Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Εθελοντικοί Καθαρισμοί Ακτών

Το 1983, η HELMEPA, με σύμβολο της το “Γλάρο”, ξεκίνησε συντονισμένες καλοκαιρινές εκστρατείες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόσκοποι και μαθητές συμμετείχαν σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, κυρίως στην Αττική.

Έκτοτε, οι καθαρισμοί ακτών έχουν καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της ρύπανσης με στερεά απορρίμματα. Επίσης, η υιοθεσία και ο καθαρισμός ακτής αποτελεί την πιο δημοφιλή δραστηριότητα του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού Προγράμματος “Παιδική HELMEPA”, που από το 1993 προσφέρεται σε μαθητές ηλικίας 5-13 ετών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα.

O Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο.

Ως εθνικός συντονιστής αυτών των δράσεων στην Ελλάδα, η HELMEPA προσκαλεί τα μέλη της, συνεργαζόμενους φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλη την χώρα να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια αφιερώνοντας μερικές ώρες στον καθαρισμό αγαπημένης τους ακτής, τμήματος του βυθού, όχθης ποταμού ή λίμνης, δασικής έκτασης ή πάρκου.

Για την υποστήριξη των δράσεών τους, η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες έντυπο ενημερωτικό υλικό και το ειδικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων που καλούνται να επιστρέψουν συμπληρωμένο. Eπίσης, συμβάλλει στην προβολή των εθελοντικών αυτών δράσεων πανελλαδικά και στο εξωτερικό. Η επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγονται προσφέρουν χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα για τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων και δημοσιοποιούνται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη  της ρύπανσης από απορρίμματα.

Εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει η HELMEPA παρακολουθεί την εξέλιξη του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ελλάδα και συνεργάζεται με εθνικούς και διεθνείς φορείς (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – UNEP/MAP, Εuropean Environment Agency, Ocean Conservancy, Algalita, κ.ά.) με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

———————–

Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών για το 2018 οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από τη HELMEPA μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου στη διάρκεια του Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον στη χώρα μας. Συνολικά 124 παράκτιοι και 12 υποβρύχιοι καθαρισμοί οργανώθηκαν με τη συμμετοχή 4.082 εθελοντών. Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε μέρος τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2018, της παλαιότερης και μεγαλύτερης στο είδος της παγκόσμιας εκστρατείας, με ετήσια συμμετοχή άνω των 700.000 εθελοντών σε 100 χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα, με το σύνθημα «Στο κυνήγι του χαμένου… πλαστικού» και την υποστήριξη του National Geographic – FOX Networks Group Greece ως Στρατηγικό Συνεργάτη Επικοινωνίας, μικροί και μεγάλοι καθάρισαν συνολικά 75 χιλιόμετρα ακτογραμμής συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 5 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους τα 880 κιλά ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές έχει αξία καθώς παρουσιάζει μια εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών της χώρας μας μετά την επίσκεψη εκατομμυρίων Ελλήνων και ξένων παραθεριστών το περασμένο καλοκαίρι.

Στα 121.959 τεμάχια απορριμμάτων που συνέλλεξαν οι εθελοντές περιλαμβάνονται από μικρά κομμάτια θρυμματισμένου πλαστικού μέχρι μεταλλική ψησταριά!

Είδος τμχ.
Αποτσίγαρα 31.524
Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών 12.049
Κομμάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ. 12.016
Καλαμάκια 11.354
Κομμάτια φελιζόλ άνω των 2,5 εκ. 5.887
Πλαστικά μπουκάλια 5.810
Πλαστικά ποτήρια και καπάκια μιας χρήσης 5.239
Πλαστικές σακούλες 3.636
Κομμάτια χαρτιού άνω των 2,5 εκ. 3.572
Γυάλινα μπουκάλια και σπασμένα κομμάτια 2.822

Αν και τα αποτσίγαρα συνεχίζουν να αποτελούν το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές, κυρίαρχα στην πρώτη δεκάδα και το 2018 παραμένουν τα πλαστικά μιας χρήσης όπως μπουκάλια και καπάκια, ποτήρια, καλαμάκια και σακούλες, που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι αυτά τα πλαστικά αποτελούν το 32% του συνόλου των απορριμμάτων στη φετινή εκστρατεία, δηλαδή περίπου 1 στα 3 απορρίμματα, ενώ πριν μια δεκαετία, το 2008, αποτελούσαν μόνο το 13% του συνόλου των απορριμμάτων. Η σημαντική αυτή αύξηση της ρύπανσης των ακτών με πλαστικά μιας χρήσης δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμια τάση που συνδέεται με τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής και χρήσης τους σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οδηγεί διακρατικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνήσεις και μεγαλουπόλεις στην επιβολή υποχρεωτικών μέτρων για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και την πρόληψη της ρύπανσης.

Ακόμη, οι εθελοντές βρήκαν στις ακτές και μάζεψαν 2.590 αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και 1.390 μεταλλικά καπάκια μπουκαλιών, 2.152 πλαστικές και 1.369 χάρτινες συσκευασίες τροφίμων, 1.743 πακέτα και συσκευασίες τσιγάρων/καπνού, 1.452 κομμάτια σχοινί/σπάγγο, 1.150 κομμάτια παλέτας/ξύλου, 1.111 αναπτήρες, 1.036 είδη προσωπικής υγιεινής, 1.035 τμχ συσκευασιών φελιζόλ για αλιεύματα, 573 κομμάτια αλιευτικών διχτυών και  504 πετονιάς, 803 τμχ υφασμάτινου ρουχισμού, 24 σαγιονάρες και 12 παπούτσια, 761 οικοδομικά υλικά, 591 παιδικά παιχνίδια, 438 κονσέρβες, 428 πλαστικά δοχεία καθαριστικών/λαδιού, 153 ελαστικά οχημάτων, 223 οικιακές μπαταρίες και 5 αυτοκινήτου, 115 σημαδούρες, 45 ηλεκτρικές συσκευές, 6 πλαστικές καρέκλες και μεταλλικό τραπέζι, 4 μεταλλικά καρότσια σούπερ μάρκετ, 3 ξαπλώστρες και 4 ομπρέλες παραλίας, 2 πορτοφόλια με 18 νομίσματα, 3 πιπίλες,  ένα ταψί, μεταλλική ψησταριά και 2 σχάρες ψησίματος!

Στις δράσεις συμμετείχαν με ενθουσιασμό παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα καθώς και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες. Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους η HELMEPA απένειμε 1.453 αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής σε αναγνώριση του εθελοντικού τους έργου. Επίσης, οι ακόλουθες εταιρείες-Μέλη της HELMEPA οργάνωσαν και πραγματοποίησαν εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών με τη συμμετοχή στελεχών και των οικογενειών τους:

  • Danaos Shipping Co. Ltd
  • DNV GL
  • ENESEL A.
  • Ionia Management S.A.
  • LAMDA Flisvos Marina Α.Ε.
  • Polembros Shipping
  • Tsakos Columbia Shipmanagement (TMC) A.

Πλήρης κατάλογος όσων συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2018 στην Ελλάδα βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://helmepa.gr/wp-content/uploads/2019/01/2018-ICC-FOREIS.pdf

Οι δράσεις του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών προβλήθηκαν από εθνικά και τοπικά ΜΜΕ συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την ανάγκη πρόληψης της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα. Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά το National Geographic – FOX Networks Group Greece και τα άλλα ΜΜΕ για την υποστήριξη τους στην εκστρατεία και συγχαίρει όλους τους φορείς και εθελοντές γιατί με τη συμμετοχή τους σε αυτές τις πρωτοβουλίες δίνουν το παράδειγμα μιας πιο υπεύθυνης συμπεριφοράς προς το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της πατρίδας μας.

 

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
8 April 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εθελοντικοί Καθαρισμοί Ακτών