Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Η HELMEPA στο 2019

4 Φεβ 2019

Άλλος ένας χρόνος έφυγε και η HELMEPA τον Ιούνιο κλείνει 37 χρόνια λειτουργίας. Είναι πραγματικό επίτευγμα ότι άντεξε στο χρόνο η πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Π. Λιβανού και όσων τον ακολούθησαν.

Συνεχίζουμε λοιπόν και φέτος, υιοθετώντας και τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

1.  Κοινωνικά Δίκτυα

Στη  σημερινή εποχή των μαζικών ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, η HELMEPA χρησιμοποιεί εντατικά τα παρεχόμενα δίκτυα ώστε να περάσουμε τα μηνύματα μας όσο γίνεται πλατύτερα στην Ελληνική κοινωνία, με επίκεντρο τα νέα παιδιά, τους αυριανούς κληρονόμους και διαχειριστές του Πλανήτη μας.

2.  Επέκταση της Εθελοντικής Επιμόρφωσης

Πολιτική του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να προσφέρει η HELMEPA και στους αλλοδαπούς αξιωματικούς των πλοίων Μελών χρήσιμες πληροφορίες-βοηθήματα, όπως κάνει επί 35 χρόνια με τους Έλληνες αξιωματικούς με τα προγράμματα Refresher Training στην ξηρά. Και ακόμη, για να διαδώσει την εθελοντική δέσμευση στην προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων και σε πολυεθνικό «ακροατήριο».

Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε το πλήθος των θεμάτων του προγράμματος HELMEPA e-Learning, που διατίθεται στην Αγγλική, και να τα εμπλουτίσουμε περιλαμβάνοντας και τυχόν νέες νομοθετικές απαιτήσεις. Επίσης, να συνεχιστεί η παραγωγή δίγλωσσου ενημερωτικού υλικού.

3.  Προσέλκυση Μελών

Μέλη του ΔΣ μελετούν μια ευρεία ενημέρωση για την προσέλκυση συναδέλφων τους, με έμφαση σε αυτούς που απασχολούν αλλοδαπούς αξιωματικούς στα πλοία που διαχειρίζονται. Το ΔΣ της HELMEPA θεωρεί πως πρωτοβουλίες σαν τις παραπάνω, μαζί με όσα άλλα η HELMEPA προσφέρει στα Μέλη της, είναι χρήσιμα βοηθήματα για κάθε πολυεθνικό πλήρωμα ώστε το πλοίο να είναι ασφαλέστερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον.

4.  Συνεργασίες με Ιδρύματα και Φορείς

Η ενημερωτική αποστολή της HELMEPA απαιτεί όπως ο κύκλος των αποδεκτών των μηνυμάτων της διαρκώς διευρύνεται. Προς τούτο, ενισχύει επιτυχείς συνεργασίες της με Κοινωφελή Ιδρύματα όπως «Μαρία Τσάκος», «Α.Κ. Λασκαρίδη», Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Metropolitan College (Εταιρικό Μέλος), Πρεσβείες όπως του Καναδά και της Νορβηγίας, μη-κερδοσκοπικούς φορείς όπως η AxionHellas και άλλους όπως τα “Ναυτικά Χρονικά”. Αποτέλεσμα αυτών των συνεργειών θα είναι η κοινή εκτέλεση εθελοντικών ενημερωτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων και δράσεων.

5.  Η HELMEPA στην Περιφέρεια

Μέσα στο 2019, η κινητή Έκθεση μας, ανανεωμένη, θα επισκεφτεί 6 πόλεις στην Περιφέρεια. Θεωρούμε υποχρέωση μας να δώσουμε την ευκαιρία περιβαλλοντικής ενημέρωσης και στους μαθητές και συντοπίτες μας που ζουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Να τους παρουσιάσουμε εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο αλόγιστες ανθρώπινες επεμβάσεις επηρεάζουν θάλασσες, ακτές και ωκεανούς και τέλος την ίδια τη ζωή μας. Και ακόμη, να προβάλουμε την ανάγκη στη χώρα μας για συντονισμένο εθελοντισμό.

Όλες οι πρωτοβουλίες μας στο 2019 περιστρέφονται γύρω από την επιθυμία μας να μοιραστούμε με όσους θέλουν την εμπειρία που αποκτήσαμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα 36 χρόνια που λειτουργεί η HELMEPA. Και παράλληλα, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας με τις εμπειρίες των άλλων.

Ελπίζουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και στο 2019, πάντα με τη συμπαράσταση των εθελοντών Μελών και όσων πιστεύουν πως οι θάλασσες, και γενικότερα το περιβάλλον, δεν μας ανήκει αλλά είναι ευθύνη μας να το συντηρήσουμε και για τις γενιές που έρχονται.

Δημήτρης Κ. Μητσάτσος
Γενικός Διευθυντής

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
20 September 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Ειδήσεις Η HELMEPA στο 2019