• calendar

Αποχαιρετάμε το 2020 με προβληματισμό αλλά και αισιοδοξία

Σε λίγες ημέρες αποχαιρετάμε το 2020, μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους μας. Η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 και τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε δημιούργησαν νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες, στις οποίες όλοι προσπαθούμε ακόμη να προσαρμοστούμε.

 

Στην πρώτη γραμμή της μάχης, εκτός από ιατρούς και νοσηλευτές, βρίσκονται οι ναυτικοί, οι οποίοι συνεχίζουν να μας βγάζουν ασπροπρόσωπους μένοντας επί μήνες εν πλω για να διατηρήσουν ενεργή την εφοδιαστική αλυσίδα. Άμεσα πρέπει οι κυβερνήσεις όλων των κρατών να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως “key workers” διευκολύνοντας τις αλλαγές πληρωμάτων και την μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης.

 

Η πανδημία, όπως και η κλιματική αλλαγή, δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά. Είναι το έμπρακτο αποτελέσμα της αλαζονικής συμπεριφοράς που συνεχίζει να επιδεικνύει ο άνθρωπος προς το φυσικό του περιβάλλον, το οποίο υποβαθμίζει μέσω της ανεξέλεγκτης ρύπανσης, της αποψίλωσης των δασών, της υπεραλίευσης και της παράνομης εμπορίας άγριας ζωής.

 

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, για εμάς στην HELMEPA είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ότι παραμένουμε χρήσιμοι στα Μέλη μας στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα, με την οποία έχουμε αναπτύξει στενούς δεσμούς μέσω του προγράμματος «Παιδική HELMEPA» και άλλων δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε όλη τη χώρα.

 

Έτσι, μας ικανοποίησε ιδιαίτερα η συμμετοχή 1.024 Αξιωματικών Γέφυρας και Μηχανής και στελεχών 83 διαχειριστριών εταιρειών-μελών στα 16 webinars που διοργανώσαμε από τον Απρίλιο, αφού αναστείλαμε λόγω της πανδημίας τη διεξαγωγή σεμιναρίων στο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA. Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές από εταιρείες-μέλη, την Training Committee και τον Πρόεδρο της Καπτ. Γιάννη Δρακογιαννόπουλο καθώς και τους συνεργαζόμενους φορείς για τη συμβολή τους και την άμεση προσαρμογή τους σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης. Η εθελοντική τους συνεισφορά στο επιμορφωτικό μας έργο ενισχύει την κοινή μας προσπάθεια για Ασφαλή Πλοία σε Καθαρές Θάλασσες.

 

Επίσης, ευχαριστούμε τους εταίρους μας CYMEPA, Lloyd’s Register και Dynamarine στο τριετές πρόγραμμα «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο» για την πολύτιμη συνεργασία υπό δύσκολες συνθήκες καθώς και το Lloyd’s Register Foundation που συνεχίζει να υποστηρίζει οικονομικά τις επιμορφωτικές πρωτοβουλίες της HELMEPA. H συμμετοχή ήδη 40 διαχειριστριών εταιρειών-μελών στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα εθελοντικής αναφοράς συμβάντων – VIRP, οι θετικές αξιολογήσεις των 250 αλιέων, ιστιοπλόων και χειριστών μηχανοκίνητων σκαφών σε Ελλάδα και Κύπρο που συμμετείχαν στις ημερίδες και τα webinars για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και η προετοιμασία της ενημερωτικής εκστρατείας και της νέας ιστοσελίδας που θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 μας γεμίζουν αισιοδοξία.

 

Ξεχωριστή στιγμή στη χρονιά που φεύγει ήταν η πρόσφατη Συνάντηση των Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPΑ που φέτος, λόγω της πανδημίας, έγινε για πρώτη φορά διαδικτυακά, αντί από κοντά στην Αθήνα. Νοιώσαμε περήφανοι για τις εμπνευσμένες περιβαλλοντικές δράσεις των 7.580 μελών του προγράμματος σε όλη τη Ελλάδα αλλά και ιδιαίτερη ικανοποίηση από τα θερμά λόγια των 463 εκπαιδευτικών τους για την υποστήριξη που συνεχίζει να τους προσφέρει η HELMEPA κατά τη διάρκεια της πανδημίας «δίνοντας τους κουράγιο να συνεχίσουν». Η πραγματικότητα είναι ότι η δική τους αφοσίωση και εθελοντική προσφορά στην Παιδική HELMEPΑ δίνει σε όλους εμάς ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

 

Το 2020 ήταν ιδιαίτερο για εμάς στη HELMEPA και για έναν ακόμη λόγο: αποχαιρετήσαμε τον επί 38 χρόνια Γενικό μας Διευθυντή, Δημήτρη Μητσάτσο. Τον άνθρωπο που συνέβαλε σημαντικά στην καθιέρωση της HELMEPA ως ενός αξιόπιστου και με κύρος οργανισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερε και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με συνέπεια και προσήλωση.

 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών ενέκρινε τροποποιήσεις του Καταστατικού και σημαντική μείωση της ετήσιας εισφοράς στοχεύοντας σε διεύρυνση της υποστήριξης της HELMEPA από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και ευρύτερη απήχηση των περιβαλλοντικών της μηνυμάτων. Στο ταξίδι της ελληνικής ναυτιλίας προς τη βιωσιμότητα επιθυμούμε η HELMEPA να συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο υπενθυμίζοντας σε όλους τη σημασία της εθελοντικής δέσμευσης στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

 

Καλή Χρονιά σε όλους, ελπίζουμε το 2021 να πέσουν οι μάσκες και το Νέο Έτος να μας βρει σοφότερους, με ειλικρινή αγάπη για τον συνάνθρωπο μας και με περισσότερο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

 

Κώστας Τριανταφύλλου

Γενικός Διευθυντής