Επιλογή Σελίδας
Print Friendly, PDF & Email

«Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο»

31 Οκτ 2019

Την 3η Οκτωβρίου παρουσιάσαμε σε εκπροσώπους του Ναυτιλιακού Τύπου στον Πειραιά, το 3ετές Πρόγραμμα που υλοποιούμε με την υποστήριξη του Lloyd’s Register Foundation (LRF)*, σε Ελλάδα και Κύπρο μέχρι το 2022. H συνέντευξη Τύπου φιλοξενήθηκε στο ιστορικό για τη HELMEPA κτίριο της εταιρείας CERES, η οποία και προσέφερε ελαφρύ μπουφέ στο τέλος της εκδήλωσης.

Το πάνελ της συνέντευξης Τύπου περιελάμβανε τους Δρα Γ. Γράτσο, Πρόεδρο της HELMEPA, Θ. Σταματέλλο, South Europe Marine & Offshore Manager του Lloyd’s Register, Γ. Τσαβλίρη, Πρόεδρο της CYMEPA, και τον Δρα Στ. Περισσάκη, Διευθυντή της DYNAMARINe, εταίρους του προγράμματος. Συμμετείχε επίσης ο Μ. Kinley, CEO της Australian Maritime Safety Authority-AMSA, η οποία συνεργάζεται από το 2000 με την HELMEPA σε θέματα ασφάλειας και θα συμβάλει με την τεχνογνωσία της στον εμπλουτισμό του προγράμματος.

Ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, Δ. Μητσάτσος, περιέγραψε στους δημοσιογράφους καθώς και εκπροσώπους των κλάδων αλιείας, σκαφών αναψυχής και άλλους εμπλεκόμενους φορείς στην Ελλάδα, τον στόχο, τα εργαλεία και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων περιλαμβάνουν «πλατφόρμα αναφορών περιστατικών», σεμινάρια και ημερίδες σε παράκτιες πόλεις και των δύο χωρών, πρακτική εξάσκηση στον Προσομοιωτή Γέφυρας του Ναυτιλιακού Εκπαιδευτικού Κέντρου της HELMEPA, προγράμματα ηλεκτρονικής εκμάθησης και ευρεία εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα.

Το πάνελ απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων ενώ ο κ. Kinley συνεχάρη το LRF και τους εταίρους του προγράμματος για την πρωτοβουλία τους να  ενισχύσουν το πνεύμα ναυτικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και υποσχέθηκε την υποστήριξη της AMSA στο πρόγραμμα. Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Μητσάτσος κάλεσε τους δημοσιογράφους να γίνουν μέρος της πρωτοβουλίας σαν «Πρεσβευτές για την Ασφάλεια» στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας VIRP – Vessel Incidents’ Reporting Platform έχει αναλάβει το Εταιρικό Μέλος DYNAMARINe με τη συνδρομή και συμμετοχή διαχειριστριών εταιρειών-Μελών της HELMEPA, οι οποίες διαθέτουν στη HELMEPA τις διαδικασίες τους και αναφορές περιστατικών near miss. Σημειώνεται ότι όλα τα στοιχεία περιστατικών που θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα VIRP θα είναι ανώνυμα.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στον Προσομοιωτή Γέφυρας της HELMEPA τα πρώτα 2ήμερα και 3ήμερα επιμορφωτικά Σεμινάρια βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά με τη συμμετοχή Αξιωματικών ΕΝ εταιρειών-Μελών. Επίσης, καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Εταιρικό Μέλος Lloyd’s Register διήμερο σεμινάριο “Safety First για ναυτικούς-Μέλη και στελέχη εταιρειών που θα συμπεριληφθεί στο επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA του 2020 και θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) στην Ελλάδα και την αντίστοιχη Επιτροπή (MAIC) στην  Κύπρο.

Σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος είναι και η συνεργασία με φορείς των κλάδων αλιείας και σκαφών αναψυχής και στις δύο χώρες. Στην Ελλάδα, ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συνδράμουν το πρόγραμμα η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας “ΕΝΑΛΕΙΑ“, o Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης – ΠΟΙΑΘ και ο Ναυτικός Όμιλος Βουρκαρίου Σαλαμίνας, σε συνεργασία με τον οποίο διοργανώνεται η πρώτη Εσπερίδα για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, στο Δημαρχείο Σαλαμίνας.

Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά το Lloyd’s Register Foundation καθώς και τα Μέλη της και τους φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση για συνεργασία με σκοπό την Ενίσχυση του Πνεύματος Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 


* Σημείωση για τους εκδότες:
Το Lloyd’s Register Foundation (LRF), χρηματοδοτεί προγράμματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και έρευνας στους τομείς μεταφορών, επιστημών, μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 

Ο κ. Δ. Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής/HELMEPA, παρουσιάζει το πρόγραμμα

Το πάνελ: (Α-Δ) Γ. Τσαβλίρης, Πρόεδρος/CYMEPA, M. Kinley, CEO/AMSA, Θ. Σταματέλλος, South Europe Marine & Offshore Manager/Lloyd’s Register, Δρ Γ. Γράτσος, Πρόεδρος/HELMEPA και Δρ Στ. Περισσάκης, Διευθυντής/DYNAMARINe

Αναμνηστική φωτογραφία από την ανακοίνωση του προγράμματος: (Α-Δ) Δ. Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής/HELMEPA, Υποναύαρχος (ΛΣ) Α. Αναστασάκος, Δ/ντής Κλάδου Β’/Αρχηγείο ΛΣ, Δρ Στ. Περισσάκης, Διευθυντής/DYNAMARINe, Δρ Γ. Γράτσος, Πρόεδρος/HELMEPA, M. Kinley, CEO/AMSA, Θ. Σταματέλλος, South Europe Marine & Offshore Manager/Lloyd’s Register, Γ. Τσαβλίρης, Πρόεδρος/CYMEPA, Κρ. Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια/HELMEPA


(Α-Δ) Θ. Σταματέλλος, South Europe Marine & Offshore Manager/Lloyd’s Register, M. Kinley, CEO/AMSA, Γ. Τσαβλίρης, Πρόεδρος/CYMEPA, Δρ Γ. Γράτσος, Πρόεδρος/HELMEPA και Δρ Στ. Περισσάκης, Διευθυντής/DYNAMARINe

Να Σώσουμε τις Θάλασσες
  • en
  • el
22 October 2020
Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση
Μη κατηγοριοποιημένο «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο»