Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών
19 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2020

Όλοι μας απολαμβάνουμε το καλοκαίρι τις ελληνικές παραλίες με τα γαλανά νερά και τη χρυσαφένια άμμο, τα βοτσαλάκια ή τα βράχια. Πόσες φορές όμως αυτή η πολύ όμορφη εικόνα έχει χαλάσει από μια γόπα που θα «ξεφυτρώσει» στην άμμο, ένα καλαμάκι που θα μπλεχτεί στα πόδια μας, μια πλαστική σακούλα που «πετάει» με τις διαθέσεις του ανέμου και πολλά άλλα;

Αν σας ενοχλεί το θέαμα των απορριμμάτων που κάποιοι αφήνουν πίσω τους στις παραλίες, τότε πάρτε την κατάσταση… στα χέρια σας! Δηλώστε κι εσείς συμμετοχή στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2020, οργανώνοντας τον καθαρισμό μιας κοντινής παραλίας, μιας όχθης ποταμού/λίμνης ή ενός τμήματος του βυθού. Πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει μέχρι σήμερα μέρος στoν Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο, συγκεντρώνοντας πάνω από 100.000 τόνους απορριμμάτων. Αποτελεί πρωτοβουλία του Ocean Conservancy, ενώ η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA τη συντονίζει για 30η συνεχή χρονιά στη χώρα μας!

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, Πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει την ευαισθησία του για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της χώρας μας.

Η διαδικασία για τη διοργάνωση του δικού σας εθελοντικού καθαρισμού είναι απλή:

  1. Επιλέξτε την ακτή που θέλετε να καθαρίσετε μαζί με συναδέλφους, την οικογένεια ή την παρέα σας
  2. Συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής και στείλτε την με e-mail στο environment@helmepa.gr. Mην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τις συντεταγμένες της περιοχής που θα καθαρίσετε ώστε να συμπεριληφθεί η δράση σας στον παγκόσμιο διαδραστικό χάρτη.
  3. Xρησιμοποιήστε την ηλεκτρονική αφίσα της εκστρατείας για την προβολή της δράσης.
  4. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά (σακούλες, γάντια κ.ά.)
  5. Απολαύστε την εθελοντική σας δράση και στείλτε μας φωτογραφίες!

Οι εθελοντές καλούνται να συμβάλουν στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που θα συλλέξουν προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους. Τα στοιχεία αυτά επεξεργάζονται από τη HELMEPA και προωθούνται στους αρμόδιους διεθνείς φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση. Δείτε τα στοιχεία της περσινής εκστρατείας στην έκθεση του Ocean Conservancy εδώ.

Χρήσιμες συμβουλές

Στους συντονιστές των δράσεων και τα παιδιά που θα πάρουν μέρος θα δοθούν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής.

Επίσης, θα έχετε τη δυνατότητα:

  • Aποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών (σε περίπτωση μεγάλων ποσοτήτων) με όχημα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Μπλε Κάδοι), που υποστηρίζει πανελλαδικά την εκστρατεία.
  • On-line καταγραφή των απορριμμάτων με κινητό τηλέφωνο ή tablet μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής  “Clean Swell” του Ocean Conservancy σε συνεργασία με τη HELMEPA.
  • Προβολής της δράσης σας μέσω της σελίδας https://www.facebook.com/Helmepa/

Ας ανανεώσουμε λοιπόν τη δέσμευση μας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές με την ευκαιρία της Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, στέλνοντας το μήνυμα ότι νοιαζόμαστε για τη θάλασσα και το μέλλον μας!

Για περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA:

– Email: environment@helmepa.gr
– Τηλ.: 210 93.41.233, 210 93.43.088

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
30 September 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Εθελοντικοί Καθαρισμοί