Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email
25/04/2018
Μια διαφορετική επίσκεψη στην Έκθεση της HELMEPA

Χθες, Τρίτη 24 Απριλίου, μετά από αίτημα της Ομάδας Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, η HELMEPA καλωσόρισε στην Περιβαλλοντική της Έκθεση, που φιλοξενεί η Εταιρεία Μέλος COSTAMARE COMPANY S.A., 17 προσφυγόπουλα, ηλικίας 6-12 ετών με τους 6 συνοδούς τους. Τα παιδιά πηγαίνουν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, στις απογευματινές Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων.

Οι μικροί επισκέπτες ενημερώθηκαν για την προσφορά της θάλασσας στη ζωή μας και τις απειλές από την ανθρώπινη συμπεριφορά, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ για τις φάλαινες-φυσητήρες, έμαθαν με διαδραστικό παιχνίδι το χρόνο διάλυσης απορριμμάτων στη θάλασσα, και ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους θαλάσσιο οργανισμό, σύμφωνα με όσα είδαν και έμαθαν κατά την ξενάγησή τους στην Έκθεση.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με χαμόγελα από τα παιδιά που πήραν μαζί τους την αφίσα του «Γλάρου» της HELMEPA.

         

20/04/2018
Εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη» 4-25 Μαΐου 2018

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι πλαστικών και άλλων απορριμμάτων ρυπαίνουν θάλασσες, ακτές, ποτάμια, δάση και γενικά το φυσικό περιβάλλον. Κύρια αιτία είναι το χαμηλό επίπεδο περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού που οδηγεί στην αδιαφορία αλλά και η έλλειψη δομών και σωστών πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων.

Με σκοπό να προβάλλει το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων στο περιβάλλον και την ανάγκη πρόληψης της ρύπανσης, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA συντονίζει για 5η συνεχή χρονιά στη χώρα μας, στο διάστημα 4-25 Μαϊου 2018, την εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», που θεσπίστηκε το 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, που γιορτάζουμε αυτήν την Κυριακή 22 Απριλίου, είναι «Δώστε ένα τέλος στη ρύπανση με πλαστικά!». Είναι μια άριστη ευκαιρία να κινητοποιηθούμε με το ίδιο μήνυμα στην πανευρωπαϊκή αυτή εκστρατεία. Ας εκφράσουμε την ευαισθησία και ανησυχία μας για το φυσικό περιβάλλον οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε συμβολικό καθαρισμό κοντινής παραλίας, όχθης ποταμού ή λίμνης, τμήματος του βυθού, δάσους, πάρκου ή όπου υπάρχουν πλαστικά και άλλα απορρίμματα στη γειτονιά μας.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις και ομάδες εθελοντών πολιτών. Ήδη, περισσότεροι από 1.200 εθελοντές από εταιρείες-Μέλη της HELMEPA, σχολεία και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έχουν προγραμματίσει 22 καθαρισμούς στις περιοχές που φαίνονται στο χάρτη.

Στην ιστοσελίδα της HELMEPA θα βρείτε ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής και αφίσα, οδηγίες για την οργάνωση του καθαρισμού, Δελτίο καταγραφής απορριμμάτων και άλλο ενημερωτικό υλικό για την υποστήριξη της δράσης σας.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συλλέξουν χωριστά τα πλαστικά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, που θα μεταφερθούν προς ανακύκλωση με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Η HELMEPA θα επεξεργαστεί τα Δελτία καταγραφής απορριμμάτων και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

       

13/04/2018
Νέο τεύχος του Τεχνικού Δελτίου ‘Τhe HELMEPA Navigator’ (No. 139)

Εκδόθηκε το τεύχος Νο 139 του Τεχνικού Δελτίου “The HELMEPA Navigator”, στο οποίο περιλαμβάνονται άρθρα για τα ακόλουθα θέματα:

 • Πρόταση για επιπλέον εργασίες σε επίπεδο IMO για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης με πλαστικά από τα πλοία
 • Ανησυχίες για τη ρύπανση από την απόρριψη φαιόχροων υδάτων από τα πλοία
 • Πειρατεία και ένοπλη ληστεία εναντίον πλοίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018
 • Προκαταρκτικά αποτελέσματα της Εκστρατείας Paris και Tokyo MoUs για την Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας
 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: κανονισμοί Νέας Ζηλανδίας για το biofouling

Σημείωση: Το Τεχνικό Δελτίο “The HELMEPA Navigator” εκδίδεται τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά. Αποστέλλεται ηλεκτρονικά στις εταιρείες και τους ναυτικούς μέλη της HELMEPA και είναι επίσης διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας (Είσοδος Μελών).

       

11/04/2018
Ενημέρωση για το QUALSHIP 21 / E-ZERO

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή για τον Απρίλιο 2018, το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 φέρουν συνολικά 31 πλοία μέλη της HELMEPA τα οποία διαχειρίζονται 14 εταιρείες, ενώ τη Διάκριση E-Zero 5 πλοία μέλη τα οποία διαχειρίζονται 3 εταιρείες. Ο αριθμός των πλοίων μελών ανά Διαχειρίστρια Εταιρεία φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Διαχειρίστρια Εταιρεία Αριθμός Πλοίων*
Qualship 21 E-Zero
ADELFIA SHIPPING ENTERPRISES S.A. 1  
ARISTON NAVIGATION CORP. 2  
ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD. 3  
ATLAS MARITIME LTD. 1  
CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION 1  
MINERVA MARINE INC. 1  
NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD. 3  
NIOVIS SHIPPING CO. S.A. 2  
OLYMPIC VISION AND MANAGEMENT 1  
PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC. 1  
S. LIVANOS – HELLAS S.A. 5 1
SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A. 1 1
SPRINGFIELD SHIPPING CO.OF PANAMA S.A. 1  
TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.) 8 3
Σύνολο πλοίων μελών 31 5

*Σημείωση:

  • Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21

  αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.

03/04/2018
Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2018-2019

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, τιμώντας τους αείμνηστους Γιώργο Π. Λιβανό, Ιδρυτή της, Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Επίτιμο Πρόεδρο της, και Σταύρο Νταϊφά, Ιδρυτικό της Μέλος, προκηρύσσει τρεις Υποτροφίες, ύψους 15.000 ΕΥΡΩ η κάθε μία, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Master’s, με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους ακόλουθους κλάδους:

 • Ναυτιλιακές σπουδές, στη μνήμη του Γιώργου Π. Λιβανού. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, τέκνα Ελλήνων ναυτικών.
 • Περιβαλλοντικές επιστήμες, στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, που έχουν υπάρξει μέλη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».
 • Ναυπηγική – Θαλάσσια Μηχανική και Τεχνολογία, στη μνήμη του Σταύρου Νταϊφά. Η Υποτροφία είναι ευγενική χορηγία της κόρης του, κας Ειρήνης Νταϊφά, Γενικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Δεκτοί ως υποψήφιοι είναι νέοι/ες μέχρι 27 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή και είναι κάτοχοι πτυχίου Ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (7,5) δεόντως επικυρωμένο. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου και η σειρά κατάταξης μεταξύ των αποφοίτων της σειράς τους, για την οποία θα πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τη Γραμματεία της Σχολής (π.χ. 15ος/η από 56), καθώς και η οικονομική τους κατάσταση.

’λλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης είναι ο/η υποψήφιος/α να προσκομίσει:

 • υπογεγραμμένη αίτηση
 • βεβαίωση αποδοχής από το Πανεπιστήμιο, αναφέροντας το κόστος των διδάκτρων
 • πτυχίο ξένης γλώσσας ανάλογα με τη χώρα επιλογής για την πραγματοποίηση των σπουδών και συγκεκριμένα:

  -Αγγλικά: Proficiency of Cambridge ή Michigan ή TOEFL ή IELTS
  -Γαλλικά: Superieur III ή Sorbonne II
  -Γερμανικά: Mittelstufe III
  -Ιταλικά/Ισπανικά: Superiore

 • συστατικές επιστολές δύο Καθηγητών του Α.Ε.Ι. από το οποίο ο/η υποψήφιος/α αποφοίτησε
 • αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους
 • για τους άρρενες υποψηφίους, το πιστοποιητικό εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων ή αναβολής της στρατολογίας λόγω σπουδών
 • βιογραφικό σημείωμα και στοιχεία επικοινωνίας

Η αίτηση με τα παραπάνω συνοδευτικά έγγραφα πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 8η Ιουνίου 2018 στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA, Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη 17121 (τηλ. 210 9343088) με την ένδειξη της συγκεκριμένης Υποτροφίας για την οποία υποβάλλονται.

28/03/2018
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA

Την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018, οι πλειοψηφήσαντες κατά τις Αρχαιρεσίες της 36ης Γενικής Συνέλευσης της HELMEPA, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, συνήλθαν ως Σώμα και με μυστική ψηφοφορία διαμόρφωσαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ως εξής:

Πρόεδρος:  Δρ Γιώργος Γράτσος
Αντιπρόεδρος:  Ιωάννης Ξυλάς
Γενική Γραμματέας:  Ειρήνη Νταϊφά
Ειδική Γραμματέας:  Κατερίνα Λω
Ταμίας:  Νικόλαος Μπαφαλούκος
Αναπληρωτής Ταμίας:  Μιχάλης Δαλακούρας
  • Μέλη:

(με αλφαβητική σειρά)

  • Παναγιώτης Ζαχαριάδης

  • Γεώργιος Καραγεωργίου

  • Ηλίας Λαδάς

  • Δημήτριος Ματθαίου

  • Αθανάσιος Μπέης

  • Σεμίραμις Παληού

  • Αριστείδης Πίττας

  • Ιωάννης Χαλάς

  Μαριέττα-Αντωνία Χανδρή

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους Συναδέλφους του που τον τίμησαν με την ψήφο τους και δήλωσε πως το Συμβούλιο και ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συνεχίσει η HELMEPA το εθελοντικό της έργο της ενημέρωσης και κινητοποίησης του ανθρώπινου παράγοντα στην Ναυτιλία και την ευρύτερη κοινωνία.

         

23/03/2018
Αναφορά νέας ΜΕΡΑ και βράβευσης Προέδρου HELMEPA στο ISCO Newsletter

Στο σύνδεσμο www.helmepa.gr/pdf/ISCO-628-Newsletter.pdf δείτε το τεύχος Μαρτίου του ISCO Newsletter που αναφέρει την ίδρυση της UAEMEPA στο Dubai (σελ. 4) καθώς και τη βράβευση του Προέδρου Δρα Γ. Γράτσου με το 2018 GREEN4SEA Leadership Award (σελ. 11).

22/03/2018
36η Γενική Συνέλευση της HELMEPA

Σήμερα, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε η 36η Γενική Συνέλευση των Μελών της HELMEPA, όπως ορίζει το Καταστατικό της Ένωσης. Τη Συνέλευση, στην οποία προήδρευσε ο Δρ Γ. Γράτσος, με Γραμματείς την κα Β. Καλλιπολίτου της Tsakos Columbia Shipmanagement (TCM) S.A. και τον κ. Κ. Πιπέρα της Chartworld Shipping Corporation, φιλοξένησε η εταιρεία CERES στο κτίριο τους, στον Πειραιά.

Η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τα πεπραγμένα του 2017, τα οποία παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής, κ. Δ. Κ. Μητσάτσος. Ο Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ν. Μπαφαλούκος περιέγραψε τη γενική οικονομική λειτουργία στο έτος που πέρασε, ενώ οι Ελεγκτές, Moore Stephens S.A., παρουσίασαν την έκθεσή τους. Η Συνέλευση ομόφωνα ενέκρινε την οικονομική λειτουργία του 2017, απάλλαξε τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Ελεγκτές από κάθε διαχειριστική ευθύνη για το 2017 και εξέλεξε τους Moore Stephens S.A. για το 2018.

Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία που ανέδειξε τα ακόλουθα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με αλφαβητική σειρά:

 • Γράτσος Γεώργιος
 • Δαλακούρας Μιχαήλ
 • Ζαχαριάδης Παναγιώτης
 • Καραγεωργίου Γεώργιος
 • Λαδάς Ηλίας
 • Λω Αικατερίνη
 • Ματθαίου Δημήτριος
 • Μπαφαλούκος Νικόλαος
 • Μπέης Αθανάσιος
 • Νταϊφά Ειρήνη
 • Ξυλάς Ιωάννης
 • Παληού Σεμίραμις
 • Πίττας Αριστείδης
 • Χανδρή Μαριέττα – Αντωνία, και
 • Χαλάς Ιωάννης, μόνιμο Μέλος του ΔΣ ως Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ

Αναπληρωματικά Μέλη είναι οι εξής:

 • Ανδρέου Γαβριήλ
 • Αυλωνίτης Ευάγγελος
 • Βλάχος Σπυρίδων
 • Δημητρίου Κωνσταντίνος
 • Παφλιώτης Θεόφιλος

Οι εκλεγέντες θα συνέλθουν την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο να συσταθεί ως Σώμα κατά το Καταστατικό.

Η 36η Συνέλευση των Μελών της HELMEPA έκλεισε με ελαφρύ μπουφέ που όπως πάντα η εταιρεία CERES Shipping ευγενικά προσέφερε.

 

08/03/2018
Απονομή του 2018 GREEN4SEA Leadership Award στον Πρόεδρο της HELMEPA

Στον Πρόεδρο της HELMEPA Δρα Γεώργιο Γράτσο, απονεμήθηκε το Βραβείο 2018 GREEN4SEA Leadership Award, με χορηγό την Arcadia Shipmanagement, Εταιρικό Μέλος της HELMEPA, στο πλαίσιο του GREEN4SEA Conference, την 6η Μαρτίου στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας.

Ο Δρ. Γράτσος τιμήθηκε για “την καινοτόμο, και καθοδηγούμενη από πνεύμα πρωτοβουλίας, ηγεσία του στις διάφορες θέσεις που κατείχε κατά τη διάρκεια της καριέρας του η οποία είχε σημαντική επίδραση στην εθνική και διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία”.

Φωτογραφία: Ο Δρ. Γ. Γράτσος με τον κ. Δημ. Ματθαίου, Managing Director, Arcadia Shipmanagement και Μέλος ΔΣ HELMEPA

         

01/03/2018
Ιδρύθηκε η 8η MEPA- Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος

Χθες, 28 Φεβρουαρίου 2018, ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, Δημήτρης Κ. Μητσάτσος και ο Πρόεδρος του Dubai Council for Marine & Maritime Industries (DCMMI), Khamis Juma Buamim, υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της UAEMEPA, της Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η τελετή της υπογραφής έγινε κατά την έναρξη του 9th Offshore Arabia Συνεδρίου στο Dubai, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, Kitack Lim, ανώτατων λειτουργών των Εμιράτων και εκπροσώπων οργανισμών και εταιρειών της διεθνούς ναυτιλίας.

Η νέα ένωση είναι η 7η κατά σειρά της οποίας την ίδρυση συνέδραμε η ΗELMEPA, μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων φορέων. Ο κ. Kitack Lim συνεχάρη τη HELMEPA για την εξάπλωση σε άλλες χώρες του εθελοντικού πνεύματος των MEPAs, των οποίων τα Μέλη, ναυτιλιακές και βιομηχανικές επιχειρήσεις άλλων κλάδων, στηρίζουν την οικονομική τους λειτουργία. Οι ενώσεις αυτές, εκτός της ΗELMEPA στην Ελλάδα, με τη χρονολογική σειρά που ιδρύθηκαν είναι οι: CYMEPA (Κύπρος), TURMEPA (Τουρκία), URUMEPA (Ουρουγουάη), AUSMEPA (Αυστραλία), NAMEPA (ΗΠΑ), UKRMEPA (Ουκρανία) και UAEMEPA.

Η HELMEPA προσφέρει την εμπειρία που απέκτησε στα 35 χρόνια λειτουργίας της στη UAEMEPA μαζί με την ευχή, να επιτύχει στην αποστολή της για την προστασία του περιβάλλοντος στην ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου.

 

21/02/2018
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των επισκεπτών της ιστοσελίδας μας

Σας ενημερώνουμε πως εγκαινιάζουμε μια νέα πρωτοβουλία για την πληρέστερη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται για τις επιμορφωτικές πρωτοβουλίες της HELMEPA στο χώρο της ναυτιλίας.

Με το πέρας κάθε σεμιναρίου του Επιμορφωτικού Προγράμματος του 2018 αλλά και σεμιναρίου προσομοιωτή θα αναρτούμε τα στοιχεία παρακολούθησης (πλήθος αξιωματικών γέφυρας, μηχανής, ΠΝ, ΛΣ, στελεχών εταιριών κ.λπ.) καθώς και την αξιολόγηση του σεμιναρίου από τους συμμετέχοντες στην ειδική ενότητα της ιστοσελίδας μας: Συμμετοχή και Πιστοποίηση.

Πιστεύουμε ότι παρέχουμε σε όσους ενδιαφέρονται μία πιο άμεση και αναλυτική εικόνα για την εξέλιξη του εθελοντικού επιμορφωτικού προγράμματος της HELMEPA, υλοποιώντας την ιδρυτική αποστολή «Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

Για περισσότερες πληροφορίες για τα επιμορφωτικά σεμινάρια, εκείνα του προσομοιωτή και το e-learning παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα: training@helmepa.gr και 210 9341233 (εσωτ. 1).

Αν θέλετε να πάρετε μέρος ως Μέλος της HELMEPA στην προσπάθεια όλων μας για καθαρές θάλασσες και ασφαλή πλοία, παρακαλούμε στείλτε email στo membership@helmepa.gr ή τηλεφωνήστε στο 210 9343088 (εσωτ. 2).

20/02/2018
Η HELMEPA υποδέχεται τα νέα Μέλη της, τη Royal Caribbean Cruises Ltd και πλοία της

Σήμερα, Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018, στα γραφεία της HELMEPA, o κ. Μιχ. Δαλακούρας, Αναπληρωτής Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου, συναντήθηκε με τον Πλοίαρχο Νικ. Παγώνη, Associate Vice President-Fleet Captain, Global Marine Operations της Royal Caribbean Cruises Ltd, ο οποίος του επέδωσε τις αιτήσεις εγγραφής στη HELMEPA της Εταιρείας και 12 κρουαζιερόπλοιων υπό τη διαχείρισή της. Ο Πλοίαρχος Παγώνης εκδήλωσε την εκτίμηση του στον εθελοντικό σκοπό και τα επιτεύγματα της HELMEPA, στα 35 χρόνια από την ίδρυση της.

Ο κ. Δαλακούρας εξέφρασε την ικανοποίηση όλων στη HELMEPA για την απόφαση της Royal Caribbean Cruises, από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων παγκοσμίως, να εγγράψει πλοία στη HELMEPA.

Πιστεύουμε πως η συνεργασία HELMEPA – Royal Caribbean Cruises θα είναι αμφίδρομα εποικοδομητική. Η εθελοντική επιμόρφωση του ανθρώπινου παράγοντα που η HELMEPA προσφέρει θα συμπληρώσει το πνεύμα πρόληψης της ρύπανσης της Royal Caribbean, ενώ η HELMEPA θα στείλει τα μηνύματα της σε χιλιάδες ναυτικούς των κρουαζερόπλοιων.

       

07/02/2018
Eπιστολή Προέδρου Ε.Ε.Ε. για το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα

Με ικανοποίηση λάβαμε την παρακάτω επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμη, σχετικά με το νέο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του 2018.

UGS Chairman Letter

01/02/2018
Εκδήλωση Κοπής Πίτας της HELMEPA

Παρουσία των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Προέδρου της Training Committee, του Προέδρου των Ορκωτών Λογιστών Moore Stephens και του προσωπικού της Γραμματείας της HELMEPA, ο Πρόεδρος Δρ. Γ. Γράτσος «έκοψε» την πρωτοχρονιάτικη πίτα, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στα γραφεία της. Οι τυχεροί που μοιράστηκαν το «φλουρί» ήταν οι Πλοίαρχοι Ε. Τσικαλάκης, Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ που συμμετέχει στο Συμβούλιο ως εκπρόσωπος του κ. Ι. Χαλά και Ι. Δρακογιαννόπουλος, Πρόεδρος της Training Committee της HELMEPA και Δ. Ματθαίου, μέλος του Συμβουλίου.

Ο Δρ. Γ. Γράτσος ευχήθηκε σε όλους υγεία και κάθε καλό για το νέο χρόνο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πρώτη του έτους συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

26/01/2018
Συγχαρητήρια στον κ. Warwick Norman

Συγχαίρουμε τον κ. W. Norman, Πρόεδρο της AUSMEPA και της INTERMEPA για την πρόσφατη βράβευσή του από την κυβέρνηση της Αυστραλίας και ευχόμαστε πάντα καλή επιτυχία στις προσπάθειές του.

17/01/2018
‘Αρχισε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA 2018

‘Αρχισε την 16 Ιανουαρίου 2018 το 36ο Ετήσιο Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιμόρφωσης της HELMEPA, που λειτουργεί ως πιστοποιημένο από το DNV GL “Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για την Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση”.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με το αναγνωρισμένο από τη Ναυτιλιακή Αρχή της Κύπρου διήμερο Σεμινάριο “Marine Environmental Awareness”, βασισμένο στο Model Course 1.38 του ΙΜΟ.

Στο Πρόγραμμα του 2018 περιλαμβάνονται επίσης τα νέα διήμερα Σεμινάρια “Ασφάλεια” και “Πρόληψη της Ρύπανσης” και το μονοήμερο “Ανθρώπινος Παράγοντας και Ασφάλεια”, που καταρτίστηκαν, όπως κάθε χρόνο, σε στενή συνεργασία με την Εκπαιδευτική Επιτροπή της HELMEPA, ώστε το περιεχόμενο τους να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των Εταιρειών Μελών.

Μεταξύ των νέων θεμάτων που παρουσιάζονται φέτος είναι το cyber security, η πρόληψη ατυχημάτων κατά την καθαίρεση κλειστών σωστικών λέμβων, η εφαρμογή του MRV, η αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρύπανσης από το πλοίο, η προσέγγιση Safety II στα ζητήματα ασφάλειας και αρχές ηγεσίας-επικοινωνίας για τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων στο πλοίο.

Κάθε διήμερο Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 5 φορές μέσα στο χρόνο, ενώ 8 φορές είναι προγραμματισμένο το μονοήμερο Σεμινάριο. Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά όσους ενεργά συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος, ιδιαίτερα τους εισηγητές που είναι ειδικευμένα στελέχη 12 Εταιρειών και Οργανισμών Μελών, επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και ανεξάρτητοι συνεργάτες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα Σεμινάρια περιλαμβάνονται στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2018, διαθέσιμο στο site της HELMEPA (Downloads).

Σημείωση: Τα Σεμινάρια του Εθελοντικού Επιμορφωτικού Προγράμματος απευθύνονται σε αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής και στελέχη γραφείου των Εταιρειών Μελών της HELMEPA. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ναυτιλιακό Τομέα της HELMEPA στα τηλέφωνα 210 9341233 και 210 9343088 και στο e-mail training@helmepa.gr

         

12/01/2018
H HELMEPA στη ναυτιλιακή κοινότητα του Dubai

Σε συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε ο Πρόεδρος της HELMEPA Δρ. Γιώργος Γράτσος με το Dubai Council for Marine and Maritime Industries την 4 Μαΐου 2017, ο Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Νίκος Μπαφαλούκος, Managing Director της Fairdeal Group, οργάνωσε συνάντηση της HELMEPA με ναυτιλιακούς παράγοντες στο Dubai την 10 Ιανουαρίου 2018. Συγκεκριμένα, ο Khamis Juma Buamim, Board Member, Managing Director & Group CEO της Gulf Navigation Holding, αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Δ. Μητσάτσο και την κα Κρ. Πρεκεζέ για την καλύτερη προετοιμασία της MEPA των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πρόκειται να ιδρυθεί στο Dubai. Η HELMEPA έχει αναλάβει την υποχρέωση, σύμφωνα με το Μνημόνιο, να συνδράμει την πρωτοβουλία της ίδρυσης αυτής της MEPA σε όλες τις φάσεις της.

Επίσης, συζητήθηκε και η παρουσίαση της HELMEPA στο Συνέδριο Offshore Arabia, που θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου στο Dubai υπό την προεδρία του κ. Buamim.

         

12/01/2018
Συνάντηση HELMEPA και AUSMEPA με την AMSA στην Canberra

Την 4 Ιανουαρίου 2018, ο CEO της AMSA – Australian Maritime Safety Authority, Mr. Mick Kinley υποδέχτηκε στα γραφεία τους στην Canberra τους Δημήτρη Μητσάτσο και Κριστιάνα Πρεκεζέ της ΗELMEPA, Warwick Norman, Πρόεδρο των AUSMEPA και INTERMEPA και Julie Nash, Executive Officer της AUSMEPA. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και η Annalisse Sly, Acting Manager, Environment Standards της AMSA.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση και αναβάθμιση της σχέσης της HELMEPA με την AMSA, που ξεκίνησε το 2000 όταν ιδρύθηκε η AUSMEPA στην Αυστραλία. Επίσης και η κοινή συνεργασία των τριών φορέων. Στο πνεύμα αυτό, η HELMEPA μετέφερε απορίες Εταιρειών Μελών σχετικά με την υλοποίηση της Αυστραλιανής νομοθεσίας τις οποίες ο κ. Kinley διευκρίνισε εξηγώντας τις θέσεις της AMSA τις οποίες η HELMEPA θα κοινοποιήσει στα μέλη της. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι στενότερης συνεργασίας με σκοπό την ενημέρωση των Μελών της ΗELMEPA ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στις κοινές προσπάθειες για να προστατευτούν ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές της μεγάλης αυτής χώρας.

Ο κ. Μητσάτσος, εκ μέρους της HELMEPA, προσκάλεσε τον κ. Kinley να έρθει στην Ελλάδα στα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018 και να μιλήσει στο Conference της HELMEPA, που θα πραγματοποιηθεί την 6η Ιουνίου, από 10.30 έως 14.00, στο χώρο της Metropolitan Expo.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της HELMEPA στην Αυστραλία, ο κ. W. Norman με την ιδιότητα του Προέδρου της INTERMEPA, αντάλλαξε απόψεις με τους εκπροσώπους της HELMEPA σχετικά με θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Steering Committee της INTERMEPA κατά τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ.

       

11/12/2017
24ο Ετήσιο Συμβούλιο Αντιπροσώπων Προγράμματος «Παιδική HELMEPA»

«Βάλτε οι μεγάλοι λίγο μυαλό
και βοηθήστε μας να σώσουμε το περιβάλλον»

Δώδεκα παιδιά, 5 έως 11 ετών, από Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολη, Αντίπαρο, Βάγια Βοιωτίας, Βόλο, Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, Γέρακα Αττικής, Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Φλώρινα και Χίο, συνεδρίασαν ως το 24ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων του εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», στην Αθήνα, την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά αυτά είναι οι «αρχηγοί» των πιο δραστήριων Ομάδων σε 12 Περιφέρειες της χώρας και εκπροσωπούν τα 7.214 παιδιά-μέλη του προγράμματος το σχολικό έτος 2016-17.

Προσκεκλημένοι της HELMEPA, παιδιά, γονείς, εθελοντές εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων των περιοχών πήραν μέρος σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις, που φιλοξένησε η εταιρεία COSTAMARE Shipping, Μέλος της HELMEPA. Οι μικροί μαθητές συνεδρίασαν και εξέλεξαν Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματείς, αντάλλαξαν εμπειρίες και συνέταξαν τα περιβαλλοντικά τους μηνύματα προς τους ενήλικες. Τους εκπαιδευτικούς και γονείς υποδέχθηκε εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και της COSTAMARE ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Διαμαντής Μανός και χαιρέτισε ο Δρ Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Τιμώντας συμβολικά την αφοσίωση των εκπαιδευτικών στο υψηλό λειτούργημα τους, ο Πρόεδρος απένειμε αναμνηστική πλακέτα στην κα Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα, δασκάλα του μοναδικού μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών, στα Δωδεκάνησα. Η κυρία Τσιαλέρα, ευχαριστώντας τη HELMEPA, μίλησε για τις αντίξοες συνθήκες στο ακριτικό νησί αλλά και για την πρωτόγνωρη εμπειρία της από αυτό το εκπαιδευτικό της έργο.

Με θερμά λόγια ο κ. Θεοδόσης Σταματέλλος, Area Manager, Greece, East Mediterranean and Adriatic,του Hellenic Lloyd’s, Μέλος της HELMEPA, αναφέρθηκε στα εθελοντικά περιβαλλοντικά της προγράμματα, τα οποία και υποστήριξε το Βρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation την εξαετία 2011-2017 σε 24 Ελληνικές πόλεις. Ήταν Εκστρατείες Ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες. Η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, κα Κριστιάνα Πρεκεζέ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξαετίας.

Στη συνέχεια, τα παιδιά του Συμβουλίου Αντιπροσώπων έστειλαν το κοινό τους μήνυμα:

«Μην πετάτε τα σκουπίδια σας κάτω παρακαλώ, γιατί το περιβάλλον θα χρειαστεί βοηθό.
Εγώ είμαι ένα παιδί μικρό και κάνω ό,τι μπορώ.
Βάλτε κι εσείς λίγο μυαλό και βοηθήστε με σ’ αυτό!»

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων σε παιδιά και μεγάλους και γεύμα που ευγενικά παρέθεσε η εταιρεία COSTAMARE. Η εκδήλωση έκλεισε με οργανωμένη επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο.

         

27/11/2017
Στη Νάξο ολοκληρώθηκε η τριετής ενημερωτική εκστρατεία HELMEPA-Lloyd’s Register Foundation

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο Φιλώτι της Νάξου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, με Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες».

Την Εκστρατεία πραγματοποίησε η HELMEPA μεταξύ 2014 και 2017 σε 14 περιοχές της Ελλάδας, με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*. Συνολικά, περισσότεροι από 14.000 μαθητές και 900 εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν με δαπάνες της Εκστρατείας την κινητή Έκθεση που λειτούργησε για 200 ημέρες στις 14 περιοχές. Ακόμη, 400 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ έγιναν πολλές εθελοντικές δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να προσφέρει επιστημονική πληροφόρηση στις θεματικές ενότητες της Εκστρατείας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ελληνικής περιφέρειας και να εμπνεύσει τους μαθητές να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην υπηρεσία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Στη Νάξο, την περιβαλλοντική έκθεση που λειτούργησε για 8 ημέρες στο Πνευματικό Κέντρο στο Φιλώτι επισκέφθηκαν συνολικά 1.050 μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του νησιού. Επιπλέον, στο Σεμινάριο με θέμα «Θάλασσα και ’νθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και έγιναν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον».

Η HELMEPA ευχαριστεί το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου-Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη για τη φιλοξενία της Έκθεσης, το Δήμο Νάξου που έθεσε την Εκστρατεία υπό την αιγίδα του και συνέδραμε στον προγραμματισμό των επισκέψεων σχολείων στην Έκθεση, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για τη συνεργασία καθώς και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Φιλωτίου και όλης της Νάξου που με τη θερμή τους ανταπόκριση στα μηνύματα της Εκστρατείας, μας γεμίζουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd’s Register Foundation υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης κοινού και εφαρμογής της έρευνας στους τομείς μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.
http://www.lrfoundation.org.uk/

     

24/11/2017
Ετήσια συνάντηση HELMEPA – USCG στις ΗΠΑ

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η 5η κατά σειρά ετήσια σύσκεψη εκπροσώπων Εταιρειών Μελών της HELMEPA με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, στο αρχηγείο τους στην Washington, DC.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο RADM John P. Nadeau, Assistant Commandant, Prevention Policy, ο οποίος προΐσταται της κατάστρωσης εθνικής πολιτικής, προτύπων και προγραμμάτων που προάγουν την ασφάλεια στη θάλασσα, το security και την περιβαλλοντική προστασία ενώ συγχρόνως εποπτεύει τις διευθύνσεις επιθεωρήσεων και συμμόρφωσης, συστημάτων ναυτιλιακών συγκοινωνιών και κανονισμών εμπορίου και προτύπων.

Με τη συμμετοχή των Captain Jennifer F. Williams, Director of Inspections & Compliance, Captain Ryan D. Manning, Chief, Office of Port & Facility Compliance, Captain Scott Kelly, Office of Operating & Environmental Standards και άλλων επιτελών, η σύσκεψη διεξάχθηκε σε κλίμα φιλικό και εποικοδομητικό.

Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, που είχε καταρτιστεί σε συνεργασία με τις Εταιρείες Μέλη που συμμετείχαν, περιλάμβαναν διαχείριση θαλάσσιου έρματος, Cyber Security, επάρκεια ευκολιών υποδοχής καταλοίπων και διαχείριση λυμάτων και στερεών απορριμμάτων, QUALSHIP 21, επιθεωρήσεις προς έκδοση COC, biofouling, θέματα ναυσιπλοΐας στα ύδατα των ΗΠΑ κ.ά. Δόθηκαν διευκρινίσεις και έγινε ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε αυτά ενώ οι αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής άκουσαν με προσοχή συγκεκριμένα θέματα που αντιμετωπίζουν πλοία υπό τη διαχείριση Εταιρειών Μελών της HELMEPA στις ΗΠΑ καθώς στόχος τους, όπως ανέφεραν, είναι η ασφάλεια, security και προστασία του περιβάλλοντος ταυτόχρονα με τη διευκόλυνση του θαλάσσιου εμπορίου.

Κατά τη συνάντηση, η Coast Guard τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται η έγκαιρη και ειλικρινής αναφορά από μέρους του Πλοιάρχου και της εταιρείας τυχόν προβλημάτων πάνω στο πλοίο στον εκάστοτε COTP καθώς με σωστή επικοινωνία λύνονται θέματα που διαφορετικά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Οι 7 Εταιρείες Μέλη που συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι τους ήταν:

 • ARISTON NAVIGATION CORP., Χρήστος Γεωργουσόπουλος, DPA/CSO-Newbuildings Manager,
 • CARRAS (HELLAS) S.A., Σπύρος Βλάχος, QMS Manager,
 • COSTAMARE SHIPPING COMPANY S.A., Ιωάννης Δρακογιαννόπουλος, RS&Q Manager, DPA-CSO,
 • DIANA SHIPPING SERVICES S.A., Μιχαήλ Γαβριήλ, DPA-CSO-HSQE Manager,
 • EURONAV SHIP MANAGEMENT HELLAS LTD., Παντελής Πατσουλής, HSQE Superintendent/DDPA/DCSO,
 • S. LIVANOS – HELLAS S.A., Μιχαήλ Φραγκιάς, DPA & Safety Manager,
 • TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (TCM) S.A., Ανδρέας Ζαρναβέλης, Deputy DPA /Quality & Regulatory Compliance Officer.

Από τη Γραμματεία της HELMEPA συμμετείχαν οι: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής, Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια και Δημήτρης Γιάκος, Υπηρεσίες Μελών.

         

10/11/2017
Η Παιδική HELMEPA συμπληρώνει 24 χρόνια δράσης

Σήμερα, 10 Νοεμβρίου 2017, γιορτάζουμε 24 χρόνια ζωής του προγράμματος Παιδική HELMEPA. Την 10η Νοεμβρίου του 1993, το Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA, υπό την προεδρία του κ. Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη και την άμεση, ένθερμη υποστήριξη του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, τότε Αντιπροέδρου, ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση να δημιουργηθεί το ενημερωτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα Παιδική HELMEPA. Ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσφορά των εθελοντών-Μελών της HELMEPA στα παιδιά ηλικίας 5 έως 13 ετών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των αυριανών πολιτών.

Από τότε το πρόγραμμα, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε στενή συνεργασία μαζί του καθώς και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα με συνολική συμμετοχή 99.150 παιδιών νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων και 3.604 Εθελοντών Εκπαιδευτικών, 1.361 σχολείων.

Μέχρι σήμερα, οι μικροί εθελοντές καθοδηγούμενοι από τους δασκάλους τους, υλοποίησαν με περίσσιο ζήλο και ενθουσιασμό 30.000 δράσεις του Σχεδίου Δράσης που ανανεώνεται κάθε χρόνο και εγκρίνεται από την Πολιτεία. Έξω και μέσα στο σχολείο, έκαναν πράξη τις ανησυχίες τους για ένα καλύτερο περιβάλλον γύρω τους αλλά και για τον «Πλανήτη Γη, το ένα και μοναδικό μας σπίτι». Υιοθέτησαν ακτές που προηγουμένως καθάρισαν, έφτιαξαν και διένειμαν ενημερωτικό υλικό, κατασκεύασαν έργα με άχρηστα υλικά, ανακύκλωσαν, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις, εντόπισαν παράνομες χωματερές και μίλησαν σχετικά σε ΟΤΑ και ΜΜΕ. Έμαθαν για το θαλάσσιο περιβάλλον με απλά πειράματα και παιχνίδια, γνώρισαν τον κόσμο της ναυτιλίας και της ναυτικής ιστορίας μας με επισκέψεις σε Λιμεναρχεία και Ναυτικά Μουσεία και συζητώντας με παλαίμαχους ναυτικούς.

Στους ετήσιους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ζωγραφικής τα παιδιά έστειλαν 5.200 χρωματιστά «μηνύματα» με ευφάνταστα συλλογικά έργα τους. Πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκθέσεις που οργάνωσαν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλ. Φαλήρου και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στο Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα βραβεύθηκε το 1998, από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP του Ο.Η.Ε. με το Βραβείο Global 500 ενώ το 2000, με πρόσκληση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, δυο παιδιά-μέλη του προγράμματος μίλησαν στο Λονδίνο και μετέφεραν τις ανησυχίες τους για το θαλάσσιο περιβάλλον στους 600 συνέδρους της ολομέλειας του ΙΜΟ, τότε 166 χώρες και 63 μη-κυβερνητικούς οργανισμούς. Τους μίλησαν για την εθελοντική δραστηριότητα των Ελληνόπουλων που συμμετέχουν στην «Παιδική HELMEPA».

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, βράβευσε το 2002 τα μέλη του Προγράμματος και τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική περιβαλλοντική τους δράση, την οποία η HELMEPA μετέδωσε και σε άλλες χώρες. Το 2005, παιδιά-μέλη του προγράμματος από την Κάλυμνο και από τα αντίστοιχα προγράμματα της CYMEPA στην Κύπρο και της TURMEPA στην Τουρκία, εκπροσώπησαν τον ΙΜΟ ως πρεσβευτές του στο «Παγκόσμιο Παιδικό Συνέδριο του ΟΗΕ για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος». Το Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος UNEP, έγινε στην Ιαπωνία το 2005, στη Μαλαισία το 2006 και στη Νορβηγία το 2008. Το 2016, τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards απένει΅αν στην «Παιδική HELMEPA» το βραβείο “Achievement in Environmental Protection”.

Στην ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου παιδιών-αντιπροσώπων του προγράμματος στην Αθήνα, εκπροσωπούνται με τους αρχηγούς τους οι πιο δραστήριες ομάδες από όλη την Ελλάδα. Ανταλλάσουν εμπειρίες και ιδέες και ψηφίζουν μηνύματα προς την κοινωνία των ενηλίκων. Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί τους και οι συνοδοί γονείς τους ενημερώνονται, από τη HELMEPA που τους φιλοξενεί, για τη δράση των παιδιών και επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα.

Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα, επιστημονικά στελέχη της HELMEPA έχουν επισκεφθεί δημόσια σχολεία 85 πόλεων και ενημέρωσαν μαθητές και δασκάλους. Η τριμηνιαία εφημερίδα «Τα Γλαρόπουλα», σε 89 τεύχη με 75.000 αντίτυπα, ενημέρωσε παιδιά και δασκάλους για τις δραστηριότητες των μελών του προγράμματος στις διάφορες περιοχές και φιλοξένησε επιστολές μαθητών προς τα άλλα παιδιά και τους μεγαλύτερους.

Στην ιστοσελίδα (www.helmepajunior.gr), με περίπου 12.000 επισκέψεις το χρόνο που λειτουργεί από το 2001, έχουν πρόσβαση και εκπαιδευτικοί για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και για εξελίξεις σε σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα αλλά και την προβολή των δράσεων των ομάδων τους.

Η HELMEPA, που γιόρτασε φέτος 35 χρόνια εθελοντικής δέσμευσης της Ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας από πλοιοκτήτη μέχρι τον τελευταίο ναύτη για Καθαρές Θάλασσες και Ασφαλή Πλοία, ευχαριστεί από καρδιάς όλα τα παιδιά-μέλη, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους. Εύχεται ακόμη, τα χιλιάδες-μέλη του προγράμματος του παρελθόντος και του μέλλοντος να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος παροτρύνοντας όλους μας να αλλάξουμε συμπεριφορά προς το περιβάλλον.

   

31/10/2017
HELMEPA και Gratia Εκδοτική ΕΠΕ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη νέα γενιά στην Ελληνική ναυτιλία

Σήμερα, Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017, o Δρ Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA και η κα Ιωάννα Μπίσια, Εκδότρια της Gratia Εκδοτικής ΕΠΕ, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στα γραφεία της HELMEPA.

Σκοπός του Μνημονίου είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και του πνεύματος ασφάλειας στη θάλασσα του ανθρώπινου παράγοντα στην Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, και κυρίως της νέας γενιάς, με κάθε κατάλληλο μέσο πληροφόρησης και δημοσιότητας.

Μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα αποτελέσουν η οργάνωση ενημερωτικών δράσεων, η αναγνώριση και προβολή επιτευγμάτων ατόμων ή οργανισμών στην πρόληψη της ρύπανσης, την προβολή επιτευγμάτων της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας και των δυνατοτήτων ενασχόλησης με τα θαλάσσια επαγγέλματα, καθώς και η ενημέρωση των νέων για τις θαλάσσιες επιστήμες και τις τεχνολογικές εξελίξεις για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Η συνεργασία έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει με το εκτενές αφιέρωμα για τα 35 χρόνια της ιστορικής διαδρομής και προσφοράς της HELMEPA, το οποίο φιλοξενήθηκε στο αγγλικό τεύχος Μαΐου 2017 των Ναυτικών Χρονικών.

Και ο κοινός βηματισμός συνεχίστηκε με την πρόσφατη, από κοινού με την εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net, επιμορφωτική συνάντηση στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» προς φοιτητές ναυτιλιακών σχολών και σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, με θέμα «Περιβαλλοντικοί κανονισμοί στη ναυτιλία: σύγχρονα διλήμματα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

       

20/10/2017
Πλοία μέλη της HELMEPA λαμβάνουν τη νέα διάκριση E-Zero της USCG

Με χαρά ανακοινώνουμε πως 4 πλοία μέλη της HELMEPA περιλαμβάνονται στα 40 πρώτα πλοία που έλαβαν πρόσφατα από την Αμερικανική Ακτοφυλακή τη νέα διάκριση E-Zero στο πλαίσιο του θεσμού Qualship 21. Τα πλοία αυτά επιβραβεύονται καθώς είχαν μηδενικές περιβαλλοντικές ελλείψεις και παραβάσεις (Zero Environmental Deficiencies or Violation).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που ξεκίνησε την 20 Ιουλίου 2017, παρέχει επιβράβευση με τη μορφή κυρίως μειωμένων επιθεωρήσεων, σε πλοία που είναι εγγεγραμμένα στο Qualship 21 τα τελευταία 3 χρόνια και στο διάστημα αυτό δεν είχαν παγκοσμίως κρατήσεις για MARPOL και στις ΗΠΑ περιβαλλοντικές ελλείψεις (MARPOL, 33 CFR Subchapter O, Ballast Water Management, Vessel General Permit, Antifouling). Επίσης, δεν είχαν τα τελευταία 5 χρόνια παραβίαση (Letters of Warning, Notices of Violation ή Civil Penalties) σχετικά με Right Whale Mandatory Ship Reporting ή speed restriction. Τέλος, τα πλοία πρέπει να πληρούν και απαιτήσεις σχετικά με τη διαχείριση θαλάσσιου έρματος όπως π.χ. να έχουν εγκαταστημένο σύστημα εγκεκριμένο από την USCG.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στο: QUALSHIP 21 E-Zero pamphlet.

Ακολουθεί πίνακας με τον αριθμό πλοίων μελών ανά Διαχειρίστρια Εταιρεία που έλαβαν τις διακρίσεις Qualship 21 και E-Zero:

Διαχειρίστρια Εταιρεία Αριθμός Πλοίων*
Qualship 21 E-Zero
ADELFIA SHIPPING ENTERPRISES S.A. 1  
ARISTON NAVIGATION CORP. 2  
ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD. 5  
ATLAS MARITIME LTD. 1  
CARRAS (HELLAS) S.A. 1  
CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION 1  
ENESEL S.A. 1  
MINERVA MARINE INC. 1  
NEDA MARITIME AGENCY CO. LTD. 4  
NIOVIS SHIPPING CO. S.A. 2  
PANTHEON TANKERS MANAGEMENT LTD. 1  
PEGASUS MARITIME ENTERPRISES INC. 1  
S. LIVANOS – HELLAS S.A. 6 1
SILVER LAKE SHIPPING CO. S.A. 1  
SPRINGFIELD SHIPPING CO.OF PANAMA S.A. 6  
THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC. 1  
TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT(TCM) S.A. 1  
TSAKOS ENERGY NAVIGATION LIMITED (T.E.N.) 8 3
Σύνολο πλοίων μελών 44 4

* Σημείωση: Τυχόν πλοία της εταιρείας που επίσης φέρουν το Πιστοποιητικό QUALSHIP 21 αλλά δεν είναι μέλη στη HELMEPA δεν περιλαμβάνονται στον αναγραφόμενο αριθμό.

09/10/2017
Παγκόσμια Εβδομάδα Κλιματικής Αλλαγής

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Κλιματικής Αλλαγής, 9-15 Οκτωβρίου, έχει σκοπό να ενθαρρύνει τις ακαδημαϊκές κοινότητες – καθηγητές, φοιτητές και μη ακαδημαϊκό προσωπικό Πανεπιστημίων – σε όλους τους κλάδους και τις χώρες να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλά και με τις τοπικές κοινότητες και άλλους φορείς προωθώντας δράσεις και λύσεις για την κλιματική αλλαγή.

Η ανάγκη για την πρωτοβουλία αυτή προέκυψε από τη συνειδητοποίηση ότι ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, για παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης σε 1,5οC σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί με τις τρέχουσες πολιτικές.

Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη μείωσης των αερίων θερμοκηπίου και παράλληλα προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη φανερές και δεν μπορούν να αποφευχθούν. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Κλιματικής Αλλαγής αποσκοπεί στο να δώσει την ευκαιρία για εθελοντικές δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αλλαγή της συμπεριφοράς μας, ερευνητικές δραστηριότητες, όπως συνέδρια και workshops, εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός των πανεπιστημιακών χώρων, όπως συζητήσεις με σχολεία ή τοπικές κοινότητες, πολιτιστικές δραστηριότητες και προβολή του θέματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η HELMEPA χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή και στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που προσφέρει, θα αφιερώσει την εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου στην ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών που επισκέπτονται τις περιβαλλοντικές της Εκθέσεις σε Αθήνα και Πειραιά σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τι μπορούμε οι ίδιοι να κάνουμε, αλλάζοντας καθημερινές συνήθειες, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή της.

05/10/2017
Η HELMEPA τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Στις 5 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά αγώνα για να εκπαιδεύσουν σωστά τη νέα γενιά, πολλές φορές ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Καθιερώθηκε από την UNESCO το 1994, με σκοπό να τιμήσει το πολύτιμο έργο τους και να τους θέσει στο επίκεντρο μαζί με τις ανάγκες τους.

Το φετινό θέμα εορτασμού «Ελευθερία στη διδασκαλία, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», (Teaching in Freedom, Empowering Teachers) επιβεβαιώνει ξανά ως κορυφαία προτεραιότητα σε όλες τις στρατηγικές εκπαίδευσης και ανάπτυξης, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να προσφέρουν σε κάθε μαθητή την εκπαίδευση που δικαιούται.

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την υιοθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2015. Ειδικά ο στόχος 4 (SDG 4) για την Εκπαίδευση και ο συγκεκριμένος στόχος 4.c αναγνωρίζει τους εκπαιδευτικούς ως «κλειδί» για την επίτευξη της Agenda 2030 για την Εκπαίδευση, καθώς διατυπώνονται οι προκλήσεις για την προώθηση του εκπαιδευτικού λειτουργήματος, όπως η έντονη έλλειψη δασκάλων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO, χρειάζονται 69 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί αν θέλουμε να φθάσουμε τους στόχους της παγκόσμιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2030.

Η HELMEPA – η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, που λειτουργεί πανελλαδικά το ετήσιο Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» από το 1993, νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους 3.600 Δασκάλους και Νηπιαγωγούς που έχουν συμμετάσχει εθελοντικά και έχουν στηρίξει το Πρόγραμμα μέχρι σήμερα και τους εύχεται υγεία και δύναμη στο δύσκολο και σημαντικό έργο τους.

         

21/09/2017
Συνεδρίαση Εκπαιδευτικής Επιτροπής HELMEPA

Συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, η Training Committee της HELMEPA, με τη συμμετοχή 11 εκπροσώπων διαχειριστριών Εταιρειών Μελών και των αρμόδιων στελεχών της ένωσης. Η Επιτροπή εξέλεξε ομόφωνα Πρόεδρο της τον Πλοίαρχο Ι. Δρακογιαννόπουλο, DPA/CSO της COSTAMARE SHIPPING CO. SA. και αντικαταστάτη του τον Πλοίαρχο Μ. Γαβριήλ, DPA/CSO της DIANA SHIPPING SERVICES.

Κατόπιν, επεξεργάστηκε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για το 2018, που πρότεινε ο Ναυτιλιακός Τομέας και θα προσφέρει η HELMEPA σε αξιωματικούς ΕΝ και στελέχη των Εταιρειών Μελών. Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διήμερα και μονοήμερα σεμινάρια στους Τομείς Ασφάλεια και Ανθρώπινος Παράγοντας, Πρόληψη της Ρύπανσης και Μετεωρολογία εφαρμοσμένη στον Προσομοιωτή Γέφυρας, ενώ θα συνεχιστεί το 2ήμερο ΜΕΑ (Marine Environmental Awareness). Την Επιτροπή απασχόλησε η επιμόρφωση που προσφέρει η HELMEPA στον Προσομοιωτή Γέφυρας που έχουν ήδη λάβει 193 αξιωματικοί ΕΝ και συνέστησε προσθήκες στα προγράμματα που αφορούν ship handling, ECDIS και COLREGS.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα υλοποιηθούν μετά τη σχετική ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

         

15/09/2017
Η HELMEPA διευκρινίζει την εθελοντική αποστολή της

Με αφορμή Δελτίο Τύπου της οργάνωσης «Φίλοι της Φύσης» σχετικά με την πρόσφατη ρύπανση στο Σαρωνικό το οποίο αναδημοσιεύεται και προτείνει η HELMEPA, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, να αναλάβει τον καθαρισμό των ακτών και το κόστος του, απαντάμε με τα ακόλουθα.

Το πλοίο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” δεν είναι μέλος της HELMEPA.

Όπως αναφέρουμε στο Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε, αποστολή της HELMEPA, εθελοντικό και μη κερδοσκοπικό Σωματείο, είναι η πρόληψη της ρύπανσης και όχι η απορρύπανση, η οποία αποτελεί εθνική υποχρέωση σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο σκοπός της HELMEPA στα 35 χρόνια λειτουργίας της είναι να αποτρέψει ρύπανση από πλοία, καλλιεργώντας στους ανθρώπους της ναυτιλίας που συμμετέχουν εθελοντικά στις πρωτοβουλίες της, αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, με κάθε μέσο πληροφόρησης και επιμόρφωσης. Αυτό αναφέρει ρητά η Ιδρυτική Διακήρυξη Εθελοντικής Δέσμευσης του 1982 (www.helmepa.gr), που υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και 5 διεθνών οργανισμών αλλά και το Καταστατικό του Σωματείου.

Έτσι, από το 1983 μέχρι τώρα, τα ετήσια επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA έχουν παρακολουθήσει πάνω από 16.000 Έλληνες αξιωματικοί ΕΝ, οι οποίοι εξασκούνται στην ασφαλή λειτουργία του πλοίου σε προσομοιωτή Γέφυρας που η HELMEPA διαθέτει.

Το περιβαλλοντικό μήνυμα «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» δεν είναι διαφήμιση όπως αναφέρεται, αλλά κοινωνικό μήνυμα που προβάλλεται δωρεάν από το 1986 μέχρι σήμερα με άδεια κάθε χρόνο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που από το 1993 εκδίδει κάθε χρόνο, το εθελοντικό μας πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» έχει προσφέρει δωρεάν περιβαλλοντική εκπαίδευση σε πάνω από 100.000 μαθητές ηλικίας 5-13 ετών σε όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές εκτελούν περιβαλλοντικές δράσεις με την καθοδήγηση χιλιάδων εθελοντών εκπαιδευτικών.

Οι καθαρισμοί των ακτών από απορρίμματα, τους οποίους αναφέρουν «οι Φίλοι της Φύσης», έχουν συμβολικό χαρακτήρα με στόχο να αναδείξουν την προσωπική μας ευθύνη. Πρόκειται για τις ετήσιες «Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών» κάθε Σεπτέμβριο και «Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού» κάθε Μάιο, πρωτοβουλίες τις οποίες συντονίζει η HELMEPA στην Ελλάδα επί 25 και 4 χρόνια αντίστοιχα. Για την ασφάλεια των εθελοντών, μικρών και μεγάλων, αναβάλαμε αυτές τις δράσεις στις δυτικές ακτές της Αττικής μέχρι την πλήρη απορρύπανση τους.

Η οικονομική υποστήριξη του έργου της HELMEPA προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τις ετήσιες εισφορές και δωρεές των μελών της πλοίων, εταιρειών και οργανισμών (σύνολο 574). Οι 13.500 ναυτικοί μέλη δεν καταβάλλουν εισφορά και είναι αυτοί που εθελοντικά κάνουν πράξη το σκοπό της HELMEPA πάνω στα ποντοπόρα πλοία-μέλη σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γής.

28/08/2017
Νέα Πινακίδα Απορρίψεων για το Παράρτημα V της MARPOL

Στην πρόσφατη 71η συνάντηση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 71) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), 3 – 7 Ιουλίου 2017, υιοθετήθηκαν οι αναθεωρημένες Οδηγίες για την εφαρμογή του Παραρτήματος V της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL για την Πρόληψη της Ρύπανσης με Απορρίμματα από τα Πλοία. Οι νέες Οδηγίες ενσωματώνουν τις απαιτήσεις του αναθεωρημένου Παραρτήματος V της MARPOL, ενώ από 1 Μαρτίου 2018 τίθενται σε ισχύ νέες τροποποιήσεις που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές τόσο στις συνήθεις πρακτικές λειτουργίας του πλοίου όσο και την μορφή και τις κατηγορίες εγγραφής του Βιβλίου Απορριμμάτων (Garbage Record Book).

Επιδιώκοντας να συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες των Μελών για πρόληψη της ρύπανσης με απορρίμματα από τα πλοία, η HELMEPA διέθεσε στα 400 πλοία-Μέλη της τη νέα επανασχεδιασμένη Πινακίδα Απορρίψεων, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις απαιτήσεις του “Πολικού Κώδικα” που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA.

         

28/06/2017
Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

Τιμώντας τη μνήμη των αείμνηστων Γιώργου Π. Λιβανού, Ιδρυτή της HELMEPA, Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, Επίτιμου Προέδρου της και Σταύρου Νταϊφά, Ιδρυτικού της Μέλους, το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε τις 26 υψηλού επιπέδου υποβληθείσες υποψηφιότητες, απονέμει τρεις υποτροφίες, ύψους €15.000 η κάθε μία, για μεταπτυχιακές σπουδές ως εξής:

(1) Υποτροφία Γεώργιου Π. Λιβανού, στον Αντώνιο-Στέφανο Βακόνδιο, τέκνο ναυτικού και απόφοιτο της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών LLM Maritime Law στο University of Southampton.

(2) Υποτροφία Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, στoν αριστούχο τελειόφοιτο Αλέξανδρο-Γεράσιμο Κελλάρη του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc Ecology, Evolution and Conservation στο Imperial College του Λονδίνου.

(3) Υποτροφία Σταύρου Νταϊφά, στη Μαριάννα Δημητρίου, απόφοιτο του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Αθήνας, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc Marine Engineering στο Newcastle University. Η υποτροφία αυτή είναι ευγενική χορηγία της κας Ειρήνης Στ. Νταϊφά, Ειδικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Η HELMEPA ευχαριστεί όλους τους υποψηφίους για το ενδιαφέρον τους και συγχαίρει θερμά τους τρεις νέους Υποτρόφους, στους οποίους εύχεται καλή επιτυχία στις σπουδές τους!

25/06/2017
Ημέρα του Ναυτικού – 25 Ιουνίου 2017

Η 25η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Ναυτικού, η οποία καθιερώθηκε το 2010 από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και από τότε εορτάζεται ως ένδειξη εκτίμησης της κοινωνίας στην προσφορά των ναυτικών, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα της ναυτιλίας, αλλά και την κινητήρια δύναμη της διεθνούς οικονομίας.

Η ημέρα αυτή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να προβληθούν οι πολλές ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος, οι οποίες απορρέουν από ειδικές εργασιακές συνθήκες, καθώς το πλοίο αποτελεί ταυτόχρονα το χώρο εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών. Σήμερα ο αριθμός των ναυτικών εκτιμάται σε 1.650.000, εκ των οποίων 775.000 είναι αξιωματικοί και 875.000 κατώτερο πλήρωμα.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός αφιέρωσε το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Ναυτικό στην αξία της προσφοράς των απανταχού ναυτιλλομένων (Seafarers Matter).

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του IMO κύριο Kitack Lim “το κατάλληλα καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι το πλέον απαραίτητο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, για ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον λειτουργίες, αναπτύσσοντας και στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη γαλάζια οικονομία”.

Ας γιορτάσουμε λοιπόν την 25η Ιουνίου 2017, παίρνοντας μέρος στην εκστρατεία του ΙΜΟ, χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag “#SeafarersMatter”. Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια του IMO, σχετικό quiz και video, είναι διαθέσιμα, στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://www.imo.org/en/About/Events/dayoftheseafarer/Pages/Day-of-the-Seafarer-2017.aspx

         

20/06/2017
Ενημέρωση για την MSC 98

Μεταξύ 7 και 16 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού – ΙΜΟ στο Λονδίνο η 98η Σύνοδος της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Safety Committee – MSC). Η HELMEPA έλαβε μέρος στις εργασίες της Επιτροπής ως Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τη σχετική αναφορά της HELMEPA με τις σημαντικότερες εξελίξεις στα θέματα που εξετάστηκαν από την Επιτροπή:

http://www.helmepa.gr/login/msc_gr.html (είσοδος για τα Μέλη)

09/06/2017
Η HELMEPA γιόρτασε τα 35 χρόνια λειτουργίας της

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, εκατοντάδες υποστηρικτές και φίλοι, με πρώτη παρούσα την κα Φωτεινή Π. Λιβανού, γιόρτασαν την Τρίτη 6 Ιουνίου, τα 35 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Π. Λιβανού.

Βουλευτές, εκπρόσωποι της Πολιτείας, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Αρχηγός του Στόλου, ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, πρώην Πρόεδροι της HELMEPA, μέλη της Ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, Πρόεδροι και Διευθυντές των AUSMEPA-Αυστραλία, CYMEPA-Κύπρο, NAMEPA-Βόρειος Αμερική και TURMEPA-Τουρκία καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού και ξένου ναυτιλιακού Τύπου τίμησαν την εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος κα Νίκη Λυμπεράκη.

Το τηλεοπτικό σποτ του «Γλάρου» του 1984, ένα video με στοιχεία της 35ετούς δράσης της HELMEPA και τη δήλωση της παρουσιάστριας πως η γενιά της μεγάλωσε με το μήνυμα «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» , συμπλήρωσε με σύντομη αναδρομή στις δράσεις της ένωσης στο χαιρετισμό του ο Δρ Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε στην εθελοντική συμβολή της HELMEPA στη ναυτιλιακή επιμόρφωση των Ελλήνων αξιωματικών, την περιβαλλοντική ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και των μαθητών καθώς και την ίδρυση ομοειδών ενώσεων σε άλλες 7 χώρες.

«Πλοιοκτήτες και ναυτικοί, εμπνευσμένοι από τον Γιώργο Π. Λιβανό, συνυπέγραψαν το 1982 κοινή διακήρυξη με την οποία η HELMEPA λειτουργεί και θα συνεχίσει όσο θα υπάρχει Ελληνική ναυτιλία» υπογράμμισε το Ιδρυτικό της Μέλος, Δρ Ματθαίος Δ. Λως, εκπρόσωπος και Ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Εκ μέρους των 15.000 Ελλήνων ναυτικών-μελών, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πλοίαρχος Μανώλης Τσικαλάκης, υπογράμμισε πως «οι Έλληνες ναυτικοί πιστεύουν στη HELMEPA που με το έργο της συνέβαλε και στο να περιβάλλονται με εκτίμηση από εθνικές ναυτιλιακές αρχές» .

«Το έργο και το παράδειγμα της HELMEPA χαρίζουν στην Ελλάδα μια ιδιαίτερη διάκριση, εφάμιλλη με την προνομιακή θέση του Ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία. Χρειάστηκε το όραμα, η δημιουργικότητα και η πίστη ενός μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή και πατριώτη – του Γιώργου Π Λιβανού – για να εκφράσει η Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ναυτιλιακή της παράδοση» ανέφερε ο κ. Βασίλης Φρ. Παπαχρηστίδης, δεύτερος Πρόεδρος της HELMEPA, στο χαιρετισμό του που διάβασε η κα Λυμπεράκη.

Τιμώντας τον κ. Ανδρέα Ποταμιάνο, που υπηρέτησε τους σκοπούς της HELMEPA επί σειρά ετών ως Μέλος του Δ.Σ., ο Δρ Γ. Γράτσος του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα. Ευχαριστώντας, ο κ. Ποταμιάνος επαίνεσε το όραμα του αείμνηστου Γ.Π. Λιβανού και έκανε μια σύντομη αναδρομή σε επιτεύγματα της HELMEPA μέσα από προσωπικές του εμπειρίες, ιδίως στο ξεκίνημα της.

Τιμήθηκε επίσης ο Πλοίαρχος Γιάννης Τσενεμπής, εταιρικό Μέλος της HELMEPA από το 1983, πρώτος και για πολλά χρόνια «ναυτοδάσκαλος» στα σεμινάρια της. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις προσωπικές του αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας στους κόλπους της Ελληνικής ναυτιλίας που ακόμη υπηρετεί. Επιδίδοντας του αναμνηστική πλακέτα, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης, εταιρικό Μέλος αλλά και Μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε πως πρώτη η HELMEPA αποδέχθηκε και εφάρμοσε στα σεμινάρια της το πνεύμα ασφάλειας, με το οποίο ήδη λειτουργούσε η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.

Περνώντας από τη ναυτική εκπαίδευση στην περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών, ο κ. Νίκος Τσάκος, πρώην Πρόεδρος της HELMEPA, επέδωσε στην κα Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου αναμνηστική πλακέτα σε εκτίμηση της υποστήριξης του αείμνηστου συζύγου της Καπ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στο πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», που συνεχίζουν τα παιδιά του και η Costamare Shipping. Η κα Κωσταντακοπούλου ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Η HELMEPA παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ναυτιλία το 1985 συμμετέχοντας σε έκθεση της Seatrade στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει από τότε σε κάθε «Ποσειδώνια» με πρωτοβουλία του ιδρυτή τους κ. Θεμιστολή Βώκου, Επίτιμο Μέλος της HELMEPA. Στο χαιρετισμό του εξέφρασε το θαυμασμό του στο όραμα του Γιώργου Λιβανού και όλων των συντελεστών για την επιτυχή πορεία της HELMEPA, την προσφορά της στη ναυτιλιακή επιμόρφωση και περιβαλλοντική και ευχήθηκε το έργο αυτό να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.

Στη μακρόχρονη συνεργασία της HELMEPA με το Λιμενικό Σώμα στον τομέα της πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης αναφέρθηκε ο Αρχηγός του Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης και με το Πολεμικό Ναυτικό, ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, Αρχηγός του Στόλου, που ευχαρίστησε την ένωση για τη δωρεάν συμμετοχή των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στα εκπαιδευτικά της προγράμματα.

Πρώτος νηογνώμονας Εταιρικό Μέλος ήταν το American Bureau of Shipping-ABS και στους λόγους για τους οποίους υποστήριξε αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία από την αρχή αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Χουλιαράκης, σημαίνον το 1983 στέλεχος του ABS.

Σημαντική ήταν και εξακολουθεί να είναι η συμβολή των Εταιρικών Μελών στην επιτυχή εξέλιξη της HELMEPΑ. Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους των πρώτων 3 Εταιρικών Μελών και για την επιπλέον συνδρομή τους στις ανάγκες της HELMEPA. Στον κ. Βασίλειο Κρουστάλλη, Senior Vice President του ABS στην Ευρώπη, τον κ. Γεώργιο Τεριακίδη, Regional Business Development Manager του DNV GL και τον κ. Θεοδόση Σταματέλλο, Area Manager, Greece, East Mediterranean and Adriatic του Lloyd’s Register. Και οι τρείς στους χαιρετισμούς τους επαίνεσαν την ένωση για τη συνεχιζόμενη εθελοντική προσφορά της στη ναυτιλία και την ευρύτερη κοινωνία, ανανεώνοντας τη δέσμευση τους να συνεχίσουν την υποστήριξη τους και στο μέλλον.

Συγχαρητήρια και ευχές για τη συνέχιση του έργου της είχαν την ευκαιρία να δώσουν στα Μέλη του ΔΣ και τα στελέχη της HELMEPA και οι 300 Έλληνες και ξένοι που τίμησαν την εκδήλωση κατά τη διάρκεια λιτής δεξίωσης, με την οποία έκλεισε η όμορφη βραδιά. Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκε συμβολικό αναμνηστικό της 35ετίας και το ειδικό, καλαίσθητο, στην Αγγλική, τεύχος του περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά», το οποίο οι εκδότες είχαν την πρωτοβουλία να αφιερώσουν στα 35 χρόνια της HELMEPA με στοιχεία που έλαβαν από τα αρχεία της.

07/06/2017
Η INTERMEPA τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-INTERMEPA συνεδρίασε την Τετάρτη 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Metropolitan στην Αθήνα, με αφορμή την 35η επέτειο της HELMEPA.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα ακόλουθα μέλη της Επιτροπής: κ. Warwick Norman, Πρόεδρος της AUSMEPA και της INTERMEPA, κ. Γιώργος Τσαβλίρης, Πρόεδρος της CYMEPA, Δρ. Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος HELMEPA και κ.κ. Δημήτρης Μητσάτσος και Νίκος Γερασίμου, Γενικός Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος αντίστοιχα και κ. Aksit Ozkural, Γενικός Διευθυντής της TURMEPA.

Στη διάρκεια γεύματος εργασίας, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αντάλλαξαν ιδέες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της INTERMEPA. Εκφράζοντας όλα τα μέλη, ο Πρόεδρος κ. W. Norman συνεχάρη τη HELMEPA για την 35η επέτειο λειτουργίας της καθώς και την κα Sadan Kaptanoglu, Αντιπρόεδρο της INTERMEPA για την εκλογή της ως πρώτη γυναίκα President Designate της BIMCO.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, που γιορτάζεται την 8η Ιουνίου 2017, τα μέλη της INTERMEPA, AUSMEPA στην Αυστραλία, CYMEPA στην Κύπρο, HELMEPA στην Ελλάδα, NAMEPA στη Βόρειο Αμερική, TURMEPA στην Τουρκία, UKRMEPA στην Ουκρανία και URUMEPA στην Ουρουγουάη, τιμούν το θέμα της σημαντικής αυτής Ημέρας “Οι Ωκεανοί μας, το Μέλλον μας” καθώς αντανακλά τη φιλοσοφία τους.

“Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν είναι ασυμβίβαστη με την εκμετάλλευση των θαλάσσιων και ωκεάνιων πόρων με την προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος θα ασκεί αυτή την εκμετάλλευση με φροντίδα, σύνεση και κατανόηση” όπως αναφέρουν οι ιδρυτικές Διακηρύξεις των MEPAs και της INTERMEPA.

Η συνεργασία μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται με τη θάλασσα, σε διάφορα μέρη του κόσμου, αποτελεί βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ώστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τους ωκεανούς και τον πλανήτη γενικότερα.

02/06/2017
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για θετική περιβαλλοντική δράση και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Είναι η μέρα που ο κάθε άνθρωπος σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, καλείται να δείξει με τον τρόπο του ότι κατανοεί το γεγονός πως αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος και εξαρτάται απόλυτα από αυτό.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος «Σύνδεση ανθρώπων με τη φύση» μας προτρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας, να χαρούμε τη φύση, να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τη σημασία της και να προωθήσουμε μηνύματα για την προστασία του πλανήτη που μοιραζόμαστε.

Η αξία της φύσης

Τις τελευταίες δεκαετίες η επιστημονική πρόοδος καθώς και η ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε τους αναρίθμητους τρόπους που η φύση στηρίζει την ύπαρξη και την ευημερία του ανθρώπου.

– Οι ωκεανοί, τα δάση και το έδαφος λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες για αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

– Αγρότες και ψαράδες εκμεταλλεύονται τη γη και τη θάλασσα για να μας δώσουν τροφή.

– Επιστήμονες παράγουν φάρμακα χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που προέρχεται από τα εκατομμύρια είδη που αποτελούν την εκπληκτική βιοποικιλότητα της Γης.

Εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες είναι συνδεδεμένοι με τη φύση και εκτιμούν πολύ καλά την εξάρτησή τους από το νερό και το γόνιμο έδαφος που αυτή τους παρέχει. Αυτοί είναι και οι πρώτοι που υποφέρουν όταν τα οικοσυστήματα απειλούνται από τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή ή την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Τα δώρα της φύσης, όπως ο καθαρός αέρας, οι όμορφες παραλίες, τα δέντρα, τα φρούτα κ.α. συχνά θεωρούνται δεδομένα, τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα που θα τα καταστήσει σπάνια. Με την ευκαιρία της μέρας αυτής καλό είναι να κατανοήσουμε όλοι τα οφέλη των λεγόμενων «υπηρεσιών οικοσυστήματος», από τα έντομα που επικονιάζουν οπωροφόρα δέντρα, μέχρι την ευεξία, ψυχαγωγία και υγεία που μας χαρίζει μια πεζοπορία ή το κολύμπι.

Πώς μπορείτε να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος;

– Επισκεφτείτε ένα Εθνικό Πάρκο ή άλλες περιοχές άγριας φύσης και προσπαθήστε να φτάσετε στην πιο απομακρυσμένη γωνιά. Καταγράψτε τι βλέπετε ή βάλτε στόχο να εντοπίσετε κάποιο σπάνιο ζώο ή συγκεκριμένο αριθμό από κάποιο έντομο π.χ. πεταλούδα!

– Μην αρκεστείτε μόνο στην παρατήρηση μιας όμορφης λίμνης, παραλίας ή δάσους, η σύνδεση με τη φύση μπορεί να αφορά όλες τις αισθήσεις. Χρησιμοποιείστε τ’ αυτιά σας για να ακούσετε τους ήχους, τη μύτη σας για να εντοπίσετε μυρωδιές, βγάλτε τα παπούτσια σας και νιώστε την άμμο και το έδαφος στα πέλματά σας!

– Γίνετε ένας πολίτης-επιστήμονας: Κατεβάστε στο κινητό σας την εφαρμογή «Marine LitterWatch» επισκεφτείτε μία κοντινή σας ακτή, καθαρίστε τη και καταγράψτε τα απορρίμματα που συναντήσατε. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος να συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία για τη ρύπανση των ακτών! Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή «iNaturalist», να τραβήξετε φωτογραφίες τα καταπληκτικά είδη από τον «καθημερινό» σας κόσμο, να ανεβάσετε τις παρατηρήσεις σας με την εφαρμογή και να βοηθήσετε να φτιαχτεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων ειδών, συνεισφέροντας έτσι στην επιστήμη!

– Τραβήξτε φωτογραφία ή βίντεο το αγαπημένο σας μέρος και βοηθήστε να φτιαχτεί το μεγαλύτερο άλμπουμ της φύσης στον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://worldenvironmentday.global/en/how-celebrate/picture-all-places-matter.

– Όπου κι αν βρίσκεστε προκαλέστε τον εαυτό σας να μαζέψει 10 ή 100 απορρίμματα από κάτω, ανάλογα με τις δυνατότητές σας!

– Δημιουργήστε μια πράσινη γωνιά στο σχολείο, τη γειτονιά, το γραφείο ή το σπίτι σας!

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ξεχωριστής αυτής μέρας τα μέλη της Παιδικής HELMEPA ετοίμασαν ζωγραφιές και μηνύματα για την προστασία του Περιβάλλοντος αλλά και των Ωκεανών, που γιορτάζουν τρεις μέρες μετά στις 8 Ιουνίου. Οι εργασίες των παιδιών βρίσκονται στο σύνδεσμο http://helmepajunior.gr/2017-minimata-HmPerKaiOkean.pdf

Στην εποχή μας, με τους τόσους περισπασμούς, εύκολα κανείς μπορεί να χάσει την προσοχή του από πράγματα που έχουν πραγματικά αξία και έτσι η σύνδεση με τη φύση μπορεί να είναι φευγαλέα. Θα ήταν υπέροχο η μέρα αυτή να γίνει το έναυσμα για να καταλάβουμε όλοι ότι χρειάζεται αρμονία μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης, για το καλό και των δύο!

         

29/05/2017
Περισσότεροι από 4.000 εθελοντές συμμετέχουν στην Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών της HELMEPA

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 100 καθαρισμοί σε παραλίες, βυθούς αλλά και ηπειρωτικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 4.350 εθελοντών σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, που συντόνισε η HELMEPA, στο διάστημα 5-25 Μαΐου 2017.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών-μελών των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Nαυτίλοι» από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συμμετείχαν επίσης εταιρείες-μέλη της HELMEPA, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, καταδυτικά κέντρα, τοπικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και απλοί πολίτες όλων των ηλικιών.

Στην Αττική, στις 12 Μαΐου, το Μητροπολιτικό Κολέγιο Πειραιά, εταιρικό Μέλος της HELMEPA, πραγματοποίησε καθαρισμό της παραλίας του Αχινού στον Πειραιά. Στις 13 Μαΐου, η Bernhard Schulte Shipmanagement, επίσης εταιρικό Μέλος, καθάρισε την παραλία στο Καβούρι, ενώ την ίδια ημέρα μαθητές-μέλη «Ναυτίλοι της HELMEPA» του St. Catherine’s British School καθάρισαν την ανανατολική πλευρά της ακτής και του δάσους του Σχινιά, ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά/Μαραθώνα για το τοπικό οικοσύστημα και κατέγραψαν ηλεκτρονικά απορρίμματα που συγκέντρωσαν, με χρήση της εφαρμογής Marine LitterWatch.

Στις 20 Μαΐου, το προσωπικό της Seaworld Management & Trading Inc., εταιρικού Μέλους της HELMEPA, ανέλαβε δράση στην παραλία της Βάρκιζας, και στις 23 Μαΐου τη σκυτάλη πήραν τα εταιρικά μέλη της HELMEPA, Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με τη συμμετοχή μαθητών από το Γ’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης, οι οποίοι εξόρμησαν στη δυτική πλευρά της ακτής και του δάσους του Σχινιά.

Στις 25 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέας και μετά από πρόσκληση του Δήμου, η HELMEPA συντόνισε τον καθαρισμό της παραλίας Κορησσίας με τη συμμετοχή μαθητών του τοπικού Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στις 26 Μαΐου, ο προγραμματισμένος καθαρισμός στην παραλία Βοτσαλάκια, με αφορμή τις «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά, με τη συμμετοχή μαθητών-μελών της Παιδικής HELMEPA του 14ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πρωινής καταιγίδας. Ωστόσο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης της ρύπανσης από στέλεχος της HELMEPA που τους επισκέφθηκε στο σχολείο τους, στα Καμίνια. Με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια οι μικροί εθελοντές μίλησαν για τις περιβαλλοντικές τους δράσεις και για τις προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσουν όλους στη γειτονιά να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον.

Οι εθελοντικές δράσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Η HELMEPA θα παρευρεθεί στον καθαρισμό του άλσους Συγγρού στις 11 Ιουνίου που θα πραγματοποιήσουν τα εταιρικά Μέλη της HELMEPA, TMS Tankers Ltd. και TMS Cardiff Gas Ltd. καθώς και στον υποβρύχιο καθαρισμό της Aegean Rebreath στο Σούνιο.

Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονέμονται αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής. Τα συνολικά στοιχεία που θα προκύψουν από την επεξεργασία των δελτίων καταγραφής απορριμμάτων θα δημοσιευτούν με το πέρας όλων των εθελοντικών δράσεων. Η HELMEPA συγχαίρει θερμά τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές που για άλλη μια φορά στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές.

Όλοι οι καθαρισμοί φαίνονται στο χάρτη της Εκστρατείας http://bit.ly/2qEQhko

     

18/05/2017
35η Γενική Συνέλευση των Μελών της HELMEPA

Ιστορικό χαρακτήρα είχε την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, η 35η Τακτική Γενική Συνέλευση της HELMEPA, καθώς φιλοξενήθηκε από την Εταιρεία-Μέλος CERES, στον ίδιο χώρο που έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση πριν από 35 χρόνια.

Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν ο Δρ Γ. Γράτσος, Πρόεδρος της HELMEPA, με Γραμματείς την κα Θ. Παπαεμμανουήλ της ANANGEL MARITIME SERVICES Inc. και τον κ. Η. Στεργιόπουλο της GASLOG LNG SERVICES Ltd.

Ο Δρ Γράτσος, στo σύντομo χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις δράσεις της ένωσης τονίζοντας την επιμόρφωση των αξιωματικών στον προσομοιωτή γέφυρας, που η HELMEPA απέκτησε χάρις στις προσπάθειες του προκατόχου του Δρα Ι. Κούστα και την ευγενική χορηγία του Εταιρικού Μέλους DNV GL. Αναφερόμενος στα επιμορφωτικά σεμινάρια που προσφέρει η HELMEPA, που τα παρακολουθούν περίπου 350 αξιωματικοί και στελέχη Εταιρειών Μελών κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος τόνισε πως είναι πιθανώς τα μοναδικά παγκοσμίως γιατί δεν εστιάζουν μόνο στους ναυτιλιακούς κανονισμούς αλλά και στην πρακτική εφαρμογή και τη λειτουργική εμπειρία των Γραφείων. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται από Επιτροπή 12 έμπειρων στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών που διαχειρίζονται περίπου 350 πλοία – δεξαμενόπλοια, bulk carriers, πλοία εμπορευματοκιβωτίων, Product Carriers, Chemical Carriers και LNG – Νηογνωμόνων και προσωπικού της Γραμματείας του Ναυτιλιακού Κέντρου της HELMEPA. Ως εκ τούτου, τα σεμινάρια αυτά προσφέρουν την πείρα εταιριών, και ναυτικών των πλοίων που επισκέπτονται το χρόνο περίπου 3.000 λιμάνια στα οποία αντιμετωπίζουν συνεχώς ελέγχους από αρχές.

Ο Δρ. Γράτσος σημείωσε επίσης πως το έργο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και με την 3ετή «Εκστρατεία» την οποία χρηματοδοτεί το Lloyd’s Register Foundation ενώ συνεχίζεται και η διεθνής συνεργασία με το δίκτυο των MEPAs. Κλείνοντας, ο Πρόεδρος είπε πως «όλοι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, έλεγχοι, ποινές και πρόστιμα έχουν δημιουργηθεί από τη διεθνή κοινότητα γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ μας άτομα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει το σημαντικό όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτούς θέλουμε να πλησιάσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε να γίνουν καλύτεροι, για το συμφέρον τους και του περιβάλλοντος» .

Ο Γενικός Διευθυντής, κ. Δ. Κ. Μητσάτσος παρουσίασε τα πεπραγμένα του 2016, τα οποία η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα. Ο Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ν. Μπαφαλούκος περιέγραψε την οικονομική εικόνα κατά το 2016. Οι Ελεγκτές, Moore Stephens, παρουσίασαν την οικονομική κατάσταση που ομόφωνα ενέκρινε η Συνέλευση απαλλάσσοντας τα Μέλη του Συμβουλίου και τους Ελεγκτές από κάθε διαχειριστική ευθύνη για το 2016 και εκλέγοντας τους για το 2017.

Ο κ. Bill Box, Senior Manager and Commercial Area Manager for Greece/Cyprus του Εταιρικού Μέλους INTERTANKO, μετέφερε στη Συνέλευση το θαυμασμό όλων των Μελών αυτής της διεθνούς ένωσης για το έργο της HELMEPA, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση προσομοιωτή γέφυρας, στις δράσεις της Παιδικής HELMEPA και στους εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών. Κλείνοντας είπε πως «ο εμπνευστής της ένωσης, ο αείμνηστος Γ. Λιβανός, θα ήταν ενθουσιασμένος βλέποντας, 35 χρόνια μετά, το έργο της HELMEPA αλλά και των ομοειδών Ενώσεων-MEPAs παγκόσμια» .

Τη Συνέλευση τίμησαν ο Πρόεδρος της CYMEPA κ. Γ. Τσαβλίρης, τα Ιδρυτικά Μέλη της HELMEPA Δρ Μ. Λως και κ. Ν. Σούτος και τα Επίτιμα Μέλη κ.κ. Π. Ιωαννίδης, Ι. Πολυχρονόπουλος και Ν. Τσαβλίρης.

Ακολούθησε ελαφρύ μπουφέ που ευγενικά προσέφερε η εταιρεία CERES.

   

11/05/2017
Στη HELMEPA το Βραβείο ΕΥΚΡΑΝΤΗ για την Καλύτερη Στρατηγική Επικοινωνίας

Χθες, 9 Μαΐου 2017, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, τα ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ απένειμαν τα Βραβεία ΕΥΚΡΑΝΤΗ 2016.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Α/ΛΣ, εκπροσώπων ναυτιλιακών φορέων, εταιρειών και Τύπου, η HELMEPA τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερης στρατηγικής επικοινωνίας, για “την οργανωμένη, σταθερή, διαυγή και ουσιαστική επικοινωνιακή πολιτική μέσω της συνεργασίας με εκπροσώπους των ΜΜΕ”.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Εμ. Τσικαλάκης, προλογίζοντας την απονομή, είπε:

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που εκπροσωπώ τη μεγάλη ναυτική οικογένεια των Ελλήνων πλοιάρχων και είναι μεγάλη η χαρά για μένα ειδικά, που ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, δίνω αυτό το βραβείο στην HELMEPA. Με την HELMEPA μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί, λόγω των κοινών στόχων και αγώνων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πλούτου. Όλοι εμείς οι Έλληνες πλοίαρχοι, δεν ξεχνάμε τις προσπάθειες των πρωτοπόρων της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – 35 χρόνια τώρα – για καλλιέργεια υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσω πολλαπλής πληροφόρησης και επιμορφωτικών σεμιναρίων… τους οφείλουμε πολλά!

Η αποδοχή των στόχων της HELMEPA από το σύνολο του ναυτικού κόσμου, ναυτικών και πλοιοκτητών, δείχνει ότι το όραμα του αείμνηστου πλοιοκτήτη Γιώργου Λιβανού βρήκε ευήκοα ώτα και υλοποιήθηκε από άξια και ευαισθητοποιημένα στελέχη. Παραδίδοντας το βραβείο ΕΥΚΡΑΝΤΗ, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την επιλογή της βράβευσης και το γεγονός ότι βρίσκονται δίπλα στη ναυτική κοινότητα και στην HELMEPA για το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο που επιτελεί… θερμά συγχαρητήρια.»

Παραλαμβάνοντας το Βραβείο, ο Πρόεδρος της HELMEPA Δρ. Γ. Γράτσος ευχαρίστησε θερμά τα ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ εκ μέρους των συναδέλφων του στο Διοικητικό Συμβούλιο, της Γραμματείας και κυρίως των εθελοντών Μελών της HELMEPA. Αναφέρθηκε στον αείμνηστο Γιώργο Π. Λιβανό που εμπνεύστηκε να ενώσει, ευαισθητοποιώντας εθελοντικά και πρωτοποριακά, ναυτικούς και πλοιοκτήτες. Τόνισε ακόμη την προσφορά επιμόρφωσης στους αξιωματικούς Ε.Ν. με προσομοιωτή, σεμινάρια και e-learning και ανέφερε τις αδελφές ενώσεις – MEPAs που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες 7 χώρες και συνεργάζονται υπό την INTERMEPA. Κλείνοντας, ο Δρ. Γράτσος επισήμανε πως τα Μέλη της HELMEPA συνειδητοποίησαν από την αρχή την ανάγκη ευαισθητοποίησης της νεότερης γενιάς για τη θάλασσα και το περιβάλλον, «πράγμα που κάνουμε με ολοένα εντατικότερους ρυθμούς» .

Όλοι μας στη HELMEPA συγχαίρουμε θερμά όλους τους βραβευθέντες καθώς και τους διοργανωτές και υποστηρικτές της εκδήλωσης!

   

04/05/2017
Μνημόνιο Συνεργασίας HELMEPA και Dubai Council for Marine and Maritime Industries

Σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA και η United Arab Emirates Offshore and Shipping Industry, εκπροσωπούμενη από το Dubai Council for Marine and Maritime Industries (DcmmiEmirates).

Η τελετή της υπογραφής έγινε στην Αθήνα στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης της Joint Cooperation Committee Ελλάδος και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρουσία των Υπουργών Γ. Κατρούγκαλου και Γ. Σταθάκη και του Minister of State of UAE, Dr. Sultan Bin Ahmad Al Jaber.

Υπογράφοντας το Μνημόνιο, ο Δρ Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος της HELMEPA και ο κ. Khamis Juma Buamim Πρόεδρος της DcmmiEmirates, δέσμευσαν τους δύο οργανισμούς όπως συνεργαστούν εθελοντικά για να ιδρύσουν την Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος των Εμιράτων-EMEPA (Emirates Marine Environment Protection Association). Η νέα Ένωση θα είναι μη-κερδοσκοπική και με κύριο σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας.

Λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας παρέχονται σε ένα από κοινού συμφωνημένο Σχέδιο Δράσης.

     

02/05/2017
Τα μέλη της Παιδικής HELMEPA ζωγραφίζουν για το θαλάσσιο κόσμο!

Ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής της Παιδικής HELMEPA με θέμα: «Τι πλούσιος που είναι ο βυθός, θαλάσσιος κόσμος μαγικός!». Οι μικροί εθελοντές του Προγράμματος αποτύπωσαν στο χαρτί τη μαγεία του βυθού και του θαλάσσιου κόσμου και με τα έργα τους μας θύμισαν γιατί οφείλουμε να τους προστατεύουμε.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε 2 κατηγορίες: (α) παιδιά 5-7 ετών και Κέντρων Ειδικής Αγωγής και (β) μαθητές 8-12 ετών. Συνολικά έλαβαν μέρος 336 Ομάδες του Προγράμματος από 104 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας με 314 ζωγραφικά έργα.

Οι Ομάδες και το Προεδρείο του Προγράμματος μέσω ψηφοφορίας επέλεξαν τα έργα που θέλουν να βραβευθούν, απονέμοντας τα Βραβεία σε κάθε κατηγορία ως εξής:

Κατηγορία 5-7 ετών και Κέντρων Ειδικής Αγωγής

 • Α’ Βραβείο: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΄Αμφισσας, Ομάδα 60(Κ), 9-15 ετών
 • Β’ Βραβείο: Εκπαιδευτήρια «Ηλιάδη», Σαλαμίνα, Ομάδες 1932(Α)-1933(Α)-1934(Α)-1935(Α), 7 ετών
 • Γ’ Βραβείο: Νηπιαγωγείο Μαυροθάλασσας Σερρών, Ομάδες 2278(Ν)-2279(Ν), 5 ετών

Κατηγορία 8-12 ετών

 • Α’ Βραβείο: Εκπαιδευτήρια «Ηλιάδη», Σαλαμίνα, Ομάδες 2749(Β)-2750(Β)-2751(Β), 9 ετών
 • Β’ Βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Λουτροχωρίου Πέλλας, Ομάδα 388(Ε), 11-12 ετών
 • Γ’ Βραβείο: 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, Ομάδα 1029(Δ), 12 ετών

Τα Α’ Βραβεία εκτυπώθηκαν σε Αφίσες με τα ονόματα των μικρών δημιουργών και του Εθελοντή Εκπαιδευτικού, ελληνικά και αγγλικά, και διανέμονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στα Μέλη των Ομάδων που κέρδισαν τα Β’ και Γ’ Βραβεία δίνονται Έπαινοι Συμμετοχής.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μικρούς καλλιτέχνες για τα υπέροχα έργα τους!

Σημείωση:
Όλα τα έργα ζωγραφικής των δύο κατηγοριών μπορείτε να τα δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
http://www.helmepajunior.gr/pdf/DrawingCompetition2017-1.pdf
http://www.helmepajunior.gr/pdf/DrawingCompetition2017-2.pdf

28/02/2017
Η HELMEPA χαιρετίζει την εκστρατεία «Καθαρές Θάλασσες» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η HELMEPA χαιρετίζει την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για τα θαλάσσια απορρίμματα με τίτλο «Καθαρές Θάλασσες» (“Clean Seas Campaign”). Η εκστρατεία αυτή, που ξεκίνησε επίσημα την 23 Φεβρουαρίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ωκεανούς, στο Μπαλί της Ινδονησίας, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για την επίτευξη των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα του Στόχου 14.1: «Μέχρι το 2025, να έχει επιτευχθεί πρόληψη και σημαντική μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και ειδικά αυτής που προέρχεται από δραστηριότητες στην ξηρά, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων και του ευτροφισμού.»

Η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα με πλαστικά, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Υπολογίζεται πως σε θάλασσες και ωκεανούς καταλήγουν κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων! Μια τεράστια απειλή για τους πληθυσμούς 600 ειδών θαλάσσιων οργανισμών, οι οποίοι τραυματίζονται ή πεθαίνουν επειδή παγιδεύονται σε αυτά ή τα τρώνε. Σημαντικές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις των απορριμμάτων σε παράκτιες περιοχές λόγω της αισθητικής ρύπανσης, της μειωμένης τουριστικής κίνησης, του κόστους καθαρισμού κ.ά.

Το πρόβλημα αυτής της ρύπανσης επεσήμανε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 η HELMEPA, με πρωταγωνιστή τον γνωστό Γλάρο και το διαχρονικό σύνθημα «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές».

Η νέα εκστρατεία του ΟΗΕ στοχεύει στη δέσμευση κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα καθώς και του ευρύτερου κοινού για μείωση των πλαστικών. Για παράδειγμα, η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις μπορούν να εξαλείψουν σταδιακά τη χρήση μικροπλαστικών σε σκευάσματα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, να βελτιώσουν τη διαχείριση πλαστικών και να δεσμευτούν στον επανασχεδιασμό, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση πλαστικών. Ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει καθημερινές συνήθειες, όπως να αντικαταστήσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας με πάνινη, να χρησιμοποιεί θερμός ή παγούρι για νερό και να αποφεύγει πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.

Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η HELMEPA θα ενισχύσει περαιτέρω την ενημέρωση των εθελοντών Μελών της, 14.000 Ελλήνων ναυτικών, 200 οργανισμών και εταιρειών και 400 πλοίων για το σημαντικό αυτό πρόβλημα. Επίσης, θα ενδυναμώσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των 10.000 μαθητών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στα προγράμματα «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» και θα επιδιώξει ευρύτερη συμμετοχή στις 250 περίπου δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού που συντονίζει κάθε χρόνο με τη συνδρομή εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.

         

14/02/2017
Μνημόνιο Συνεργασίας HELMEPA – RINA HELLAS

Σήμερα, Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, o Δρ Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA και ο κ. Σπυρίδων Ζολώτας, Area Manager Ελλάδας και Κύπρου της RINA HELLAS, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών, στα γραφεία της HELMEPA.

Το Μνημόνιο αφορά την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων καθώς και της κατάρτισης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αποτελεσματικής, ασφαλούς και φιλικής προς το περιβάλλον ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Προς τούτο και ως πρώτο βήμα, θα χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο Προσομοιωτής Γέφυρας της HELMEPA στο πλαίσιο του Εθελοντικού Συστήματος Διαχείρισης Ικανότητας, ένα σύστημα που ανέπτυξε ο RINA για την αξιολόγηση και τη συνεχή βελτίωση των τεχνικών και μη τεχνικών δεξιοτήτων του προσωπικού πλοίων.

Ευχάριστη έκπληξη για όλους ήταν η συμπτωματική επίσκεψη στα γραφεία της HELMEPA κατά την υπογραφή, του κ. Warwick Norman, Προέδρου της Αυστραλιανής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – AUSMEPA και της INTERMEPA, ο οποίος και χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή ως ακόμη μια συνέργεια προς όφελος του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλίας.

Μετά την υπογραφή, ακολούθησε σύντομη σύσκεψη όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επιμόρφωση των αξιωματικών ΕΝ κάτω από τις παρούσες συνθήκες και τις προκλήσεις της εποχής.

       

19/01/2017
Εμπλουτισμένο Πρόγραμμα «e-Learning» της HELMEPA

Ξεκίνησε η διάθεση του εμπλουτισμένου με 4 νέα θέματα Προγράμματος e-Learning της HELMEPA σε εταιρείες Μέλη της και Μη, με τα παρακάτω δύο «επιμορφωτικά πακέτα» στην αγγλική:

Environmental Training Course

 • SOPEP (Shipboard Oil Pollution Emergency Plan)
 • Vessel General Permit
 • Ballast Water Management
 • Marine Litter – MARPOL Annex V
 • Ship’s Emission Control Worldwide and in ECAs
 • Oil Record Book, Part I
 • Sewage and Grey Water Management Onboard

Safety related Training Course

 • Risk Assessment during loading/unloading operations in tankers
 • Accident prevention during lifeboats
 • Safe entry into enclosed spaces
 • Navigation in dense and controlled traffic
 • Weaknesses related to Fire Safety
 • Maritime Labour Convention – general overview
 • Passage Planning (with reference to PSSAs)

Κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα περιλαμβάνει:

– Παρουσίαση PowerPoint,
– 30 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice) για να διαπιστώσει ο χρήστης τί απεκόμισε, έχοντας στη διάθεσή του 3 προσπάθειες για να φθάσει σε ποσοστό επιτυχίας 66% και άνω και να λάβει Πιστοποιητικό,
– Φόρμα αξιολόγησης που ο χρήστης συμπληρώνει με σχόλια και παρατηρήσεις για τυχόν βελτίωση της παρουσίασης.

Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο http://helmepa.gr/gr/elearning.php

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
 • en
 • el
27 September 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Ειδήσεις Παλιές ανακοινώσεις