Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Πολικές Αρκούδες-Πυρηνικά Υποβρύχια-Απορρίμματα στον Αρκτικό Κύκλο

18 Ιαν 2019

Ενδεικτική εικόνα των επιπτώσεων του ανθρώπινου «πολιτισμού» ακόμη και σε απόμερα οικοσυστήματα του πλανήτης μας, όπως η Αρκτική, παρουσιάζει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας “Sunday Express”, που αναδημοσιεύει η “Daily Mail” την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, μία πολική αρκούδα, που ψάχνει για τροφή σε περιοχή του Αρκτικού Κύκλου, εντοπίζει ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που αναδύθηκε ενώ περιπολούσε στην περιοχή, βόρεια των νορβηγικών νησιών Svalbard και Jan Mayen, για να ξεφορτωθεί μερικές σακούλες με σκουπίδια. Η περίεργη αρκούδα, βάρους άνω των 400 κιλών, αποφασίζει να ανέβει στο υποβρύχιο να δει τι γίνεται, ενώ στα 120 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου δίνεται εντολή να μείνουν εντός.

Οι πολικές αρκούδες ζουν σε περιοχές του Αρκτικού Κύκλου σε ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Γροιλανδία και Νορβηγία. Περίπου 3.000 πολικές αρκούδες ζουν στις βόρειες περιοχές της Νορβηγίας και της Ρωσίας, αλλά όπως και άλλα είδη στην περιοχή, απειλούνται από τη ρύπανση με απορρίμματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο περιστατικό μεταξύ πολικών αρκούδων και πλοίων που απορρίπτουν σκουπίδια στην Αρκτική ζώνη.

Τον Οκτώβριο 2018, τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν πολικές αρκούδες που έψαχναν για τροφή να κυνηγούν τρομοκρατημένους κατοίκους στους δρόμους της ρωσικής πόλης Dikson. Σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται στην αστυνομία να πυροβολήσει και σκοτώσει αρκούδα εκτός και εάν απειλείται άμεσα ανθρώπινη ζωή.

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
20 September 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Ειδήσεις Πολικές Αρκούδες-Πυρηνικά Υποβρύχια-Απορρίμματα στον Αρκτικό Κύκλο