Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Μεγάλη συμμετοχή στις δράσεις της Εκστρατείας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»

28 Ιουν 2019

Δύο μήνες γεμάτοι εθελοντικούς καθαρισμούς και φροντίδα για το θαλάσσιο και φυσικό μας περιβάλλον ήταν ο Μάιος και ο Ιούνιος, κατά τους οποίους η HELMEPA συντόνισε για 6η χρονιά στην Ελλάδα αυτή την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Μέχρι τώρα, έχουμε λάβει αναφορές για 107 δράσεις καθαρισμού ακτών, βυθού, ποταμών, δασών, πάρκων και σχολικών κήπων με τη συμμετοχή 5.500 εθελοντών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εθελοντών ήταν μαθητές-μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» και εκπαιδευτικοί 73 Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων. Συμμετείχαν επίσης 27 Σύλλογοι και εθελοντικές ομάδες, 10 Λιμεναρχεία και Λιμενικοί Σταθμοί, 6 εταιρείες-μέλη της HELMEPA και 21 άλλες εταιρείες και οργανισμοί, τοπικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και απλοί πολίτες κάθε ηλικίας.

Σημαντική ήταν φέτος η συμμετοχή στα νησιά Αλόννησο, Αμοργό, Άνδρο, Αστυπάλαια, Ζάκυνθο, Κρήτη, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Νάξο, Ρόδο και Χίο. Στο σύνδεσμο https://bit.ly/2XnvB04 μπορείτε να δείτε τον χάρτη με όλες τις περιοχές όπου έγιναν καθαρισμοί.

Στελέχη της HELMEPA είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν από κοντά τους εθελοντές για το πρόβλημα της ρύπανσης, κυρίως από πλαστικά, στους καθαρισμούς των εταιρειών-μελών της HELMEPA καθώς και σε εκείνον που πραγματοποίησε η Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα.

Συμμετείχαμε στις «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά με συμβολικό εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Φρεαττύδα στις 10 Μαΐου. Μαζί μας βρέθηκαν ευαισθητοποιημένοι δημότες του Πειραιά, «Ναυτίλοι» της HELMEPA, παιδιά-μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» του 14ου Νηπιαγωγείου Νίκαιας, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Στις 17 Μαΐου συμμετείχαμε σε παράκτιο καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου Ηραίου Περαχώρας, στο Δήμο Λουτρακίου, με τη συνδρομή του Συλλόγου «ΝΗΡΕΑΣ», της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, του Οργανισού «Άγγελοι των Θαλασσών», μαθητών του 3ου Λυκείου Κορίνθου και εθελοντών του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου. Σχετικό βίντεο βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://youtu.be/mKm9t52hExU?t=6.

Ακόμη, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, στην Αστυπάλαια με αφορμή το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου, συντονίζοντας καθαρισμούς των παραλιών «Λιβάδι» και «Πέρα Γιαλός», με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου του νησιού, μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς, τους διοργανωτές του Φεστιβάλ και εκπροσώπους του Δήμου.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, 8 Ιουνίου, γιορτάσαμε επίσης με δύο δράσεις καθαρισμού της παραλίας και του υγροτόπου του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά από σκουπίδια και μπάζα, με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα, της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Aegean Rebreath, του Συλλόγου Αποφοίτων Εκπαιδευτηρίων Δούκα και μαθητών και εκπαιδευτικών του 45ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Τέλος, με χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, συνδράμοντας στην οργάνωση καθαρισμού της ακτής και του βυθού στο ανατολικό μέτωπο της παραλίας της Καλαμάτας, στις 21 Ιουνίου. Αποσπάσματα από τον καθαρισμό στο βίντεο https://youtu.be/ufYp8cCmiFg.

Στους συμμετέχοντες σε όλη την Ελλάδα δόθηκαν οδηγίες για την οργάνωση των καθαρισμών και την καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικά δελτία. Τα αποτελέσματα σχετικά με τα είδη, τις ποσότητες και την προέλευση των απορριμμάτων θα δημοσιευθούν κατόπιν επεξεργασίας από τη HELMEPA στο τέλος Ιουλίου. Στους συντονιστές των δράσεων και στα παιδιά και νέους μέχρι 18 ετών που πήραν μέρος στους καθαρισμούς απονείμαμε 1.500 Αναμνηστικά διπλώματα.

Και μην ξεχνάτε: περιμένουμε τη συμμετοχή σας στην επόμενη μεγάλη εκστρατεία μας, τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, 14 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2019.

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
20 September 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Μη κατηγοριοποιημένο Μεγάλη συμμετοχή στις δράσεις της Εκστρατείας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»