• calendar

Η HELMEPA ενδυναμώνει τη ναυτιλιακή κοινότητα με δεξιότητες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Ασφάλεια και ευημερία των ναυτικών, ενίσχυση τεχνικών γνώσεων σε θέματα πρόληψης ρύπανσης, αυστηρής τήρησης των διαδικασιών ασφάλειας για την αποφυγή επαναλαμβανόμενων ατυχημάτων στο πλοίο, κυβερνοασφάλεια, καθώς και ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), αποτελούν τους θεματικούς άξονες του νέου Επιμορφωτικού Προγράμματος της HELMEPA, ειδικά σχεδιασμένου βάσει των εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων της ναυτιλιακής κοινότητας, όπως αυτές προέκυψαν από στοχευμένη έρευνα σε 52 ναυτιλιακές εταιρίες που διαχειρίζονται στόλο 1.100+ πλοίων και 11 νηογνώμονες, P&I Clubs και εταιρείας του κλάδου. Επίσης, υπόψη λήφθηκαν οι επερχόμενες νομοθετικές και τεχνολογικές εξελίξεις και οι ελλείψεις σε θέματα πρόληψης ρύπανσης και ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις Port State Control.

 

 

Η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων όπως ηγεσία (leadership), ανθεκτικότητα (resilience) και διαχείριση άγχους (stress management), η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, η καλλιέργεια πνεύματος ασφάλειας μέσω του διαμοιρασμού διδαγμάτων (‘lessons learned’) από πραγματικά περιστατικά, η σωστή προετοιμασία για επιθεωρήσεις Port State Control και η ενσωμάτωση των δεικτών ESG στη στρατηγική των εταιρειών, είναι οι θεματικές που ιεραρχούνται ως προτεραιότητες από τη ναυτιλιακή κοινότητα και οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο πλέον πολυθεματικό και συμμετοχικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα (2023-2024) που έχει παρουσιάσει η HELMEPA.

 

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε ναυτικούς όλων των εθνικοτήτων και στελέχη γραφείων, προσφέροντας μια επιμορφωτική ολιστική πρόταση 38 σεμιναρίων, συνολικής διάρκειας 275 ωρών, δομημένα σε 28 θεματικούς άξονες. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή 50 και πλέον εισηγητών, από εταιρείες-μέλη της HELMEPA, και συνεπικουρείται από την Επιμορφωτική Επιτροπή της HELMEPA, με διευρυμένη πλέον σύνθεση, προάγοντας τον εθελοντικό διαμοιρασμό γνώσης, καλών πρακτικών και lessons learned, στο πλαίσιο αυτής της πρότυπης εκπαιδευτικής, πολυσυμμετοχικής πλατφόρμας της HELMEPA, που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπροσωπώντας 316 εταιρείες και οργανισμούς από τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα, 2.270 πλοία και 14.000 ναυτικούς.

 

2023 neo epimorgotiko programma 2 2023 neo epimorgotiko programma 3

 

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Επιμορφωτική Επιτροπή την Τρίτη 4 Απριλίου, στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εξέλιξης «ΑΘΗΝΑ», παρουσία της Προέδρου της HELMEPA Σεμίραμις Παληού, του οικοδεσπότη μας, Ανδρέα Μαρτίνου της εταιρείας-μέλους Minerva Dry Inc και του Διευθυντή του Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» Στέλιου Βολάκη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA κ.κ. Γιώργου Καλλιάνη και Ανδρέα Γιακουμέλου, και της Γενικής Διευθύντριας της HELMEPA Όλγας Σταυροπούλου. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τους κ.κ. Κώστα Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης και Ιάσονα Λαΐνο, Maritime Manager της HELMEPA.

 

Όπως ανάφερε η κυρία Παληού: «Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας έχει σίγουρα αναδείξει τεχνικά θέματα όπως την ενεργειακή απόδοση των πλοίων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, την ανάπτυξη νέων καυσίμων χαμηλού ή μηδενικού άνθρακα και τον αυτοματισμό στα πλοία. Έχει ωστόσο αναδείξει και την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι ο άνθρωπος είναι και θα παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, και η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να επικαιροποιείται συνεχώς για να είναι εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του σύγχρονου πλοίου, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές και κανονιστικές εξελίξεις που συντελούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία».

 

Τα μέλη της Επιτροπής ανέδειξαν την ανάγκη μηδενικής ανοχής σε ατυχήματα στο πλοίο, τη χρήση νέων τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της συνεργασίας με ναυτιλιακούς φορείς. Επίσης, παρουσιάστηκε η νέα ψηφιακή e-Learning πλατφόρμα της HELMEPA, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την SQLearn και προσφέρεται δωρεάν στα μέλη και ανακοινώθηκε η έναρξη της HELMEPA ACADEMY, η οποία περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια εστιασμένα σε θέματα ανθρώπινου παράγοντα και «ήπιων» δεξιοτήτων (soft skills), βιώσιμης ανάπτυξης, ESG και προσέλκυση νέων στη ναυτιλία και τη γαλάζια οικονομία.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας για την εθελοντική τους συνεισφορά στο έργο της HELMEPA στον Επίτιμο Πρόεδρο της Επιτροπής καπτ. Γιάννη Δρακογιαννόπουλο της εταιρείας-μέλους Costamare Shipping και τον καπτ. Μιχάλη Φραγκιά, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εξέλιξης «ΑΘΗΝΑ».

 

2023 neo epimorgotiko programma 4 2023 neo epimorgotiko programma 5

 

Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο Καπτ. Νίκος Πολυμέρης, της εταιρείας-μέλους Danaos Shipping. Τα μέλη της Επιμορφωτικής Επιτροπής της HELMEPA είναι:

 

Aegean Shipping Management S.A.

Δημήτριος Σταμούδης

Aeolos Management S.A.

Καπτ. Στυλιανός Μακρής

Environmental Protection Engineering SA

Ειρήνη Μαριάκη

Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.

Ανδρέας Τογαντζής

Andriaki Shipping Co Ltd

Παναγιώτα Χρυσάνθη

Antipollution

Δημήτρης Μπάκουλης

Arcadia Shipmanagement Co Ltd

Απόστολος Σκεμπές

Ariston Navigation Corp.

Χρήστος Γεωργουσόπουλος

Atlantic Bulk Carriers Management Ltd.

Καπτ. Παναγιώτης Καρούτσος

Axis Bulk Carriers Inc

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος

Bureau Veritas Hellas MAE

Βασίλειος Δημουλάς

Chandris (Hellas) Inc.

Ευάγγελος Παντελέλης

Costamare Shipping Company S.A.

Καπτ. Γιάννης Δρακογιαννόπουλος

Danaos Shipping Co

Καπτ. Νικόλαος Πολυμέρης

Diana Shipping Services S.A.

Ανδρέας Μηναΐδης

Diana Shipping Services S.A.

Γεώργιος Τσουκάτος

DNV Hellas

Δρ. Μαρίνα Παπαϊωάννου

Eastern Mediterranean Maritime Limited

Θωμάς Παπαθανασίου

Enesel S.A.

Ευδοξία Κυδωνάκη

Euronav Ship Management Hellas

Κωνσταντίνος Κάιλας

Euronav Ship Management Hellas

Παντελής Πατσουλής

Gaslog Lng Services Ltd

Κωνσταντίνος Σκουτέρης

Hellenic Hull Management (HMA) Limited

Ηλίας Τσακίρης

Kyklades Maritime Corporation

Παναγιώτης Κουρκουμέλης

Lloyd's Register

Μαρία Καραχάλιου

Lloyd's Register

Δημήτριος Σιμάκης

Minerva Dry

Κωνσταντίνος Μπάτσης

Neda Maritime Agency Co. Ltd

Λυδία Μασώνου

Olympic Shipping & Management

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος

RINA

Κατερίνα Πάλλα

Roxana Shipping S.A.

Παναγιώτης Κουτρής

Royal Caribbean

Καπτ. Νικόλαος Παγώνης

Starbulk S.A.

Παντελής Ουζούνογλου

Sun Enterprises Ltd

Χάρης Κανελλόπουλος

Thenamaris (Ships Management) Inc.

Καπτ. Νικόλαος Κιρκιλής

Thenamaris (Ships Management) Inc.

Γιάννος Κουδούνας

Thenamaris Conbulk Inc

Καπτ. Χρήστος Ανθουλάκης

Thenamaris LNG Inc

Σοφία Παπαδοπούλου

Tindall Riley & Co Limited (Greek Branch) Britannia

Κωνσταντίνος Σαμαρείτης

Tsakos Shipping & Trading S.A.

Βασίλης Παπαγεωργίου

Tsakos Shipping & Trading S.A.

Βενετία Καλλιπολίτου

UK P&I Club

Aλεξάνδρα Kουβαδέλλη

UK P&I Club

Κωνσταντίνος Καραβασίλης

University of Piraeus

Δρ. Στέφανος Χατζηνικολάου

Vships Greece Ltd.

Καπτ. Αναστάσιος Θειόπουλος

World Maritime University (WMU)

Δρ. Ασπασία Πάστρα

HELMEPA Member

Καπτ. Μιχαήλ Φραγκιάς

 

2023 neo epimorgotiko programma 1