• calendar

Soft Skills και Ηγεσία Περιβάλλοντος και Ασφάλειας στις top επιμορφωτικές ανάγκες της ναυτιλίας

Ηγεσία σε θέματα περιβάλλοντος/ασφάλειας και ήπιες δεξιότητες (soft skills), καθώς και ο έλεγχος της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης σε επίπεδο PSC και η διαχείριση ρίσκου αναδείχθηκαν ως οι σημαντικότερες θεματικές για την επιμόρφωση ναυτικών και στελεχών που κατέγραψε η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, μέσα από στοχευμένη έρευνα που διεξήγαγε με τη συμμετοχική διαδικασία των μελών της από την ναυτιλιακή κοινότητα.

 

 

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή αρμοδίων σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, από 39 εταιρείες-μέλη στον κλάδο της ναυτιλίας και 3 συνεργαζόμενους φορείς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή, Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων - ΕΛΥΔΝΑ).

 

Στις 20 πρώτες θέσεις προτίμησης εμφανίζονται θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τον ανθρώπινο παράγοντα, τις επιθεωρήσεις και τους νέους κανονισμούς, όπως φαίνεται από την ποσοστιαία κατανομή τους ανά θεματική ενότητα του ερωτηματολογίου.

 

2021 softskills igesiaperiballontosasfaleias

 

Τα περιβαλλοντικά θέματα προτάσσονται κυρίως υπό το πρίσμα του ελέγχου της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς (επιθεωρήσεις PSC στα λιμάνια, κανονισμοί MARPOL και διατήρηση βιβλίων καταγραφής) ή των θεσμικών εξελίξεων (ΕΕΧΙ-CII), ενώ υψηλό ενδιαφέρον καταγράφηκε και για τα συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος και τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τη χρήση τους στα πλοία.

 

Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον εκφράζεται, από εταιρείες της ναυτιλιακής κοινότητας για την κυβερνοασφάλεια (cyber security), τη διαχείριση αλλαγής, το σχεδιασμό ταξιδιού με χρήση ECDIS, τη διαχείριση πληρώματος, τη ναυτική μετεωρολογία και τις πρακτικές πρώτης βοήθειας, οδηγίες/συμβουλές για επιθεωρήσεις εν πλω, επίγνωση της κατάστασης (situational awareness) και εντοπισμός αδυναμιών (weak signals) καθώς και τη χρήση LNG ως καυσίμου.

 

Σκοπός της έρευνας είναι η κατανόηση και καταγραφή των αναγκών της ναυτιλιακής κοινότητας για την ενδυνάμωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, την αναβάθμιση γνώσεων και τη διαρκή κατάρτιση των αξιωματικών εμπορικού ναυτικού και των στελεχών ναυτιλίας.

 

Τα ευρήματα αποτελούν οδηγό για την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Ετήσιου Επιμορφωτικού Προγράμματος της HELMEPA για το 2022, ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν στις προσδοκίες και ανάγκες της ναυτιλιακής κοινότητας.

 

Το 2021, μέχρι στιγμής, 2.706 Έλληνες και ξένοι ναυτικοί και στελέχη 110 διαχειριστριών εταιρειών έχουν ενισχύσει τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μέσα από 22 σεμινάρια που έχει διοργανώσει η HELMEPA με την καθοδήγηση της Επιμορφωτικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από ειδικούς σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης των εταιρειών-μελών Andriaki Shipping, Arcadia Shipmanagement, Ariston Navigation, Αtlantic Bulk Carriers, Chandris (Hellas), Cleopatra Shipping, Costamare Shipping, Danaos Shipping, Diana Shipping Services, Eastern Mediterranean, Euronav Ship Management (Hellas), Gaslog LNG Services, Minoa Marine, Neda Maritime Agency, Royal Caribbean Cruises, Springfield Shipping, Starbulk, Thenamaris, Tsakos Columbia Shipmanagement, V.Ships (Greece) και τον Καπτ Μιχάλη Φραγκιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.