Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Βοριάς» στη Νάξο με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη

30 Ιουλ 2019

Την επίδραση των ανέμων στη ρύπανση των βορινών ακτών νησιωτικών περιοχών της χώρας μας με απορρίμματα εξετάζει το νέο ερευνητικό πρόγραμμα “Βοριάς” που πραγματοποιεί η  HELMEPA σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη στο πλαίσιο του Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, ενώ για την καταγραφή των απορριμμάτων χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο που καταρτίστηκε στην Ομάδα του Δικτύου που συντονίζει η HELMEPA.

Το πρώτο τριήμερο δράσεων καθαρισμού ακτών πραγματοποιήθηκε στη Νάξο μεταξύ 24 και 26 Ιουλίου με τη συμμετοχή της ομάδας εθελοντών Beach Cleaning του Ναυτίλου της HELMEPA Οδυσσέα Λάμπρου. Σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το Λιμεναρχείο Νάξου καθαρίστηκαν οι βορινές παραλίες Γρόττα, Αμίτης και η ακτογραμμή στο βόρειο τμήμα του λιμανιού με φόντο την ιστορική Πορτάρα. Επίσης, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό σε τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και την πρόληψη της ρύπανσης.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που επικράτησαν και τις τρεις ημέρες στη Νάξο δυσκόλεψαν τη διενέργεια των καθαρισμών αλλά συγχρόνως βοήθησαν στην καλύτερη αποτύπωση του προβλήματος, το οποίο φαίνεται πως είναι έντονο σε μεμονωμένες βόρειες ακτές σε αντίθεση με τις περισσότερες παραλίες της Νάξου που ήταν πεντακάθαρες. Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν ήταν πλαστικά, όπως μπουκάλια και καπάκια, ποτήρια, συσκευασίες τροφίμων, θρυμματισμένα κομμάτια και αλιευτικά εργαλεία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα “Βοριάς” θα συνεχιστεί μέχρι το Δεκέμβριο 2019 σε Βόρεια Εύβοια, Αίγινα, Πόρο και Σέριφο με την ελπίδα τα αποτελέσματα  να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της απαιτούμενης συνέργειας όλων των εμπλεκομένων δημόσιων φορέων, επαγγελματιών και του ευρύτερου κοινού σε στεριά και θάλασσα.

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές της ομάδας Beach Cleaning για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους, το Λιμεναρχείο και το Δήμο Νάξου για τη συνεργασία, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη για την υποστήριξη και το Εταιρικό μας Μέλος Blue Star Ferries για τη συνδρομή στις μετακινήσεις.

 

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
22 October 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Ειδήσεις Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Βοριάς» στη Νάξο με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη