Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Οι Ευρωπαίοι πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταγραφή των θαλάσσιων απορριμμάτων

28 Ιουν 2019

Για 5η συνεχή χρονιά, η HELMEPA προσκλήθηκε και συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας για τα θαλάσσια απορρίμματα που διοργανώνει και φιλοξενεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency – ΕΕΑ) στην έδρα του στην Κοπεγχάγη.

Για ένα διήμερο, περιβαλλοντικές ΜΚΟ από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με κοινό τόπο την κινητοποίηση εθελοντών για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων στις ευρωπαϊκές ακτές, ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες και διερευνούν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας και αξιοποίησης των δεδομένων που συγκεντρώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής και διαδικτυακής βάσης δεδομένων Marine Litter Watch (MLW).

Η εφαρμογή MLW για tablet και έξυπνα κινητά έχει αναπτυχθεί από τον ΕΕΑ και είναι ελεύθερα διαθέσιμη (και στα ελληνικά) στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο, ως ένα εργαλείο καταγραφής των θαλάσσιων απορριμμάτων με τυποποιημένο τρόπο κατά τη διάρκεια εθελοντικών δράσεων καθαρισμού ακτών.

Τα δεδομένα που συλλέγονται απευθείας με τη χρήση της εφαρμογής ή υποβάλλονται στον ΕΕΑ από τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, καθώς και χρήσιμα στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα που προκύπτουν από την επεξεργασία τους, είναι προσβάσιμα μέσω μιας ανοιχτής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η φετινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Ιουνίου με τη συμμετοχή και ερευνητικών φορέων, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση των δυνατοτήτων του MLW για την παραγωγή εναρμονισμένων, αξιόπιστων, υψηλής ακρίβειας και συγκρίσιμων δεδομένων για τα θαλάσσια απορρίμματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρακολούθηση και εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των ευρωπαϊκών θαλασσών.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης το έργο των οργανισμών τους σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα και ειδικότερα την εμπειρία  τους από τη χρήση του MLW, ενώ συζήτησαν σε προκαταρκτικό επίπεδο την κατάρτιση ενός ή περισσοτέρων δεικτών (marine litter indicators) που θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν με τα παραπάνω δεδομένα και να υποστηρίξουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή MLW και να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια ως μέλος της κοινότητας εθελοντών της HELMEPA, μπορεί να επικοινωνήσει για περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (environment@helmepa.gr , τηλ. 210 9341233).

Οι συμμετέχοντες στο 5ο Marine Litter Stakeholders Workshop του ΕΕΑ (12-13 Ιουνίου 2019, Κοπεγχάγη)

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
22 September 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Ειδήσεις Οι Ευρωπαίοι πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταγραφή των θαλάσσιων απορριμμάτων