συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων και έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του αναφερόμενος στη σημασία της ανακύκλωσης.

Η κα Μαρία Δοκοπούλου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είπε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της, πως το Πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA, «όχι μόνο ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τα παιδιά αλλά προωθεί τη συνεργασία μεταξύ τους, δηλαδή την άσκηση δημοκρατίας».

Ο πρώην Πρόεδρος της HELMEPA, κ. Νίκος Παππαδάκης, εξαίροντας τη σημασία του έργου της HELMEPA, εξέφρασε τη χαρά του καθώς τώρα στο Πρόγραμμα συμμετέχουν και μαθητές από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την ακριτική Κάσο.

Η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, Κριστιάνα Πρεκεζέ, ανέπτυξε το θέμα «απορρίμματα σε ακτές και θάλασσες» και παρουσίασε τα αποτελέσματα δράσεων της ένωσης για την πρόληψη αυτής της ρύπανσης.

Ακολούθησαν οι εθελοντές εκπαιδευτικοί, ο καθένας των οποίων παρουσίασε συνοπτικά τις περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές μέλη των ομάδων Παιδικής HELMEPA, με τη δική του συμπαράσταση και καθοδήγηση.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τα παιδιά-μέλη του Συμβουλίου Αντιπροσώπων που ήρθαν στην αίθουσα και ανακοίνωσαν το νέο Προεδρείο για τη σχολική χρονιά 2016-2017. Ο νέος Πρόεδρος, Νίκος Φερεντίνος, διάβασε μήνυμα των παιδιών προς τους μεγάλους:

«Τη θάλασσα τη γαλανή κανείς δεν την κρατάει καθαρή, γι’ αυτό ακούστε μας καλά, αναλαμβάνουν τα παιδιά. Βοηθήστε μας λοιπόν στο σκοπό αυτό, γιατί δεν υπάρχει άλλο σπίτι σαν τον πλανήτη αυτό».

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς από τη HELMEPA, γεύμα που παρέθεσε η εταιρεία Costamare και επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, όπου μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν ψηφιακή παράσταση.

 Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στη Σκιάθο
Με επιτυχία η HELMEPA ολοκλήρωσε την «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» στη Σκιάθο. Η Εκστρατεία υποστηρίζεται από το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF) και υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ 2014 και 2017. Στη Σκιάθο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Επίκεντρο της εκστρατείας είναι περιβαλλοντική έκθεση, την οποία φιλοξένησε o Δήμος στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μπούρτζι» για 10 ημέρες και την επισκέφθηκαν 791 μαθητές και 48 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού καθώς και 45 μαθητές του Γυμνασίου της Αλοννήσου.

Όπως σε όλες τις πόλεις, οι μαθητές, στο τέλος της ξενάγησής τους στην έκθεση, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια από τα οποία προκύπτει πως είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι. Ακόμη, πως συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις ενώ το 85% αυτών συμμετέχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης στο νησί. Ειδικότερα, ένας στους δύο μαθητές του Δημοτικού θεωρεί τα απορρίμματα σε δρόμους και ακτές ως το πιο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης στο νησί τους. Ενθαρρυντικό είναι το ότι 95% των μαθητών Γυμνασίου θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος δικό τους καθήκον και όχι μόνο της Πολιτείας και των Τοπικών Αρχών.

Την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Marine Litter Watch Month” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, 40 μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου με τους εκπαιδευτικούς τους μαζί με μέλη του Λιμεναρχείου καθάρισαν την παραλία «Ασέληνος» και κατέγραψαν ηλεκτρονικά (on-line) τα απορρίμματα. Tο απόγευμα, 30 εκπαιδευτικοί και Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων παρακολούθησαν το σεμινάριο «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον», που η HELMEPA οργάνωσε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν σχετικό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και όσοι ήθελαν έγιναν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA. Εννέα στους δέκα εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν την ύλη του σεμιναρίου από «Πολύ Καλή» έως «Άριστη».

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Σκιάθου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την HELLENIC SEAWAYS, το Πρακτορείο Ευσταθίου καθώς και όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη θερμή τους ανταπόκριση. Εκφράζουμε δε την εκτίμησή μας στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο κ. Θοδωρή Τζούμα, για την άριστη συνεργασία του στην οργάνωση και υλοποίηση της Εκστρατείας στο νησί και την άμεση διευθέτηση οποιασδήποτε αδυναμίας.

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 Παρουσίαση για τις τελευταίες εξελίξεις στη ναυτιλία στα Μέλη της HELMEPA


Με τίτλο “Latest Issues Affecting Shipping”, ο κ. Joe Angelo, Deputy Managing Director της INTERTANKO και Επίτιμο Μέλος της ΗELMEPA, παρουσίασε σε Μέλη της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας την ισχύουσα νομοθεσία του IMO και την εξέλιξη της σε θέματα όπως διαχείριση θαλάσσιου έρματος, ατμοσφαιρικές εκπομπές, ποιότητα και διαθεσιμότητα καυσίμων, διαχείριση ασφάλειας διαδικτύου (cyber risk management) και ηλεκτρονική πλοήγηση (e-navigation). Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εργασιών που ο IMO ακολουθεί για την επίτευξη αποφασισμένων στόχων.

Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, στο Ξενοδοχείο Metropolitan στην οποία πήραν μέρος, εκτός από Μέλη του Δ.Σ., o Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ, εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα του ΥΝΑ, του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, του ΝΕΕ, το Προεδρείο της ΠΕΠΕΝ, Αξιωματικοί της Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκπρόσωποι ενώσεων, οργανισμών, εταιρειών Μελών της HELMEPA καθώς και του ναυτιλιακού Τύπου.

Τον κ. Angelo υποδέχτηκε και παρουσίασε στους παρισταμένους ο Δρ. Γ. Γράτσος, Πρόεδρος της HELMEPA ενώ ο Γενικός Διευθυντής, Δ. Μητσάτσος αναφέρθηκε στην μακρόχρονη συνεργασία του με τον κ. Angelo από το 1984 μέχρι σήμερα.

Οι ερωτήσεις πάνω στα θέματα που παρουσιάστηκαν καθώς και η συζήτηση σε συνδυασμό με τις απαντήσεις του κ. Angelo ανέδειξαν τομείς που απασχολούν σήμερα τη ναυτιλιακή βιομηχανία.29 Σεπτεμβρίου 2016: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας


Την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016, η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας στον ΙΜΟ, στο Λονδίνο.

Σε ειδική συνεδρίαση με τίτλο "Shipping: Indispensable for the World",την οποία παρακολούθησε η HELMEPA, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim, μίλησε για τη σημασία της ναυτιλίας για την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Προέτρεψε προσωπικότητες του panel, με moderator τον αρχισυντάκτη του Trade Winds, Julian Bray, να προκαλέσουν με τις θέσεις τους το πολυπληθές ακροατήριο σε μια εποικοδομητική συζήτηση.

Ο κ. Bray μιλώντας για την ανάγκη η ναυτιλία να υπερβεί τις προσδοκίες της κοινωνίας, πρότεινε και η συζήτηση για το μέλλον της ναυτιλίας κινήθηκε στις εξής κατευθύνσεις:

1. Sustainability
2. Globalization
3. Regulation
4. Technology
5. Social engagement
6. Profile and Image of Shipping.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις και ανταλλαγή απόψεων με το panel. Αναφέρθηκε πως η ναυτιλία έφτασε να μεταφέρει παγκοσμίως 10 δισεκατομμύρια τόνους φορτίων το χρόνο. Στη δεξίωση που ακολούθησε, κατά τον χαιρετισμό προς τους προσκεκλημένους του, ο κ. Kitack Lim, τόνισε μεταξύ άλλων πως στον κόσμο που αλλάζει, το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο είναι η επικοινωνία μεταξύ όλων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώθηκε η εγκάρδια υποδοχή που ο Γ.Γ. επιφύλαξε στη HELMEPA, σε εκτίμηση της εθελοντικής δέσμευσης των Μελών της για "Ασφαλή Πλοία σε Καθαρές Θάλασσες".

 Σεμινάρια Ναυτιλιακού Επιμορφωτικού Κέντρου HELMEPA 2016: η μέχρι σήμερα εικόνα από τις συμμετοχές και αξιολογήσεις


Συνεχίζονται τα σεμινάρια του Εθελοντικού Επιμορφωτικού Προγράμματος 2016 της HELMEPA στα οποία περιλαμβάνονται 4 διαφορετικές κατηγορίες 2ήμερων σεμιναρίων: Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας, Ασφάλεια Εργασιών στο Πλοίο, Περιβαλλοντικές Απαιτήσεις για Συμμόρφωση με PSC και Marine Environmental Awareness.

Συνεχίζονται επίσης και 3 κατηγορίες σεμιναρίων που διεξάγονται στις νέες εγκαταστάσεις του Προσομοιωτή Γέφυρας, ευγενικής δωρεάς του DNV GL. Ειδικότερα η εκπαίδευση στον Προσομοιωτή καλύπτει τα θέματα: Refresher Bridge Resource Management, Cruising in Highly Congested Areas και Ship Handling.

Ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις μέχρι σήμερα συμμετοχές και την αξιολόγηση των σεμιναρίων από πλευράς των συμμετεχόντων έχουν ως εξής:

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2016

Στα 16 σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του χρόνου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου έχουν πάρει μέρος 232 συνολικά άτομα, η κατανομή των οποίων ανά ειδικότητα φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Κατανομή των συμμετεχόντων στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2016 ανά ειδικότηταΜε μέση συμμετοχή περίπου 15 άτομα ανά σεμινάριο (μέγιστη χωρητικότητα 20), το Marine Environmental Awareness, πιστοποιημένο από την Κυπριακή Σημαία, αναδεικνύεται το δημοφιλέστερο από τα φετινά σεμινάρια, γεγονός που εξηγείται και από την επικείμενη λήξη στο τέλος του χρόνου της μεταβατικής περιόδου για την ανανέωση των πιστοποιητικών των εν ενεργεία αξιωματικών βάσει των απαιτήσεων της τροποποιημένης STCW (Manila Amendments).

Σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε το σεμινάριο που παρακολούθησε από «Πολύ Καλό» ως «Άριστο» ως προς:

• τη συνολική του ποιότητα,
• τη χρησιμότητά του για την εκτέλεση των καθηκόντων τους στο πλοίο ή το γραφείο,
• την ποιότητα του συνοδευτικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης κάθε σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται επίσης να καταθέσουν προτάσεις και γενικά σχόλια, να απαντήσουν στο ερώτημα “Πού συναντάτε τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εφαρμογή των απαιτήσεων και κανονισμών για την ασφαλή λειτουργία του πλοίου και την πρόληψη της ρύπανσης”. Τα κύρια ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι, κατά σειρά συχνότητας αναφοράς, τα ακόλουθα:

• Εκπαίδευση και εξοικείωση του προσωπικού με τις σχετικές απαιτήσεις.
• Μεγάλος φόρτος εργασίας, τήρηση ωρών ξεκούρασης του πληρώματος.
• Έλλειψη ευκολιών υποδοχής στα λιμάνια για την παράδοση απορριμμάτων,
   λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων.
• Διαχείριση στερεών απορριμμάτων και εφαρμογή του αναθεωρημένου Παραρτήματος V.
• Διαχείριση έρματος.
• Πολυεθνικότητα και διαφορετικές κουλτούρες πληρωμάτων.
• Αυξημένη γραφειοκρατία.
• Έλλειψη πνεύματος ασφαλείας (safety culture).
• Ελλιπής επάνδρωση του πλοίου.
• Μείωση εκπομπών NOx, SΟx, CO2.

Προσομοιωτής Γέφυρας

Στα 17 σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μάρτιος - Οκτώβριος 2016, έλαβαν μέρος 78 άτομα, με την ακόλουθη κατανομή:

- HS1: “Refresh Bridge Resources Management”
5 σεμινάρια - 22 άτομα

- HS2: “Ship Handling”
8 σεμινάρια - 37 άτομα

- HS3: “Cruising in Highly Congested Waters”
6 σεμινάρια - 19 άτομα

Τόσο η θεωρία των θεμάτων όσο και η πρακτική άσκηση αξιολογήθηκαν ως «Άριστα» (90%) ή «Πολύ Καλά» (10%), ενώ από πλευράς χρησιμότητας και τα τρία είδη χαρακτηρίστηκαν ως «Πολύ σημαντικά».

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.helmepa.gr/gr/index.phpΕκπαιδευτική Επιτροπή και προγράμματα της HELMEPA


Την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, συνεδρίασε η Εκπαιδευτική Επιτροπή στα γραφεία της HELMEPA, όπου τα μέλη της ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που η HELMEPA προσφέρει στα Μέλη της. Επίσης, η Επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις για την καλύτερη δυνατή χρήση του προσομοιωτή γέφυρας για την πρακτική εξάσκηση των αξιωματικών σε ρεαλιστικές συνθήκες. Οι κατευθύνσεις του νέου προγράμματος για το 2017 αλλά και ο εμπλουτισμός του e-Learning, απετέλεσαν θέματα λεπτομερών συζητήσεων μεταξύ της Επιτροπής και των στελεχών της HELMEPA.

Οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η συνεδρίαση τέθηκαν υπόψη του ΔΣ της HELMEPA την 21η Σεπτεμβρίου και μετά την έγκρισή τους, η Γραμματεία προχωρά στην υλοποίησή τους.Στελέχη Εταιρειών και Οργανισμών Μελών της HELMEPA εν δράσει για Καθαρές Ακτές
Στην πρόσκληση της HELMEPA για συμμετοχή στο φετινό Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στελέχη εταιρειών και οργανισμών Μελών διοργανώνοντας καθαρισμούς ακτών στην Αττική, σε συνεργασία με την ένωση. Με σύνθημα «Καθαρίζουμε τις ακτές μας - Καταγράφουμε τα απορρίμματα - Ανακυκλώνουμε!» και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2016, το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν οι ακόλουθες δράσεις:

- Το Σάββατο 2/10, περίπου 50 εθελοντές-στελέχη με τις οικογένειές τους, της Danaos Shipping συνδύασαν τον καθαρισμό της παραλίας «Αχινός» στη Φρεαττύδα του Πειραιά, με επιμορφωτική επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Την ίδια ημέρα, 60 στελέχη των εταιρειών Tsakos Columbia Shipmanagement, Tsakos Shipping & Trading και Tsakos Energy Navigation, με τις οικογένειές τους και εκπροσώπους των επίσης εταιρικών Μελών North of England P&I Club και American Bureau of Shipping, καθάρισαν την παραλία «Αλκυονίδες» στη Βάρκιζα.

- Την Κυριακή 3/10, το εταιρικό Μέλος American P&I Club πραγματοποίησε καθαρισμό στο Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων εθελοντών από τις ακόλουθες εταιρείες: ΑΒ Maritime, Aegean Management Services M.C., Angelakos (Hellas), ENEA Management, Genimar Shipping & Trading, Global Cruises Lines, Holland Hellenic Shipping Agencies, Ikaros Shipping and Brokerage Co., Kouroutis J. & Co. Ltd. Insurance and Reinsurance Brokers, Laskaridis Shipping, Mega Shipping Line Corp., National Insurance Brokers, New Shipping, Pancoast Trading, PL Ferrari & Co. S.R.L., Product Shipping & Trading, Rev Maritime, Roswell Navigation, Roussos J.G. Shipping, Seascope Hellas, Starbulk, The Aegean Experience MC και Transmed Shipping. Τη δράση κάλυψαν τα ναυτιλιακά έντυπα ΕΛΝΑΒΙ και Ναυτικά Χρονικά και το maritimes.gr

Συνολικά, οι εθελοντές συγκέντρωσαν 120 κιλά απορριμμάτων, ενώ διαχώρισαν τα ανακυκλώσιμα υλικά που παρέλαβε η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η οποία υποστηρίζει πανελλαδικά τις δράσεις. Η καταγραφή των απορριμμάτων έδειξε πως το 65% ήταν αποτσίγαρα ενώ πολλά ήταν τα μικρά κομμάτια πλαστικού και είδη αναψυχής όπως συσκευασίες τροφίμων, καπάκια και καλαμάκια.

Εθελοντικοί καθαρισμοί έγιναν το Σαββατοκύριακο και σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι από το Γυμνάσιο Αγαθονησίου, στο Άστρος Αρκαδίας από το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μούστου, στην Αρτέμιδα από μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ιονίου Σχολής, στο Λιμάνι της Σαλαμίνας από το Ναυτικό Όμιλο Βουρκαρίου, στην παραλία Ερινεού Αχαΐας από τους ιδιοκτήτες και θαμώνες του παραδοσιακού καφενείου «Ποπ Χορν», στον Άναυρο Βόλου από τα Εκπαιδευτήρια Παπάζογλου, στην παραλία ΕΟΤ από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και στον Πάνορμο Μυκόνου από τα Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία».

 

  MEMBERS ONLY
Update on QUALSHIP 21 (September 2016)


Σύμφωνα με στοιχεία που μόλις δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 75 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 29 εταιρείες, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Διαχειρίστρια Εταιρεία

        Αριθμός Πλοίων*

AEGEAN BULK CO. INC.

                       1

ANDRIAKI SHIPPING CO. LTD.

                       4

ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO. LTD.

                       1

ARISTON NAVIGATION CORP.

                       2

ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.

                       7

ATLAS MARITIME LTD.

                       1

CARRAS (HELLAS) S.A.

                       2

CHANDRIS (HELLAS) INC.

                       3

CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION

                       1

CHIOS NAVIGATION (HELLAS) LTD.

                       3

EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME LTD.

                       1

ENESEL S.A.

                       1

EURONAV SHIP MANAGEMENT HELLAS LTD.

                       4

KYKLADES MARITIME CORPORATION

                       1

MINERVA MARINE INC.

                       1

NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD.

                       6

NIOVIS SHIPPING CO. S.A.

                       2

PANTHEON TANKERS MANAGEMENT LTD.

                       2

PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC.

                       3

PLEIADES SHIPPING AGENTS S.A.

                       1

PROBULK SHIPPING & TRADING S.A.

                       1

S. LIVANOS-HELLAS S.A.

                       7

SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A.

                       1

SPRINGFIELD SHIPPING CO. OF PANAMA S.A.

                       7

THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC.

                       1

TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (TCM) S.A.

                       1

TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.)

                       8

UNITED SHIPPING & TRADING CO. OF GREECE S.A.

                       1

V. SHIPS GREECE LTD.

                       1

Σύνολο πλοίων μελών

                     75


* Σημείωση:
Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.


 
 
Περγάμου 5, 171 21 N. Σμύρνη, Αθήνα, Ελλάδα
Tηλ: +(30) 210 9343088 | Fax: +(30) 210 9353847
Email: helmepa@helmepa.gr
Web: www.helmepa.gr
Βρείτε μας: facebook.com/Helmepa
Ακολουθήστε μας: twitter.com/Helmepa

Ιδιοκτήτης:
Εκδότης:
Σύνταξη:
Ομάδα Σύνταξης:
Υπεύθυνος αλληλογραφίας:

HELMEPA
Δημήτρης Κ. Μητσάτσος
Κριστιάνα Πρεκεζέ
Ναυτιλιακός Τομέας
Κωνσταντίνος Ανδρεάδης

   
   
 
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved  
     
  Για να διαγραφείτε απο την λίστα μας, πατήστε εδώ!