• calendar

2022 CleanUpEuropeHelmepaPoster

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

 

Σας προβληματίζει, σας στενοχωρεί, η θέα  πλαστικών και άλλων απορριμμάτων στις ακτές και το φυσικό μας περιβάλλον;

 

12 εκατομμύρια περίπου τόνοι πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσές μας, κάθε χρόνο. Οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές για τη ζωή στον πλανήτη μας, με τους επιστήμονες να αναφέρουν πως 800 είδη ζώων απειλούνται από τη ρύπανση με πλαστικά.

 

Τα πλαστικά επηρεάζουν ακόμα και τις πιο απόμακρες περιοχές του πλανήτη μας με πλούσια βιοποικιλότητα, από τα νησιά Κόκος στον Ινδικό Ωκεανό, με ελάχιστους κατοίκους, έως το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την Τάφρο των Μαριανών και την άγρια ζωή του Αμαζονίου

 

plastics animals gr

plastics seabirds gr

 

 

Παρόλο που το πλαστικό έφερε μια «επανάσταση» στη ζωή μας από το 1950 και μετά, κάνοντας την καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη, τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν πλέον μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη μας. Κι όμως, 40% του πλαστικού χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και στη συνέχεια πετιέται.

 

 

plastics 350mil tons gr

 

 

Τι μπορώ να κάνω εγώ;
για να γίνω μέρος της λύσης αυτού του παγκόσμιου προβλήματος

 

 

Πρώτο βήμα: μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας

 

Περιορίζουμε όσο μπορούμε τα πλαστικά μιας χρήσης. Η αλήθεια είναι ότι το πλαστικό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας: βρίσκεται παντού, στις συσκευασίες των προϊόντων, τα υφάσματα, τα κινητά τηλέφωνα, τα συστατικά καλλυντικών, και σε αναρίθμητα άλλα προϊόντα. Ο περιορισμός του λοιπόν, μπορεί να φαίνεται δύσκολος, είναι όμως πιο απλός απ΄ όσο πιστεύουμε!

 

Μειώνουμε σήμερα κιόλας το πλαστικό μας αποτύπωμα, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα:

 

plastics no single use gr

 

 

Δεύτερο βήμα: αναλαμβάνουμε δράση συμμετέχοντας σε καθαρισμό

 

Κι όμως, είναι μια καλή αρχή για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας και να διατηρήσουμε τις θάλασσες, τα δάση, τα ποτάμια και όλο το φυσικό μας περιβάλλον καθαρό.

 

Η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα τον Εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη» και σας προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχετε, οργανώνοντας μια εξόρμηση για τον καθαρισμό κοντινής σας ακτής.

 

Στους καθαρισμούς που συντονίζει η HELMEPA από το 1983, έχουν συμμετάσχει 255.000 εθελοντές, οργανώνοντας 4.200 δράσεις και συγκεντρώνοντας 820 τόνους απορριμμάτων.

 

Συγκεντρώνουμε φίλους, συμμαθητές ή συναδέλφους και γινόμαστε  κι εμείς ένας από τους χιλιάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στέλνοντας ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για καθαρότερο περιβάλλον.

 

Συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής και στείλτε την με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Οι εθελοντές/τριες καλούνται να συμβάλουν στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που θα συλλέξουν προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους. Τα στοιχεία αυτά επεξεργάζονται από τη HELMEPA και προωθούνται στους αρμόδιους διεθνείς φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση.

 

  1. Δελτίο Καταγραφής Καθαρισμού Ακτής
  2. Δελτίο Καταγραφής Υποβρύχιου Καθαρισμού

 

 

Χρήσιμες συμβουλές:

  1. Χρόνοι διάλυσης απορριμμάτων στη θάλασσα
  2. Top 10 απορρίμματα στις ελληνικές ακτές το 2020
  3. Οδηγός ανακύκλωσης απορριμμάτων για τους Μπλε Κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
  4. Οδηγός για online καταγραφή των απορριμμάτων με κινητό τηλέφωνο ή tablet μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Marine Litter Watch του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency – ΕΕΑ) σε συνεργασία με τη HELMEPA

 

Παρακαλούμε στείλτε μας συμπληρωμένα τα δελτία καταγραφής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Ας ανανεώσουμε λοιπόν τη δέσμευσή μας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές με την ευκαιρία της Εκστρατείας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», στέλνοντας το μήνυμα ότι νοιαζόμαστε για τη θάλασσα και το μέλλον μας!

 

Οι συντονιστές των δράσεων και οι φορείς που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν ηλεκτρονικά αναμνηστικά διπλώματα από τη HELMEPA.