Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ)

Tο 1983 ξεκίνησε η συμμετοχή της HELMEPA, ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στις εργασίες των Επιτροπών Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC) και Ναυτικής Ασφάλειας (MSC) του ΙΜΟ, καθώς και σε Ομάδες Εργασίας για την επεξεργασία νέων Κανονισμών.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ)

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που ιστορικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ενέτεινε τις προσπάθειές της μετά το 1978 όταν και κατάρτισε ένα Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο και τον Περιορισμό της Ρύπανσης από Υδρογονάνθρακες και άλλες Επιβλαβείς Ουσίες. Η συνεργασία της HELMEPA με την ΕΕ ξεκίνησε μέσω της υλοποίησης δράσεων όπως Ειδικευμένα Σεμινάρια και Πιλοτικά Προγράμματα Επίδειξης, που χρηματοδότησαν από κοινού.

Η πρώτη κοινή δράση HELMEPA και Επιτροπής ήταν η πραγματοποίηση διεθνούς σεμιναρίου με τίτλο “H ναυτιλιακή βιομηχανία και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος”  στην Αθήνα τον Ιούνιο 1986. Τα αποτελέσματα του σεμιναρίου, οδήγησαν στην έκδοση του “Οδηγού κατά της Ρύπανσης που προκαλείται από τα Πλοία” για λογαριασμό της ΕΕ, που τον παρουσίασε και διέθεσε  στις χώρες-μέλη του ΙΜΟ.

Το 1989, η HELMEPA οργάνωσε υπό την αιγίδα της ΕΕ Μεσογειακή Διάσκεψη στην Αθήνα και με στόχο την προώθηση κοινών προγραμμάτων ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού στις παράκτιες Μεσογειακές χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου.
Τον Ιούνιο 2005 η HELMEPA οργάνωσε στη Μεσσηνία Πανευρωπαϊκό σεμινάριο με τίτλο “Contingency Planning in the European Union”. Εκεί εμπειρογνώμονες από κράτη-μέλη της Ε.Ε., άλλες Μεσογειακές χώρες και διεθνείς οργανισμούς εξέτασαν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη ρύπανση της θάλασσας από πετρέλαιο που προκαλείται από ατυχήματα πλοίων και την αποτελεσματικότητα των κρατικών σχεδιασμών αντιμετώπισης, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα.

Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας (AMSA)

Το Φεβρουάριο 2000 και με την ευκαιρία ίδρυσης της AUSMEPA, η HELMEPA σε συνεργασία με την Australian Maritime Safety Authority – AMSA, την εθνική ναυτιλιακή Αρχή της Αυστραλίας, εξέδωσε τον «Οδηγό για τους Έλληνες Ναυτικούς στα Νερά της Αυστραλίας», ελληνικά και αγγλικά και τη διέθεσε στις εταιρείες Μέλη της. Έκτοτε, η συνεργασία αυτή συνεχίζεται με την ανανέωση της έκδοσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, συναντήσεις με την ηγεσία της AMSA, καθώς και τη διοργάνωση ειδικού Σεμιναρίου με αξιωματούχους της για τα Μέλη της HELMEPA, συμβάλλοντας στις κοινές προσπάθειες για την προστασία ευαίσθητων θαλάσσιων περιοχών της μεγάλης αυτής χώρας.

Αμερικανική Ακτοφυλακή (USCG)

Το Νοέμβριο 2013, η μακρόχρονη συνεργασία HELMEPA και Αμερικανικής Ακτοφυλακής έγινε ακόμη στενότερη και συστηματικότερη, με τη σύσκεψη αντιπροσωπείας εταιρειών Μελών και αξιωματούχων της USCG στο αρχηγείο της στην Washington. Σκοπός της ετήσιας αυτής συνάντησης είναι να μπορούν οι εθελοντές μέλη της HELMEPA – πλοία, εταιρείες και ναυτικοί -να συνεχίσουν να διατηρούν τις υψηλές επιδόσεις τους ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επιθεωρήσεων στις HΠΑ, καθώς και να δίνονται λύσεις σε προβλήματα που εντοπίζουν κατά την επίσκεψη τους στα λιμάνια της χώρας.

Συνεργασία με Nautical Institute

Με την υπογραφή Memorandum of Understanding μεταξύ των δύο οργανισμών το 2011 συμφωνήθηκε η ανάληψη κοινών ενημερωτικών πρωτοβουλιών για τους ναυτικούς. Μία πρώτη συνεργασία ήταν η ελληνική έκδοση τεύχους του περιοδικού “The Navigator που παρουσιάστηκε στα «Ποσειδώνια 2014» με θέμα το mentoring (μετάδοση γνώσεων), ενώ περιλαμβάνει και συνέντευξη Ελληνίδας αξιωματικού γέφυρας, μέλους της HELMEPA.

RINA Hellas

Το Φεβρουάριο του 2017, η HELMEPA και η RINA HELLAS υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν συνεργασία για την ενίσχυση των δεξιοτήτων, ικανοτήτων, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αποτελεσματικής, ασφαλούς και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία.

Συμφωνήθηκε να αλληλοβοηθηθούν προς την επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού και την ανάπτυξη τρόπων για την ενίσχυση της παροχής καλά εκπαιδευμένων, κατάλληλα καταρτισμένων και ικανών αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού και άλλων οι οποίοι εμπλέκονται σε ναυτιλιακές δραστηριότητες, μέσω:

  • ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη για κατάλληλη και συνεχή κατάρτιση του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία,
  • της χρήσης του Προσομοιωτή Γέφυρας της HELMEPA,
  • την εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Ικανοτήτων της RINA στις ναυτιλιακές εταιρείες για το προσωπικό ξηράς και επί του πλοίου,
  • την υλοποίηση και υποστήριξη κοινών προτάσεων και πρωτοβουλιών.

Διεθνές Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο (WMU)

Η Ένωση ξεκίνησε το 1998 να προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε παιδιά ναυτικών στη μνήμη του Γιώργου Π. Λιβανού, του εμπνευστού της ίδρυσης της HELMEPA βασισμένη στη συνεργασία Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών.

Ένα από τα Πανεπιστήμια όπου υλοποιούνται οι υποτροφίες είναι το Διεθνές Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο στο Μάλμο της Σουηδίας, που ιδρύθηκε το 1983 από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό με στόχο να προσφέρει ναυτιλιακή εκπαίδευση σε σπουδαστές από αναπτυσσόμενες χώρες.

Μεταξύ 1991 και 2006, μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου, η HELMEPA πραγματοποίησε ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια για τους σπουδαστές. Παράλληλα, η HELMEPA οργάνωσε και φιλοξένησε σεμινάρια για τους σπουδαστές του WMU στον Πειραιά.

Οι απόφοιτοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να γίνουν μέλη σε δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας με στόχο την εξάπλωση της ιδέας των Ενώσεων Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPAs) στις χώρες τους.


Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
30 September 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Διεθνείς Συνεργασίες