• calendar

Πάρτε μέρος στην Εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»

 

Σας προβληματίζει το θέαμα των πλαστικών και άλλων απορριμμάτων στις ακτές και το φυσικό μας περιβάλλον; Η κατάσταση θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους. Κάθε χρόνο περίπου 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσές μας. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τη ζωή στον πλανήτη μας, με τους επιστήμονες να αναφέρουν πως 800 είδη ζώων απειλούνται από τη ρύπανση με πλαστικά.

 

plastics animals gr

plastics seabirds gr

 

Τα πλαστικά επηρεάζουν και τις πιο απόμακρες περιοχές του πλανήτη μας με πλούσια βιοποικιλότητα, από τα νησιά Κόκος στον Ινδικό Ωκεανό, με ελάχιστους κατοίκους, έως το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την Τάφρο των Μαριανών και την άγρια ζωή του Αμαζονίου.

 

Παρόλο που το πλαστικό έφερε μια «επανάσταση» στη ζωή μας από το 1950 και μετά, κάνοντας την καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη, τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν πλέον μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη μας. Περισσότερο από το 40% του πλαστικού χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και στη συνέχεια πετιέται.

 

plastics 350mil tons gr

 

Αναρωτιέστε λοιπόν «Τι μπορώ να κάνω εγώ;» για να γίνω μέρος της λύσης αυτού του παγκόσμιου προβλήματος;

 

Το πρώτο βήμα είναι να κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, περιορίζοντας όσο μπορούμε τα πλαστικά μιας χρήσης. Η αλήθεια είναι ότι το πλαστικό έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας: βρίσκεται παντού, στις συσκευασίες των προϊόντων, στα υφάσματα, στα κινητά τηλέφωνα, στα συστατικά καλλυντικών, και σε αναρίθμητα άλλα προϊόντα. Ο περιορισμός του λοιπόν, μπορεί να φαίνεται δύσκολος, είναι όμως πολύ πιο απλός απ΄ όσο φαντάζεστε! Μειώστε σήμερα το πλαστικό σας αποτύπωμα, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα.

 

plastics no single use gr

 

Σε δεύτερο επίπεδο, μπορείτε να δηλώσετε τη δέσμευσή σας ακόμα πιο ενεργά, αναλαμβάνοντας δράση! Η συμμετοχή σε μια δράση καθαρισμού είναι μια πολύ καλή αρχή για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας και να διατηρήσουμε τις θάλασσες, τα δάση, τα ποτάμια και όλο το φυσικό μας περιβάλλον καθαρό.

 

Η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα την Εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σας προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να πάρετε μέρος, οργανώνοντας μια εξόρμηση για τον καθαρισμό κοντινής σας ακτής, πάρκου ή δάσους ή ακόμα και της γειτονιάς σας.

 

Οι δράσεις της Εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συγκεντρώστε φίλους, συμμαθητές ή συναδέλφους και γίνετε κι εσείς ένας από τους χιλιάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στέλνοντας ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για καθαρότερο περιβάλλον.

 

Η διαδικασία είναι απλή: ακολουθείστε τα παρακάτω 6 βήματα για να πραγματοποιήσετε τον καθαρισμό σας με ασφάλεια.

 

cleanup safe steps gr

 

Οι εθελοντές καλούνται να συμβάλουν στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που θα συλλέξουν προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους. Τα στοιχεία αυτά επεξεργάζονται από τη HELMEPA και προωθούνται στους αρμόδιους διεθνείς φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση.

  1. Δελτίο Καταγραφής Καθαρισμού Ακτής
  2. Δελτίο Καταγραφής Υποβρύχιου Καθαρισμού

 

Χρήσιμες συμβουλές

 

  1. Χρόνοι διάλυσης απορριμμάτων στη θάλασσα
  2. Top 10 απορρίμματα στις ελληνικές ακτές το 2020
  3. Οδηγός ανακύκλωσης απορριμμάτων για τους Μπλε Κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
  4. Οδηγός για online καταγραφή των απορριμμάτων με κινητό τηλέφωνο ή tablet μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Marine Litter Watch του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency – ΕΕΑ) σε συνεργασία με τη HELMEPA

 

Παρακαλούμε στείλτε μας συμπληρωμένα τα δελτία καταγραφής και φωτογραφίες από τη δράση σας εφόσον θέλετε να την προβάλουμε στα κοινωνικά μας δίκτυα.

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 cleanup helmepa